Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.08.2009, 10:48:24
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Facerea 1

1. La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul.
...
14. Și a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte și să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele și anii,
15. Și să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Și a fost așa.
16. A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei și luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopții, și stelele.
17. Și le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul,
18. Să cârmuiască ziua și noaptea și să despartă lumina de întuneric.

Credinta în teoriile stiintifice este poate acea lucrare de amagire a lui Antihrist de care se aminteste în

2 Tesaloniceni 2

9. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoțită de tot felul de puteri și de semne și de minuni mincinoase,
10. Și de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca ei să se mântuiască.
11. Și de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,
12. Ca să fie osândiți toți cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea.

Pentru ca exista o corelatie între credinta în structura atomica si celelalte povestiri ale stiintei si neurmarea unei vieti ascetice, însotita de o credinta falsa.

Ideea ca am trai într-un spatiu material infinit are ca efect pierderea constiintei prezentei concrete a lui lui Dumnezeu si ca urmare si lipsa fricii de Dumnezeu si neapucarea pe calea lepadarii de lume.

Creatia este asa cum o descrie Biblia, oricât de retrograda ar parea aceasta. Cei care traiesc în imaginatia lor între galaxii si astri mor simti în clipa mortii ca s-au înselat, fiindca noi traim în Dumnezeu, nu în lume.
Vechi 08.08.2009, 11:58:29
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Mai frate Traditie dupa Sfantul Ioan Damaschinul cerul de la Crez semnifica totalitate zidirilor spirituale si pamantul al celor materiale.
Ideea conform careia a fost la inceput un punct de materie foarte dens care continea tot Universul e incorecta.Pentru simplul motiv ca nu poti aduna infinit materie intr-un punct.
Dealtfel multi oamenii de stiinta nu accepta ideea ca Universul e fara sfarsit dar parintele Cleopa asa zicea.
Du-te si fratia ta la latitudini mai inalte adica spre Polul Nord sau Polul Sud si vezi acolo ca e 6 luni noapte si 6 luni zi.
Daca Terra nu se misca atunci cum se explica aceea?
Ma incolo cand Sfantul Ioan Damaschinul arata cu casele planetelor nu se vede ca pune acolo ce ziceau invatatii din vremea sa?
Nu zice oare clar "invatatii spun"?
"
Invățații spun că dintre stele, sunt pe cer douăsprezece zodii, care au
o mișcare contrară soarelui, lunii și celorlalte cinci planete și că prin cele
douăsprezece zodii trec cele șapte planete.
"
Da acum s-a observat ca nu sunt 12 constelatii zodiacale ci treisprezece.
Si ca nu sunt numai sapte planete ci mai multe cat are sistemul solar.
"de puteri și de semne și de minuni mincinoase,"
Da aci e vorba de "minunile" facute cu putere draceasca nu de revelarea adevarului prin stiinta.
Pai spatiul material infinit e tinut de Dumnezeu.
Ideea ca Dumnezeu nu e fara sfarsit e draceasca si a fost sustinuta si de ratacitul Origen.
A se citi prefata de la Ambigua a parintelui Dumitru Staniloae pentru a se vedea din ratacirile lui Origen. Iata de unde provine teoria ratacita conform careia universul nu e infinit:
ratacitul Origen fiind influentat de teoriile ratacite semanate de duhuri rele la egipteni si probabil asa sunt si la hindusi zicea asa:
Dumnezeu nefiind fara sfarsit a creat un numar finit de ingeri.Numar finit nu infinit ca daca nu e fara sfarsit nu poate sa aibe grija de infinit ingeri.
O parte din acesti ingeri au cazut si unii au fost pedepsiti sa fie in trupuri.
O alta parte din ingerii cazuti au fost facuti stele,planete etc.Cum nu erau fara numar nu se putea ca Universul sa fie fara sfarsit.
De aci rezulta ca planetele care sunt ceva duhuri rele in trup ne influenteaza alegerile de unde si absurditatea numita zodiac.
Si ca noi avem sufletele preexistente.

Last edited by mihailt; 08.08.2009 at 12:08:42.
Reply With Quote
Vechi 08.08.2009, 12:44:57
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Ce am inteles eu:

Unii sfinti spun ca Pamantul se misca, altii ca nu se misca. Ma intreb ce sanse erau sa greseasca ambele tabere?! :D
Reply With Quote
Vechi 08.08.2009, 14:54:52
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Mai frate Traditie dupa Sfantul Ioan Damaschinul cerul de la Crez semnifica totalitate zidirilor spirituale si pamantul al celor materiale.

Du-te si fratia ta la latitudini mai inalte adica spre Polul Nord sau Polul Sud si vezi acolo ca e 6 luni noapte si 6 luni zi.
Daca Terra nu se misca atunci cum se explica aceea?

Da acum s-a observat ca nu sunt 12 constelatii zodiacale ci treisprezece.
Si ca nu sunt numai sapte planete ci mai multe cat are sistemul solar.

"de puteri și de semne și de minuni mincinoase,"
Da aci e vorba de "minunile" facute cu putere draceasca nu de revelarea adevarului prin stiinta.

Pai spatiul material infinit e tinut de Dumnezeu.
.
Interpretarea data Crezului, fie ca e a ta fie a Sf. Damaschin, nu mi se pare adevarata. Cred ca pentru orice credincios Crezul vorbeste de pamantul pe care calcam si traim, nu de totalitatea creaturilor materiale iar cerul din crez poate avea semnificatia de cerul lumii spirituale, dar in primul rand vorbeste de cerul pamantesc.

Ce spune Sf. Damaschin, din citatele tale, pare departe departe de ceea ce spune stiinta. Tu condamni credinta in zodii a lui Origen dar nu observi ca si Sf. Ioan Damaschin vorbeste de constelatii zodiacale, nu de simple constelatii (care oricum nu sunt doar 13).
Ce spui ca ar fi creatia infinita e interesant, poate ai dreptate, dar nu referitor la spatiul material.

Referitor la 'revelarea adevarului prin stiinta' repet ce am mai spus: acceptarea teoriilor stiintifice de catre un suflet are ca urmare caderea in imposibilitatea de a mai concepe corespunzator pe Dumnezeu. Ni s-a spus sa nu credem o alta evanghelie nici daca ar fi adusa din cer de un inger dar oamenii au acceptat alta invatatura, sub masca teoriilor stiintifice asa-zis obiective. Un om care crede intr-o teorie stiintifica este silit sa creada si in alta (fiindca sunt legate) si pana la urma pierde putinta de a concepe un Dumnezeu viu, personal, prezent fiindca in capul lui existenta inseamna un spatiu material infinit. Un astfel de om nu va putea duce o viata de rugaciune si pocainta fiindca in constiinta lui el e un locuitor al unei planete din galaxia cutare, adica pentru el lumea materiala este o existenta prea concreta ca sa mai creada in Dumnezeu asa cum ar trebui.

Trebuie sa respingem orice invatatura, indiferent de cat de coerenta ar parea, daca vrem sa stam in legatura cu Tatal. Fiindca poti observa cum alte invataturi au acest efect de acoperire a mintii, de interpunere intre noi si El.
..............

Fani nu a zis nimeni ca internetul sau lumina electrica ar fi diavolesti iar daca folosim aceste lucruri nu inseamna ca avem datoria morala sau alta datorie sa credem tot ce ne ofera stiinta sub forma de teorii. Tu poti face asta daca vezi vreo logica intr-o astfel de atitudine, eu nu.

Last edited by Traditie1; 08.08.2009 at 15:06:26.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2011, 00:28:08
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul

Trebuie sa respingem orice invatatura, indiferent de cat de coerenta ar parea, daca vrem sa stam in legatura cu Tatal. Fiindca poti observa cum alte invataturi au acest efect de acoperire a mintii, de interpunere intre noi si El.
..............

Fani nu a zis nimeni ca internetul sau lumina electrica ar fi diavolesti iar daca folosim aceste lucruri nu inseamna ca avem datoria morala sau alta datorie sa credem tot ce ne ofera stiinta sub forma de teorii. Tu poti face asta daca vezi vreo logica intr-o astfel de atitudine, eu nu.
bagand un citat dintr-o chestie situata intr-un univers SF:A logical argument must be dismissed with absolute conviction!.mda,cam asa si tradtie.pacat ca in respectivul univers,viata era foarte naspa(vezi imperium of man).de ce am dat un astfel de exemplu?nici eu nu stiu.
Vechi 03.03.2010, 16:09:37
voxdei55 voxdei55 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.10.2009
Locație: ANCONA..iTALIA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Facerea 1

1. La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul.
...
14. Și a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte și să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele și anii,
15. Și să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Și a fost așa.
16. A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei și luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopții, și stelele.
17. Și le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul,
18. Să cârmuiască ziua și noaptea și să despartă lumina de întuneric.

Credinta în teoriile stiintifice este poate acea lucrare de amagire a lui Antihrist de care se aminteste în

2 Tesaloniceni 2

9. Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoțită de tot felul de puteri și de semne și de minuni mincinoase,
10. Și de amăgiri nelegiuite, pentru fiii pierzării, fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca ei să se mântuiască.
11. Și de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,
12. Ca să fie osândiți toți cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea.

Pentru ca exista o corelatie între credinta în structura atomica si celelalte povestiri ale stiintei si neurmarea unei vieti ascetice, însotita de o credinta falsa.

Ideea ca am trai într-un spatiu material infinit are ca efect pierderea constiintei prezentei concrete a lui lui Dumnezeu si ca urmare si lipsa fricii de Dumnezeu si neapucarea pe calea lepadarii de lume.

Creatia este asa cum o descrie Biblia, oricât de retrograda ar parea aceasta. Cei care traiesc în imaginatia lor între galaxii si astri mor simti în clipa mortii ca s-au înselat, fiindca noi traim în Dumnezeu, nu în lume.
Frate,cred ca te-ai intors prin evul mediu,..ori esti total rupt de realitate.Oamenii merg in cosmos,universul e studiat in detaliu,..exista viata pe alte miliarde de planete identice cu pamantul iar tu vorbesti ca o baba analfabeta.Mai studiaza si alte carti de religie,si cauta chiar sa intelegi alte culturi..si mai lasa anticristul in pace ca e doar o poveste.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 10:58:46
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de voxdei55 Vezi mesajul
Frate,cred ca te-ai intors prin evul mediu,..ori esti total rupt de realitate.Oamenii merg in cosmos,universul e studiat in detaliu,..exista viata pe alte miliarde de planete identice cu pamantul iar tu vorbesti ca o baba analfabeta.Mai studiaza si alte carti de religie,si cauta chiar sa intelegi alte culturi..si mai lasa anticristul in pace ca e doar o poveste.
Tu ai impresia ca sunt oameni pe acest forum care sa nu stie aceste lucruri? Înseamna ca tu esti rupt de realitate.

Si de asemeni esti analfabet, viata nu a fost observata decât pe Terra iar pe alte planete sansele sa fie viata sunt inexistente din punct de vedere matematic.

Si cred ca am cunostinte mai temeinice despre alte culturi decât tine.
Vechi 04.03.2010, 11:19:50
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Am citit ieri threadul asta in intregime si am ajuns la o concluzie care-i poate mai putin deliranta decat pare la prima vedere (sau poate e cu totul pe campi, Dumnezeu stie).

Impresia mea e ca inclusiv in ceea ce priveste chestiunile asa-zis dovedite stiintific (pamantul e sfera, se invarte in jurul soarelui, evolutie si tot restul), omului i se cere sa creada aceste lucruri. Sunt lucruri pe care nu le observam in mod direct (cat la suta din populatie e implicata in studii, cati au iesit din atmosfera, cati s-au uitat printr-un microscop electronic, cati au vazut electronul in jurul nucleului etc) si pe care societatea ne cere sa le credem si la care sa aderam, imprumutandu-le cumva din energiile noastre. Parerea mea in legatura cu realitatea e ca 1. nu o pot cunoaste niciodata asa cum este ea si ca 2. ea este asa cum este indiferent de credintele mele (chiar cand acestea implica "crezutul propriilor ochi", cu alte cuvinte, realitatea nu e relativa si poate fi cu totul diferita decat tot ce-mi imaginez si cred eu despre ea; exista in afara erorilor mele de gandire si de credinta si nu se lasa influentata de ele). Si mi se pare - [ si poate ma insel, ca nu m-am mai gandit pana de curand la lucrul asta dar am inceput sa-l banuiesc cand am observat ca inclusiv in mediile stiintifice, evolutionismul e ridicat la rang de religie, nu cred ca poti publica altceva, vreo alta teorie, fara sa te faci de ras si sa-ti distrugi cariera, un fel de "daca nu crezi in evolutie, esti un ignorant retrograd" ] - mi se pare, revenind, ca aceeasi capacitate psihica implicata in actul credintei (si care deci, ar trebui directionata doar spre Dumnezeu) e cumva distorsionata si supta-n gaura neagra a scientific beliefs-urilor care ne sunt servite in zilele acestea.

Nu zic prin asta ca pamantul n-o fi sfera dar de ce mi s-ar cere sa cred asta, pana in punctul in care, daca mi-as exprima indoiala , as fi luata drept nebuna? Si a crede ceva inca nu e la fel de serios cu a crede in ceva.

Adica e o mare diferenta intre cred si stiu dar daca va uitati putin in interiorul propriilor minti, veti constata ca o mare parte din lucrurile pe care le considerati reale, adevarate, fixe, batute in cuie, mai curand fac apel la componenta cred ca sau cred in decat la stiu, pentru ca in fond care-s sansele sa stim ceva ce nu am experiat in mod direct?

Si-aici mi se pare ca intervine o eroare in felul in care ne raportam la realitate asa cum este ea descrisa prin mijloace stiintifice si ca, intr-un fel pe care nu-l pot explica, avem tendinta sa "curvim" cu duhul mult mai mult decat ne imaginam.

Last edited by Jane Says; 04.03.2010 at 11:26:57.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 11:39:36
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Jane, ne putem indoi de orice, si sa ajungem sa credem ca suntem in Matrix si ca totul, absolut totul, se petrece in capul nostru, manipulat de niste fiinte sau masini malefice...

Acum, serios vorbind, realitatea fizica exista totusi, daca nu ne putem increde nici in hoardele de oameni de stiinta si credem ca totul este o conspiratie, daca nu ne putem increde nici in propriile simturi, atunci in ce ne putem increde?
Si apostolii au vorbit 'de ceea ce au vazut cu ochii lor, ce au pipait cu mainile lor, ce au auzit cu ochii lor'. Si pentru credinta exista si o baza 'empirica', nu numai spirituala. Altfel nu ar putea de loc fi deosebita credinta de paranoia.

In general, toata cultura umana se bazaza pe un anume grad de incredere, nu neaparat pe credinta. Avem totusi incredere, ca fiinte rationale ce suntem, in alti oameni, nu putem totul sub semnul intrebarii, ca Miss Marple cand cauta criminalul. Daca nu putem avea incredere in nimeni, unde ajungem? La paranoia generalizata.

Sigur, tot ceea ce vedem si simtim acum, tot ceea ce vedem si cu ochii inimii, este 'in parte', cum spune sf. Pavel. Realitatea in deplinatatea ei o vom cunoaste abia cand Imparatia va vebi cu putere, si abia cand ne vom indumnezei.
Dar asta nu inseamna ca nu putem vedea nimic acum, ca traim intr-o iluzie cosmica completa...
Vechi 04.03.2010, 11:46:43
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Jane, ne putem indoi de orice, si sa ajungem sa credem ca suntem in Matrix si ca totul, absolut totul, se petrece in capul nostru, manipulat de niste fiinte sau masini malefice...

Acum, serios vorbind, realitatea fizica exista totusi, daca nu ne putem increde nici in hoardele de oameni de stiinta si credem ca totul este o conspiratie, daca nu ne putem increde nici in propriile simturi, atunci in ce ne putem increde?
Si apostolii au vorbit 'de ceea ce au vazut cu ochii lor, ce au pipait cu mainile lor, ce au auzit cu ochii lor'. Si pentru credinta exista si o baza 'empirica', nu numai spirituala. Altfel nu ar putea de loc fi deosebita credinta de paranoia.

In general, toata cultura umana se bazaza pe un anume grad de incredere, nu neaparat pe credinta. Avem totusi incredere, ca fiinte rationale ce suntem, in alti oameni, nu putem totul sub semnul intrebarii, ca Miss Marple cand cauta criminalul. Daca nu putem avea incredere in nimeni, unde ajungem? La paranoia generalizata.

Sigur, tot ceea ce vedem si simtim acum, tot ceea ce vedem si cu ochii inimii, este 'in parte', cum spune sf. Pavel. Realitatea in deplinatatea ei o vom cunoaste abia cand Imparatia va vebi cu putere, si abia cand ne vom indumnezei.
Dar asta nu inseamna ca nu putem vedea nimic acum, ca traim intr-o iluzie cosmica completa...
Ca sa revenim cu problemele de lingvistica si in thread-ul asta:
incredere = in-credere = a crede in ceva/cineva :)
Edificatoare este replica data de parintele Gheorghe Calciu, in inchisoare, unui gardian care il batea, obligandu-l sa nu mai creada in Hristos. Parintele i-a spus:
"Tu crezi ca Stalin exista desi nu l-ai vazut niciodata, dar crezi pentru autoritatea oamenilor care l-au vazut. Asa si eu cred in Hristos pentru ca ma incred in autoritatea celor ce L-au vazut (apostoli si nu numai)."
Cat timp stiinta este onesta si isi cunoaste limitele, ne putem increde in ea. Cand emite fapte asa zis stiintifice, bazate strict pe ipoteze, atunci intervine si un act de credinta, iar asta ramane la atitudinea fiecaruia sa decida. La fel, cand stiinta face afirmatii despre cele nevazute, despre cele ce nu tin de stiinta, inseamna ca nu isi cunoaste limitele. Este dreptul meu sa aleg a nu ma increde in stiinta, in aceste cazuri.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Un articol interesant despre Sfantul Ioan Damaschinul mihailt Generalitati 0 04.12.2010 13:11:11
cum ne petrecem anul nou?(Sfantul Ioan Gura de Aur, Pr.Gh. Calciu, Ierom. Ioan Buliga andrei_im Generalitati 8 31.12.2009 17:51:44
Sfantul Ioan Damaschinul era antisemit! Nu avea dragoste! mihailt Generalitati 17 28.04.2009 13:53:20
Pagina dedicata Sfantului Ioan Damaschinul mihailt Resurse ortodoxe on-line 0 24.03.2009 11:02:21
Sfantul Ioan Damaschinul despre ingeri mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 0 07.03.2009 15:09:42