Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.07.2009, 17:46:01
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Pentru eternitate? Nu pana ce moartea ii desparte pe cei doi?
nu, "totdeauna acum si pururrea si in veci vecilor"amin.
asta inseamna ca atat aici cat si dincolo, pt todeauna.
Reply With Quote
Vechi 11.07.2009, 17:50:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Pentru eternitate? Nu pana ce moartea ii desparte pe cei doi?
Iarasi o idee catolica. Anca, parca eu eram aia ecumenista :-)))
Nu, la ortodocsi ne casatorim pentru eternitate. De aceea chiar vaduvii nu se pot casatori decat maximum de trei ori. Casatoria nu se incheie cu moartea. Formula 'pana ce moartea ii va desparti' este din misa catolica de casatorie. Pentru ca la ei, casatoria este vazuta ca un contract, mai ales, si un contract se incheie cu moartea unuia din cei doi.
Moartea nu desparte un cuplu. Noi credem in inviere, de altfel.
Vechi 11.07.2009, 18:36:54
cris cris is offline
Banned

Data înregistrării: 16.07.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu, la ortodocsi ne casatorim pentru eternitate. De aceea chiar vaduvii nu se pot casatori decat maximum de trei ori. Casatoria nu se incheie cu moartea. Formula 'pana ce moartea ii va desparti' este din misa catolica de casatorie. Pentru ca la ei, casatoria este vazuta ca un contract, mai ales, si un contract se incheie cu moartea unuia din cei doi.
S-ar cuveni luat in considerare, pentru intregire, ca unele precizari sunt date aproximativ asa: -va rataciti nestiind puterea lui Dumnezeu...- si in alta parte- In cer oamenii nu se vor casatori, si nu vor fi barbati si femei-. Ceea ce ne obliga sa spunem ca nu stim cum va fi, adica nu stim nici ca vor fi sotii casatoriti ca pe pamant. Exista unele lamuriri, dar nu imi amintesc unde am citit, asa ca mi se pare ca este destul de clar si asa, schimbarea pe care trebuie sa o asteptam, si deci si legatura intre soti sa nu fie absolutizata cat suntem pe pamant.
Reply With Quote
Vechi 11.07.2009, 19:02:09
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Ma amuzi, Fani... iti amintesti de saducheii aceia care intrebau cine a cui sotie va fi? Hahaha..
"Căci la înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer. "
( de fapt asta a scris si Cris..)
Reply With Quote
Vechi 11.07.2009, 19:07:39
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cris Vezi mesajul
S-ar cuveni luat in considerare, pentru intregire, ca unele precizari sunt date aproximativ asa: -va rataciti nestiind puterea lui Dumnezeu...- si in alta parte- In cer oamenii nu se vor casatori, si nu vor fi barbati si femei-. Ceea ce ne obliga sa spunem ca nu stim cum va fi, adica nu stim nici ca vor fi sotii casatoriti ca pe pamant. Exista unele lamuriri, dar nu imi amintesc unde am citit, asa ca mi se pare ca este destul de clar si asa, schimbarea pe care trebuie sa o asteptam, si deci si legatura intre soti sa nu fie absolutizata cat suntem pe pamant.
Da, cris si anna, asa este. Nu stim cum va fi, asa cum nu stim nici cum vom fi noi insine cu trupul inviat. Nu avem pentru asta decat imagini, cea a bobului de grau de exemplu. Este clar ca nu vca fi la fel relatia unui cuplu casatorit, insa va fi, asta ni se spune, va exista si dupa inviere. Probabil chiar relatia trupeasca va exista intr-un mod transfigurat, inviat, cumva.. Nu se stie cum.
Insa legatura dintre soti este 'absoluta' totusi - poate intr-un sens nu trebuie absolutizata, ca nu este mai presus de legatura omului cu Dumnezeu.
Cat despre cei care se casatoresc de mai multe ori - e o taina..
Vechi 11.07.2009, 19:32:19
cris cris is offline
Banned

Implicit

Citat:
... Este clar ca nu va fi la fel relatia unui cuplu casatorit, insa va fi, asta ni se spune, va exista si dupa inviere. Probabil chiar relatia trupeasca va exista intr-un mod transfigurat, inviat, cumva.. Nu se stie cum...Insa legatura dintre soti este 'absoluta' totusi...
Pare exclus sa existe relatii trupesti in cer, ca sa nu spun chiar sigur. Este precizat ca -vom fi ca ingerii-. Adica trupul pe care il vom avea dupa inviere nu va aduce o diferenta semnificativa fata de ingeri care nu au trup. De aceea si la liturghie avem heruvicul.

Mai degraba comentariile Parintilor trimit spre ideea ca nu ii vom simti lipsa , relatiei de pe pamant dintre soti, fiind atat de aproape de Dumnezeu ca va coplesi orice alta relatie. Totusi , faptul ca sunt tratati ca un singur trup, lucru ce se spune si despre intreaga Biserica , despre care se spune ca este logodita cu Hristos si formeaza un singur Trup, Hristos fiind Capul acestui Trup, arata o "asemanare" care va ramane intre soti,( posibil sa aiba aceeasi slava, adica trupurile de slava, de lumina, vor fi asemenea, dar nu identice-totusi, nu imi amintesc unde am citit aceasta idee, deci este doar o ipoteza).
Reply With Quote
Vechi 11.07.2009, 19:40:46
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Casatoriti pentru eternitate, dar cu posibilitatea de a divorta... Dar in caz de vaduvie?
Nu mai vin cu citate din Epistole, caci Sf. Apostol Pavel are obiceiul de a-si spune parerea "personala"...

Si precum zice Anna, cand vom invia nu vom mai fi nici barbati, nici femei.
Reply With Quote
Vechi 11.07.2009, 19:51:07
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Casatoriti pentru eternitate, dar cu posibilitatea de a divorta... Dar in caz de vaduvie?
Nu mai vin cu citate din Epistole, caci Sf. Apostol Pavel are obiceiul de a-si spune parerea "personala"...

Si precum zice Anna, cand vom invia nu vom mai fi nici barbati, nici femei.
Anca, sa stii ca aici arati ca nu vrei sa recunosti cand nu ai dreptate. recunoaste ca totusi aici ai inteles ceva gresit, sau esti inca pe cale de a invata. Nu e nici o rusine, toti mai avem de invatat. Si eu, bineinteles.
Deschide orice catehism ortodox si o sa gasesti ce am spus eu.
Uite-te de ex. pt casatorie in cartea parintelui Vasile Gavrila, Cununia, viata intr imparatie. (daca o ai, vezi daca nu este pe scribd, este o carte foarte buna, si este lucrarea lui de doctorat, foarte documentata)

Faptul ca ne putem recasatori (chiar dupa divort) vine din 'iconomie'. La catolici te poti recasatri dupa vaduvie si de 10 ori, la noi tot numai de trei ori ca si dupa divort, si nu se recomanda (de la sfantul Pavel citire) dar se lasa 'pentru slabiciunea omului' (din iconomie, adica).
Poti sa vii cu ce citate vrei. Dar sa le analizezi ortodox, si daca nu sa spui ca e parerea ta.
Cand vom invia nu se stie cum va fi, probabil cum spune anna si cris, nu va mai fi acelasi fel de relatie, insa ceva va ramanea, altfel nu s-ar spune ca suntem casatoriti pentru vesnicie.
Vechi 11.07.2009, 20:34:09
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

@Fani71: ai din nou dreptate. De altfel daca nu ar fi asa, si preotii s-ar putea re-casatori dupa ce le moare sotia. Divortul si re-casatorirea sunt lasate exclusiv pentru slabiciunea omului. Iar sf. apostol Pavel recomanda in primul rand castitatea, dar daca omul e slab si nu poate, "este mai bine sa se casatoreasca decat sa arda".
Vechi 11.07.2009, 21:02:18
cris cris is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
Iar sf. apostol Pavel recomanda in primul rand castitatea, dar daca omul e slab si nu poate, "este mai bine sa se casatoreasca decat sa arda".
Acest citat este foarte bun, dar pentru a sustine ca Fany are dreptate doar in foarte mica masura, anume in aceea ca nu stim sigur cum va fi, dar 99 la suta putem spune ca Fany nu are dreptate, in fondul problemei, adica in considerarea casatoriei la inaltimea duhovniceasca a starilor monahale, preotesti, a relatiei dintre duhovnic si fiul duhovnicesc, sau intre nas si fiul pe care l-a botezat. Acestea toate sunt deasupra casatoriei crestine, ca inaltime duhovniceasca, sau ca apropiere de Dumnezeu pe care o cauta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea verona Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 127 23.11.2006 00:41:00
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48