![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred Anca, ca acestea nu se intampla de ieri de azi.. ci dintotodeauna. Dincolo de haina sunt oameni, oameni ca noi.. Scriam mai demult ca monahului nu-i trebuie avere (masina, telefon, calculator..stiu ca unii ma veti combate..dar imi asum riscul asta..) pentru ca ele pot deveni motiv de poticneala si ptr sine si ptr frati. Acestea s-au intamplat si cu monahul C.
O femeie i-a donat o masina veche...apoi el a vrut una noua...ptr cea noua trebuiau bani...ptr a face rost de bani..faci compormisuri..cand ai gatat toate acesta si ai adus masina in curtea manastirii..incep fratii sa o studieze...studiind-o prea mult , vine "lupta" dar de ce numai el..eu nu pot avea?? De unde a a vut el bani?? Incepe dezbinarea..incep certurile, ispitele, ascunzisurile,,,si pana la urma..ptr o nenorocita de masina ai pierdut pacea si bucuria. Staretul, (el ne-a sunat, ne stim de vreo 13 ani) ne spunea la telefon, de ce nu am fost destul de dur?? I-am spus avvo, nu duritatea ta l-ar fi tinut in manastire ci iubirea pentru Domnul. Se pare ca acesta a fost inlocuita de o femeie si o masina.. Acestea Anca, nu se intampla doar in mediul monahal...ci si in lume..cati spunem daca avem doua masini, una o dau vecinului ca are 15 copii si i-ar folosi...?? Vorba parintelui Paisie...Eu stiu ca Maica Domnului il iubeste mai mult decat am putea-o face noi (eu si fam mea) dar am adus acest subiect aici cu gandul ca maine pot fi eu jos..si poate careva va intinde si mie mana sa ma ridice.. |
|
|||
|
|||
![]()
Da, a cazut in ispita, saracul. Eu credeam ca s-a retras pentru vreo misiune mai aparte undeva, sau vrea sa mearga la o alta manastire.
Nu stiu ce hram poarta femeia respectiva, daca il iubeste cu adevarat sau daca isi bate joc de el, trimisa fiind de cineva. Timpul va da raspunsul. Stiu ca aceasta tactica se foloseste mai nou, alaturi de camera ascunsa. Trebuie trezvie, caci impotriva Ortodoxiei se duce o lupta crancena, prin cele mai viclene modalitati. Monahii trebuie sa fuga de discutiile cu femeile ca de foc. Turismul nu aduce roade duhovnicesti monahilor, orice s-ar spune. Poate ca manastirile isi vor mai limita spatiile de cazare si vor invata sa-si ocroteasca duhovniceste calugarii. Si nu vor accepta donatii masive din partea unor persoane necredincioase, creandu-si obligatii. Nu frumusetea si luxul sunt importante intr-o manastire, ci viata monahala adevarata. ,,Si nu ne duce pe noi in ispita, Ci ne izbaveste de cel viclean.'' |
|
|||
|
|||
![]()
In manastire este o vorba;"sa nu te miri de cel ce pleaca,sa te miri de tine ca,inca mai stai".
Eu cunosc foarte amanuntit cazurile in care muuulti calugari si maici parasesc manastirea,le cunosc indeaproape,le stiu traseul in ani care-i determina,in cele din urma sa paraseasca manastirea.Si,exact cum spunea Jenica,acestea nu e-ntampla de azi de maine,ci dintotdeauna,iar calugarii sunt,inainte de toate oameni.Daca am sta si i-am judeca,mai intai,ca si oameni,ca oameni ca noi,cu dorinte,cu ganduri,cu simtiri si vise asemanatoare cu ale noastre nu ne-am mai mira intr-atat de plecarea lor.Si,crede-tima,cunosc doar eu vre-o 10 manastiri care,efectiv s-au injumatatit in 20 de ani.Motivele?Motivele le-am tot afisat sistematic pe forum,unul cate unul,dar,bine-nteles am fost judecata in fel si chip,am fost alungata si denigrata,si acestea pentru ca,multi dintre crestini,cu toate ca propovaduiesc adevarul,nu suporta adevarul,adevarul acesta dincolo de teoria si credinta presupusa influientata de aceasta teorie. Plecarea din manastire nu se realizeaza pur si simplu,asa cum banuiesc unii,astfel mirandu-se;"cum de a plecat,ca doar era un calugar induhovnicit??!!". Nu,nu se-ntampla astfel.Aceasta plecare are trasaturi premergatoare,omul in cauza trebuie sa arate ceea ce i se cere,astfel arata partea duhovniceasca,parte pe care o are mai mult sau mai putin in realitate,exact cum se afiseaza aceasta.Crestinii sunt smintitori,astfel ca aceste parti monahale vor emite trasaturi pe placul acestora,se adapteaza dupa fiecare crestin,chiar si dupa specificul fratilor sau surorilor de manastire.Partea materiala,bine-nteles,joaca si acesta un rol foarte important in amagirea calugarilor spre cele lumesti,partea materiala nu a fost niciodata un subiect de neglijat in societatea noastra omeneasca,astfel ca si acestia detin anumite grade de "fala",sa-i spunem asa,in functie de posibilitatile fiecaruia.Nu sunt nici pe departe egali din acest punct de vedere!!! Mai sunt si influientele psihologice,tratamentele negative survenite din partea conducerii,sau a privilegiatilor acestei institutii monahale.Si,bine-nteles,hartuielile clare la care sunt supusi multi pe considerentul ideii ca ;"trebuie sa rabzi orice si oricat",hartuieli care,deseori nu au de-a face cu "ascultarea si propasirea in sine",cat au legatura cu acel caracter infect si rautacios al unor membri,care nu fac decat sa puna bete-n roata...membri "sus pusi".Daca mai este si un staret influientabil si fara putere absoluta asupra obstei,atunci lucrurile se complica si mai mult,avand surpriza sa constati ca trebuie sa asculti de mai multi stareti,poate chiar si cu idei diferite...simultan,bine-nteles. Apoi,oameni buni,am vorbit de multe ori,dar am vorbit in vand,stransul banilor in lumea asta sociala,trimiterea calugarilor cu anii in lumea larga,a schimbat foarte mult,enorm de mult fata reala a manastirilor.Nici nu va imaginati cat de consistent a fost acest impact si cat de avar s-a dovedit acesta,pe premiza initiala de-a "construi"ceva,mai mult s-a darmat atat de mult,s-au daramant sufletele celor care se presupuse ca se lepadase de lumea aceasta plina de ispite si tentatii.Nimeni,dar absolut nimeni nu si-a asumat acest flagel,nici pana acum,insa el a avut un impact rasunator in caracterul monahului...trimis in gura lupului. Veti vorbi poate,despre credinta si despre taria cu care trebuie sa se innarmeze monahul in astfel de situatie,dar nu este chiar asa,omul este om si de cand este el,a existat tentatia si aplecarea spre evolutie,spre prosperitate. Spunea cineva de maicuta care cumpara medicamente pentru maicute.Ei bine,acesta este un caz relativ imbucurator,eu cunosc manastiri intregi in care maicutele nu primesc nici macar o aspirina daca sunt racite sau bolnave,astfel acestea sunt nevoite ori sa-si procure singure(dupa cum se descurca,fara nici un venit),ori sa rabde afectiunile cum pot,fara sa aiba dreptul de-a cere ceva. Bine-nteles ca telefonul mobil,a jucat,poate rolul cel mai important,in ultimii zece ani,in dezbinarea monahicismului...creand posibilitatea legaturii cu lumea mult mai simplu si pe motive tot mai diverse. Oricum,exista foarte multi care parasesc manastirea,frati sau monahi,si acestea se intampla datorita mmmuuultor erori care exista in acest sistem,iar cea mai importanta dintre acestea este comportamentul,sau,sa-i spunem asa,educatie per ansamblu,o educatie care lasa mult de dorit,o educatie dincolo de credinta propovaduita sistematic si lasata mai mult la nivel abstract.Realitatea este cea pe care o traim!!!,si o traiesc si ei. Si,dupa cum am spus de nenumarate ori si mi-am suportat si "pietrele in cap,tot de-atatea ori,varsta,varsta frageda pentru care se accepta integrarea in manastire si lipsa studiilor,reprezinta,de fapt nucleul problemelor monahale,probleme care tin si de conduita noastra sociala,fiindca monah sau nu,tot intr-o lume sociala convietuim cu totii si depindem unii de altii. Dumnezeu cu mila!!!!!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Noi in zilele de azi ne inchinam in fata banului si nu ne intereseaza daca pentru acei bani, cineva s-a necinstit. Urmarile se vad... Sa ne gandim si noi in ce fel ne castigam banii; daca nu cumva nedreptatim pe cineva, sau ne insusim ce nu e al nostru, acesta din urma fiind un fenomen f raspandit. Ascult acum link-ul postat de tine, Antonia, si iti dau dreptate: cuvinte ziditoare de suflet a scris Sf. Isaac Sirul: " Iubeste hainele saracacioase, ca sa dispretuiesti gandurile ce se ivesc in tine, adica mandria inimii, caci cel ce iubeste luxul nu poate dobandi ganduri smerite, pentru ca inima se intipareste inauntru de chipul infatisarii din afara". Unii se intiparesc si cu chipul masinii pe care o au... Nu am decat mila fata de acest om, care a schimbat nestricaciunea in stricaciune. " Si nu ne lasa pe noi dusi in ispita si ne izbaveste de cel viclean!" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Am si eu o problema...am intrat pe acest forum deoarece nu stiu cu cine as putea vorbi despre aceasta situatie jenanta,care ma consuma,nu-mi pot lua gandul de la ''problema '' mea...
De cand m-am confruntat cu o problema grava in familie,am schimbat biserica pe manastire...preotul cu calugarul... Din prima clipa am simtit ca acest calugar tanar este duhovnicul de care aveam nevoie.......doar ca..... Dupa mai mult de jumatate de an de spovedit la acest calugar,simt ca...nu-mi pot lua gandul de la dansul... Daca la inceput ma duceam la manastire(din Bucuresti)sa ma rog pt problema grava de sanatate din familie,iata-ma acum ca ma duc doar sa-l vad pe calugarul meu.... Ma simt bine doar daca imi adreseaza cateva cuvinte,imi lumineaza ziua.Problema e ca am devenit geloasa pe celelalte fete care vorbesc cu dansul,sau carora le acorda mai multa atentie decat mie... Bineinteles ca nu si-a dat seama de nimic!!!Este prezent in gandurile mele continuu,dar nu ma duc prea des,sa nu ma tradez. Cred ca si dansul ma simpatizeaza,imi vorbeste,imi da carti duhovnicesti de citit...dar...in cazul unui calugar poate fi mai mult de atat?!Eu nu am simtit nimic nelalocul lui din partea dansului...partea rea e ca acest lucru ma deranjeaza!Nu vreau nimic,doar sa ma placa,sa ma simpatizeze,sa simt asta din partea lui. E urat ceea ce am sa intreb,dar oare e posibil sa ma placa mai mult decat pe alte fete?Sau e pacat? Nu ma considerati o pacatoasa va rog,sunt o fata foarte serioasa si cuminte,doar ca dansul este special pt mine... Va rog sa-mi raspundeti,sa ma ajutati,ce stiti despre calugari si femei?(nu in sensul rau,ma refer la o relatie de comunicare,nu la altceva),in ce relatii sunt dansii cu femeile? Ce stiti despre asta? |
|
|||
|
|||
![]()
Un extras din Faramiturile ospatului de Sf Ignatie Briancianinov
Un bătrân își întreba ucenicul: “De ce Părinții le-au zis călugărilor, mai ales celor tineri, să nu aibă relații cu femeile?” Ucenicul i-a răspuns: “Pentru ca nu cumva călugărul, după ce s-a legat strâns de o femeie, să nu cadă cu ea în ispite”. Bătrânul i-a zis: “Așa este. Căderea în ispite este încoronarea legăturilor cu o femeie. Pentru un călugăr, asemenea relații sunt interzise de către Duhul Sfânt”. Chiar dacă legăturile nu se termină întotdeauna printr-o cădere trupească, fără excepție ele sunt însoțite de tulburări sufletești și de sterilitate duhovnicească. Femeia se lasă condusă de sentimente, sentimentele naturii căzute, și nu de rațiune, nici de înțelepciunea duhovnicească, care-i sunt total străine. La femeie rațiunea este un instrument docil în slujba sentimentelor. Antrenată de sentimente, ea se poate îndrăgosti rapid nu numai de un călugăr tânăr sau de vârstă matură, ci chiar și de un bătrân; își face din el un idol, înainte ca și ea să fie idolatrizată de el. Femeia vede perfecțiunea în idolul său; se străduiește să-l convingă de aceasta, și reușește întotdeauna. Ca urmare a sugestiilor nesfârșite și periculoase, precum și a laudelor, călugărul este invadat de părere de sine și de mândrie, harul lui Dumnezeu îndepărtându-se de el; mintea și inima i se întunecă și devine capabil, în orbirea sa, să acționeze irațional și să încalce fără frică toate poruncile lui Dumnezeu. Când Dalila l-a lăsat pe Samson, judecătorul lui Israil, să doarmă în brațele sale, l-a făcut să-și piardă harul lui Dumnezeu; apoi l-a predat filistenilor spre a-l umili și tortura (Judecători 16,4-21). |
|
||||
|
||||
![]()
Elenadana , ce varsata ai?
|
|
|||
|
|||
![]()
Este foarte complicata situatia, elenadana, crede-ma, dar, daca vrei sa fii un om normal si sa duci o viata normala, i-ati gandul...O SPUN CU CEA MAI MARE SERIOZITATE.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Destinatia posibila a celor ce parasesc ortodoxia e iadul | spre_rasarit | Generalitati | 70 | 04.01.2012 16:13:17 |
Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? | alexdu | Generalitati | 79 | 23.09.2011 16:55:07 |
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? | elom | Nunta | 38 | 16.08.2011 23:45:58 |
|