Draga tutenes,
sper ca discutia asta nu se va transforma intr-o polemica, la intrebarile care pot raspunde iti raspund iar la celelalte iti vor raspunde alti catolici cu cunostinte mai multe, si nu cred ca are rost sa dezbatem care-i Biserica adevarata, de ce BC sau de ce BO ca oricum nu ajungem nicaieri si in mare parte ar fi o pierdere de timp,
Citat:
În prealabil postat de tutenes
Draga Mihai,
se pare ca raspunzi selectiv .
Doar atat: greselile facute de BC au fost rodul infailibilitatii sale?
Despre filioqve : de ce papa Ioan Paul al 2-lea a dispus revizuirea acestei dogme ca sa fie conforma cu invatatura ortodoxa?
|
infailibilitatea nu are nici o legatura cu inchizitia si cruciadele , infailibilitatea nu inseamna ca nu poate pacatui sau ca-i impecabil, e un dar de care se bucura succesorii lui Petru, asta poate te ajuta:
Vatican II explained the doctrine of infallibility as follows: "Although the individual bishops do not enjoy the prerogative of infallibility, they can nevertheless proclaim Christ’s doctrine infallibly. This is so, even when they are dispersed around the world, provided that while maintaining the bond of unity among themselves and with Peter’s successor, and while teaching authentically on a matter of faith or morals, they concur in a single viewpoint as the one which must be held conclusively. This authority is even more clearly verified when, gathered together in an ecumenical council, they are teachers and judges of faith and morals for the universal Church. Their definitions must then be adhered to with the submission of faith" (Lumen Gentium 25).
mie oricum nu mi se pare mare branza infailibilitatea asta, pana la urma completeaza sau face parte din infailibilatea Bisericii cand i-a zis Isus lui Petru "pe aceasta Piatra voi cladi Biserica Mea, iar portile iadului nu o pot birui" mai mult de atat nu pot sa-ti explic si nici nu ma astept sa fii de-acord.
Citat:
Despre filioque : de ce papa Ioan Paul al 2-lea a dispus revizuirea acestei dogme ca sa fie conforma cu invatatura ortodoxa?
|
nu cred ca a revizuit-o ci a permis bisericilor rasaritene in comuniune sa nu o foloseasca, dar ritul latin to timpul il va folosi, Papa Ioan Paul al II-lea avea o dorinta mare sa reuneasca Bisericile Apostolice cu timpul vom vedea daca efortul lui va avea roade sau a fost macar bineprimit.