![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
[SIZE=4]-canonul 44 de la Sinodul de la Laodiceea: [COLOR=red]Nu se cuvine femeilor sa intre in altar!!![/COLOR][/SIZE] [SIZE=4]-canonul 15 al Sf.Nichifor: - [COLOR=red]Se cuvine calugaritelor sa intre in altar, ca sa aprinda candele si luminari si sa faca curatenie si sa mature"[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4]-canonul 69 al Sinodului 6 ECumenic: [COLOR=red]Nimanui dintre mireni nu-i este ingaduit sa mtre in altar!!![/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#ff0000][/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=black]Mai vreti CANONANE????? NU PUTETI PRICEPE ca FEMEILE NU AU CE CAUTA IN SF.ALATAR fara de CONSACRARE pe VIATA LUI DZ PRIN CALUGARIE???? [/COLOR][/SIZE] |
|
|
||||
|
||||
|
[COLOR=darkred]Intru nimic femeia nu este mai prejos decat barbatul.[/COLOR] Faptul ca unuia i s'a incredintat slujirea Sfintelor Taine, iar altuia nu, aceasta nu are de a face cu egalitatea celor doi. Va rog, nu mai vorbiti despre femei in acest duh de mai sus. Cele cu inima crestina vor intelege fara sa intrebe, in vreme ce celelalte nu vor intelege oricum le'ati vorbi si speria.
[COLOR=darkred]Nici un om nu are voie sa intre in Sfantul Altar, afara de episcop, preot si diacon. [/COLOR]Daca preotul nu are diacon, atunci el binecuvinteaza intrarea unui baiat paraclisier. Daca baiatul lipseste, el poate binecuvanta o femeie cu viata curata. La manastire, sunt maici paraclisiere. In lume, cunosc femei care intra in Altar, cu binecuvantare de la preot ori episcop. [COLOR=darkred]Nimeni nu are voie sa intre in Sfantul Altar[/COLOR], afara de preot. Nimeni fara o reala si absoluta nevoie, nimeni fara binecuvantarea preotului. Nu genul barbat/femeia face vrednica ori opreste intrarea in Altar. Este penibila o astfel de gandire. Cei care gandesc ca femeia doar nu are voie in Altar, sa se rusineze de prostia lor, vazand multimea de Sfinte Femei din Calendar, care se afla mai aproape de Hristos ca multi dintre preotii, teologii si calugarii nostri. Sa'mi fie cu iertare. [COLOR=darkred]Hristos este Dragoste. Nu interzicere, nu canoane.[/COLOR] Toate sunt bune si au un rost, insa sa nu ne duelam cu ele. Intrarea in Altar e rezervata unui om cu mare canon de rugaciune si nevointa, unui om care face aceasta in numele tuturor, unui om care e pazit sa nu se arda de Cele Sfinte. Sa'mi fie cu iertare atitudinea. Nadajduiesc sa ma fi facut inteles.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Dar este adevarat ce spunea totusi si Geo ca poate despartirea asta asta a altarului de restul bisericii s-a facut din cauza lipsei de respect a unora (insa nu 'mai ales a femeilor', asta e o bazaconie) E interesant totusi windorin, ca spui numai de femeia sa aiba viata curata si nu si de baiatul paraclisier :-)
|
|||
|
|||
|
Citat:
Biserica nu ingaduia catehumenilor si necrestinilor sa asisite la savarsirea Sfintei Euharistii si a Botezului iar unele invataturi crestine se comunicau doar dupa botez, pentru a nu fi rastalmacite, profanate sau batjocorite. Pe langa aceste categorii amintite, la inceputul Liturghiei credinciosilor se retrageau si penitentii. Prin urmare, participau la Tainele Bisericii numai cei cu o viata morala ireprosabila (barbati, femei). In mod sigur catapeteasma a aparut, ca o necesitate, dupa ce Biserica a devenit mai indulgenta in aplicarea acestor conditii. |
|
|
||||
|
||||
|
..eu am spus in prima POSTARE de asta... dar nah...
|
|
|
|||
|
|||
|
Ziceam de windorin ;-)
Dar nu conteaza, a fost numai o glumita.
|
||||
|
||||
|
Vorbind mai mult despre intrarea femeilor in Sfantul Altar, am crezut de cuviinta ca este mai de folos a le apara in fata acelora care arunca cu pietre. Nimeni nu loveste intr'un paraclisier, oricat de pacatos ar fi el. Vezi Doamne, este baiat. Oricum, este evidenta necesitatea unei vieti curate a tuturor celor de langa preot.
|
|||
|
|||
|
Cristiboss ia-o te rog mai moale.
Am voie sa pun intrabari ca sa aflu mai multe despre biserica si altar. Asta n-are a face cu intrarea femeii acolo. Acel subiect eu l-am incheiat. Mi-am explicat gandurile si intentia si gata. Si i-am dat si dreptate si aparare lui Geo pana la urma. Te rog mult sa-ti masori cuvintele. Nu stiu la ce te referi cu varsta mea si altele scrise acolo de tine. Eu n-am ranit pe nimeni in acest forum si daca mi-a scapat in amaraciunea mmea, mi-am cerut scuze. Varsta - nu stim ce varsta are fiecare si in biserica se pare ca nici nu conteaza. Vrei sa deschid un nou topic pentru a vorbi despre altar si constructia si sfintirea bisericii si altele asemanatoare? O fac. Multumesc Fani pentru raspunsuri si Anca pentru incercarea de mediere. Multumesc Windorin pentru mesajele interesante. Revenind la tema ii raspund lui Fani: Sunt lucruri pe care nu le stiu. De asta intreb. Am ocazia sa vad cum este la catolici. Ei fac totul in vazul oamenilor. Poate ca unii vor spune ca este taina si de aceea se lasa perdeaua si se inchid usile la altar ca sa nu vedem noi ce se petrece acolo. Daca ar fi rau sa vedem si noi? Nu cred. Mie mi-ar place sa vad ce se intampla in altar ca sa inteleg si mai ales sa ascult rugaciunile de acolo ale preotului care totusi se fac si pentru noi sau in numele nostru. Asa cred cel putin. Eu de ex. nu inteleg din cele citite toate acele lucruri legate de disc si particelele si impartirea lor si etc. Sunt atatia termeni arhaici, specifici. Daca as vedea ce face preotul poate as intelege. Si daca nu mi-ar place si nu m-ar interesa tot legat de biserica, poate n-as mai fi credincioasa. |
|
|
||||
|
||||
|
Legat de faptul ca ti-ar placea sa vezi ce se intampla in Sfantul Altar in timpul Sfintei Liturghii, Sophia, exista in unele manastiri asa numitele altare de vara. Cand ma duceam vara la Manastirea Crasna, din Prahova, parintii de acolo slujesc Sfanta Liturghie la altarul de vara, in vazul lumii. E intr-adevar frumos. Cred ca gasesti imagini cu acest altar chiar pe site.
Si-mi pare atat de rau ca se mai poate, Gasi atata vreme pentru ura, Cand viata nu-i decat o picatura, Intre minutul acesta care bate ... si celalalt. Si-mi pare neinteles si trist, Ca nu privim la cer mai des, Ca nu culegem flori si nu iubim, Noi, cei care asa de repede murim. http://pensiuneaverasilivia.wordpress.com/ |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Cresterea omului in vederea celor duhovnicesti nu sta in a avea locuri privilegiate in biserica, ci a ne impartasi cu Trupul si Sangele Domnului. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Postul care nu ajuta la nimic | Delalucaci | Postul | 28 | 10.11.2014 09:56:28 |
| OAIA RATACITA - Cum putem ajuta un om care si-a pierdut credinta? | maria32 | Generalitati | 5 | 01.02.2013 12:31:53 |
| un sectant care se rusineaza in fata preotul in legatura cu Taina Botezului | vidoveczandrei | Secte si culte | 861 | 29.08.2011 20:03:25 |
| Preotul care calca pe locurile bolnave | cozia | Preotul | 29 | 28.10.2009 15:56:51 |
| Daca puteti ajuta...un om care are nevoie de ajutor... | pacatoasa | Umanitare | 0 | 13.10.2009 21:01:26 |
|
|