Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.01.2010, 20:06:14
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Sunt intr-o perioada de framantari si dureri.
Pentru mine credinta inseamna nu numai sa mergi la biserica, sa te rogi si sa citesti carti religioase, ci sa faci ceva pentru aproapele tau, sa-l iubesti si sa-l ajuti asa cum a facut si a vrut El.
Iisus a ajutat oamenii, chiar daca a fost criticat si s-a impotrivit unor norme civice si traditii din vremea aceea si chiar a iesit din religia sa intiala (iudaica).
El a adus ceva nou, o lege noua, o credinta noua.
Azi te duci la biserica sa cauti ajutor si sa ajuti la randul tau pe cine are nevoie si incep problemele: nu-i timp, nu-i cazul, nu-s bani, nu e conform cu nu stiu care ierarhie sau norma sau mai stiu eu, e ecumenic, e sau nu e.
Si cum se impaca totusi?
Te duci la biserica, te rogi, esti preot, sau citet, sau ma stiu eu in biserica, sau simplu credincios si vezi unul plangand langa tine si nu te doare.
Si altii care fac ceva cu adevarat pentru oameni, dar nu stiu calea bisericii si dogmele, sunt rai crestini?
Eu nu mai stiu. Ce vrem noi de fapt cu credinta? Care este scopul final?
Eu cred ca orice credinta fara implinirea ei prin fapte este goala de continut. Rostul Bibliei este de a fi scrisa in om, in asa fel incat omul sa devina un templu viu al Cuvantului lui Dumnezeu. Cred ca daca nu este implinita prin fapte, nu este decat fariseism, pana la urma...
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 19:52:17
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Faptele bune duc la dreapta-credinta si dreapta credinta moare fara fapte bune.
Cum a mai scris si cineva aci ce a zis Sfantul Apostol Iacov:
"credinta fara fapte moarta este";iata ca Sfantul Apostol Iacov marturiseste ca dreapta credinta moare fara faptele credintei.
Iar ca faptele bune au dus pe unii la dreapta-credinta se vede din Sfanta Scriptura,Noul Testament,Faptele Apostolilor,Capitolul 10:
"1.Iar în Cezareea era un bărbat cu numele Corneliu, sutaș, din cohorta ce se chema Italica,
2.Cucernic și temător de Dumnezeu, cu toată casa lui și care făcea multe milostenii poporului și se ruga lui Dumnezeu totdeauna.
3.Și a văzut în vedenie, lămurit, cam pe la ceasul al nouălea din zi, un înger al lui Dumnezeu, intrând la el și zicându-i: Corneliu!
4.Iar Corneliu, căutând spre el și înfricoșându-se, a zis: Ce este, Doamne? Și îngerul i-a zis: Rugăciunile tale și milosteniile tale s-au suit, spre pomenire, înaintea lui Dumnezeu.
5.Și acum, trimite bărbați la Iope și cheamă să vină un oarecare Simon, care se numește și Petru.
6.El este găzduit la un om oarecare Simon, tăbăcar, a cărui casă este lângă mare. Acesta îți va spune ce să faci."
(Corneliu era roman).
Mai incolo se vede cum Corneliu cu cei ai sai este botezat de Sfantul Apostol Petru:
"30.Corneliu a zis: Acum patru zile eram postind până la ceasul acesta și mă rugam în casa mea, în ceasul al nouălea, și iată un bărbat în haină strălucitoare a stat în fața mea.
31.Și el a zis: Corneliu, a fost ascultată rugăciunea ta și milosteniile tale au fost pomenite înaintea lui Dumnezeu.
32.Trimite, deci, la Iope și cheamă pe Simon, cel ce se numește Petru; el este găzduit în casa lui Simon, tăbăcarul, lângă mare.
33.Deci îndată am trimis la tine; și tu ai făcut bine că ai venit. Și acum noi toți suntem de față înaintea lui Dumnezeu, ca să ascultăm toate cele poruncite ție de Domnul.
34.Iar Petru, deschizându-și gura, a zis: Cu adevărat înțeleg că Dumnezeu nu este părtinitor.
35.Ci, în orice neam, cel ce se teme de El și face dreptate este primit de El.
36.Și El a trimis fiilor lui Israel cuvântul, binevestind pacea prin Iisus Hristos: Acesta este Domn peste toate.
37.Voi știți cuvântul care a fost în toată Iudeea, începând din Galileea, după botezul pe care l-a propovăduit Ioan.
38.(Adică despre) Iisus din Nazaret, cum a uns Dumnezeu cu Duhul Sfânt și cu putere pe Acesta care a umblat făcând bine și vindecând pe toți cei asupriți de diavolul, pentru că Dumnezeu era cu El.
39.Și noi suntem martori pentru toate cele ce a făcut El în țara iudeilor și în Ierusalim; pe Acesta L-au omorât, spânzurându-L pe lemn.
40.Dar Dumnezeu L-a înviat a treia zi și I-a dat să Se arate,
41.Nu la tot poporul, ci nouă martorilor, dinainte rânduiți de Dumnezeu, care am mâncat și am băut cu El, după învierea Lui din morți.
42.Și ne-a poruncit să propovăduim poporului și să mărturisim că El este Cel rânduit de Dumnezeu să fie judecător al celor vii și al celor morți.
43.Despre Acesta mărturisesc toți proorocii, că tot cel ce crede în El va primi iertarea păcatelor, prin numele Lui.
44.Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toți cei care ascultau cuvântul.
45.Iar credincioșii tăiați împrejur, care veniseră cu Petru, au rămas uimiți pentru că darul Duhului Sfânt s-a revărsat și peste neamuri.
46.Căci îi auzeau pe ei vorbind în limbi și slăvind pe Dumnezeu. Atunci a răspuns Petru:
47.Poate, oare, cineva să oprească apa, ca să nu fie botezați aceștia care au primit Duhul Sfânt ca și noi?
48.Și a poruncit ca aceștia să fie botezați în numele lui Iisus Hristos. Atunci l-au rugat pe Petru să rămână la ei câteva zile. "

Chiar Dumnezeu Iisus Hristos ne-a zis sa lucram fapte bune.
Iata aci unde ne indeamna la milostenie si la rugaciune:
"1.Luați aminte ca faptele dreptății voastre să nu le faceți înaintea oamenilor ca să fiți văzuți de ei; altfel nu veți avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri.
2.Deci, când faci milostenie, nu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii în sinagogi și pe ulițe, ca să fie slăviți de oameni; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor.
3.Tu însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta,
4.Ca milostenia ta să fie într-ascuns și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție.
5.Iar când vă rugați, nu fiți ca fățarnicii cărora le place, prin sinagogi și prin colțurile ulițelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor.
6.Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție."
Calugarii care nu au cele materiale fac milostenie spirituala pe cat au :
se roaga pentru altii,povatuiesc duhovniceste oamenii etc.
Pustnicii fac milostenie rugandu-se pentru toti oamenii din lume.
Maica Domnului a facut si face cea mai mare milostenie pentru lume:
"
Conform omiliei lui Sfantul Grigorie Palama,despre petrecerea Maicii Domnului in templu,Maica Domnului a rugat pe preabunul Dumnezeu sa vindece oamenii de pacat si de robia diavolilor.
Iar despre milostenia Maicii Domnului fata de lume vedem din acest tropar:
"Intru nastere fecioria ai pazit, intru adormire lumea nu o ai parasit, de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te-ai la viata, fiind Maica vietii, si cu rugaciunile tale izbavesti din moarte sufletele noastre."

Last edited by mihailt; 09.01.2010 at 20:19:22.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 20:21:58
antiqu's Avatar
antiqu antiqu is offline
Member

Data înregistrării: 16.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Nu as fi capabil sa fac ceea ce a facut solentina, sa cedez locul meu de munca. Numai daca locul acela as fi simtit ca nu e pentru mine, dar si asa e in situatia actuala un salt in gol fara parasuta.
Ceea ce pot sa fac si deja am cativa ani buni e sa donez sange. De multe ori am luat suturi pentru asta , mai ales la inceput de la cunsocuti care ma atentionau ca o sa ma imbolnavesc, etc. Oricum, problema se pune in felul urmator: Omul ala e intins pe un pat de spital si sangele tau il poate salva. Intinzi bratul sa dai vena, sau o intorci: "sunt anemic, as dona dar nu acum, o sa donez luna viitoare, cred ca nu sunt potrivit" etc.
Asta nu inseamna ca ei nu ar ajuta, dar fiecare ajuta cu ce poate...
Credeti ca niste dogme citite pe patul de spital il ajuta pe bolnav cand pierde sange?
Mai stii...
Vechi 09.01.2010, 22:30:33
solentina's Avatar
solentina solentina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.04.2009
Locație: in strainatate
Implicit

Bravo Antiqu ,daca fiecare din noi am face cite o fapta buna ,macar o fapta buna zilnic,ceva s-ar indrepta ,viata noastra ar lua intorsatura normala a lucrurilor.Si sa stii ca chiar aveam nevoie de acel loc de munca si era si foarte bun ,numai cind acea persoana m-a privit in ochi si mi-a spus ca e fara nici un ban in buzunar ,in acel moment am uitat de mine ,de fiul meu ,de sot de tot ,i-am spus simplu :Suna la acest numar si dute la munca si a doua zi s-a si dus.DEVIZA MEA ESTE :"E LOC PENTRU TOTI PE ACEST PAMINT DE CE SA NU FACEM FAPTE BUNE?"Se poate daca se vrea,numai ca multi din noi am devenit prea egoisti sa ne mai gandim si la cei care chiar au nevoie.Si repet tot ce am facut ,am facut din suflet si nu e prima data cind o fac.Maine la Sf.Liturghie am sa ma rog dinou pentru toti fratii mei romani.Doamne Ajuta.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 23:06:29
bmadalin bmadalin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.07.2009
Locație: Ilfov
Implicit

Solentina, faptele bune nu trebuiesc spuse public, catre toata lumea.
Pentru ca eu daca zic: WOW, ce fapta buna ai facut... Si cu totii aici te laudam, iti luam din plata ce o vei avea de la Domnul. Desi sunt convins ca tu nu ai facut ceea ce ai facut pt a te lauda noi.
Dar de ce sa umbresti faptele tale bune cu laudele noastre?

Auzi ce zice Mantuitorul
Citat:
cand faci milostenie, nu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii in sinagogi si pe ulite, ca sa fie slaviti de oameni; adevarat graiesc voua: si-au luat plata lor.
3. Tu insa, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta,
4. Ca milostenia ta sa fie intr-ascuns si Tatal tau, Care vede in ascuns, iti va rasplati tie.
Poate ca multi fac fapte bune, dar nu le cere sa le desconspire cand Mantuitorul zice ca: <<cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta>>

Last edited by bmadalin; 09.01.2010 at 23:13:09.
Reply With Quote
Vechi 09.01.2010, 23:33:07
solentina's Avatar
solentina solentina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.04.2009
Locație: in strainatate
Implicit

Draga Bmadalin tot ce am spus nu am facut-o sa ma laud ci asa am simtit ,daca tu ma judeci asa e doar problema ta,eu am fost sincera si stiu ca din cauza sinceritatii mele,am pierdut.Discutia a fost alta ,iar eu am vrut sa arat ca toti stim sa transmitem mesaje ,vorbe mestesugite legate de credinta ,dar fapte ,nu am vazut nimic,polemica da.,asta a fost si motivul pentru care am dezvaluit ,fapta mea.totul a venit din suflet,daca tu nu vrei sa te bucur de un frate de al tau cind face o fapta buna , e doar problema ta.Si fii sigur ca nu ma voi opri sa fac bine ,cit am sa traiesc pe acest pamint asta am sa fac si nu o spun pentru a ma lauda ,ci pentru a face si pe altii sa simta si sa faca la fel.Daca nu comunicam intre cum putem merge inainte?Ramind muti si inchisi in noi,eu asta vad in tara acum egoism ,putin mai sunt care gindesc si cu sufletul.Asta este parerea mea ,daca tu ai o alta parere,e a ta si gata .Dumnezeu sa ne lumineze pa toti si sa ne ajute sa ne gasim pacea si calea spre credinta adevarata.Rog iertare .Doamne Ajuta.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2011, 12:56:27
Liviu33
Guest

Implicit

Eu cred ca credinta inseamna indeplinirea datoriilor! Sa-i dai ficaruia ce i se cuvine, Bisericii, familiei, societatii, propriei persoane. Dumnezeu vede si atunci ia decizii!
Reply With Quote
Vechi 19.05.2011, 20:54:22
xanixade's Avatar
xanixade xanixade is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Locație: Cluj-Napoca
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru xanixade
Implicit

Citat:
Sunt intr-o perioada de framantari si dureri.
Pentru mine credinta inseamna nu numai sa mergi la biserica, sa te rogi si sa citesti carti religioase, ci sa faci ceva pentru aproapele tau, sa-l iubesti si sa-l ajuti asa cum a facut si a vrut El.
Credinta inseamna a crede in Dumnezeu. Faptele crestine decurg si din credinta si din inima noastra, potrivit deciziilor noastre pe care le supunem partial credintei si din dragostea noastra.

Citat:
Iisus a ajutat oamenii, chiar daca a fost criticat si s-a impotrivit unor norme civice si traditii din vremea aceea si chiar a iesit din religia sa intiala (iudaica).
El a adus ceva nou, o lege noua, o credinta noua.
Cine e Iisus? Iisus se crede a fi Dumnezeu. Deci Dumnezeu a venit nu sa iasa din religia sa, ci sa adauge, sa o implineasca, sa scoata pe oameni din pacatul stramosesc si sa le asigure calea spre rai, pana atunci oamenii mureau si mergeau in iad ( exceptii Moise, Ilie, Enoh, si nu mai stiu).
Normele civice si traditiile erau pana la Iisus in mare parte religioase, dar erau motiv pentru oamenii de atunci sa si pacatuiasca. Iar de impotrivit nu S-a impotrivit decat pacatului.

Citat:
Azi te duci la biserica sa cauti ajutor si sa ajuti la randul tau pe cine are nevoie si incep problemele: nu-i timp, nu-i cazul, nu-s bani, nu e conform cu nu stiu care ierarhie sau norma sau mai stiu eu, e ecumenic, e sau nu e.
Si cum se impaca totusi?
Te duci la biserica, te rogi, esti preot, sau citet, sau ma stiu eu in biserica, sau simplu credincios si vezi unul plangand langa tine si nu te doare.
??
Uite cum sta treaba, din punctul meu de vedere.
Ajutorul care se da, oricum s-ar da, se cheama pana la urma ajutor. La inceput mai greu, dar la urma din ce in ce mai usor. Problemele expuse nu au nici un rost cand doresti sa dai un ajutor, e ca si cum te impiedici pe loc drept. Ecumenic, neecumenic, daca judeci de la bun inceput pe cel care vrei sa ii dai ajutor, atunci nu faci nimic. Cum vine asta sa ajuti numai pe cei buni? Vezi, deci cum se impaca?
Faptul ca cineva plange langa tine, in biserica, nu e mare lucru. Acela plange pentru el, pentru Dumnezeu si nu ca sa il bagi tu in seama, iar daca il bagi in seama, atunci roaga-te pentru el, acela ii ajutorul lui in biserica. Daca plange pe drum, sau cine stie unde, atunci da. Faptul ca te doare mai mult sau mai putin, se datoreaza in principal starii pacatoase in care ne aflam toti.

Citat:
Si altii care fac ceva cu adevarat pentru oameni, dar nu stiu calea bisericii si dogmele, sunt rai crestini?
Eu nu mai stiu. Ce vrem noi de fapt cu credinta? Care este scopul final?
Cel care e rau crestin, e de fapt pacatos. Asa se zice la cei care sunt rai crestini. Iar cei care sunt buni crestini au pacate din ce in ce mai putine. Pacatele cum se spala? Cu multe, printre care si cu fapte bune.
Calea bisericii e zidita de dogme, pe de o parte, pe de alta parte de credinciosi. Am putea spune ca e calea catre Dumnezeu. Pentru ce crezi in Dumnezeu? Nu pentru viata vesnica? Nu pentru a iesi din starea de pacat? Nu pentru dragostea catre Dumnezeu? Nu pentru desavarsirea noastra?
Iata ce vrem cu credinta. Care e scopul nostru final.
Vechi 20.05.2011, 00:18:21
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Eu cred că aici avem o problemă prost pusă. Întrebarea topicului se bazează pe o prezumpție, anume că ar exista o antinomie între doctrina credinței și faptele de credință. Doxă și praxis par nu numai disjuncte, ci de-a dreptul antinomice autoarei. Precum cele două brațe ale unei balanțe, când excesul dintr-o parte înseamnă deficit în partea cealaltă.

Or, acest lucru nu corespunde adevărului. Ca să Îl iubim pe Dumnezeu, trebuie mai întâi să Îl cunoaștem. Să știm Cine este El, ce fel este (ce atribute), să știm ce ne-a spus nouă (Revelația), să aflăm despre faptele Lui și oamenilor Lui (Biblia, Tradiția) să prețuim ce ne-a dat nouă (suflet nemuritor, rațiune, libertate, etc).
Și invers, "credința fără fapte moartă este". Nu ni s-ar părea ciudat ca cineva să ne spună de dimineața până seara ce mult își iubește tatăl, dar să nu dea niciodată un telefon, să nu treacă pe la el ca să vadă dacă are ce mânca, să nu îl caute de sănătate, să nu îl ajute la nevoie ? Dar tot așa e și cu Dumnezeu.

Mai vedem o a doua disociere, care apare mult mai subtil decât prima. Este disocierea dintre iubirea de Dumnezeu și iubirea de oameni. Aici, trebuie mereu avut în vedere că legea iubirii e una singură. Să Îl iubim pe Domnul mai mult decât pe noi înșine și să ne iubim aproapele ca pe noi înșine. De fapt, a doua se reduce la prima (dar nu și invers). Putem spune că avem un singur comandament: iubirea de Dumnezeu. Iar iubirea de aproapele este corolarul.

Stau și mă întreb: cum ar vrea cineva să învețe franceza, altfel decât învățând cuvintele acestei limbi, apoi regulile ei, făcând progrese în ceea ce am putea numi "doctrina limbii" ? Pe de altă parte, nu cunosc un mai trist eșec decât acela al cuiva care o viață întreagă a tocit cuvinte franțuzești și regulile gramaticale le știe pe de rost, dar nu a vorbit niciodată franțuzește. Teribilă ratare ! Măcar ignorantul în franceză nu s-a străduit atâta, pe când celălalt s-a străduit fără niciun folos.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 20.05.2011, 00:53:36
adrian010155 adrian010155 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihnea dragomir Vezi mesajul
stau și mă întreb: Cum ar vrea cineva să învețe franceza, altfel decât învățând cuvintele acestei limbi, apoi regulile ei, făcând progrese în ceea ce am putea numi "doctrina limbii" ? Pe de altă parte, nu cunosc un mai trist eșec decât acela al cuiva care o viață întreagă a tocit cuvinte franțuzești și regulile gramaticale le știe pe de rost, dar nu a vorbit niciodată franțuzește. Teribilă ratare ! Măcar ignorantul în franceză nu s-a străduit atâta, pe când celălalt s-a străduit fără niciun folos.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce inseamna Raiul pentru voi? calatorul Generalitati 4 31.12.2012 20:16:58
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 01:16:56
Stiinta nu inseamna tehnologie asa cum religia nu inseamna credinta I.Calin Generalitati 2 17.01.2011 21:21:42
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 01:46:11