Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.06.2009, 01:39:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de SoareD Vezi mesajul
Sunt casatorit, imi iubesc sotia si am si un copil de aproape 2 ani. Cred ca sotia mea se fereste sa faca dragoste cu mine pentru ca este pacat. Reusec sa tin post in zilele de curatie si posturile. Imi doresc ca sotia mea sa fie fericita, acum este dinou insarcinata si vrea sa nu facem dragoste 1an. Am vorbit cu preotul si mi-a spus ca este pacat in ultima perioada a sarcinii, dar sotia doreste curatie 1an. De cateva ori a plans dupa ce a facut dragoste cu mine, am avut sufletul tulburat, deoare s-a simtit bine,a avut orgasm, dar a spus ca a facut-o pentru mine. Nu stiu cum pot rezista 1 an, gandul imi sta mai mereu la acest lucru. Ma gandesc ca sotia mea este mai mare cu 2,5 ani decat mine si a avut mai multe relatii inainte sa ne cunoastem, ar putea fi un motiv? Nu vreau sa deranjez cu acest mesaj dar am nevoie de o indrumare in aceasta problema. Doctorul vindeca trupul, iar preotul sufletul si acolo unde sufletul este curat si trupul este sanatos. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Da, este un motiv, poate ea crede/incearca in felul asta sa-si rascumpere greselile, dar nu-si da seama ca practic loveste in prezent, ar trebui sa-i explici lucrul asta nu stiu insa daca o sa si inteleaga, daca ea nu intelege ramane sa o intelegi tu pe cat se poate.

De fapt, asta este ceea ce lipseste din expunerea ta, parerea ei, practic ai vorbit cu ea ca sa-ti explice care ii sunt motivele??
Personal cred ca pot fi cam trei: educatia morala stricta, teama de a nu face rau copilului si eventuala dorinta de a-si rascumpara unele greseli din trecut fata de care nu se simta inca iertata/eliberata, posibil sa nu le fi nici marturisit la duhovnic..

Si tu esti de inteles pentru ca nu ai cunoscut-o suficient cat sa-ti dai seama ca te vei izbi de problema asta, insa asa este in orice casnicie, mereu apar probleme si crede-ma ca asta nu e dintre cele mai mari care pot fi, nici pe departe.

Si mai e un aspect, ar trebui sa vorbesti si cu duhovnicul ei, daca el o incurajeaza in aceasta atitudine nu e bine, ar trebui sa vorbesti cu el si sa-i explici care e treaba si din punctul tau de vedere, iar pe de alta parte daca nu o incurajeaza ci dimpotriva, ai avea un argument in plus fata de ea (ascultarea) prin care poate ai sa reusesti sa o faci sa renunte la eventuale idei gresite, daca despre asta e vorba...
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 16:21:20
eduardd
Guest

Implicit Cararea Imparatiei (Pr. Arsenie Boca)

Citat:
În prealabil postat de SoareD Vezi mesajul
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Va recomand cu mare caldura aceasta carte:
http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...,-parinte.html
veti gasi dezbatuta pe larg problema voastra. Si nu, numai a voastra ci a intregii societatii in care traim..

Si inca ceva desi e Offtopic:
Pentru ca s-au nascut "oarece" controverse vis-a-vis de Pr. Arsenie Boca..( si daca privesc inapoi si Pr. Iustin este in aceeasi situatie..poate invatam ceva de aici...si nu mai punem in spatele marilor parinti cuvintele si comportamentul exagerat al "credinciosilor") cuvantul de inceput a IPS Nicolae ..
"Repet inca o data, Pr. Arsenie Boca s-a impartasit din partea credinciosilor sai, precum se intampla adesea cu cei aflati in obiectivul lor, de o veneratie care a alunecat spre exagerare. Nu el le-a provocat si nu el le-a alimentat!! personal era de o sincera modestie si de o exemplara discretie. Greseala admiratorilor a fost nu o data folosita pentru a-l denigra!!! Ramane oricum in veneratia bunilor credinciosi care au in el un bun exemplu a Lui Hristos, iar opera "Cararea Imparatiei" un bogat izvor de intelepciune. E motivul ptr, care indemn pe toti doritorii de perfectiune spirituala sa deschida acesta carte, fiind siguri ca vor gasi in paginile ei bogatie de intelepciune"
IPS Nicolae
Mitropolitul Banatului
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 16:29:05
eduardd
Guest

Implicit Bucurie

Iata am gasit chiar pe siteul nostru cartea . Tinand cont ca e destul de scumpa...o puteti citi aici:http://www.crestinortodox.ro/carte-8...arsenie-boca-0
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 16:33:33
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Si mai e un aspect, ar trebui sa vorbesti si cu duhovnicul ei, daca el o incurajeaza in aceasta atitudine nu e bine, ar trebui sa vorbesti cu el si sa-i explici care e treaba si din punctul tau de vedere, iar pe de alta parte daca nu o incurajeaza ci dimpotriva, ai avea un argument in plus fata de ea (ascultarea) prin care poate ai sa reusesti sa o faci sa renunte la eventuale idei gresite, daca despre asta e vorba...
Ascultarea?
Alin B.. ma uimesti!
Cum sa santajam sotia ca sa faca sex cand vrea sotul?

Pentru SoareD: femeile au uneori alt limbaj, complet neinteles de barbati (cu rare exceptii). Nu stiu daca este cazul sotiei, dar merita sa incerci.
Poate ce face sotia are urmatorul inteles: "Cat de mult ma iubeste el? Ma iubeste suficient de mult incat sa accepte acest sacrificiu pentru mine?"
Incearca sa-i arati ca o iubesti ENORM, mai ales acum, cand este sensibila la astfel de lucruri.
Poate ca problema se va rezolva de la sine!
(Deocamdata ea percepe lucrurile astfel: eu fac ASTA pentru el, impotriva dorintei mele. El nu poate face nici un sacrificiu pentru mine?)
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 16:39:58
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ascultarea?
Alin B.. ma uimesti!
Cum sa santajam sotia ca sa faca sex cand vrea sotul?

Pentru SoareD: femeile au uneori alt limbaj, complet neinteles de barbati (cu rare exceptii). Nu stiu daca este cazul sotiei, dar merita sa incerci.
Poate ce face sotia are urmatorul inteles: "Cat de mult ma iubeste el? Ma iubeste suficient de mult incat sa accepte acest sacrificiu pentru mine?"
Incearca sa-i arati ca o iubesti ENORM, mai ales acum, cand este sensibila la astfel de lucruri.
Poate ca problema se va rezolva de la sine!
(Deocamdata ea percepe lucrurile astfel: eu fac ASTA pentru el, impotriva dorintei mele. El nu poate face nici un sacrificiu pentru mine?)
Tot pt. SoareD, ceva despre femei: femeile subordoneaza viata sexuala sentimentului de iubire (doar daca nu sunt crescute in spiritul societatii occidentale). Si iubirea este mult mai importanta decat a face sex (activitatea sexuala este mai mult unul din modurile de comunicare a iubirii, alaturi de altele). Sexul in sine nu are inteles (sau chiar devine degradant, umilitor) in lipsa iubirii.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 16:42:22
padurariucristi's Avatar
padurariucristi padurariucristi is offline
Member

Data înregistrării: 06.06.2009
Locație: orvieto italia
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Iarasi vine expresia 'curata' si curatie in legatura cu relatia trupeasca din casatorie..
Aceasta relatie este curata, oameni buni, Dumnbezeu a facut-o curata. Au fost chiar sinoade care au condamnat pe cei care spun ca nu ar fi curat 'patul nuntii'.

Nu numai barbati, dar si femei, sa le vad eu abtinandu-se cativa ani, si eu una as zice ca ceva nu e normal in relatia lor cu sotul si au o relatie simbiotica cu copilul/ Si ca femeie este normal sa ai dorinta pentru barbatul tau daca il iubesti.

Mi se pare ca se poarta mult angelism la noi in ortodoxie de la o vreme..

Revenind la sarcina, e adevarat ca pot interveni aspecte medicale (pericol de nastere prematura din cauza contractiilor, lipsa de dorinta a femeii, sarcina inaintata etc..).. asta e altceva. Nu ca ar suferi copilul, asta e o SPECULATIE.
Auzi ce spune Arsenie Boca:STAU LA O MASA COMUNA,DAR NU SI LA UN PAT (COMUN).SUNT UN TRUP ,DAR NU VIETUIESC DUPA TRUP.Un alt preot spune asa ,CLAR SI RASPICAT:SCOPUL CASATORIEI ESTE NASTEREA DE COPII.Insa dupa tine si credinta noastra ortodoxa,poate i-mi raspunzi si mie care sunt zilele in care suntem lasati sa avem impreunare trupeasca in afara de posturi?Legea este facuta.Noi insa trebuie sa o aplicam.Strada mantuirii e stramta si anevoioasa si putini sunt pe ea.I-ti dau un citat:"Cine vrea sa aiba zile bune in casa si binecuvantarea lui Dumnezeu,copii sanatosi si multe binefaceri de sus,sa pazeasca cele patru posturi de peste an,miercurile si vinerile,Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul,sambetele si Duminicile,perioada de la Invierea Domnului pana la Duminica Tomii(inclusiv),de la Craciun pana la Boboteaza si toate sarbatorile din cursul anului."SPECULATIA asta a ta nu stiu ce vrea sa spuna,insa eu pot sa-ti spun ca patimile se transmit pana la 7 generatii daca-mi aduc eu bine aminte.Ce se va face copilul tau daca vrea sa se faca, sa zicem ,calugar si-l macina patima asta?N-o sa-i fie prea usoara viata la manastire...Caci cei care vietuiesc acolo,in manastiri,nu totdeauna se mantuiesc.(ionela)
Vechi 16.06.2009, 16:44:09
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Iata am gasit chiar pe siteul nostru cartea . Tinand cont ca e destul de scumpa...o puteti citi aici:http://www.crestinortodox.ro/carte-8...arsenie-boca-0
Multumim Jenica grijulie ca totdeauna.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 17:49:23
dorinastoica14
Guest

Implicit

Am citit tot topicul cu mare interes.Nu cred că este deplasată postarea deoarece cunosc și alte persoane care s-au confruntat cu asemenea probleme.
Dacă ați fi părinții unor tineri cu astfel de probleme ce sfat le-ați da? Eu aș fi tare încurcată.
Dacă ați fi în locul acestui tânăr? care este plin de viață și cu hormonii ce o iau razna când vrea să fie mai înfrânat (căci așa se întâmplă).
Dacă trebuie abstinență în timpul sarcinii (și mi se pare corect din punctul de vedere al trăirii ad-literam după rânduială)de ce s-a mai căsătorit această femeie pentru toată viața și mai ales de ce cu un bărbat care nu are aceleași dorințe ca și ea?Și întrebări sunt multe....
Dragă Soare cred că ar fi bine să cunoști mai bine pe duhovnicul soției tale
să nu fie aici o problemă căci sunt și unii duhovnici adepții unor erezii cum ar fi "Turma lui Ilie" care recomandă căsătoria albă.
Totuși dacă vă iubiți foarte mult și poți să respecți dorința ei Dumnezeu îți va răsplăti răbdarea cu un copilaș asemenea îngerilor care vă va aduce bucurie și mântuire pentru tot neamul vostru.
Dumnezeu și Maica Domnului să vă întărească pe amândoi.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 00:38:49
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de padurariucristi Vezi mesajul
Auzi ce spune Arsenie Boca:STAU LA O MASA COMUNA,DAR NU SI LA UN PAT (COMUN).SUNT UN TRUP ,DAR NU VIETUIESC DUPA TRUP.Un alt preot spune asa ,CLAR SI RASPICAT:SCOPUL CASATORIEI ESTE NASTEREA DE COPII.Insa dupa tine si credinta noastra ortodoxa,poate i-mi raspunzi si mie care sunt zilele in care suntem lasati sa avem impreunare trupeasca in afara de posturi?Legea este facuta.Noi insa trebuie sa o aplicam.Strada mantuirii e stramta si anevoioasa si putini sunt pe ea.I-ti dau un citat:"Cine vrea sa aiba zile bune in casa si binecuvantarea lui Dumnezeu,copii sanatosi si multe binefaceri de sus,sa pazeasca cele patru posturi de peste an,miercurile si vinerile,Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul,sambetele si Duminicile,perioada de la Invierea Domnului pana la Duminica Tomii(inclusiv),de la Craciun pana la Boboteaza si toate sarbatorile din cursul anului."SPECULATIA asta a ta nu stiu ce vrea sa spuna,insa eu pot sa-ti spun ca patimile se transmit pana la 7 generatii daca-mi aduc eu bine aminte.Ce se va face copilul tau daca vrea sa se faca, sa zicem ,calugar si-l macina patima asta?N-o sa-i fie prea usoara viata la manastire...Caci cei care vietuiesc acolo,in manastiri,nu totdeauna se mantuiesc.(ionela)

Ionela, mai documenteaza-te. Faptul ca dragostea trupeasca ar avea ca unic scop si scuza nasterea de copii NU este asta singura parere pe care o poti citi si nu este nici cea mai ortodoxa.

Uite-te pe situl http://tainacasatoriei.wordpress.com...ele-monastice/
de exemplu.

Citat de acolo:

"A pune în lumină favorabilă sensul unirii fizice dintre soți înseamnă a-l aduce în corelație cu valoarea persoanei umane, a naturii, iar nu a contranaturii.

Creștinismul primar a avut ocazia să creeze cultul fecioriei, pe care l-a atașat pe lângă acela al Preacuratei Măria. Cu această ocazie, abordează într-o manieră profundă și problema legăturii fizice dintre soți. Trecerea de la starea edenică la aceea a vieții care urmează căderii, face pe mulți dintre Sfinții Părinți să ezite în gândirea lor.

Pentru mulți dintre ei, diferențierea între cele două sexe este o consecință a păcatului strămoșesc. În antropologia sa, Sfântul Grigorie de Nyssa, alunecă spre o spiritualizare excesivă, reducând ființa umană la angelism, la spirit pur. Ipostaza sa însă nu este convingătoare.

Comunitatea conjugală este în mod clar, după referatul biblic, voită și binecuvântată de Dumnezeu. A văzut Domnul că toate sunt bune ” foarte”. Totuși, după unii scriitori bisericești, starea feciorelnică rămâne legată de persoană, iar căsătoria de specie, fapt care a făcut să perpetueze în gândirea teologică eroarea origenistă a identificării nașterii de prunci cu păcatul originar.

Făcând din nașterea de prunci unicul scop susceptibil prin care să se justifice căsătoria, creștinismul din Apus, în frunte cu Fericitul Augustin, subordonează acest scop relațiilor fiziologice care însoțesc pierderea fecioriei, supunându-le unui dispreț metafizic și considerându-l ca stare inferioară.

De la spiritualitatea excesivă până la angelism nu mai este decât un pas. Continuarea neamului omenesc ar implica pierderea integralității, aservirea persoanei și a spiritului unui element generic inconștient, în cele din urmă materiei. Un rigorism ostil sensului datoriei conjugale licite identifică în bloc trupul, iubirea și păcatul. Față de această atitudine, Biserica sinoadelor ecumenice a reacționat în mod hotărât. Abstinența conjugală suprimă erosul fără să-1 transfigureze. Dragostea curată dintre soți deschide un alt drum de apropiere către Dumnezeu.

Sfântul Ioan Gură de Aur, în perioada de maturitate a gândirii sale, susține cu deosebită energie această dreaptă învățătură, restabilind în mod magistral echilibrul tradițional."

Mie asta mi se pare ca este invatatura ortodoxa, asa cum am invatat-o mai peste tot.

PS Citatul STAU LA O MASA COMUNA,DAR NU SI LA UN PAT (COMUN).SUNT UN TRUP ,DAR NU VIETUIESC DUPA TRUP. mi se pare ca este din eistola catre Diognet, text apostolic, dar nu se refera la casatorie, poate ma insel...
Vechi 17.06.2009, 00:46:25
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Nu stiu daca am ales asa bine citatul, dar am sa mai revin cu altele despre Cununie dar cred ca am sa deschid alt thread care sa rezume ce s-a mai scris pe mai multe.
Doamne ajuta!

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
am nevoie de un sfat Nico11 Pocainta 2 06.04.2011 19:58:27
am nevoie de un sfat mariuca92 Homosexualitatea 91 26.04.2010 18:01:53
am nevoie e un sfat luminitam Generalitati 36 08.09.2009 15:29:03
Am nevoie de un sfat sophia Generalitati 10 13.05.2009 01:08:32