Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.06.2009, 11:51:14
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Bmd, eu asa stiu, asa am auzit.
Preotii care slujesc la manastiri sunt din randul calugarilor sau/si nu sunt insurati. Mai multe nu stiu.
Daca exista si au voie in BO preoti celibatari, deci care n-au fost casatoriti vreodata, nu stiu.
Exista vaduvi si divortati.
Mai multe nu stiu.
Da, poate ar trebui sa-i lase pe preoti sa se insoare mai tarziu. Nu stiu.
Si in timpul acela, pana la hirotonie ar putea face ucenicie pe langa preoti cu har, sa vad cum este si cum trebuie sa fie si sa invete mai multe (cum fac medicii, avocatii, notarii, etc.). Si poate chiar sa inteleaga daca si-au ales calea potrivita. Facultatea te invata f.putine lucruri din cele care ai nevoie mai tarziu in profesie. Teoria prea putin foloseste.
Eu m-am lovit de asta. Primul lucru de care m-am lovit cand am intrat in profesie a fost ceva ce nu se invata (inca) in facultate: sa lucrezi/comunici cu oamenii, mai ales cu cei pe care trebuie sa-i coordonezi/conduci (in firma, fabrica etc.).
Daca preotii invata asta n-am inteles. Am intrebat, dar nu mi s-a raspuns.

Legat de asta ma mai gandesc la ceva: un mirean, cel putin in alte tari, ca in tara n-am auzit sa se faca asa inca, poti sa faci dupa terminarea scolii practica in unele domenii ca sa vezi daca esti potrivit si ti-ar place profesia/domeniul respectiv. Si un mirean poate sa mai renunte si pe parcurs daca vede ca totusi nu-i place, nu-i pe sufletul lui.
Am fost generatii intregi care nu stiam ce ne asteapta de fapt dupa studii si aveam o imagine idealizata a profesiei respective. Trebuia sa avem o diploma si atat.
Un preot nu are cale de intoarcere chiar daca ar vrea, daca ar vedea ca nu este potrivit pentru el.

Si ce intelegeti prin preot misionar in B.O? Exista asa ceva?

Costel - f.frumos si bine spus.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2012, 17:13:23
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Bmd, eu asa stiu, asa am auzit.
Preotii care slujesc la manastiri sunt din randul calugarilor sau/si nu sunt insurati. Mai multe nu stiu.
Daca exista si au voie in BO preoti celibatari, deci care n-au fost casatoriti vreodata, nu stiu.
Exista vaduvi si divortati.
Mai multe nu stiu.
Da, poate ar trebui sa-i lase pe preoti sa se insoare mai tarziu. Nu stiu.
Si in timpul acela, pana la hirotonie ar putea face ucenicie pe langa preoti cu har, sa vad cum este si cum trebuie sa fie si sa invete mai multe (cum fac medicii, avocatii, notarii, etc.). Si poate chiar sa inteleaga daca si-au ales calea potrivita. Facultatea te invata f.putine lucruri din cele care ai nevoie mai tarziu in profesie. Teoria prea putin foloseste.
Eu m-am lovit de asta. Primul lucru de care m-am lovit cand am intrat in profesie a fost ceva ce nu se invata (inca) in facultate: sa lucrezi/comunici cu oamenii, mai ales cu cei pe care trebuie sa-i coordonezi/conduci (in firma, fabrica etc.).
Daca preotii invata asta n-am inteles. Am intrebat, dar nu mi s-a raspuns.

Legat de asta ma mai gandesc la ceva: un mirean, cel putin in alte tari, ca in tara n-am auzit sa se faca asa inca, poti sa faci dupa terminarea scolii practica in unele domenii ca sa vezi daca esti potrivit si ti-ar place profesia/domeniul respectiv. Si un mirean poate sa mai renunte si pe parcurs daca vede ca totusi nu-i place, nu-i pe sufletul lui.
Am fost generatii intregi care nu stiam ce ne asteapta de fapt dupa studii si aveam o imagine idealizata a profesiei respective. Trebuia sa avem o diploma si atat.
Un preot nu are cale de intoarcere chiar daca ar vrea, daca ar vedea ca nu este potrivit pentru el.

Si ce intelegeti prin preot misionar in B.O? Exista asa ceva?

Costel - f.frumos si bine spus.
E foarte adevarat ceea ce spuneti despre alegerea profesiei....multi dintre noi ne asteptam la cu totul altceva decat gasim in realitate. Apoi mai intervin si alte fenomene : pe langa dorinta noastra nemasurata de a face bine omenirii, mai apar si nevoile materiale, foamea, necesitatea unei locuinte, cresterea copiilor... si pentru asta din pacate suntem siliti sa facem si compromisuri, chiar "sa-l rastignim pe Hristos", cum a spus cineva mai devreme. Si din cate am auzit, asta se poate intamla chiar si in familiile preotilor. Desigur, putem sa nu le facem, dar pentru asta trebuie sa avem o credinta "beton armat", si daca alegi sa duci o astfel de existenta ascetica, e mult mai usor atunci cand nu ai familie (chiar daca ai, risti sa o pierzi).
Reply With Quote
Vechi 21.02.2012, 17:34:21
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Desigur, putem sa nu le facem, dar pentru asta trebuie sa avem o credinta "beton armat", si daca alegi sa duci o astfel de existenta ascetica, e mult mai usor atunci cand nu ai familie (chiar daca ai, risti sa o pierzi).
Uneori apare un conflict între dragostea de familie și dragostea de Dumnezeu, pentru că urmarea lui Hristos poate însemna jertfă de sine, pe care nu o poți despărți de jertfirea bunăstării propriei familii. E conflictul dintre duh și lume, dintre Dumnezeu și Mamona; nu demonizând familia, Doamne ferește, ci în înțelesul că familia e din lumea aceasta trecătoare și are rosturi tot trecătoare.
Din pricina asta, te poți afla uneori într-o sfâșiere lăuntrică, mai ales dacă nu înțelegi bine care e voia lui Dumnezeu în împrejurările concrete ale vieții tale. Dar dacă înțelegi, nu există decât o alegere bună.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2012, 17:42:02
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Preotul este un parinte, un binevestitor, un mijlocitor, un sfintitor, un tamaduitor. Prin harul sfant al preotiei, acesta este deodata chip al patriarhilor biblici, chip al ingerilor, chip al prorocilor, chip al apostolilor, dar mai ales chip al lui Hristos.

Preotul nu este loctiitorul lui Hristos pe pamant, ci un madular viu al Bisericii Sale, prin care Hristos lucreaza asupra intregului trup. Preotul este acel "putin aluat" menit sa dospeasca intreaga framantatura, este "sarea pamantului" si "lumina lumii".
Reply With Quote
Vechi 21.02.2012, 17:54:32
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit parere !

preotul este si el un om ...care face ce poate si cat il duce capu' !

asa cum si in viata reala is oameni buni si oamnei rai, oamnei care se straduiesc sa faca ceva si nu-si bat joc de meseria lor, dar si oameni lenesi care nu se gandesc decat cum sa fenteze si sa o ia pe scurtatura, asa cred ca e si cu preotii !!!

in definitiv, ei nu sunt decat noste functionari ai lui Cristos,adica oameni, care au anumite puteri dupa legea crestina, in vitrutea functiei cu care sunt investiti ,la fel cum un politist,are dreptul sa te ridice de pe strada sau sa te amendeze,daca incalci legile, si nu te mai interesaza ce face el in viata lui privata !

deci, preotii sunt niste simpli functionari ai credintei,care indeplinesc un ritual, si dau niste invataminte standardizate !
Nu cred ca ati auzit vreun preot care sa va indemne sa furati,sau sa curviti, au sa ucideti !!!

De aceea cre, ca nu trebuie sa ne intereseze viata privata a preotilor,ci mai degraba sa ne silim sa ascultam sfarutile si cuvintele lor de invatatura !
Reply With Quote
Vechi 21.02.2012, 17:58:40
Annyta
Guest

Implicit Cine este preotul

Poate ca asta ar trebui sa fie intrebarea, avand in vedere ca preotul este o persoana.
Pentru mine, el este mijlocitorul intre mine si Dumnezeu. Poate ca unii ma vor contrazice, zicand ca relatia intre noi si Dumnezeu este una intima si nu are nevoie de intermediar. Eu insa simt nevoia sa concretizez cumva aceasta relatie, de aceea, cand am nevoie de un raspuns, un sfat de la Dumnezeu, ma rog, dar ma duc si la preot care imi poate da un raspuns verbal. De multe ori e tot un indemn la rugaciune, dar cel putin imi indica ce rugaciune...

Preotul e parintele care ne iubeste, ne ocroteste, ne invata, ne indruma. El mai e martorul nostru la spovedanie.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Preotul afacerist mau77mau Preotul 221 20.05.2016 12:02:55
Preotul de mir idealist Preotul 9 22.07.2010 23:44:41
preotul madalinutza Preotul 5 06.05.2009 17:33:05
Preotul prezice? n06d Preotul 18 27.02.2009 12:38:35
preotul verona Din Noul Testament 4 10.09.2008 22:30:58