![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
"În prealabil postat de topcat
As vrea sa stiu, ca sa nu discutam degeaba, daca legile din Exod apartin de legea veche sau de cea noua. Si cine a hotarit ca unele sint vechi si altele noi." Eu vreau sa raspund numai la asta aici: revelatia crestina. Hristos a zis ca a venit sa implineasca Legea. Legea veche are de acum valoare simbolica sua 'tipologica' pentru crestini. Circumcizia este 'circumcizia inimii' dupa sf. Pavel. Tot VT este reinterpretat ca vorbind despre venirea Mesiei. Sa se taie adica un 'val' care ingreuiaza vederea inimii. Circumciza simboliza asta, era un 'typos'. VT se considera ca o treapta inferioara, o etapa a revenatiei care trebuia sa culmineze in Hristos. Poti sa crezi sau nu, dar asa este in crestinism. Daca sunt off topic sa ma ierti, dar asta era in primul tau mesaj. |
|
|||
|
|||
![]()
Contrapunerea e lipsita de sens. Nu exista morala atee.
Ceea ce iti imaginezi tu ca ar fi morala atee nu-i altceva decit morala crestina in plin process de descompunere. Istoria nu cunoaste nici un fel de societate atee care sa fi permis aparitia si evolutia unei astfel de morale. Divinitatea e singura sursa de morala. Evolutia biologica nu creaza nici un fel de morala. In momentul in care anumite ipochimene neaga divinitatea, sursa, moralitatea lor intra in descompunere. De aici vine acceptarea homosexualitatii ca si comportament natural, practicarea avortului ca masura contraceptiva, acceptarea euthanasiei si eugeniei, ca sa enumar doar marile decaderi morale care definesc nu o moralitate atee, ci imoralitate de cea mai joasa speta. Descompunearea morala este un process continuu (a inceput odata cu umanismul, atunci cind omul a devenit subiect de veneratie in locul lui Dumnezeu) si se desfasoara pina la anihilare. Intrebarea care se cuvine a fi pusa este nu daca ateii pot face si fapte bune, ci pina cind? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Daca oamenii erau in stare sa indeplineasca toate legile inscrise in VT, mai era nevoie sa vina Hristos?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1) Oamenii nu puteau implini Legea in totalitate, chiar cei care incercau, cum sune si sf. Pavel. Oamenii nu pot deveni buni numai respectand o lege, chiar daca este venita de la Dumnezeu. 2) Hristos nu a venit sa 'ne faca mai buni' in sensul moral definit de tine mai sus si nici ca sa ne faca sa putem tine o lege, chiar legea veche. El a venit sa ne uneasca cu Dumnezeu. Acest lucru depaseste normele de convietuire si notiunea umana de bine si rau. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E o intrebare despre o situatie ipotetica. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oamenii sunt cum sunt, de altfel. Cazuti, zicem noi. Tu vrei sa construiesti o ipoteza pe o umanitate care nu exista. Asa as putea sa intreb si eu, daca oamenii ar fi facut exact ce ziceau Marx si Engels, ar fi functionat comunismul? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fa un exercitiu de imaginatie: cum ar fi aratat omenirea acum daca ar fi respectat intocmai legile date de Dzeu in VT. Spune-mi ce vezi. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu asta zic, ca intr-un fel erau facute sa nu functioneze suta la suta. Dumnezeu stia ca este doar o etapa pregatitoare.
|
![]() |
Tags |
morala |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Lipsa de Dumnezeu in viata morala | Decebal | Morala Crestina | 9 | 06.08.2013 12:02:33 |
Constiinta morala si legea lui Dumnezeu. | georgeval | Generalitati | 20 | 15.02.2012 00:37:34 |
Morala Crestina - importanta ei | iRoDiOn | Morala Crestina | 8 | 28.09.2011 00:45:33 |
Bioetica, familia si morala crestina | corneliamate | Intrebari utilizatori | 10 | 31.05.2011 07:21:11 |
Morala ortodoxa - o morala a existentei, nu a legilor | NagyAttilaPuli | Intrebari utilizatori | 8 | 04.07.2010 18:44:22 |
|