Citat:
În prealabil postat de bmd
Fani ai inceput sa despici fire in 4!
Pina acum ai fost pe pozitia nu pestele face postul, dezlegarile nici atita iar acum schimbi directia cu 180° ???? Stim cu totii (cred) cum se tine postul si stim cu totii cum il tinem fiecare si de ce il tinem asa cum il tinem! Tocmai pentru ca sint putini sint cei care-l tin cum trebuie nu mai este nevoie de o dezlegare in plus! Daca tu asa tii post uscat si ajunezi prima saptamina din post, chiar apa bei f, putin atunci pot sa inteleg ca dezlegarile sint binevenite; dar daca tii ca mine atunci poti intelege o parte din "revolta" mea.
Tipicul S. Sava o fi fost probabil in vremea cind se postea de-adevaratelea dar tu esti adepta actualizarii bisericii, asa ca ar trebuii sa fi impotriva unor dezlegari venite dupa un post usor-cel pe care-l tine majoritatea populatiei de astazi- (inainte asa tineau post doar cei f. batrini sau bolnavi )
|
Uf!
Cand am zis eu ca tin asa post greu? In primul rand acum nici nu pot tine decat un pic, pentru ca alaptez. Am avut perioade in care am tinut mai aspru, cand am putut, fara ulei, cu anumite zile de ajunat etc, dar nu am zis ca sa se faca din asta o regula generala si sa ne culpabilizam daca nu putem.
Ce am vrut eu sa subliniez este ca oricum nu tin decat putini postul dupa toate regulile care exista si ar fi chiar imposibil pentru majoritatea. Si ca atunci sa tinem cat putem din regulile cele mai recomandate in zilele noastre fara sa ne mai 'scrupulozim' atata pentr niste diferente minore, si sa mancam in rest cu multumire.. Atat am vrut sa zic.