Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.06.2009, 16:52:47
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Ca sa intelegeti mai bine de ce nu se "ambaleaza" asa tare divolul cu patimi, asupra unora, urmariti ce spune Sfantul Apostol Iacov:

"Supuneti-va dar lui Dumnezeu. Impotriviti-va diavolului si el va fugi de la voi." (Iacov 4:7)

Daca dracii se "ambaleaza" cu patimi asupra dvs. este pentru ca le permiteti si pentru ca v-ati indepartat de Dumnezeu. Nicidecum pentru ca ati fi credincios adevarat.
Fuge intr-adevar... ca sa ceara ajutor de la altii mai puternici si mai rai ca el: :)

Luca 11, 24-26

"Când duhul cel necurat iese din om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă, și, negăsind, zice: Mă voi întoarce la casa mea, de unde am ieșit.
Și, venind, o află măturată și împodobită.
Atunci merge și ia cu el alte șapte duhuri mai rele decât el și, intrând, locuiește acolo; și se fac cele de pe urmă ale omului aceluia mai rele decât cele dintâi."

Eu nu cred ca oamenii imbunatatiti, care vor sa slujeasca Lui Dumnezeu sunt scutiti de greutati, de ispite mari, de suferinte. Din contra, ei vor avea o cruce mai grea ca aceia care sunt necredinciosi, dar suportabila prin ajutorul primit de sus.

Iar daca vorbim despre patimi si pacate, astea nu dispar instantaneu in momentul in care omul se decide sa-L urmeze pe Hristos. Este de munca pana la dezpatimire.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 02.06.2009, 18:29:08
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Eu nu cred ca oamenii imbunatatiti, care vor sa slujeasca Lui Dumnezeu sunt scutiti de greutati, de ispite mari, de suferinte. Din contra, ei vor avea o cruce mai grea ca aceia care sunt necredinciosi, dar suportabila prin ajutorul primit de sus..
Intr-adevar, credinciosii nu sunt scutiti de ispite. Dar le biruiesc, cu putere de la Dumnezeu. Nu exista ispita prea mare, ci departare de Dumnezeu.

"Nu v-a ajuns nici o ispita, care sa nu fi fost potrivita cu puterea omeneasca. Si Dumnezeu, care este credincios, nu va ingadui sa fiti ispititi peste puterile voastre; ci, impreuna cu ispita, a pregatit si mijlocul sa iesiti din ea, ca s-o puteti rabda." (1 Corinteni 10:13).

Citat:

Iar daca vorbim despre patimi si pacate, astea nu dispar instantaneu in momentul in care omul se decide sa-L urmeze pe Hristos. Este de munca pana la dezpatimire.
Bine zis. Este o munca sa scapi de vechile metehne. Dar, cu putere de la Dumnezeu se pot face adevarate minuni (cunosc multe exemple in acest sens).

Formarea unui caracter placut lui Dumnezeu se face printr-o educatie dupa Cuvantul lui Dumnezeu. Invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli trebuiesc cultivate. Slujbele si ritualurile nu au nici un efect (doar se pierde timp pretios - vine omul la biserica si pleaca la fel cum a venit).
Reply With Quote
Vechi 03.06.2009, 10:16:19
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Formarea unui caracter placut lui Dumnezeu se face printr-o educatie dupa Cuvantul lui Dumnezeu. Invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Apostoli trebuiesc cultivate. Slujbele si ritualurile nu au nici un efect (doar se pierde timp pretios - vine omul la biserica si pleaca la fel cum a venit).
In toate tainele Bisericii, acele slujbe ritualice care din exterior apar reci, lungi si monotone au scopul de a-l apropia pe credincios de Hristos. Sunt rugaciuni de multumire, de lauda si de cerere alcatuite de Sfintii Parinti care sunt intersectate de lecturi din Evanghelii si din celelalte carti ale NT, la Liturghie. La alte slujbe se citeste si din VT, sunt parcursi cei mai frumosi psalmi. Exista apoi predicile care comenteaza ceea ce s-a lecturat si care talcuiesc versetele pentru intelegerea tuturor. Deci nu este timp pierdut daca omul participa atent, viu, activ la rugaciunile care se fac.

Eu am participat la unele intalniri ale baptistilor, ale evanghelicilor si pentru mine acestea ca nu se compara cu slujbele ortodoxe. Nu as renunta la aceste ritualuri pentru nici o alta forma de intalnire cu scop sfintitor. S-a pus problema sa merg sa lucrez in strainatate pe bani frumosi, dar iti marturisesc sincer ca nu m-as muta in alta tara daca acolo nu as gasi o parohie ortodoxa prin care sa ma tin aproape de Hristos si de Biserica Lui.

Reply With Quote
Vechi 03.06.2009, 10:49:30
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
In toate tainele Bisericii, acele slujbe ritualice care din exterior apar reci, lungi si monotone au scopul de a-l apropia pe credincios de Hristos.
Exista apoi predicile care comenteaza ceea ce s-a lecturat si care talcuiesc versetele pentru intelegerea tuturor. Deci nu este timp pierdut daca omul participa atent, viu, activ la rugaciunile care se fac..
Nu credeti ca ar fi mai eficienta metoda Mantuitorului si a Sfintilor Apostoli? Ma refer la invatatura sanatoasa, care sa mearga la mintea si inima omului si produca schimbari in viata noastra.

"Iisus invata in toate zilele pe norod in Templu". (Luca 19:47)

Citat:
S-a pus problema sa merg sa lucrez in strainatate pe bani frumosi, dar iti marturisesc sincer ca nu m-as muta in alta tara daca acolo nu as gasi o parohie ortodoxa prin care sa ma tin aproape de Hristos si de Biserica Lui.
Nu este bine. Un crestin are comuniune cu Hristos peste tot: si acasa, si pe strada si la locul de munca, etc. Crestinismul este un mod de viata; nu poate fi redus la o manifestare spirituala. Si nu poti sa-L inchizi pe Hristos (Stapanul Universului) intr-o biserica. "Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-Te si acolo; daca voi lua aripile zorilor si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii, si acolo mana Ta ma va calauzi si dreapta Ta ma va apuca." (Psalmul 139:8,9- traducerea Cornilescu; Psalmul 138- traducerea sinodala).

In plus, noi ne pregatim pentru Imparatia lui Dumnezeu. Ce ne facem daca acolo nu va exista parohie ortodoxa sau biserica protestanta?
Reply With Quote
Vechi 03.06.2009, 11:22:22
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu credeti ca ar fi mai eficienta metoda Mantuitorului si a Sfintilor Apostoli? Ma refer la invatatura sanatoasa, care sa mearga la mintea si inima omului si produca schimbari in viata noastra.
"Iisus invata in toate zilele pe norod in Templu". (Luca 19:47)
Haide(ti) sa nu mai vorbim cu dumneavoastra. E bine si cu tu.

Ceea ce nu intelegi tu este ca este posibil ca sa traiesti autentic credinta in Hristos in biserica ortodoxa. Rugaciunile si cantarile care se fac trebuie sa fie din inima, curate si sincere, nu de suprafata. Credinciosul nu e ortodox daca nu se pocaieste cu adevarat.

Spuneai ca ai suferit o transformare dramatica in bine datorita crestinismului. Puteai foarte bine sa incerci si in biserica ortodoxa si am certitudinea ca reuseai cel putin la fel de bine sa te schimbi in omul cel nou.
Citat:
Nu este bine. Un crestin are comuniune cu Hristos peste tot: si acasa, si pe strada si la locul de munca, etc. Crestinismul este un mod de viata; nu poate fi redus la o manifestare spirituala. Si nu poti sa-L inchizi pe Hristos (Stapanul Universului) intr-o biserica. "Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-Te si acolo; daca voi lua aripile zorilor si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii, si acolo mana Ta ma va calauzi si dreapta Ta ma va apuca." (Psalmul 139:8,9- traducerea Cornilescu; Psalmul 138- traducerea sinodala).

In plus, noi ne pregatim pentru Imparatia lui Dumnezeu. Ce ne facem daca acolo nu va exista parohie ortodoxa sau biserica protestanta?
Crestinul este in comuniune peste tot, insa daca eu rup legatura cu Trupul lui Hristos care este Biserica, atunci o sa alunec incet pe cai gresite. Da, crestinismul este un mod de viata, nu implinirea unor ritualuri. Dar ceea ce tit iti apare fad din exterior este traire duhovniceasca in realitate. Si, in afara de Biserica nu este mantuire - sper ca esti de acord.

Pentru noi, participarea la Liturghie este inceputul vietii vesnice, este viata noastra impreuna cu Iisus, vesnicia iesita din sine si integrata pentru cateva ore in timpul nostru actual. Fara Liturghie, fara Taina Spovedaniei, fara impartasirea cu cuvintele Lui si cu Insusi Trupul Lui, fara trairea vietii in spiritul jertfelnic al Lui Hristos, iubindu-L pe El si toata faptura creata - nu este mantuire. Nu mai caut trimiterile din NT, ca le stii sigur.

Reply With Quote
Vechi 03.06.2009, 12:55:33
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
Ceea ce nu intelegi tu este ca este posibil ca sa traiesti autentic credinta in Hristos in biserica ortodoxa.
Nicidecum. Am convingerea ca in biserica ortodoxa sunt adevarati traitori ai crestinismului autentic (bazat pe iubirea de Dumnezeu si de oameni).

Citat:
Spuneai ca ai suferit o transformare dramatica in bine datorita crestinismului. Puteai foarte bine sa incerci si in biserica ortodoxa si am certitudinea ca reuseai cel putin la fel de bine sa te schimbi in omul cel nou.
Am incercat. Aveam nevoie si de un ajutor consistent. Biserica din care fac parte acum, n-a facut decat sa ma puna fata in fata cu Cuvantul lui Dumnezeu. Mi-am vazut starea in care ma aflam si am vazut si cum ma priveste si ma vrea Dumnezeu. Nu o biserica anume ci Cuvantul lui Dumnezeu schimba omul. De aceea, m-as bucura daca biserica ortodoxa ar pune accentul pe formarea caracterelor, indreptand oamenii catre Sfanta Scriptura.

Citat:
Crestinul este in comuniune peste tot, insa daca eu rup legatura cu Trupul lui Hristos care este Biserica, atunci o sa alunec incet pe cai gresite. Da, crestinismul este un mod de viata, nu implinirea unor ritualuri. Dar ceea ce tit iti apare fad din exterior este traire duhovniceasca in realitate. Si, in afara de Biserica nu este mantuire - sper ca esti de acord.
Nu sunt deloc de acord cu ideea ca nu exista mantuire in afara bisericii (mai ales cand este specificata o biserica anume). Daca este sa vorbim despre Biserica lui Hristos, aceasta nu se numeste nici ortodoxa, nici catolica, nici adventista, etc. ci este acea Biserica formata din toate sufletele care-L cauta in mod sincer pe Mantuitorul. Cat despre mantuire... "In nimeni altul nu este mantuire; caci nu este sub cer alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti."(Fapte 4:12)

Citat:
Pentru noi, participarea la Liturghie este inceputul vietii vesnice, este viata noastra impreuna cu Iisus, vesnicia iesita din sine si integrata pentru cateva ore in timpul nostru actual. Fara Liturghie, fara Taina Spovedaniei, fara impartasirea cu cuvintele Lui si cu Insusi Trupul Lui, fara trairea vietii in spiritul jertfelnic al Lui Hristos, iubindu-L pe El si toata faptura creata - nu este mantuire. Nu mai caut trimiterile din NT, ca le stii sigur
Totusi, te rog sa cauti trimiterile din Noul Testament care vorbesc despre liturghie sau spovedanie (nu cred ca este cazul sa ma leg de alte multe slujbe care nu au baza scripturistica). Eu nu am gasit asa ceva. Te-as ruga sa nu faci confuzie intre liturghie si Sfanta Impartasanie sau intre marturisirea pacatelor unii altora si spovedania la preot.
Reply With Quote
Vechi 03.06.2009, 13:29:14
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Totusi, te rog sa cauti trimiterile din Noul Testament care vorbesc despre liturghie sau spovedanie (nu cred ca este cazul sa ma leg de alte multe slujbe care nu au baza scripturistica). Eu nu am gasit asa ceva. Te-as ruga sa nu faci confuzie intre liturghie si Sfanta Impartasanie sau intre marturisirea pacatelor unii altora si spovedania la preot.
Ai episodul cu CINE CEA DE TAINA desemenea CLEOPA SI CEL CARE-L INSOTESTE LA EMAUS.

Ai niste verbe care apar de ambele dati : "a luat", "a binecuvantat" si "a dat" si care nu intamplator sunt puse acolo, iar exegetii rasariteni cosidera ca acolo deja este prima Sfanta Liturghie savarsita.
Pentru mai multe informatii poti sa citesti studiile.

Har si Pace de la Domnul!
Reply With Quote
Vechi 04.06.2009, 11:02:40
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nicidecum. Am convingerea ca in biserica ortodoxa sunt adevarati traitori ai crestinismului autentic (bazat pe iubirea de Dumnezeu si de oameni).
Si eu am aceeasi convingere. :)
Citat:
Am incercat. Aveam nevoie si de un ajutor consistent. Biserica din care fac parte acum, n-a facut decat sa ma puna fata in fata cu Cuvantul lui Dumnezeu. Mi-am vazut starea in care ma aflam si am vazut si cum ma priveste si ma vrea Dumnezeu. Nu o biserica anume ci Cuvantul lui Dumnezeu schimba omul. De aceea, m-as bucura daca biserica ortodoxa ar pune accentul pe formarea caracterelor, indreptand oamenii catre Sfanta Scriptura.
Exact lucrul asta imi place la celelalte confesiuni, chiar si la cea catolica: se pune accentul pe cateheza, se face studiu biblic. La noi, la modul general, nu e asa; insa cine cauta gaseste... Eu am reusit sa gasesc pana acum doua biserici in oras unde se face studiu biblic, unde se practica intalniri cu tinerii intr-o zi si cu ceilalti in alta zi. Si, cand pot, merg si ma folosesc...
Citat:
Nu sunt deloc de acord cu ideea ca nu exista mantuire in afara bisericii (mai ales cand este specificata o biserica anume). Daca este sa vorbim despre Biserica lui Hristos, aceasta nu se numeste nici ortodoxa, nici catolica, nici adventista, etc. ci este acea Biserica formata din toate sufletele care-L cauta in mod sincer pe Mantuitorul. Cat despre mantuire... "In nimeni altul nu este mantuire; caci nu este sub cer alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti."(Fapte 4:12)
Eu sunt de alta parere: adevarul este unul, Hristos este Unul-nascut si Trupul Sau sau este unic. Si cred ca acesta este format din biserica ortodoxa.
Pe de alta parte, lumea e mare si in mod sigur exista mantuire pentru ceilalti oameni care habar nu au de crestinism si de ortodoxie; nu stiu insa ce sa spun despre cei care traiesc intr-o tara ortodoxa si imbratiseaza alte invataturi straine... Doamne ajuta.
Citat:
"Și fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), și ușile fiind încuiate, unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: Pace vouă!
Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul.
Și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi.
[COLOR=Red]Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt;
Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute.[/COLOR]
Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus."
Ioan 20, 19-24
"Și după opt zile, ucenicii Lui erau iarăși înăuntru, și Toma, împreună cu ei. Și a venit Iisus, ușile fiind încuiate, și a stat în mijloc și a zis: Pace vouă!"
Ioan 20, 26

Iata ca Iisus le-a dat apostolilor puterea de a ierta pacatele credinciosilor. Si acestia la randul lor au transmis har special episcopilor si preotilor pana in zilele noastre.

Cat despre marturisirea unii altora, acest lucru se poate practica numai si numai in cazuri cu totul exceptionale si e bine de stiut. Este un exemplu in care demult, pe o corabie lovita de furtuna si sortita scufundarii, erau mai multi crestini. Si acestia, vazand ca vor muri in curand si nefiind acolo vreun preot, si-au marturisit repede pacatele unul altuia. Si au murit toti inecati, in afara de unul singur care s-a agatat de o bucata de lemn si s-a salvat. Iar acesta a povestit intamplarea, caci a fost invrednicit de Dumnezeu sa vada sufletele celorlalti zburand spre cer in forma de porumbei... Si mai zicea ca rau i-a parut ca nu a murit si el atunci cu ceilalti. :)

Despre Liturghie ai primit un raspuns mai sus. Eu puteam sa-ti spun doar ca noi avem Traditia care impreuna cu Scripturile ne calauzesc spre Dumnezeu fiind impreuna si de nedespartit. Multe lucruri nu sunt scrise in Biblie, cum nu ar fi posibil ca sa tot ce s-a intamplat in primele ore ale crestinismului si dupa aceea sa fie notate pe pergament de catre crestini. Multe informatii s-au transmis la inceput pe cale vorbita, inclusiv Noul Testament insusi, nu?

"Multe având a vă scrie, n-am voit să le scriu pe hârtie și cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi și să vorbesc gură către gură, ca bucuria noastră să fie deplină."
2 Ioan 1, 12
"Dar sunt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărțile ce s-ar fi scris. Amin."
Ioan 21, 25

Este important de inteles ca momentul esential al Liturghiei este cel euharistic. Restul elementelor care o compun (rugaciuni, lecturi, predica samd) sunt alcatuite in timp de Sfintii Parinti si sunt inspirate de la Duhul Sfant. Asta pentru cine crede.

Reply With Quote
Vechi 03.06.2009, 11:58:29
ClaudiuT's Avatar
ClaudiuT ClaudiuT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2009
Locație: Vatra Dornei, student: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:

"Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-Te si acolo; daca voi lua aripile zorilor si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii, si acolo mana Ta ma va calauzi si dreapta Ta ma va apuca." (Psalmul 139:8,9- traducerea Cornilescu; Psalmul 138- traducerea sinodala).
Nu e nici o editie sinodala, a fost condamnata din cauza gravelor erori de traducere a unor pasaje referitoare la Sf. Cruce, Fecioara Maria si fratii Domnului. Asa ca poti sa rectifici, si sa-ti indrepti greseala.

Har si Pace de la Domnul!

ps: Daca scrie pe prima pagina, nu inseamna ca si este. A fost doar 2 ani!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Definitie topcat Generalitati 9 28.09.2008 10:41:01
O definitie a singuratatii Ioan_Ciobota Generalitati 14 28.11.2007 09:03:32