Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2009, 20:48:29
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Documentul de la Ravenna are si o urmare, caci urmeaza vara aceasta Intalnirea din Cipru:
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...rte/#more-6767
Din acest document (care spune lucruri adevarate, in mare despre papalitate):

"6. Parohiile și mănăstirile ortodoxe nu au fost niciodată conduse și nu au trăit niciodată sub o strictă autoritate administrativă episcopală, arhiepiscopală sau patriarhală. La fel și Sfintele noastre Mitropolii. Îi respectăm și îi ascultăm pe Înalt Prea Sfințiții noștri Arhipăstori fără să simțim asfixierea din instituțiile administrative obligatorii din lume."

As zice ca Alin: serios? ;-)
Voi va dati seama, prieteni antiecumenisti, ca in Biserica ortodoxa avem, nu pe hartie, dar in practica, nu unul, ci multi papi? Inainte de a-i tot condamna pe altii, sa ne uitam si la noi. Oare la noi sistemul patriarhal oare chiar functioneaza cum functiona in primele secole si cum a fost la inceput definit? Oare patriarhii nostri nu au si ei prea mumlta putere si nu s epoarte ca niste mici papi, cateodata, care isi intind de exemplu peste tot jurisdictia, creind astfel jurisdictii paralele intre ortodocsi (in occident)? Eu zic ca da. N-am ajuns chiar la un sistem piramidal, dar microbul este si la noi.

Nu am efectiv timp sa studiez toate aceste documente, ce scrie in doc de la Ravena pt ca am un examen. Dar ma intereseaza si poate o sa o fac in urmatoarele saptamani. Eu personal nu cred ca ortodocsii sunt gata sa faca vreun compromis cu papalitatea. Daca nu din alte motive, din spirit de conservare..
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ECUMENISMUL Pravoslavia Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 1320 01.11.2017 22:47:00
Ecumenismul-dialog sau unificarea confesiunilor? georgeval Despre Biserica Ortodoxa in general 31 15.07.2008 19:20:50
Ecumenismul MadalinS Generalitati 0 30.09.2007 04:12:34
Ecumenismul IonelaCristina Biserica Ortodoxa si Massmedia 10 03.04.2007 17:46:17