![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Una e sa mergi in BISERICA lui HRISTOS si sa ai dare de mina si de inima pt un dar,inaintea lui Dumnezeu,alta e sa ai anumite necazuri si sa fii OBLIGAT sa platesti cit ti se impune ,pt un pomelnic....Eu,una,as propune ca la acesti TAXATORI (cersetori de profesie,cuiere de haine preotesti) sa nu le mai treaca nimeni pragul...caci fac BISERICA de ris... Sint fericita sa cunosc preoti induhovniciti,si-i multumesc lui Dumnezeu !,pt acest lucru.Nu e o vrednicie a mea...acestora le daruiesc cu toata dragostea prinos de recunostinta. Nu mai poti fi CRESTIN daca nu ai bani pt acatist?...Sigur ca daca ai ,dai,dar daca nu ai ce faci?Am vazut situatii in care preotul a strigat,cu glas tare,la cineva sa mai puna 100,pt ca era scris pe biletul acatist = 40 zile,si el ,preotul,nu putea pomeni 40 zile ,doar pt atitia lei cit daduse persoana....Si eu,care mergeam sirguincios si cu nadejde ,la acel preot,la acea Biserica!!,crezindu-i ,pe preoti,oameni imbunatatiti...Ei erau imbunatatitii..aveau case,VILA chiar,masini etc...Acuma sa nu credeti ca eu chiar vreau sa faca cineva ceva de pomana ,un lucru,pt mine.Nu .departe de mine acest gind.Dar,ma gindesc adesea la oamenii f saraci ,care ajung pe mina acestor netrebnici,imbracati in sutana... |
|
|||
|
|||
![]()
Am vazut Manastiri, Biserici unde taxele erau afisate in fereastra spatiului unde se vand lumanarile. Alte lacase de cult nu aveau taxele afisate. Cand am intrebat un calugar sau o maicuta cat trebuie dat pentru un pomelnic mi s-a raspuns cu sfiala "Cat va lasa inima! Domnul ne asculta pe toti!"
|
|
|||
|
|||
![]()
eu personal am fost la mai multe manastiri in tara, si aproape toate aveau tariful afisat...ca la piata.
La Namaesti chiar, scria mare la intrare, ACATIST 40 zile-40 lei, ceea ce mi s-a parut f scump. La cernica este 10 mii vechi pt fiecare zi, iar preotul se uita cati bani i-ai lasat si pt cate zile, si scrie data pe acatist pana la care ai platit. |
|
|||
|
|||
![]()
Trebuie sa recunoastem ca nu in toate bisericile in care sunt afisate "tarife" exista si preoti avizi dupa bani. Nu neg ca sunt preoti care folosesc banii bisericii in interes personal, dar nu trebuie sa generalizam.
Insa rezolvarea problemei ne priveste in mod direct. Noi nu mai cunoastem milostenia. Ne-am indepartat de ea. Nu mai daruim din suflet bisericii. Prin urmare "tarifele" au aparut din nevoie, nu neaparat din interes. Iar acum practica s-a generalizat. In parohii sunt putini, cei care participa efectiv la viata bisericii si o ajuta material. Iar din acestia marea majoritate au posibilitati reduse. Insa sunt multi cei care au de unde da, insa nu o fac. Pana cand toti cei care ne afirmam crestini nu vom deprinde milostenia fata de biserica, nadejdea preotilor va fi tot spre "banutul vaduvei". |
|
|||
|
|||
![]()
e strigator la cer ....de acum se pun si taxe pt pomelnice......am si eu o intrebare.....si cu banii astia ce se face? eu sunt om muncitor platitor de impozit, pe veniturile bisericilor se iau impozite????
|
|
|||
|
|||
![]()
apropos de bani: cand va spovediti lasati ceva duhovnicului?
|
|
|||
|
|||
![]()
La spovedanie in afara de pacate nu se recomanda a mai lasa ceva duhovnicului.
Am auzit ca in unele biserici, mai ales la tara, batranele au mentinut aceasta practica de a lasa bani pentru spovedanie. Regretabil este cazul cand preotul insusi o mentine. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
oricit de sarac ar fi. Pe de alta parte ,este firesc sa participam,fiecare dintre noi ,cu ce ne lasa inima si buzunarul ,la intretinerea bisericilor,si ,in general a lucrurilor pe care ,cu sirguinta le-au facut strabunii nostri.Eu cred ca pe cel care-l lasa inima(si buzunarul),da oricum.Asa ca nu-i nevoie sa se puna o TAXA.Este dureros si jenant,in acelasi timp,ca se intimpla,ca unii (din pacate ,extrem de multi -as putea exemplifica,dar n-o voi face-) dintre preoti practica acest gen de jaf.Asa se ajunge la...faliment spiritual...Si,stimate domn,pentru ca tot am zis cite ceva, imi asum a mai zice.Mi-am deschis,de curind,un f mic ,magazin ,cu obiecte religioase,si,la numai citeva zile,de la deschidere (SFINTIRE),ma trezesc intr-o seara ,tirziu,,cu o vizita de "CURTOAZIE",a unui INALT din BOR(in papuci de casa...).Scopul vizitei: TAXA in DEAL!...Nadajduiesc sa ma IZBAVEASCA DUMNEZEU de acesti HULPAVI,si sa ma strecor FREE FOR TAXE!.Caci eu ma supun STAT-ului nu BISERICII ,din punct de vedere juridic,si numai spiritual,BISERICII lui DUMNEZEU...Concluzia (la TAXE):"Pestele ,de la CAP se-mpute!" ,si cei mici ,urmeaza exemplul celor mari...asa ca ...TAXA pe NUME si/sau ACATIST...este necesara si pt ca si ei,pretinzatorii de TAXE pe ACATIST au si ei ,la rindul lor,pretinzatori de ..TAXE!...Lantul slabiciunilor..tata bate pe mama,mama bate pe Bula,Bula bate pisica.... |
|
||||
|
||||
![]()
Da, si eu vad lucrurile asa.
Niciodata nu am spus ca nu trebuie sa dam ceva acelora care se roaga pentru noi. Cei rugatori au nevoie de cele necesare vietii, deci de bani pentru a le procura. Intotdeauna se vor da, alaturi de pomelnice, daruri (bani, ulei, paine, faina, lumanari, orice lucru bun si de folos vietii). Orice om cu bun simt va da, dupa puteri. Pacatuiesc, dar sunt sincer. Cand dau un pomelnic "calculat" la numarul de persoane, vazand cum "pomenitorul" numara, cu degetul, lista de nume, il dau cu inima putin indoita. Mi'as fi dorit ceva mai natural, mai simplu, mai uman... mai duhovnicesc. Asta se petrece din lipsa de credinta. Daca "pomenitorul" ar avea incredere in Domnul, in dragostea si purtarea lui de grija, Acela i'ar randui toate cele de folos. Cum anume? Pai simplu. Imi vine in minte un caz: vin doua babute cu doua pomelnice, fiecare da cate 3 lei pentru tot pomelnicul. Daca "pomenitorul" primeste cu dragostea cea curata a crestinului traitor in Hristos, Domnul va randui ca mai apoi sa vina un domn bine, cu un pomelnic cu 100 de Euro. De ar fi avut dragoste, "pomenitorul" ar fi fost cu mult mai castigat, si trupeste si sufleteste.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Oare nu trebuie sa avem milostenie pentru cei ce se roaga pentru noi? Asa cum spune sfantul parinte Iustin Parvu:" milostenia este dragostea lucratoare". Cum iubim pe semeni, daca pe cei mai apropiati slujitori ai lui Hristos preoti de mir, calugari si maicute nu-i cinstim? Atentie! Nu am spus respectam. Gandeste-te ca in manastiri calugarii si maicutele se roaga fara bani, in fiecare zi pentru tot poporul romanesc, pentru pace in lume, samd.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
pomelnice | Andreea2012 | Teologie si Stiinta | 1 | 13.11.2012 16:28:06 |
Despre pomelnice | RHIANA | Intrebari utilizatori | 1 | 15.05.2011 13:06:40 |
Cum se trimit pomelnice la Manastiri? | cred_cu_adevarat | Generalitati | 44 | 20.03.2011 17:44:13 |
Acatiste si pomelnice | Dodi | Rugaciuni | 5 | 20.12.2008 05:34:29 |
|