Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.06.2009, 17:26:28
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Am fost in Romania luna trecuta si printre altii m-am intilnit cu un fost coleg de scoala, ajuns intre timp preot intr-un catun cu o mina de familii si aia tigani.
Era destul de ofticat ca nu poate traii din salariu ( pomelnice, maslu, inmormintari ....nu prea sint) iar episcopul nu-i da voie sa lucreze alceva pe linga preotie ca sa-si poata intretine familia.
Oare nu-i aceeasi lege in BOR? De ce preotii din diaspora au voie si cei din tara nu? Nu-s la fel de preoti? Eu zic ca da!
Acum ceva timp am urmărit pe un post de la TV exact despre această problemă pusă în discuție de tine.Din cele ce am văzut acolo se pare că mulți preoți de la țară lucrează la diferite publicații ortodoxe,predau religia în școlile de la comună,în domeniul asistenței sociale și în alte munci care au oarecum legătură cu preoția.
Să știi Marius că am lucrat la țară și asta cu destui ani în urmă și în general oamenii din sate se îngrijesc ca preotul,învățătorul,medicul veterinarul și chiar primarul dacă nu este din localitate să aibă cele de trbuință.Dar se pare că nimeni nu se mai mulțumește în ziua de azi cu puțin și toți dorim să avem toate cele lumești în scurt timp.
Iertare dacă am supărat pe cineva
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 17:37:13
bmd
Guest

Implicit

M-ai suparat pe mine! Pentru ca ma crezi capabil sa povestesc povesti! Omul este intr-un catun care nici macar nu-l poti numii sat. Are doar o capela. Avind doar o capela nu are nici macar pamint (cum au bisericile) ca sa-l poata lucra. Nu are unde preda si nici ce (lasind la o parte ca marea lui calitate a fost-in copilarie cel putin-credinta in ciuda noasta a tuturor profesori, elevi atei si nu inteligenta).
Si eu am lucrat in sat deci nu trebuie sa-mi spui cum o duce preotul intr-un sat puternic.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 17:54:39
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
M-ai suparat pe mine! Pentru ca ma crezi capabil sa povestesc povesti! Omul este intr-un catun care nici macar nu-l poti numii sat. Are doar o capela. Avind doar o capela nu are nici macar pamint (cum au bisericile) ca sa-l poata lucra. Nu are unde preda si nici ce (lasind la o parte ca marea lui calitate a fost-in copilarie cel putin-credinta in ciuda noasta a tuturor profesori, elevi atei si nu inteligenta).
Si eu am lucrat in sat deci nu trebuie sa-mi spui cum o duce preotul intr-un sat puternic.
Frate, mare dreptate ai.
E nenorocire in teritoriu in ce priveste preotia, tristete si jale mare. Salariile sunt de nimic (60% din cel de profesor) - eu aveam colegi care lucrau cu ziua prin sat ca sa poata achita taxele parohiei.
Am tot respectul si dragostea pentru acesti oameni - dupa parerea mea au duh mucenicesc.
La mine la tara e invers - preotul e bogat dar sarac. Cred ca stii despre ce vorbesc.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 18:02:15
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit pe la noi

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Frate, mare dreptate ai.
E nenorocire in teritoriu in ce priveste preotia, tristete si jale mare. Salariile sunt de nimic (60% din cel de profesor) - eu aveam colegi care lucrau cu ziua prin sat ca sa poata achita taxele parohiei.
Am tot respectul si dragostea pentru acesti oameni - dupa parerea mea au duh mucenicesc.
La mine la tara e invers - preotul e bogat dar sarac. Cred ca stii despre ce vorbesc.
Aici preotii cu parohie mica mai au cite un job pe linga si nu vad care e problema daca nu e concordanta cu religia, parintele nostru face tevi se scoala la 5 dimineata sa ajunga la lucru ce imi place la el nu sa plins niciodata ca vezi Doamne a facut atita scoala, dar intr-un catun care zici tu Marius nu stiu ce poate lucra acolo un preot numai daca are masina si se poate deplasa intr-o alta localitate.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 18:05:09
bmd
Guest

Implicit

Laurentiu si eu sint de parere ca preotul ar trebuii sa aibe un venit mediu SI NU MAI MULT (ca nu-i de folos duhovnicesc) dar NICI MAI PUTIN!!!!
Si mai stiu ca un muncitor bun este cel care-i platit corect.
Putini sint cu "duhul mucenicesc" din pacate ...........
Am auzit chiar de divorturi in care preoteasa a strigat : "Nu vreau sa traiesc cu un cersitor!" si se referea strict la situatia materiala a preotului.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 18:08:43
bmd
Guest

Implicit

Dorina am pus o iconita ca sa-ti dai seama ca glumesc.
Vasi si preotul meu lucreaza ca bibliotecara, a facut-o toata viata si cunosc si altii care au muncit in fabrici, la curatenie samd. Munca nu poate fi o rusine! Nici nu este nicaieri(excluzind BOR)!
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 13:10:26
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
Dorina am pus o iconita ca sa-ti dai seama ca glumesc.
Vasi si preotul meu lucreaza ca bibliotecara, a facut-o toata viata si cunosc si altii care au muncit in fabrici, la curatenie samd. Munca nu poate fi o rusine! Nici nu este nicaieri(excluzind BOR)!
Sunt atâtea exemple de monahi care au fost trimiși într-un loc uitat de lume împreună cu câțiva viețuitori să renoveze sau să construiască o mânăstire și cu ajutorul și mila lui Dumnezeu în câțiva ani au făcut adevărate minuni.De ce un preot dintr-un mic cătun nu ar putea să se descurce?Dar după cele spuse de tine se pare că mai mult preoteasa este nemulțumită.Poate ar dori ca tu să-l ajuți pentru a pune pe picioare o biserică decentă în acel loc uitat de lume.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 14:09:00
bmd
Guest

Implicit

Bai Dorina tu nu vrei sau nu poti sa intelegi? Asta nu-i calugar, are familie, copii, impozite de platit, face neveta ca au avut parintii gtije sa-i lase o casa (ca altfel statea sub pod) iar cele 20 de familii de tigani nu o sa puna cu siguranta mina de la mina sa faca biserica,
Acum de ce crezi tu ca eu sint Gigi Becali nu prea inteleg. Problema nu-i ca n-are unde face Liturghia ci ca n-are cui si din cauza asta moare de foame. Ca sa se sature si el ar dorii sa lucreze cite ceva dar nu poate pt ca ierarhul ii tine cartea de munca blocata.
Nu are nici banii necesari sa-si cumpere un loc intr-o parohie bogata asa cum este traditia in biserica noastra!
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 18:13:17
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
Laurentiu si eu sint de parere ca preotul ar trebuii sa aibe un venit mediu SI NU MAI MULT (ca nu-i de folos duhovnicesc) dar NICI MAI PUTIN!!!!
Si mai stiu ca un muncitor bun este cel care-i platit corect.
Putini sint cu "duhul mucenicesc" din pacate ...........
Am auzit chiar de divorturi in care preoteasa a strigat : "Nu vreau sa traiesc cu un cersitor!" si se referea strict la situatia materiala a preotului.
Hm.... Grele situatii cu unii preoti si cind te gindesti ca si ei au dreptul la o viata decenta.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 17.06.2009, 18:18:14
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

si eu am cunoscut un caz al unui preot dintr-o parohiede sat, cu 3 copii mici care a solicitat Vladicii permisiunea de a mai avea un job secundar,fara sa neglijeze serviciul liturgic.raspunsul a socat:daca nu se potoleste il baga in consistoriu!
si mie mi se pare nedrept, dar am vazut un lucru care ma intristeaza.odata ce ai ajuns la bine uiti de unde ai plecat ca poate si tie ti-a fost greu si ai suferit, si nu imi mai intelegi pe cei care sunt intr-o situatie asemanatoare
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Program de contabilitate pentru parohii. ibamatei Generalitati 1 23.02.2016 08:11:54
La Multi Ani..Tara mea de lacrimi,tara mea de dor Scotland The Brave Generalitati 15 25.01.2012 05:24:16
Cum reusesc preotii din tara sa construiasca biserici? sophia Preotul 37 18.02.2010 11:34:27
preotii de oras si cei de la tara rentea Preotul 19 27.10.2009 00:08:14
parohii urzicuta Preotia (Hirotonia) 20 05.09.2009 22:40:15