Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.07.2009, 00:13:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Chiar daca ai avea dreptate, adica daca ar exista doua categorii de oameni, unii care trebuie sa împlineasca poruncile lui Hristos si altii care nu trebuie sa le împlineasca, tot nu vad de ce ar fi rau sa ti se spuna sa te stradui pentru Dumnezeu. E cumva un pacat daca cineva face asta?
Cand am zis ca nu trebuie sa ne straduim pentru Dumnezeu sau sa nu indeplinim poruncile lui Hristos?
Le putem indeplini si altfel decat traind precum calugarii. Exista dpoua cai: cea de renuntare la lume, si cea de transfigurare a lumii.
Se mai intalnesc intre ele (si mirenii postesc si se infraneaza, si calugarii se mai bucura de cele lumesti cu multumire). Dar sunt diferite.

Citat:
Dar nu e adevarat, poruncile lui Hristos sunt aceleasi pentru toti oamenii. Tu nu ai citit de cei care, casatoriti fiind, traiau în asceza (cu sau fara viata sexuala)? Îndumnezeirea e rezervata doar calugarilor?
1. Au existat, dar sunt cazuri foarte speciale. Daca e pe asa, au existat si femei care se mascau in barbati si mergeau la manastiri de barbati ca sa duca o viata mai aspra, este asta neaparat un model de urmat pentru oricine? Inchipuie-ti ce scandal ar fi si ce banuieli...
2. Nu, indumnezeirea nu e rezervata calugarilor; insa mirenii se indumnezeiesc altfel decat calugarii.
Exista multi sfinti casatoriti, unii cu copii (suntem pe cale sa alcatuim o lista, sotul meu si cu mine). Ei cum s-au indumnezeit? Unii prin martiriu, altii insa printr-o viata crestina de familie.

Citat:
De unde ideea ca oamenii casatoriti ar trebui sa traiasca altfel decât calugarii? Cine spune asta? Toti suntem chemati la sfintenie.
Spune Mântuitorul sau apostolii ceva de calugarie în pasaje ca acestea:
1 Ioan 2:
15. Nu iubiți lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubește lumea, iubirea Tatălui nu este întru el;
16. Pentru că tot ce este în lume, adică pofta trupului și pofta ochilor și trufia vieții, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume.
A iubi lumea in sensul acestui text inseamna a iubi raul din lume, lumea cazuta.
Exista si ideea de lume ca Imparatia lui Dumnezeu prezenta deja in ea. Uite ca eu nu-s asa buna la citate (halal 'doamna profesoara'), din pacate, si nu gasesc acum...
Dar ma gandesc la nunta la care Hristos schimbat apa in vin; si la toate parabolele cu nunti. De exemplu. Cineva, parca georgeval sau heaven, il citeaza pe Steinhardt in alt topic despre subiectul asta. Daca vede poate sa-mi sara in ajutor..

Citat:
Tu zici de calugari în oras dar cred ca trebuie sa traim mai degraba ca niste nebuni pentru Hristos, dupa cuvântul unui parinte (din Pateric sau alta carte asemanatoare): "Sau fugi de lume (adica fa-te calugar) sau ramânând în lume batjocoreste lumea", adica nu te supune formalismului si fatarniciilor si nu cauta placerile. Nu în sensul de sfida lumea (cum faceau acei Sfinti nebuni pentru Hristos); e suficient sa fim rezervati si sa suportam imaginea de ciudati pe care o capeti daca nu te stradui sa socializezi.
Nu este dat tuturor sa fie nebuni intru Hristos. Este o cale unora, da. Dar este o cale foarte stramta. (Daca nu cumva vorbesti metaforic, sau in sensul sfantului Pavel, cu nebunia crucii, nu in sensul de nebun intru Hristos care o face pe nebunul ca sa nu il considere ceilalti sfant)

Putem sa fim atunci cand conditiile o cer. De exemplu eu admir foarte mult textul lui Steinhardt care este la inceputul Jurnalului fericirii, cele trei cai sau testament politic.
Si in alte situatii din lumea moderna ni se poate cere sa fim asa, sa murim lumii, sa devenim nebuni sau vagabonzi.
Insa in multe alte situatii ni se cere sa traim cu bucurie si multumire lucrurile bune pe care ni le da Dumnezeu, sa le suportam pe cele rele cu rabdare, sa facem binele acceptand greutatile care ies din asta.. (uite-te la rugaciunile din slujba de cununie.. se zice 'sa se veseleasca cu nevasta sa', de exemplu)
Greutatile si necazurile vin singure, nu e nevoie sa le cautam. Sa ne bucuram insa si de lucrurile frumoase.
Prea sunt multi care se plang. Hai sa radem macar noi, crestinii.
Vechi 09.07.2009, 00:18:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Dorinastoica,si cind te gindesti ca la aceste discutii,chiar cum motiva Fani71 ca este doar un atelier,participa profesori de religie,medici,doctori,masteri,asistenti sociali(care se presupune ca au facut studii serioase),fete virtuoase,mamici,etc. ce gust lasa ...acest fel de atelir? Iertati-ma fratilor ca nu vreau sa va supar pe nici unu dar este... orice dar ortodox curat nu!
Chiar nu inteleg indignarea ta, prietene.
Care este problema? Tot lasi sa se inteleaga ca este revoltator ce se scrie pe aici. Ce daca vorbim de chestii sexuale?
Cine crede ca asta ii face rau, sa nu mai citeasca.
Dar eu cred ca este sanatos sa vorbim despre ele.
Vechi 09.07.2009, 00:27:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Mai Ory, cred ca voi aveti o idee foarte limitata despre sexualitate.
Inainte de a descoperi ortodoxia (si inainte de copii, desigur), eu CU SOTUL MEU frecventam cluburi de striptease, de exemplu! Asta-i placea lui!
Mai sunt si altele.. voi chiar credeti ca sexualitatea inseamna pozitia misionarului in pat?

Si atunci te intrebui.. asta este normal? Sau trecem amandoi de limita patologicului (nu de limita pacatului.. aia a fost depasita demult).

Exista desfranare in familie si cred ca este pacat mai mare decat cea pre-maritala. Ca intai treci prin fata altarului..
Dar voi vorbiti despre orgasm ca gustare a raiului.. sau despre iubirea care curata tot (imi iubesc sotul din tot sufletul, desigur).
Dr pacatele raman.
Pentru eternitate, daca nu le vezi!
Eu cred ca subiectul asta este de asa fel incat experienta proprie conteaza foarte mult.
Daca ai trait lucruri din astea, pacatesau chiar perversiuni in domeniul sexualitatii, si te-ai curatat de ele, evident este mult mai greu sa vezi curatenia si chiar sfintenia lor initiala; te temi sa nu cazi din nou in ceea ce ai vindecat prin spovedanie. Dar daca nu ai trait astfel de lucruri, sau nu intr-o masura foarte mare? (caci toti mai pacatuim, macar cu gandul) Uite, pentru ca m-ai intrebat si pentru ca este necesar pentru discutie, pot sa spun: eu nu am avut relatii intime inainte de casatorie. De ce nu as vedea un lucru frumos si chiar o imagine a raiului in viata intima impreuna cu sotul meu?
Vechi 09.07.2009, 00:32:16
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
De ce nu as vedea un lucru frumos si chiar o imagine a raiului in viata intima impreuna cu sotul meu?
Ba poti, dar asta nu inseamna ca e adevarat.
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 00:33:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ca tot a fost compromis acest topic, vreau si eu sa relatez ceva ce m-a mirat mult.
Am o librarie foarte mare in zona (intinsa pe trei etaje..e imensa, Borders se numeste) si am primit un cupon de discount de 4 iulie.. 25%. Am zis ca asta este.. o sa cumpar tot ce gasesc din sf. Parinti (cartile in sua sunt scumpicele.. alea care merita, desigur)
Am petrecut 2 ore in categoriile religie, filosofie, spiritualitate si AM GASIT O SINGURA CARTE ORTODOXA de formatul unei brosuri (introducere in ortodoxie). Nimic din parinti! (sa nu fiu chiar nedreapta, aveau Fericitul Augustin, dar nu era ce cautam eu)

In schimb multe carti despre gnosticism, crestinism esoteric, teologie protestanta, yoga, kabbalah, dan brown, dawkins.. socant!Numai gunoaie!
(aveau si kituri woodoo cu papusa, ace si instructiuni).

(In Romania nu stiam ce sa aleg mai intai si-mi faceam lista de prioritati)
Iti recomand www.amazon.com pentru cartile ortodoxe in engleza. Gasesti o gramada. Cele de la St Vladimir press nici nu sunt atat de scumpe (dupa standardele europene de vest cel putin)
Vechi 09.07.2009, 00:33:48
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Ba poti, dar asta nu inseamna ca e adevarat.
Nu inteleg, de ce n-ar fi adevarat? Nimeni nu mi-a raspuns la argumentatia mea pana acum.
Vechi 09.07.2009, 00:45:19
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
A iubi lumea in sensul acestui text inseamna a iubi raul din lume, lumea cazuta.
Exista si ideea de lume ca Imparatia lui Dumnezeu prezenta deja in ea. Uite ca eu nu-s asa buna la citate (halal 'doamna profesoara'), din pacate, si nu gasesc acum...
1. Din cate stiu eu pana acum, Imparatia lui Dumnezeu prezenta in lume este lucrarea Sf. Duh. Cine nu cauta aceasta Imparatie, nu o va gasi nici aici, nici dincolo.
Nu am gasit inca nicaieri ca Imparatia lui Dumnezeu este creatia.

2. a iubi raul din lume este interpretarea ta personala (daca nu o sustii cu ..ceva scris de sf parinti).
Eu il citez pe Sf. Apostol Pavel:
"Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc. " (I Corinteni 10:23)
Evident, Sf Apostol nu se refera la pacate, ci la lucruri realmente ingaduite!
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 00:50:39
Anca-Miha
Guest

Implicit

[quote=Anca-Miha;151435Dar ce spune biblia? Iasa vedem:

Epistola catre Corinteni 7.
1. Cât despre cele ce mi-ați scris, BINE ESTE PENTRU OM SA NU SE ATINGA DE FEMEIE.
2. DAR DIN CAUZA DESFRANARII, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său.
[/QUOTE]

Casatoria ne-a fost data din cauza desfranarii noastre; nu ca preinchipuire a raiului, ci ca sa nu desfranam.
Raiul il putem percepe doar in inima, prin rugaciune, nu prin atingere de alta persoana.
Reply With Quote
Vechi 09.07.2009, 00:52:38
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
(Epistola catre Corinteni 7.
1. Cât despre cele ce mi-ați scris, BINE ESTE PETNRU OM SA NU SE ATINGA DE FEMEIE.
2. DAR DIN CAUZA DESFRANARII, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său.
3. Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea și femeia bărbatului.
4. Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia.
5. Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.
6. Și aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă.
7. Eu voiesc ca toți oamenii să fie cum sunt eu însumi. Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel. 8. Celor ce sunt necăsătoriți și văduvelor le spun: Bine este pentru ei să rămână ca și mine.
9. Dacă însă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească. Fiindcă mai bine este să se căsătorească, decât să ardă.

Deci din cele de mai sus, nu prea reiese acelasi lucru cu ce incearca unii sa afirme pe aici.
Dar, ce-i drept, New-Age-istii se folosesc de energia sexuala pentru a-l intalni pe dumnezeul lor... nu-l mai numesc ca sa nu deranjez. Dar in orice caz nu pe Iisus Hristos.
Vad ca stam si intoarcem adevarul cum ne convine. Dar acela nu mai e adevar, ci plasmuire.
Aici, sfantul Pavel spune ci ca sunt sfaturi de ale lui. Avea o viziune de om celibatar, pe care nu vroia sa o impuna neaparat tuturor.

Mai spune interesant pentru subiectul nostru si 'sa nu ne lipsim unii de altii decat pentru un timp scurt, pentru rugaciune' (poate iti amintesti comentariile sfantului Ioan Gura de Aur la acest verset) (asta, pentru cei care propun posturi interminabile la alaptat etc NB eu alaptez copilul si va avea un an vineri; unele mame alapteaza si doi ani)

Ce ai subliniat tu arata ca sexualitatea este bine canalizata in cadrul casatoriei, caci altfel sexualitatea umana este greu de stapanit si poate duce la pacat (desfranare). daca este insa traita in cadrul casatoriei, este altceva.

Poate ne citezi si pasajul in care vorbeste de nunta, cu Hristos si Biserica.
Vechi 09.07.2009, 00:56:25
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Raiul il putem percepe doar in inima, prin rugaciune, nu prin atingere de alta persoana.
Asta este o gandire origenista, scuza-ma, anca.. Trupul e spre rau, sufletul spre bine.
nu asa gandesc parintii bisericii. Vezi ce scria mihailt mai sus.

Uiti si de ce spune sfantul Pavel, ca nunta este o mare taina pentru ca cei doi inchipuie 'Hristos si biserica'.
Ca unirea intr-un trup (cu tot ce implica ea) a celor doi este o imagine a unirii mistice..
Eu tot amintesc de asta dar am impresia ca majoritatea parca nu vad. Atata puritanism a intrat in biserica...