Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.07.2009, 15:03:44
The_Fallen The_Fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.06.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah Vezi mesajul
Acum tiganii si-au schimbat numele in rromi, adica din robi in cetateni. Acest lucru obliga si nu putem decat sa speram ca schimbarile se vor face simtite, mai mult si mai bine decat acum.

Si nu ti se pare nimic in neregula cu faptul ca la ei in buletin apare "rom" ca si la tine?Ca suntem considerati gipsy de catre alte state, noi romanii?Ca nu se face nici o distinctie intre noi si ei?Nu e vorba despre schimbatul numelui de rob, ci de altceva.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 15:12:17
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
La 3 case de unde stau exista un asemenea focar de infectie, o familie de tigani. Familie e greu de spus pt ca de obicei sunt cam 20-30 de persoane prezente in acea "gospodarie". Sunt tigani "civilizati" au vre-o doua puncte de vanzare de flori pe Stefan Cel Mare. Cam de 2-3 ori pe saptamana si obligatoriu in weekend se aude cearta infioratoare din curtea lor. Cuvintele si urletele nu ai cum sa le reproduci. Tot 2-3 zile/nopti pe saptamana urla manelele la ei. Dar nu manele cu iz de muzica populara, ci unele cu niste urlete sugrumate, violente. Repet acestea sunt din aia mai avuti, nu sunt ca aia oribili din Ferentari. Daca-i vezi pe strada par mai spalati, totusi, cand treci prin fata portii lor vine duhoarea pana in strada! Astia sunt din aia care cica sunt mai civilizati. Este incredibil cat de toxici pot fi! O singura familie este suficienta sa intoxice toata strada! Atat va spun: sa va fereasca Dumnezeu sa fiti vecini vreodata cu unii ca ei! Aia ori ar putea fi ispita mare de la Dumnezeu dupa care sa te sfintesti, ori un mare blestem!
Stiu cum este, te inteleg.
IN cartierul unde am stat acum mai multi ani, daca plecau toti cei din casa pentru o ora, intrau hotii tigani... cred ca pandeau casele romanilor. Imi era frica sa merg pe strada. Puradeii de 2-3-4 ani erau un pericol, te loveau cu pietre... doar pentru ca nu aveau altceva mai interesant de facut... de injuraturi peltice nu mai pomenesc.

E usor sa-i iubesti pe tigani de departe... e cumplit sa ii ai vecini... Si totusi si ei sunt oameni si uneori sunt chiar umani, poate nu stim noi sa-i vedem. E un exercitiu mare sa traiesti langa ei. Ei nu te pot intelege, tu nu-i poti suporta... Mie mi-e mila de ei pentru ca le lipsesc unele valori, cum ar fi cinstea.... Sper ca incet, incet ar putea fi integrati, dar vorba evreului e nevoie de programe si de bani multi, resurse pe care Romania nu le are. Deocamdata platim pacatele stramosilor care i-au facut robi.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 16:31:17
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de The_Fallen Vezi mesajul
Si nu ti se pare nimic in neregula cu faptul ca la ei in buletin apare "rom" ca si la tine?Ca suntem considerati gipsy de catre alte state, noi romanii?Ca nu se face nici o distinctie intre noi si ei?Nu e vorba despre schimbatul numelui de rob, ci de altceva.
Dupa felul in care mi te adresezi, am impresia ca ma consideri din alta lume si lipsita de simtul realitatii... am trait totusi 39 ani in Romania si stiu cine sunt tiganii.
Daca peste hotare suntem considerati "tigani", e vina noastra, pentru ca reusim sa iesim in mod negativ in evidenta, prin comportament si mod de gandire neevoluat. Pentru asta chiar nu trebuie sa fii tigan; trebuie doar sa fii needucat si neumblat prin lume. Nu este vine tiganilor, daca un roman se comporta mai rau ca ei.
Dealtfel la mine in buletin apare scris "roman" nu "rrom". Observi diferenta?
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 18:52:04
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Dincolo de asta, mai evoluati ori mai putin evoluati, nu trebuie judecati. Sunt si ei copiii Domnului si existenta lor se permite cu un anumit rost.
Ma bucur citind astfel de ganduri despre problemele ridicate aici.

Credeti oare ca inaintea lui Dumnezeu conteaza radacinile? Oare nu tot Dumnezeu i'a creat si pe tigani?

Un tigan cu dragoste jertfelnica face mai mult decat toti aceia care privesc cu ochi rai pe tigani !

Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 19:15:53
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2009
Implicit

Rar am vazut tigan cu dragoste jertfelnica... nu zic ca nu ar exista asa ceva, dar sigur sunt pe cale de disparitie.
Iar judecata unora comparativ cu rautatea tiganilor si nesimtirea lor(vorbesc in general), e o nimica toata! Gandeste-te ca sunt persoane care se imbolnavesc psihic daca sunt fortati de anumite imprejurari sa le suporte badarania.
Rautatea gratuita este ca o crima a sufletului. Atunci cand un tigan sminteste un crestin, cu siguranta e mai vinovat tiganul decat crestinul care il judeca (pe buna dreptate)...
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 19:22:20
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
O singura familie este suficienta sa intoxice toata strada! Atat va spun: sa va fereasca Dumnezeu sa fiti vecini vreodata cu unii ca ei! Aia ori ar putea fi ispita mare de la Dumnezeu dupa care sa te sfintesti, ori un mare blestem!
Te inteleg perfect, cartierul in care stau e plin de tigani. Cateodata ocolesc un bloc ca sa nu dau ochii cu ei...
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 19:24:42
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Ma bucur citind astfel de ganduri despre problemele ridicate aici.

Credeti oare ca inaintea lui Dumnezeu conteaza radacinile? Oare nu tot Dumnezeu i'a creat si pe tigani?

Un tigan cu dragoste jertfelnica face mai mult decat toti aceia care privesc cu ochi rai pe tigani !
Aici draga Dorin acum se dezbate probleme din realitatea IMEDIATA, nu cum cum sunt vazuti de Dumnezeu

De exemplu ce te faci dca stai la bloc in Ferentari cu tigani deasupra sau sub tine si vrei nu vrei asculti manele 24/24 :))) hahahaha!!
Atunci sa te vad cum vei mai teologhisi apartenenta tiganilor la Imparatie!

A amintit bine cineva despre un aspect care NUMAI UN STRAIN, Moshe, il vede, si este acela al obiceiurilor si al apucaturilor proaste de care majoritatea ne-am molipsit si intr-un fel chiar ne definesc traind in Romania si pe care multe le avem pe lista de la spovedanie; Furtul, necinstea, mintitul fara incetare.

Sa stam mai bine si sa ne autoanalizam cu atentie si vom vedea ca avem foarte multe caracteristici tiganesti impregnate in noi...felul certaret, felul rastit si cu inflexiuni de vorba tiganeasca in care regatenii sunt imbatabili.

Occidentalul desi nu intelege limba dar SIMTE aceste gesturi, gesticulatia corpului, tonalitatea tiganeasca a timbrului vocal pe care si multi alti balcanici il au

Am ajuns pina si in "The Simpsons" unde exista caractere pe care le-au facut special sa arate felul certaret de a da explicatii al balcanicilor, desi caracterul respectiv, un sirb parca le arata in ce directie sa o ia pentru a ajunge undeva :)))

Ca urmare, pentru a impresiona pozitiv occidentalii, corectati-va felul in care va exprimati chiar si in limba romana, tonalitatea vocala, ca desi ii consideram noi fazani, nu sunt deloc, mai ales in ceea ce priveste skill-urile de comunicare! Atentie mare! ca ei ne dau clar clasa.

Urmariti de curiozitate dificultatea de exprimare la un interviu a unui vinzator din Bucuresti comparat cu unul din orice vagauna din Canada, de ex ultima femeie de servici anglo-saxona si veti ramine uimit de cita putere, cursivitate, logica si expresivitate in exprimare au, chiar si treziti din somn, sau luati prin surprindere.

Alt aspect care nu se poate din PACATE schimba este culoarea nostra inchisa de par de ochi si ...mai ales de PIELE care este primul element la care se uita occidentalii mai ales cei europeni.
Lucrind in Austria cam pe la revolutie, am sesizat imediat de cum am pasit in tara diferenta si avantajul de a fi blond inalt si cu ochi verzi mai ales la gasirea fara probleme a locurilor BUNE de lucru. Nu ca m-as mindri, pentru ca asa te nasti, asa a dat Dumnezeu, nu este meritul meu, insa asta mi-a dat posibilitatea sa inteleg cit de profund suntem afectati de acest handicap al tiganiei din noi in mijlocul carora am crescut!
In toate cazurile si al mei, a fost si este necesar sa ne rugam foarte mult ca Dumnezeu sa ne dea PUTEREA de a constientiza raul salasuit in noi in diverse forme capatate din vietuirea cu tiganii si imitarea lor, chiar si fara sa ne dam seama, aici este problema!
Facem si noi ce putem si cit putem!
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 19:42:40
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Rar am vazut tigan cu dragoste jertfelnica... nu zic ca nu ar exista asa ceva, dar sigur sunt pe cale de disparitie.
Iar judecata unora comparativ cu rautatea tiganilor si nesimtirea lor(vorbesc in general), e o nimica toata! Gandeste-te ca sunt persoane care se imbolnavesc psihic daca sunt fortati de anumite imprejurari sa le suporte badarania. Rautatea gratuita este ca o crima a sufletului. Atunci cand un tigan sminteste un crestin, cu siguranta e mai vinovat tiganul decat crestinul care il judeca (pe buna dreptate)...
Diseara, cand te vei aseza in genunchi, repeta inainte lui Hristos aceste cuvinte.
Nadajduiesc la faptul ca nu vei putea.

Ai dragoste, Zoridezi.
Si pe mine m'au suparat tiganii, de atatea ori. Si prin oras, si la tara, avand gard de gard asemenea oameni.

Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 19:42:45
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb rromii

Am avut in toti anii si elevi din randurile rromilor. Cu nimic diferiti in maniera de a se comporta fata de colegii lor ne-rromi. Invata fiecare dupa puterile lui, relationa din perspectiva educatiei primite, dar cu destula masura si deloc lipsiti de respect.
Iar profesorul, daca se adreseaza intai sufletului si apoi mintii, reuseste sa-i adune pe toti in jurul sau.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 21:03:18
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Diseara, cand te vei aseza in genunchi, repeta inainte lui Hristos aceste cuvinte.
Nadajduiesc la faptul ca nu vei putea.

Ai dragoste, Zoridezi.
Si pe mine m'au suparat tiganii, de atatea ori. Si prin oras, si la tara, avand gard de gard asemenea oameni.
Windorin, cateodata ma smintesc atat de tare din cauza nesimtirii pe care o vad in jurul meu incat ma intreb daca chiar exista Dumnezeu... cat as vrea sa ii iubesc, nici nu iti imaginezi... sa zicem ca sunt prea nesmerita si am un fix cu corectitudinea. Daca eu ma port cu cineva frumos, astept sa mi se raspunda la fel sau cel putin sa aiba recunostinta. Mi-e foarte greu sa iubesc neconditionat, imi pare aproape imposibil, de asta nu inteleg usurinta cu care sunt tratate anumite realitati. Poate sunt eu prea sensibila si nu suport... dar ca sa iubesti un om care te nedreptateste si iti incalca spatiul vital, trebuie sa fii sfant, iar eu nu sunt...

Last edited by zoridezi; 24.07.2009 at 21:16:49.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
atitudinea bisericii fata de violenta in familie mihaela75 Reguli in Biserica 64 31.03.2014 06:24:19
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? elom Nunta 38 16.08.2011 23:45:58
Atitudinea fata de homosexuali coralina Generalitati 218 14.08.2011 21:05:09
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism Mihai. Generalitati 15 09.03.2007 19:37:18