Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.07.2009, 14:53:41
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Anca-Miha: Nu stiu daca te mai intereseaza aspectu dar am vazut si eu ca pe linga alte dracii se amesteca si sfintii(am mai marcat parerea mea despre subiect).Bine inteles ca o asemenea greseala nu poate fi facuta cu noblete decit de catre un teolog/oloaga,asa,ca sa-i dea si greutatea cuvenita(acum am dorit sa fiu acid, dar promit ca am sa devin si...baza,ca sa compensez).Ceva asemanator scamatorilor.Daca nu esti bine informata te poti sminti cu asemenea pareri !Sfintenia tine de ortodoxie...restul insusirilor individuale si deosebite umane se numesc altfel.Daca a fi sfint depaseste multimea confesiunilor ,daca este adevarat,atunci poate ar fi bine sa-l veneram si pe Nerva Traian ca tot a pus el fundatia unui popor istoric(roman ,desigur).Im,ce ziceti? Gresit,f.grsit asa ceva!Sa ne ferim de o asemenea ispita !
Vad ca va fi tot mai greu sa ne mentinem pe carare, daca fundamentul nu e solid si nu se bazeaza pe Adevar. Desi stiu, sunt surprinsa de fiecare data de viclenia diavolului-cameleon.
Si ne ataca acolo unde avem puntul slab. Cum nu suntem Argus, in final doar rugaciunea ne salveaza de la cadere. Multmesc.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 15:43:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Ma surprinzi si ma derutezi, Fani: nu ai spus ca Fericitul Augustin este de dinainte de Marea Schisma si e un sfant comun, deci si ortodox?!? Cum de ajunge acum catolic?!?
Neavand studii de specialitate, ma poti deruta f usor spunand odata ceva si alta data altceva. Tocmai de aceea ma misc doar intre ideile, care stiu ca sunt sigure.
A, pardon. Trebuia sa explic mai clar.
Pai de aia i se zice in ortodoxie numai fericitul Augustin si nu sfantul, ca desi este considerat sfant prin viata lui si prin majoritatea invataturilor, are si unele invataturi care nu au fost prea bune, si mai ales, absolutizate in occident, au dus la invataturi gresite.
Una dintre ele este cea despre trup, care este vazut prea negativ. El se opunea unor invataturi din vremea lui, ale lui Pelaghie.
Vechi 12.07.2009, 16:04:34
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
A, pardon. Trebuia sa explic mai clar.
Pai de aia i se zice in ortodoxie numai fericitul Augustin si nu sfantul, ca desi este considerat sfant prin viata lui si prin majoritatea invataturilor, are si unele invataturi care nu au fost prea bune, si mai ales, absolutizate in occident, au dus la invataturi gresite.
Una dintre ele este cea despre trup, care este vazut prea negativ. El se opunea unor invataturi din vremea lui, ale lui Pelaghie.
Multumesc, Fani, dar tot n-am intele esentialul: e romano-catolic sau catolic?
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 16:12:04
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Este sfant din perioada in care nu era despartit occidentul de orient.
Nu prea inteleg intrebarea - cum adica romano-catolic sau catolic? Depinde ce intelegi prin termenul catolic. Catolic in sensul de universal, de 'care contine plinatatea credintei', cuvantul din crez care la noi se traduice sobornicesc: da, esten fiind sfant universal si invatatura lui fiind in liniile sale esentiale conforma cu invatatura Bisericii (cum spuneam, nu in toate).
Este si romano-catolic in sensul ca este venerat si de romano-catolici, dar este si ortodox pentru ca este venerat si de ortodocsi (chiar daca mai putin, de unde titlul 'fericit').

Sunt sfinti care sunt recunoscuti si de catolici si de noi (sf. Nicolae, sf. Martin de Tours, sfantul Ambrozie de Milan..), sunt sfinti care sunt recunoscuti numai de noi (sfantul Fotie, sfantul Grigorie Palama..) si sfinti care sunt recunoscuti numai de catolici (sfanta Teresa de Avila, etc).
Vechi 12.07.2009, 16:24:01
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Te inseli crezind ca asta este esentialul. Fani ti-a explicat ca sfintul apartine peroadei de inainte de schisma....si chiar sute de ani dupa schisma sfintii erau SFINTI nu ortodocsi sau catolici.

Anca foloseste-te de faptul ca poti calatori sa vezi cu ochii tai din tarile de linga tine. Nu ai sa cresti in cunoastere daca ramii blocata numai pe excursii mioritice
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 16:36:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Despre sfintii occidentali, as mai adauga ca sunt cu miile si miile si ca ar trebui noi ortodocsii s-i veneram, sa facem pelerinaje la ei, sa introducem in slujbele noastre daca traim in occident si sfintii locali. Unii au scris deja texte pentru sujbele lor (de ex. parintele Denis Guillaume a scris multe), alte texte exista deja (scrise dupa tiparele bizantine chiar, in Italia, unde s-a pastrat ritul bizantin si dupa schisma in unele locuri).
Aoco in Belgia sunt multi sfinti dinainte de schisma, si ce e interesant: sunt foate multi sfinti femei. ;-)

Last edited by Fani71; 12.07.2009 at 16:52:03.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 16:57:23
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
Sunt de acord cu tine (din proprie experienta) ca un titlu academic nu te face neaparat mai invatat, ci iti da doar anumite deschideri, anumite posibilitati. Ce face fiecare cu ele si cum intelege sa le foloseasca ramane de vazut. Acela care considera ca titlul este garantia stiintei acumulate isi limiteaza singur orizontul.
Exact, cristina, eu vad titlul sau stidiul ca un schelet pe care trebuie sa continui sa pui, ca altfel se face praf si nu foloseste decat la mandrie.
Mie mi se pare ca invat mult pe acest forum, si de la altii, dar si din cauza ca incercand sa scriu despre ceva ma mai documentez, si imi dau si seama cate goluri am.

Am tinut sa precizez asta, pentru ca pe de o parte unii m-au apreciat prea mult, altii m-au ironizat ca ar trebui sa stiu aia sau aia din cauza diplomei si ocupatiei.
Vechi 12.07.2009, 17:21:54
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Despre sfintii occidentali, as mai adauga ca sunt cu miile si miile si ca ar trebui noi ortodocsii s-i veneram, sa facem pelerinaje la ei, sa introducem in slujbele noastre daca traim in occident si sfintii locali. Unii au scris deja texte pentru sujbele lor (de ex. parintele Denis Guillaume a scris multe), alte texte exista deja (scrise dupa tiparele bizantine chiar, in Italia, unde s-a pastrat ritul bizantin si dupa schisma in unele locuri).
Aoco in Belgia sunt multi sfinti dinainte de schisma, si ce e interesant: sunt foate multi sfinti femei. ;-)
De ce nu si sfintii budisti, musulmani etc? Numai pentru ca ei se folosesc de numele lui Hristos?

Tu nu întelegi un lucru esential, ca nu tot ce cheama numele lui Hristos este si neratacit. Si nu întelegi ca scopul vietii crestine e dobândirea cunoasterii personale a lui Dumnezeu în Duhul Sfânt.

Credinta nu este o joaca, este traire si cautare a adevarului si a lua de bune lucrurile false e fatal fiindca ideile false modifica mintea si o opacizeaza lucrarilor Duhului.

Duhul catolic e un duh malefic care rapeste libertatea spirituala si judecata normala prin superstitii (asa cum face si islamul) care îi tin pe oameni prizonieri. Credintele religioase au un puternic efect psihologic si alieneaza pe multi, poate pe cei mai multi dintre credinciosi.

Faptul ca numai credinta ortodoxa e adevarata si sanatoasa si ca relativismul e o capcana vedem din faptele fiecarei religii/confesiuni:

-la catolici aparitii într-o veselie ale "maicii domnului", stigmate, experiente mistice dubioase, teoria meritului

-la protestanti "duhul sfânt" somat sa vina la comanda si manifestându-se prin bâtâieli si "vorbit în limbi", frica de fapte bune, iconoclasmul

-la musulmani credinta într-un text pe care orice sarlatan îl poate scrie si de fapt l-a si scris, reguli barbare si stupide

-la budisti dorinta de depersonalizare

-la ortodocsi accentul pe personalismul lui Dumnezeu, pe smerenie, iubire.

Nu tot ce zboara se manânca. Un om se poate forma cu o credinta sanatoasa numai într-un mediu sanatos. De ce crezi ca se întinde ateismul în Europa de vest? Tocmai pentru ca catolicismul si protestantismul sunt niste minciuni care nu au capacitatea de a odihni sufletul si oamenilor li se pare mai de bun simt ateismul si mai sanatos pentru fiinta lor psihica, ceea ce de fapt si e, adica e mai bine sa fii ateu decât catolic.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 17:34:32
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Catolicismul si protestantismul, prin faptul ca sunt doctrine nascocite de oameni au efectul asupra credinciosilor de separare a mintii de inima. Mintea se euforizeaza cu idei dar inima ramâne rece. Din dorinta de a se convinge ca viata sa spirituala nu e doar teorie omul afectat de aceste culte cade în amagiri duhovnicesti, ia de bune halucinatii care poate sunt lucrate si de draci sau sunt doar rodul autosugestiei.

Ortodoxia vindeca, restaureaza omul, reface unitatea dintre ratiune si simtire si din aceasta vedem ca e de la Dumnezeu. Învatatura ortodoxa merge drept la inima, ceea ce nu se poate spune despre nici o alta doctrina.
Reply With Quote
Vechi 12.07.2009, 19:28:32
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Te inseli crezind ca asta este esentialul. Fani ti-a explicat ca sfintul apartine peroadei de inainte de schisma....si chiar sute de ani dupa schisma sfintii erau SFINTI nu ortodocsi sau catolici.

Anca foloseste-te de faptul ca poti calatori sa vezi cu ochii tai din tarile de linga tine. Nu ai sa cresti in cunoastere daca ramii blocata numai pe excursii mioritice
DA, spre bucuria mea, interpretarea pe care am dat-o nu e catolica, Slava Domnului!
Mai ramane sa-mi curat numele de acuzatia de a avea conceptii sectare...

Andrei, imi e asa dor de o excursie "mioritica" cum spui, caci de un an nu am fost in tara... prin alte tari am mai fost... si am crescut in cunoastere putin, caci am fost in Istanbul (Constantinopol), Capadocia, Myra, Cipru...
Reply With Quote
Răspunde