Citat:
În prealabil postat de Iulia11
Imi place extrem de mult. As vrea sa stiu despre originea acestui cantec: romaneasca, greceasca? Cine si cand l-a compus?
|
Versiunea acestui paraclis se afla in cartea de rugaciuni CEASLOV (Orologhion) si este o rugaciune catre Maica Domnului in semn de cinstire dar si in forma de cerere a milei sale catre noi; se citeste mai ales cand suntem suparati, plini de tulburare sau cand suntem in necaz sau boala! Este alcatuita din Tropare si rugaciuni, urmate de Canonul Paraclisului - canonul este format din 9 Cantari, care simbolizeaza cele 9 cete ingeresti, dar lipseste cantarea a 3a caci din ceata a 3a au cazut ingerii impreuna cu Lucifer, iar o Cantare este formata din mai multe alcatuiri - adresari - numite tropare, care au ca rostire intre ele repetarea unei propozitii - adresare (in cazul de fata catre Maica Domnului "Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi") numite stih, dar inainte de penultimul tropar se zice Slava... iar inainte de ultimul tropar din cantare se zice Si acum...
Versiunea cantata (interpretata) a stihurilor alese se refera la o selectare de tropare din fiecare cantare din cele 9!!!
Interpretarea melodiei este de origine treditional byzantina greceasca!!! Este melodie cantata in forma glasului 8 irmologic cu baza glasului in Ga (corespondent in muzica liniara cu nota Fa) este glas care ar corespunde in liniara cu gama Do major!!!