Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.08.2009, 14:06:41
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit pt. solentina

Te rog deosebit sora ,spune-ne ce indreptar de spovedanie folositi sau cum ,ce folositi pt. a va cunoaste pacatele ca sa stiti ce marturisiti preotului ? Ce conditii v-a impus tinarul si inteleptul preot ca sa respectati pt. a va putea impartasi saptaminal sau la doua sau chiar la trei saptamini.
Eu nu vorbesc peiorativ nici din spirit de fronda nici ca sa ma ,,reliefez"eu ci doar din gustul amar lasat de faptul ca pt. a ajunge la intelepciune trebuie sa treaca f.f.mult timp.Cei mai multi dintre noi parasim aceasta lume fiind f. departe de intelepciune. Intelepciunea este floare rara si nici decum aurul de 18 K cu care toti emigrantii romani ,,potentati" se impodobesc cu prost gust. Eu nu vorbesc decit de ,,potentati",cei ce sufera atacuri de refulare gretoase si nu de romanii de buna credinta si certa educatie. Cei sapte ani de acasa nu-i inveti in nici o scoala ci doar la sinul mamei si in casa tatalui; intelepciunea ...daca ar fi asa lesnicioasa ar purta-o toti ,ca pe sosetele albe la orice pantaloni.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 14:26:46
Anca-Miha
Guest

Implicit

Se spune ca spovedania nu e dependenta de Sf. Impartasanie; si Sf. Impartasanie nu e dependenta de spovedanie. Ce sa inteleg prin acest lucru?
Si la noi a venit un preot tanar si a introdus sistemul cu impartasanie saptamanala, dar oricat mi-o doresc, sunt convinsa ca nu sunt pregatita la fiecare Sf. Liturghie sa ma impartasesc (desi am primit dezlegare de la episcop), pentru ca nu vrea sa iau Sf. Impartasanie fara a primi in prealabil iertarea pacatelor, deci a fi restaurata.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 17:29:44
solentina's Avatar
solentina solentina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.04.2009
Locație: in strainatate
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Sunt de acord cu voi si mi-ar place si mie. Dar cum se poate face totusi lucrul acesta cu impartasirea in fiecare duminica.
Inseamna post neintrerupt si mai ales ce facem noi cei casatoriti?
Lamuriti-ma si pe mine cum s-ar putea face si impaca toate. Sau cum faceti voi, daca va impartasiti in fiecare duminica, cum traiti in familie, cum mancati,etc.
Eu stiu ca trebuie post (inclusiv trupesc) cel putin o saptamana.
Si va si spovediti inainte?
Sau aveti dezelegare de la preot si mergeti direct.

Ma gandesc la ceea ce spun unii aici: ca daca s-ar impartasi oamenii mai des (in fiecare duminica), daca n-ar fi asa aspre conditiile, ar fi mai buni si n-ar mai face atatea pacate.
S-ar putea, dar s-ar putea cadea si in extrema cealalta: "ei si ce, ma iarta si ma impartaseste duminica oricum".
Care ar fi calea optima?
Sigur ca tinem post ,ne spovedim si avem dezlegare de la preot altfel cum crezi ca m-as mai prezenta la Sfinta Impartasanie.Apoi e important ce este in sufletele noastre a tuturor si oricum Dumnezeu stie tot ce facem noi ,nu avem cum sa ne ascundem.Pentru ceea ce gresim vom raspunde la momentul JUDECATII.Sincer nu imi este frica de aceasta judecata pentru ca sunt impacata cu tot si toate.Ma bucur ca pot impartasi si altor credinciosi din trairile mele.Bucurati-va si laudati numele DOMNULUI.doamne ajuta
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 19:35:05
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Nici eu nu as putea sa accept a ma impartasi in fiecare saptamana, poate ca este si din obisnuinta traditiei noastre Bisericesti caci, daca ai fi crescut cu aceasta indeletnicire nu ti s-ar fi parut nimic iesit din comun . Si atunci, pana unde se poate limita vrednicia sau nevrednicia noastra reala, multe ne sunt deprinse in mod psihologic, chiar si credinta intr-o oarecare masura.
Personal, am fost obisnuita intr-o severitate excesiva in ceea ce priveste ortodoxia, bazata mai mult pe mediul monahal care, m-au influientat foarte mult. De exemplu ; la 14 ani am tinut tot postul Craciunului si as fi riscat sa nu primesc Sf. Impartasanie, doar daca as fi mancat o bomboana incerta din punct de vedere alimentar, ca si compozitie.... Am avut numai duhovnici calugari, chiar si Episcopi cativa ani...
Ca femeie tanara si casatorita, cred ca as admite o data pe an Sf. Impartasanie, si aceasta cu acordul duhovnicului, cu Spovedanie si cu cele necesare pregatirii acesteia.
Dar, nici asa ...sa fii restrictionat zeci de ani de zile atata timp cat incerci sa-ti cureti greselile si chiar dovedesti o existenta moral-crestina in limita putintei fiecaruia.

Last edited by ory; 01.08.2009 at 19:38:02.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 19:44:31
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de solentina Vezi mesajul
Sigur ca tinem post ,ne spovedim si avem dezlegare de la preot altfel cum crezi ca m-as mai prezenta la Sfinta Impartasanie.Apoi e important ce este in sufletele noastre a tuturor si oricum Dumnezeu stie tot ce facem noi ,nu avem cum sa ne ascundem.Pentru ceea ce gresim vom raspunde la momentul JUDECATII.Sincer nu imi este frica de aceasta judecata pentru ca sunt impacata cu tot si toate.Ma bucur ca pot impartasi si altor credinciosi din trairile mele.Bucurati-va si laudati numele DOMNULUI.doamne ajuta
Sa nu uiti solentina ca si Iuda l-a iubit pe Hristos,dar in felul lui si dupa ce avea el in sinea sufletului sau;pe care Hristos il cunostea bine de dinainte. El a crezut ca daca ii faciliteaza vorbirea in sinedriu a facut dragoste mare. Fusese cu Hristos peste tot,ii auzise predicile,invataturile ,indemnurile,primise binecuvintarea Lui la trimiterea in propovaduire ba chiar s-a impartasit cu trupul si singele Mielului chiar la infintarea euharistiei dar sufletul lui,interiorul sufletului lui (acesta pe care il pretuiesti tu mai inainte de alte lucruri),nu era curat...el crezind ca de fapt face bine ce face. A sfirsit prin a ajunge prototipul vinzarii crestine(desi era impartasit) si a se salaslui la fundul iadului. Cu toate intentiile bune care le avea! Este antitetic lui Petru care a mai facut ceva in plus de el : s-a cait cu lacrimi grele ! si bine inteles a avut alt sfirsit.
Desigur, D.zeu stie dinainte de nastere cine vom fi ,ce vom face ,ce si cum vom gindi si cit de mult il vom iubi.Si cu toate acestea a introdus ,o data in plus,taina marturisirii cu scop precis. In trairea ortodoxa nimic,dar nimic nu este la liberul arbitru al crestinului.Si cu toate acestea este arhicunoscut ca ortodoxia este ,,robia care te face liber". Aceasta afirmatie nu este un paradox ci o invitatie serioasa la lectura !
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 20:39:05
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Sfântul Ioan Gură de Aur :

<< Mai există și o altă problemă : mulți se împărtășesc o dată pe an, alții de două ori pe an , alții de mai multe ori. Pe care dintre aceștia îi vom ferici ? Pe cei care se împărtășesc doar o dată, de mai puține, sau de mai multe ori ? Nici pe cei care se împărtășesc doar o dată, de puține sau de mai multe ori, ci pe cei care se apropie de Sfântul Potir, cu inimă curată și cu viața neîntinată. Aceștia să se împărtășească întotdeauna ! Ceilalți , fiind păcătoși și nepocăiți , să rămână departe de Preacuratele Taine, pentru că altfel, îl așteaptă judecata și osânda ! >>
Vechi 01.08.2009, 21:20:51
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Nici eu nu as putea sa accept a ma impartasi in fiecare saptamana, poate ca este si din obisnuinta traditiei noastre Bisericesti caci, daca ai fi crescut cu aceasta indeletnicire nu ti s-ar fi parut nimic iesit din comun . Si atunci, pana unde se poate limita vrednicia sau nevrednicia noastra reala, multe ne sunt deprinse in mod psihologic, chiar si credinta intr-o oarecare masura.
Personal, am fost obisnuita intr-o severitate excesiva in ceea ce priveste ortodoxia, bazata mai mult pe mediul monahal care, m-au influientat foarte mult. De exemplu ; la 14 ani am tinut tot postul Craciunului si as fi riscat sa nu primesc Sf. Impartasanie, doar daca as fi mancat o bomboana incerta din punct de vedere alimentar, ca si compozitie.... Am avut numai duhovnici calugari, chiar si Episcopi cativa ani...
Ca femeie tanara si casatorita, cred ca as admite o data pe an Sf. Impartasanie, si aceasta cu acordul duhovnicului, cu Spovedanie si cu cele necesare pregatirii acesteia.
Dar, nici asa ...sa fii restrictionat zeci de ani de zile atata timp cat incerci sa-ti cureti greselile si chiar dovedesti o existenta moral-crestina in limita putintei fiecaruia.
Nici o extremă nu este bună Ory , așa este ! Uite ce ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur : "Cel care nu simte niciun rău în conștiintâ lui, trebuie să vină în fiecare zi la dumnezeiasca Împărtășanie. La fel, cel care este împovărat de păcate , și nu se pocăiește , trebuie să nu se împărtășească, în nici o sărbătoare ." Echilibrul și discernământul sunt elemente de bază în credință și în general în viața noastră. Știm ușor a pune la colț pe alții, uitând poate că noi înșine avem nevoie de îndreptare ! Apelul Sfânților Părinți sună clar și răspicat : Să nu vă apropiați de Tainele Dumnezeiești așa , nepregătiți , și pentru că o cere sărbătoarea, ci dacă vreodată vă hotărâți să luați parte la Dumnezeiasca Liturghie și să vă împărtășiți , să vă curățați bine pe voi înșivă, cu multe zile înainte, prin pocăință, rugăciune , milostenie și grijă pentru lucrurile duhovnicești . Așa că dragă Ory, anii aceea poate au fost bine veniți intr un fel, pentru că în orice "rău", necaz, trebuie să fie și un bine . Încercările vieții nu sunt întâmplătoare . Unii sunt încercați cât alții în zece vieți, dar totul , absolut totul este spre binele nostru și o spun cu toată convingerea.
Vechi 01.08.2009, 22:21:05
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Dragă Ory !

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Nici o extremă nu este bună Ory , așa este ! Uite ce ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur : "Cel care nu simte niciun rău în conștiintâ lui, trebuie să vină în fiecare zi la dumnezeiasca Împărtășanie. La fel, cel care este împovărat de păcate , și nu se pocăiește , trebuie să nu se împărtășească, în nici o sărbătoare ." Echilibrul și discernământul sunt elemente de bază în credință și în general în viața noastră. Știm ușor a pune la colț pe alții, uitând poate că noi înșine avem nevoie de îndreptare ! Apelul Sfânților Părinți sună clar și răspicat : Să nu vă apropiați de Tainele Dumnezeiești așa , nepregătiți , și pentru că o cere sărbătoarea, ci dacă vreodată vă hotărâți să luați parte la Dumnezeiasca Liturghie și să vă împărtășiți , să vă curățați bine pe voi înșivă, cu multe zile înainte, prin pocăință, rugăciune , milostenie și grijă pentru lucrurile duhovnicești . Așa că dragă Ory, anii aceea poate au fost bine veniți intr un fel, pentru că în orice "rău", necaz, trebuie să fie și un bine . Încercările vieții nu sunt întâmplătoare . Unii sunt încercați cât alții în zece vieți, dar totul , absolut totul este spre binele nostru și o spun cu toată convingerea.
Revin cu un citat a lui Rafail Noica care vorbea la un moment dat despre omul care se pocăiește : << Dar dacă omul care se pocăiește nu este ce de alături de tine, ale cărei suferințe și lacrimi le vezi și se pot descrie, ci dacă ești tu , apăi suferințele și cu lacrimile o să cunoști o tainică bucurie, o tainică îndulcire, dar așa de mare, chiar când e tainică, că nici tu nu observi, dar nici tu n-ai vrea să te lepezi de dureri și de lacrimi, fiindcă simți în sinea ta că ceva sfânt se întâmplă.>>
Vechi 01.08.2009, 22:30:37
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul

Frumos exprimat si cu dreapta socoteala.
Banuiesc ca cei mai multi dintre frati nu acceseaza site-ul doar de dorul forumului. Spun aceasta tocmai pt. ca aici gasim articole ,galerie video,foto,etc interesante iar administratorul face eforturi reusite pt ca totul sa fie bine.
Nu de mult a fost postat un articol al parintelui Calciu-Dumitreasa exact despre deasa sau mai rara impartasanie.Era o antiteza cu celebrul parintele Roman Braga,un erudit teolog roman americanizat (de multa vreme)care practica impartasania f. deasa si ... culmea ,chiar separata de taina spovedaniei. Parintele Calciu,desi americanizat si dinsul de multa vreme era adeptul unei impartasiri mai rare si cu f. mult ,,discernamint"
Foarte bun articolul mai ales ca parintele Calciu argumenteaza si discuta indreptatirea si lipsurile fiecarei atitudini in parte el nefiind adeptul desei impartasanii.
Il recomand tuturor celor care inca nu l-au citit dar mai ales tuturor celor cu inima buna !
Reply With Quote
Vechi 01.08.2009, 22:31:28
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
Anca, las-o asa cum este, caci nu are rost sa discut cu tine aici " povestea caprioarei "...eu stiu ca orice ar fi tu doresti sa ajungi neaparat in punctul pe care doar tu il concepi...sa judeci si iar sa judeci, fara ca, macar sa incerci a intelege situatia dincolo de aparenta.
Si, oricum, nu are rost, fii fericita ca ai tu viata placuta Lui Dumnezeu...si, lasa-ma pe mine in pace, caci ma oboseste cumplit incatranirea imaginatiei tale fixata pe "aparenta " si scrieri, fara sa-i conferi duh...duh de bunatate si intelegere omaneasca, dincolo de asprimea NEDUMNEZEIASCA a atator legi crestinesti inventate .
Citat:
" Puteti muta muntii din loc, puteti scoate diavolii din oameni...dar, daca dragoste nu e, nimic nu e ! "....
SA TINETI MINTE ACEASTA INDIFERENT DE CEEA CE CITITI SI CUGETATI IN " CREDINCIOSIA VOASTRA " PRESUPUSA INDREPTATITA ....
Anca, te rog, nu ma mai acuza de faptul ca nu sunt ortodoxa, ca sunt departe de Dumnezeu, ca sunt in ratacire si mai cate imi spui, daca tu chiar consideri ca-L ai pe Dumnezeu, te rog adopta smerenia in inima ta si lasa aceasta constatare la latitudinea Lui Dumnezeu, daca tu chiar crezi ca Acesta este Intelept si Stapan peste toate, numai El ne stie cugetele, faptele, gandurile, simtirile...totul, si, cel mai important lucru, SUNT FOARTE CONVINSA CA DUMNEZEU NU JUDECA DUPA APARENTA .
Imi pare rau ca am vorbit in "limbi straine" cu tine. poate intr-o zi vei intelege ce si de ce iti scriu ... Iarta-ma daca te-am suparat. Nu asta a fost intentia. Chiar dimpotriva.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16