Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.06.2009, 15:56:13
bmd
Guest

Implicit

Probabil nu te-ai rugat niciodata in timpul postului altfel nu-mi explic cum poti sa nu vezi legatura. Sau n-ai tinut niciodata post?
Oricum faptul ca biserica dezleaga la peste pentru oamenii saraci e cam trasa de barba...... si nu-i pe masura nickului tau! Ca la asta dezleaga biserica la peste, la vin, la ulei si nu la lapte pentru " copii slabi, nu vad lapte, oua si etc. (ca de aia se si dau mai nou la scoala)"
Vad ca ai o conceptie f. occidentala despre post: "Fiecare poate face o abstinenta la ceva ce ii place si consuma in mod normal, dar ce si cat..." cam asa-i in occident. "A inceput postul, nu mai maninc ciocolata!" "Eu renunt la pui la rotisor!" iar in Vinerea Mare se "sacrifica" si maninca peste!
Omul sarac tine post toata viata lui e adevarat si in fata lui Dumnezeu este (zicem noi) de post: pe de alta parte bunicii mei erau saraci lipiti dar tot tineau post si au trecut de 80 de ani!
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 16:14:09
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Ba da, am tinut si tin post, dar in limitele pe care mi le permite sanatatea. Si ma si rog.
Eu mai citisem niste lucruri de aste ma refeream la dezlegare pentru sarci, si nu era vorba in explicatiile alea numai de peste si ulei.
Preotii spun ca postul de ulei se tine numai la manastiri, nu prea se poate gati nimci fara ulei.
Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica. Sunt doar un om, asa cum m-a facut Dumnezeu. Imi tin postul ortodox ( ce spui tu este la catolici si altii probabil), asa cum pot ca sanatate.
Si fiecare cum vede lucrurile.
Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 16:37:30
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ba da, am tinut si tin post, dar in limitele pe care mi le permite sanatatea. Si ma si rog.
Eu mai citisem niste lucruri de aste ma refeream la dezlegare pentru sarci, si nu era vorba in explicatiile alea numai de peste si ulei.
Preotii spun ca postul de ulei se tine numai la manastiri, nu prea se poate gati nimci fara ulei.
Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica. Sunt doar un om, asa cum m-a facut Dumnezeu. Imi tin postul ortodox ( ce spui tu este la catolici si altii probabil), asa cum pot ca sanatate.
Si fiecare cum vede lucrurile.
Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.
Parintii invatau ca postul e necesar pentru ca, precum omul din lipsa postului au cazut, asa acum prin post trebuie noi sa ne ridicam.
Iar mancatul de carne apare odata cu Noe - dupa potop - ca pogoramant.

Si nu vi se pare interesant ca tocmai cei mai duhovniciti dintre oameni au fost si cei care posteau cel mai mult? Daca era numai dupa credinta, ei ar fi trebuit sa nu mai tina deloc, ca erau cei mai apropiati de Dumnezeu. Dar la ei, ce sa vezi, din contra, mancau cel mai putin. Pentru ca acolo unde tu pui jertfa, pune si Dumnezeu har.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 16:59:21
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

Daca vom avea o astfel de judecata: nu posti, ca doar tu muncesti mai mult de 8 ore pe zi si ai nevoie de carne... nu ne vom ridica niciodata mai presus de trup. Iar daca trupul e saturat de cele trupesti, e firesc ca el sa nu mai simta nevoia de o alta hrana. Nu e nimic mai trist sa vezi cum trupul trage dupa sine sufletul, il ineaca in grijile si poftele lumii si nimic mai inaltator sa vezi ca trupul a ajuns sa se hraneasca cu cele ale sufletului. Tinanad seama de cel din urma mod de hranire putem intelege cum de reuseau Parintii sa nu manance nimic mai multe zile.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 17:31:33
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
ma refeream la dezlegare pentru sarci,
Saracii tin cu siguranta mai mult post decat noi, dar si rasplata lor in ceruri va fi alta.
Retinera de la mancare are menirea da a vlagui dorinta noastra de a pacatui; cine e predispus la desfranare, sa se infometeze mancand doar paine si apa, spunea un preot.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 18:31:51
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Eu stiu importanta postului.
Si nu sunt impotriva lui.
Ceea ce nu-mi place este generalizarea si obligativizarea.
Iar al doilea lucru pe care il doresc este sa se clarifice si unifice continutul. Definirea corecta a postului, incat sa-l inteleaga toata lumea.
Exista inca discutii asupra ceea ce este de post si ce nu.
Exista semne de intrebare: mierea, fructele de mare, pestele. Sunt ele produse animale? Sunt de post sau nu?
Ce este cu uleiul si de ce nu este de post, caci este din plante?
Este vorba de produsele animale?
Au fost intrebari pe forum daca laptele este produs animal. Fara raspuns: este numai partial animal.
Nu sunt fan al carnii, dar nici definitiv vegetariana. Cu masura totul.
In tara s-au inventat si sunt in comert multe produse de post. Si asta este criticat. Nu e bine.
Fratilor, deci cum e bine? Ce este postul?
In strainatate nu se gaseste nimic de post si chiar este greu sa postesti. Dar ne straduim.
Cine poate, este f.bine, sa-l tina tot timpul, fara intrerupere din partea mea.
Unul cu diabet, spasmofilie, anemie, sau alte boli, cu sarcina, sau care alapteaza, nu poate.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 18:37:28
bmd
Guest

Implicit

Citat:
Nu stiu de ce ma batjocoresti acum si imi spui de vest. Eu nu sunt si nu ma consider vestica..........Pentru un dependent de ceva (ca e tutun, carne, ciocolata) fara de care nu poate trai, abstinenta de la acel luru o simte tot ca post si sacrificiu. Asta era ideea mea.
Sofia nu te batjocoresc ci efectiv gindesti ca un catolic occidental in privinta postului
Postul nu-i sacrificiu asa cum nu exista dependenta de ciocolata! Postul este altceva. Eu nu sint bun in definitii dar stiu ca inima urca pe masura ce postesti mai aspru.
Sigur ca se poate minca si fara ulei intre mireni!
Iar din post inca n-am auzit sa moara sau sa se imbolnaveasca cineva. Din diete din regimuri da! Chiar mincind acelasi lucru depinde mult daca-i dieta sau post. In prima greutatea o duci tu in al doilea o duce Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 18:47:40
bmd
Guest

Implicit

Din nou gresesti.
1.Oricare diabetic poate tine post. Cunosc cazuri.
2. In strainatate e mai usor de tinut post, exista o gama larga de fructe si legume la preturi accesibile tot anul.
3.Cind te inscrii intr-un club de fotbal nu poti spune ca nu-ti convine generalizarea si obligativitatea ca toti sa joace fotbal. In crestinismul ortodox nu-i altfel.
4.Definitia postului este simpla: luni, miercuri, vineri vegetale fara ulei (fiertze, coapte, crude) si daca nu se poate atunci gatite cu ulei. Marti si joi si simbata cu ulei. Duminica cu ulei si vin. Exista dezlegari cu peste duminicile si simbetele in postul Craciunului si cel de acum.
5. Anemiile de obicei sint feriprive (injectile sint de post in carenta de fier) si arare ori alimentare.
6. Sarcina, alaptarea nu exclud postul si il pot inducii. Nasterea de copiii nu-i o boala iar alaptarea nu-i o boala psihica!

Problema mare nu-i ca nu reusesti sa tii post ci [COLOR=red]cind cauti scuze[/COLOR] sau nici macar nu incerci sa tii o zi, doua, o saptamina, 7,Tot postul!
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 19:13:13
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Bmd, ma aduci la disperare, zau.
Nu-mi da nimeni nici o sursa, nici o lamurire. Eu am pus intrebarile. Tu ma incurci mai rau.
Si nu mai freca cu vestul si catolicismul, te rog mult. Ma faceam catolica si terminam problemele si intrebarile, sau nu le mai aveam. Dar nu ma fac.
Uite eu nu-mi permit fructe si legume aici, incat sa mananc cat mi-ar trebui pentru post. 100g cirese costa 50 centi. 1 kg de caise 5-6 Euro. 1 gutuie 1 Euro. Ardeii si vinetele peste 3 Euro kg.
Da, iarna imi iau banane si cartofi.
Si inca ceva:
Fierul se gaseste in carne, oua, ficat.
Calciu se gaseste in lactate.
Eu pot tine pana la o saptamana si tin. Mi s-a facut rau de multe ori.
Dumnezeu imi da putere, si da, teoretic pot sa ma indop in post cu medicamente (calciu, fier, pentru stomac etc.). E mai bine asa?
Nu caut scuze.
Si am incheiat, ca imi intoarceti vorba in gura.
Reply With Quote
Vechi 19.06.2009, 19:45:13
bmd
Guest

Implicit

Fierul exista in multe alimente dar se absoarbe semnificativ doar cel injectabil!
Calciu nu se absoarbe nici el asa cu una cu doua, trebuie si alte conditii nu ajunge doar laptele... dar ma rog asta-i forum de religie nu de medicina.

Sophia cine este bolnav si nu poate tine post nu-l tine si gata. Cine nu-si permite postul nu-l tine si gata (paradoxal nu?) eu nu doresc polemica pe tema asta. Eu vorbesc de cei care tin, pot si vor si...biserica se opune! Asta-i tema topicului de fapt. Ca tu de plingi de preturile din piata, ca copilul lui Fani plinge de foame, ca unul sau altul mai are de dat in cap ciomege vreunui "prieten" asa cum cere "traditia" la ortodocsi...este altceva. Tema ramine insa aceeasi.
Cu ce te-am incurcat? Ti-am dat pe scurt REGULA postului.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul meu ? Mihnea Dragomir Postul 179 10.11.2013 17:37:57
Postul + cristiboss56 Pocainta 43 03.08.2012 04:11:25
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 29.02.2012 00:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 11:24:12
POSTUL aliscami Impartasania (Taina Euharistiei) 21 14.08.2009 00:58:18