![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca ai sa mergi la Petru Voda, ai sa vezi si in camera din fata usii Pr. Iustin, unde asteapta lumea, niste reguli pentru cine se poate sau nu se poate pune pe pomelnic. Eu cred ca nu intelegi exact ce inseamna a judeca. Una este a constanta, a observa pacatul cuiva, si alta este a-l condamna in sinea ta pe respectivul, a zice ca e rau, etc... Trebuie condamnat pacatul, nu persoana. Un Sfant (din Pateric parca) spunea ca avem obligatia sa atentionam (cu blandete, dragoste, etc) pe fratele nostru cand pacatuieste. Asta nu inseamna a judeca. Bogdan. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce-i care nu se pot pomeni la Sf. Litrughie se pot pomeni al Psaltire (se trec separat). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Curvie = cand 2 persoane necasatorite (cu nimeni si nici intre ele), deci libere de orice obligatie, au relatii sexuale una cu alta. Preacurvie inseamna mai multe: - cineva casatorit care isi inseala sotia/sotul. De ex, daca cineva casatorit isi inseala sotia/sotul cu o alta persoana care nu este casatorita, prima pers. savarseste preacurvie, a doua doar curvie. - relatii impotriva firii (zoofilie, pedofilie, homosexuale, sau orale). Sexul anal sau oral este considerat preacurvie chiar si cand este savarsit de persoane casatorite canonic. In afara de asta, si pazirea de a ramane insarcinata este considerata pacat, si normal se canoniseste cu 2 ani oprire de la Sf. Impartasanie. Biserica Ortodoxa invata ca relatiile sexuale sunt numai si numai pentru nastere de prunci. Si din pacate da, daca parintii tai nu sunt cununati religios nu pot fi pomeniti la Sf. Liturghie, ci doar la Psaltire, pana cand se indreapta. Daca mor asa, Doamne fereste, nu pot fi pomeniti nici dupa aia. La fel cred ca nu pot fi pomeniti cei care nu cred in Dumnezeu. Stiu sigur ca duhovnici sporiti le-au spus ucenicilor ca nu isi pot pune pe pomelnce parintii care au trait necununati si nepocaiti. Precum si Sf. Impartasanie, care face rau celor care o iau cu nevrednicie, dupa cum scrie si in Biblie, cred ca de asta si Biserica nu da voie sa se pomeneasca oricine la Sf. Liturghie, ca nu le face nici un bine, ba din contra. Doamne ajuta! Bogdan. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ai dreptate in ce spui despre a judeca, corect. Eu ma refer insa la sufletele adormitilor pe care ori nu le-am cunoscut deloc, ori nu le-am cunoscut suficient de bine. De unde sa stiu eu daca aceia se incadreaza in categoriile Parintilor Cleopa si Parvu? Eu consider ca este de datoria noastra sa punem pe oricine la pomelnicul pentru adormiti; in rest, sa-L lasam pe Hristos sa ii miluiasca daca va hotari asa. Noi trebuie sa ne facem datoria de ne ruga pentru oricine, fie de alt neam, fie de alta religie si sa nu-mi spui ca gresesc. Si din cate stiu asta e si parerea Parintelui Parvu: rugati-va pentru oricine.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ca fapt divers, am intalnit o tanti care mi-a spus ca obisnuieste sa scrie in pomelnic, pe langa cei obisnuiti ai ei: Adam, Eva si tot neamul omenesc. :) I-am explicat ca Adam si Eva sunt in Rai acum, dar ideea ei era sa fie pomenita toata lumea fara exceptii...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Duhovnicul meu nu cere bani la spovedanie, el spune ca Taina este un dar si isi pomeneste la rugaciune toti fiii duhovnicesti (bine, stiu ca asta s-ar cuveni sa faca fiecare duhovnic, dar pe mine m-a impresionat mult lucrul acesta).
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu numai la tara ci si in capitala iti spun cu certitudine ca asta se practica.Preotul nu cere, dar daca toti dau, poti tu sa faci opinie separata??? Mai ales ca te si cunoaste fiindca iti e duhovnic??
|
|
||||
|
||||
![]()
Si mie mi s-a parut scump la prima vedere.Apoi cand am realizat ca pe zi revine 1 leu, este mai putin decat se da duminica la Sf Liturghie
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
pomelnice | Andreea2012 | Teologie si Stiinta | 1 | 13.11.2012 16:28:06 |
Despre pomelnice | RHIANA | Intrebari utilizatori | 1 | 15.05.2011 13:06:40 |
Cum se trimit pomelnice la Manastiri? | cred_cu_adevarat | Generalitati | 44 | 20.03.2011 17:44:13 |
Acatiste si pomelnice | Dodi | Rugaciuni | 5 | 20.12.2008 05:34:29 |
|