Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.08.2009, 20:52:40
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Spăimântat atunci, iudeul zis-a tare :"Petre Sfinte, / Și eu te-am scăpat odată, dacă-ți mai aduci aminte, / De-un iudeu în grea mânie care-ți înșfăcase ceafa, / Când Iisus era-n Sinedriu, stând să-L judece Caiafa ! /Dacă-ți amintești dar, Sfinte , picătura mea de bine, / Pe-al tău Dumnezeu acuma roagă-L și tu pentru mine ! . . ."/ Mi-amintesc, răspuns-a Petru, dar nu-ți pot fi de folos / Decât numai dacă însuți crezi în Maică și-n Hristos ! " / " Cred în Maica Lui Preasfântă ! , a răspuns acel iudeu , / Și-n Iisus cred că e Fiul Unicului Dumnezeu ! . . ." / Și zicând așa iudeul, nu mințeau a lui cuvinte, / Ci, primind Lumina Vie, în Iisus credea fierbinte ! / Atunci, liberând scriul, mâinile-i căzură grele, / Dar rămaseră uscate, fără viul vieții-n ele ! / Sfântul Petru-i zise ndată:"De-ți vrei trupu-ntreg iar viu, / Crezi în Fiul Maicii Sfinte și sărută-al Ei sicriu ! / Ceea ce făcând iudeul, s-a făcut bujor la față / Că, pe loc, a sale brațe au primit în ele viață ! / Și mai zis-a Petru, dându-i ramura de palmier, / Ce i-a fost adusă Sfintei Îngerul Gavril din Cer : / " Ia această rămurică și s-atingi cu ea pe ploape / Pe toți cei ce orbi rămasa-au, care acum îți sunt aproape / Și toți cei care vor crede, vor primi Lumina Vie, / Cei ce nu vor vrea să creadă, orbi vor fi pe veșnicie ! . . ." <<< Va Urma >>>
Și-au urmat apoi prea-drepții drumul lor, nu fără plângeri, / În același nor de ceață și-n același cor de Îngeri. . . / Au depus sicriu-n criptă, unde umbră și răcoare-i , / Și-au rămas apoi trei zile strajă Pururea Fecioarei. / În a treia zi de-amiază, cu Oștirile-I de sus, / A fost coborât la criptă iarăși Dumnezeu-Iisus, / Și găsind pe-ai Săi apostoli având ochii plini de rouă, / Binecuvântând soborul, a grăit lor : "Pace vouă!". . . / Prunci de lapte !. . .De ce plângeți ? . . .Vă mai trebuie povață? / Au nu știți că ea nu-i moartă ? Că Eu sunt Izvor de viață ? . . ./ Și-n clipita următoare, ca strigăt , veni-naite-I / Mihail din Cer, cu sine fiind sufletul Preasfintei. . . / Iar Iisus a zis îndată: "Scoală, Maică și fii Vie , / Glorios Altar și Templu Cerului în Veșnicie ! / Cum nu te-a atins în viață nici un strop din ce e tină, / Fără putrezire trupul să-ți stea-n veșnică lumină ! . . ." / Și-ndată , Preacurata deschizând a Sale pleoape / Și văzând întreg soborul și pe Fiul ei aproape, / A surâs precum surâde un copil care se știe / Adorat de-ai săi , și-n lacrimi, zis-a :"Doane, Slavă Ție ! "/ Și cu-același trup din lume, mai curat decât toți crinii, / Născătoarea Nemuririi și-a Izvorului Luminii, / Însoțită de-ai Săi Îngeri ce cântau în cor mereu, / A suit cu Dumnezeu-I către Tatăl-Dumnezeu ! <<< Va Urma >>>
Vechi 13.08.2009, 21:02:46
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Și-au urmat apoi prea-drepții drumul lor, nu fără plângeri, / În același nor de ceață și-n același cor de Îngeri. . . / Au depus sicriu-n criptă, unde umbră și răcoare-i , / Și-au rămas apoi trei zile strajă Pururea Fecioarei. / În a treia zi de-amiază, cu Oștirile-I de sus, / A fost coborât la criptă iarăși Dumnezeu-Iisus, / Și găsind pe-ai Săi apostoli având ochii plini de rouă, / Binecuvântând soborul, a grăit lor : "Pace vouă!". . . / Prunci de lapte !. . .De ce plângeți ? . . .Vă mai trebuie povață? / Au nu știți că ea nu-i moartă ? Că Eu sunt Izvor de viață ? . . ./ Și-n clipita următoare, ca strigăt , veni-naite-I / Mihail din Cer, cu sine fiind sufletul Preasfintei. . . / Iar Iisus a zis îndată: "Scoală, Maică și fii Vie , / Glorios Altar și Templu Cerului în Veșnicie ! / Cum nu te-a atins în viață nici un strop din ce e tină, / Fără putrezire trupul să-ți stea-n veșnică lumină ! . . ." / Și-ndată , Preacurata deschizând a Sale pleoape / Și văzând întreg soborul și pe Fiul ei aproape, / A surâs precum surâde un copil care se știe / Adorat de-ai săi , și-n lacrimi, zis-a :"Doane, Slavă Ție ! "/ Și cu-același trup din lume, mai curat decât toți crinii, / Născătoarea Nemuririi și-a Izvorului Luminii, / Însoțită de-ai Săi Îngeri ce cântau în cor mereu, / A suit cu Dumnezeu-I către Tatăl-Dumnezeu ! <<< Va Urma >>>
Oastea Cerului văzând-o strălucind ca Aurora, / Zis-a :"Iată Împărăteasa fără greș a tuturora ! / Porțile să le deschidă, să primim cu Slavă-anume / Pe-a Luminii Maică Sfântă care-i mai presus de lume, / Că din pântecele Sale, răsturnând a firii legi, / S-a născut Biruitoare-Mântuirea lumii-ntregi ! . . ." / Și răsună slava toată de cântări, de preamărire, / Fiind nunta Preacuratei și-a miresei fără Mire, / Întru bucurie sfântă cum în Cer mai naltă nu-i / Și cum n-a mai fost vreodată de la -ntemeirea lui ! / Basmele ce legănat-au fiece copilărie, / Ne-au grăit despre fântâna cu izvor de "apă vie", / Dintru care Feți -Frumoși, cu primejdii grele-foarte, / Câțiva stropi putând să scoată, înviau pe morți din moarte ! / O, de câte ori, sub vraja basmelor cu-așa cuvinte, / La-nvierea cu-acea apă , n-am plâns lacrimă fierbinte, / Lacrimă de bucurie ce-mi curgea zorit pe față, / Când, stropiți cu "apa vie", morții se trezeau la viață ! / Și-au curs anii cu duiumul. . . Brumăriu acum mi-e părul, / Și, din câte viața minte, cunosc astăzi Adevărul : / Că tu, Maica Preacurată și de-a Pururea Fecioară, / Ești fântâna ce-nviează pe cei morți, să nu mai moară. / Fiindcă pântecelor tale Cerul le-a fost dat să poarte, / Nesfârsita "Apă vie" ce dă viață fără moarte ! / O, Preafericită Maică și Mireasă fără Mire, / Mama lumii muritoare care-o îmbraci cu Nemurire, / Străluicită-Împărăteasă care să ne mântui poți, / Și , mai strălucită-n Cerur i decât Serafimii toți , / Dac-am plâns sub vrăji de basme, cum să nu ne curgă, mii, / Lacrimile, spre-a ta Slavă, că, din morți, aievea vii / Tu ne faci pe toți cei care, în veșmânt de Liturghie, / Însetați venim la tine să-ți sorbim din "Apa Vie " ! . . .
<<< Va Urma >>>
Vechi 20.11.2009, 17:27:15
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Ofranda

Când , de fragedă , Maria / A intrat în Templul Sfânt / Să rostească -ntâia-n lume / Feciorelnic legământ , / Lumânările din cele / Șapte sfeșnice s-au stins / Și-a rămas în candelabru numai Harul său aprins. / Și-a-ncetat de-atunci mirosul jertfelor de mirodenii / Destrămate de prinosul prețioasei ei smerenii ; / Numai smirna purității nepătatului său nume , / Își împrăștie mireasma sfințitoare peste lume. / Toți leviții de la slujbă, amuțind în fața ei , / Stau în cele două strane fără glas, ca niște stei , / Numai șoapta rugăciunii și a cântului ei nou / Mai trezește-n cer răsunet și în suflete ecou ! / Mai apoi în cartea vremii s-a înscris un ceas în care / N-a rămas din toată slava Templului atât de mare / Nici o piatră peste piatră, nici un stâlp, nici temelia, / Iar în locul lui se-nalță Templul lumii noi , Maria . . . / Și-ncheindu-și Preacurata îngereasca juruință / Neprihana sa știindu-și , a rostit cu umilință : / - Doamne, în schimbul jertfei mele, dăruiește-mi bucuria / De-a fi slujnica femeii ce va naște pe Mesia ! .
Vechi 20.11.2009, 18:28:35
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit Intrarea Maicii Domnului în Templu

Sărbătoarea propriu-zisă a Intrărí Maicii Domnului în Templu este relativ recentă, dar a existat înainte de secolul al VI- lea. Există o mărturie privin construirea unei biserici de către împărăteasa Elena în cinste acestui eveniment. O altă mărturie este cea lăsată de Sfântul Andrei Criteanul ( secolul al VII-lea ) , care ne vorbește de această sărbătoare ce se ținea la Ierusalim. Patriarhii Gherman și Tarasie ( secolul al VIII-lea ) , au rostit câte o prfică în cinstea acestei sărbători. Un alt eveniment în cinstea acestei sărbători , îl avem datat pe 21 noiembrie 543 , când s-a sfințit o Biserică cu acest hram, ce a fost ridicată de Iustinian cel Mare , biserică aflată lângă ruinele templului. În Apus, Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Templu, a fost introdusă mult mai târziu , de papa Grigorie XI-lea și care a serbat-o pentru prima dată la Avignon, în anul 1374. Tradiția populară o denumește Vovidenia și este de fapt ziua în care începe iarna , este considerată sărbătoarea luminii , ce sparge întunericul ierní și al morții.
Vechi 21.11.2009, 22:44:02
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Sărbătoarea propriu-zisă a Intrărí Maicii Domnului în Templu este relativ recentă, dar a existat înainte de secolul al VI- lea. Există o mărturie privin construirea unei biserici de către împărăteasa Elena în cinste acestui eveniment. O altă mărturie este cea lăsată de Sfântul Andrei Criteanul ( secolul al VII-lea ) , care ne vorbește de această sărbătoare ce se ținea la Ierusalim. Patriarhii Gherman și Tarasie ( secolul al VIII-lea ) , au rostit câte o prfică în cinstea acestei sărbători. Un alt eveniment în cinstea acestei sărbători , îl avem datat pe 21 noiembrie 543 , când s-a sfințit o Biserică cu acest hram, ce a fost ridicată de Iustinian cel Mare , biserică aflată lângă ruinele templului. În Apus, Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Templu, a fost introdusă mult mai târziu , de papa Grigorie XI-lea și care a serbat-o pentru prima dată la Avignon, în anul 1374. Tradiția populară o denumește Vovidenia și este de fapt ziua în care începe iarna , este considerată sărbătoarea luminii , ce sparge întunericul ierní și al morții.
Despre această sărbătoare ne mărturisesc Sfinții Părinți cei de demult. Astfel Sfântul Iacob , Arhiepiscopul Ierusalimului , spune cuvintele zise de Ioachim : "Chemați fiice evreice curate, să ia făclii aprinse". Iar cuvintele dreptei Ana le spune Sfântul Ghermano, Patriarhul Constantinopolului , astfel : " Făgăduințele pe care le-au făcut buzele mele le voi da Domnului. Pentru aceasta am adunat cete de fecioare cu făclii, și am chemat preoți , și pe rudeniile mele, zicând tuturor : Bucurați-vă împreună cu mine toți , că m-am arătat astăzi maică și înainte povățuitoare, dând pe fiica mea , nu împăratului celui pământesc, ci lui Dumnezeu , Împăratul ceresc".
Iar pentru podoaba cea împărătească a dumnezeieștii prunce, Sfântul Teofilact , Arhiepiscopul Tesalonicului, grăiește așa : " Se cuvenea ca intrarea pruncei celei dumnezeiești să fie după vrednicia ei , și astfel, de un mărgăritar ca acesta prealuminat și de mult preț , să nu se lipească haine proaste . Deci era de trebuință să o îmbrace cu haină împărătească , spre Slava și frumusețea cea mai mare".

Last edited by cristiboss56; 21.11.2009 at 22:47:48.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfantul Maxim Marturisitorul- sfantul caruia i s-a taiat limba si mana dreapta georgeval Despre Biserica Ortodoxa in general 6 21.01.2014 15:38:25
Sfantul Maxim Marturisitorul Ekaterina Sfinti Parinti (Patrologie) 1 13.05.2012 06:17:22
Sfantul Maxim Marturisitorul- martir pentru dreapta credinta georgeval Diverse Sarbatori 7 03.04.2012 00:34:34
Ce inseamna sa iti traiesti viata la maxim? alexdu Generalitati 22 24.02.2010 12:01:02
Sfantul Maxim Marturisitorul despre dragoste mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 0 06.03.2009 02:03:48