Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.08.2009, 16:30:25
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Nu sunt coborat din fresca bisericii, insa pot spune ca imi place simplitatea. Nu raman impresionat la cat de bine "ii sta" ochiului in vesmantul unei culori verde, albastru, negru... Nu cred ca se zburleste parul daca nu este vopsit, nu am auzit sa cada o unghe daca nu a fost "zugravita"....

Suntem frumosi, insa, nu stim sa ne privim.
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 20:49:16
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Voi ati sterge de pe fatza pamantului frumusetea creata de om. Ganditi-va la femeile taranci romance care cat munceau ca sa impodobeasca stergarele pt casa, hainele acelea populare cu modele si flori. Sau portile sculptate, bisericile, toata arta. De ce nu le anulati pe toate? Voi nu va dati seama ca podoabele, machiajul si toate acestea sunt o forma de arta sau daca nu vreti sa mergem asa de departe, de cate ori sa repet? E nevoia omului de frumos si manifestarea creativitatii!!!! Nu se pun monahii la socoteala, care ei au alta cale si alt mod de viata. Femeilor le-a placut intotdeauna sa impodobeasca...casa, hainele, trupul...Nu e nici un pacat. Pacatul e cand toate acestea se denatureaza: a o face nu pentru bucuria proprie si altuia ci ca sa te pretuiasca si sa te invidieze, a o face pentru a arata cat esti de grozav etc etc.
Si da si BA! Nu am acum cartea cuv. Paisie Aghioritul pt a cita exact, dar tocmai acest exemplu il dadea: al unei femei care isi impodobeste casa. Spunea: o femeie care are nevoie de farfurii va cauta sa cumpere unele frumos decorate. Apoi se plange ca nu simte destula evlavie.. Pai cum sa simta daca inima ei este in dulap intre farfurii?
Nu vreau sa par radicala, dar lucrurile frumoase fura inima ("arta", cum spui).

Revenind la farduri.. atuul meu este ca arat ca un copil si am vrut sa-mi mentin aceasta imagine. Deci nu farduri. Iar cosmetice.. am asteptat pana mi-am putut permite creme $$$$.. (adica pana la 30 ani nu am folosit nimic). Si acum ar trebui sa va arat efectul celei mai noi creme de noapte de la... ($$$$, desigur).. sper sa-mi treaca iritatia asta de pe fata!!! Asta din cauza ca am crezut ca spalare cu apa este prea putin pt tenul meu!
Dar am zis ca sanatatea este f importanta si am mers la sala zilnic sa arat bine. Si deodata, miscandu-ma energic cum ne dicta instructorul, mi-am dat seama ca ceva nu este in neregula daca eu merg cu atata constiinciozitate zi de zi in sala aceea sa dau din maini si din picioare cum imi spune un necunoscut. Am renuntat.. Sunt convinsa ca nu era bine.. ma simteam foarte vinovata daca in vreo zi nu mergeam la fitness, de parca insasi sensul existentei mele era periclitat. Eram dependenta.

Am prietene foarte foarte frumoase. Si aranjate si bine imbracate. Cea mai uimitoare observatie (care se confirma in permanenta, din pacate) este ca asta nu le face mai fericite, mai iubite, mai respectate.. Dimpotriva, pare evident ca tocmai frumusetea le-a adus pe unele in legaturi nefericite.
Eu nu spun aici ca impodobirea este sau nu pacat (desi banuiesc ca este), ci ca este supravalorizata. Nu foloseste la nimic! Citeam chiar sfaturi crestine: sotia sa se aranjeze pt sot. Sunt indignata! Cunosc femei care au facut imposibilul pentru a place sotului si efectul a fost nul! (Ba ele si-au pierdut complet increderea in ele). Si invers, cunosc femei supraponderale, prost imbracate pe care sotii le adora!

Deci fiti multumite cu ce aveti de la Dumnezeu. Nici fardurile, nici bijuteriile, nici hainele nu pot oferi ceva..
Reply With Quote
Vechi 19.08.2009, 23:20:40
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Te rog mult sa ma ierti ca vin sa te combat, dar preotul care din desconsideratie pt. canoane isi permite sa nu le cunoasca strict in amanuntele lor,si confunda pacatele(mici sau mari) smintindu-i cu lipsurile lui si pe altii ,prezentindu-le ,culmea, ca pe mici bucurii atunci ,cel putin ,putem spune ca unul ca acesta ar putea sa se opreasca puitin de la hirotesia duhovniciei si sa se perfectuioneze la litera,dar mai ales la spiritul canoanelor...
In rest numai de bine... sa lucram la mintuirea noastra !
Este drept ca nu vorbeam cu el de machiaj sau podoabe ci de carti iar el mi-a dat exemplul cu cuvintele incrucisate. Dar se aplica si la dichisurile femeiesti, daca nu devin o pasiune, daca nu ne domina.
Canoanele, draga Zaharia, nu sunt dogme, sunt indreptare, si sunt si unele care nu mai sunt valabile in zilele noastre, pur si simplu. Cand unii sfiniti dde acum 1500 de ani scriau impotriva femeii impopotonate, de altfel, scriau intr-o epoca cand femeile cinstite se imbracau in general ca musulmancele din zilele noastre. S-au mai schimbat lucrurile, si nu vom reveni noi la virtutile unor veacuri apuse imitandu-le in exterior. Sa le imitam in interior, mai bine. Sa ne amintim de lectia data de Iisus fariseilor.
Sa ma ierti si tu ca te contrazic.
Vechi 19.08.2009, 23:34:11
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Da, in trecut femeile machiate erau prostituatele. Dar in ziua de azi e altceva...

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 20.08.2009, 08:38:37
emanouela emanouela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2009
Implicit

anna21, nestiinta nu ne absolva.....stiu ca e usor sa dam vina pe altceva decat pe noi atunci cand gresim, dar acum si in a folosi o banala crema de fata exista niste reguli...nu intotdeauna aia cu multi de 0 in euro sau dolari e si cea mai buna sau cea buna pt tenul nostru....crema e ca si medicamentul....are componenti chimici sau naturali ....nu orice ten, organism ii tolereaza...
acum ,e a alegerea ta daca vrei sa fol ori ba, dar natura nu ne ajuta la nesfarsit

numai bine
Reply With Quote
Vechi 20.08.2009, 17:15:20
veveritza
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Este drept ca nu vorbeam cu el de machiaj sau podoabe ci de carti iar el mi-a dat exemplul cu cuvintele incrucisate. Dar se aplica si la dichisurile femeiesti, daca nu devin o pasiune, daca nu ne domina.
Canoanele, draga Zaharia, nu sunt dogme, sunt indreptare, si sunt si unele care nu mai sunt valabile in zilele noastre, pur si simplu. Cand unii sfiniti dde acum 1500 de ani scriau impotriva femeii impopotonate, de altfel, scriau intr-o epoca cand femeile cinstite se imbracau in general ca musulmancele din zilele noastre. S-au mai schimbat lucrurile, si nu vom reveni noi la virtutile unor veacuri apuse imitandu-le in exterior. Sa le imitam in interior, mai bine. Sa ne amintim de lectia data de Iisus fariseilor.

pai daca canoanele nu mai sunt valabile in zilele noastre, atunci ce mai e valabil? sfintii mai sunt valabili? iar daca sfintii de acum 1500 de ani scriau impotriva femeii impopotonate ca musulmancele, atunci ce-ar mai scrie astazi daca ar iesi ziua in amiaza mare in strada?
sa ma ierti si tu pe mine!
Reply With Quote
Vechi 20.08.2009, 18:21:07
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Este cutremurator sa vedem cit viscol pseudoduhovnicesc ne tulbura cugetul. Dar poate suntem niste rugatori tari(cum spunea batrinul Cleopa :,,...pai cind stau si ma rog si-mi adun cugetul iese foc din pamint!") si cu asta avem mare ajutor de la D.zeu ca altminteri ispitele in care singuri ne bagam ...ne pot pirde cu stiinta noastra cu tot !
Reply With Quote
Vechi 20.08.2009, 19:07:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de veveritza Vezi mesajul
pai daca canoanele nu mai sunt valabile in zilele noastre, atunci ce mai e valabil? sfintii mai sunt valabili? iar daca sfintii de acum 1500 de ani scriau impotriva femeii impopotonate ca musulmancele, atunci ce-ar mai scrie astazi daca ar iesi ziua in amiaza mare in strada?
sa ma ierti si tu pe mine!
Evanghelia e valavbila. Credinta bisericii, expimata in dogme, este valabila. Sfintii, evident. Insa nu fiecare vorbuliuta pe care au scos-o din gura este valabila in acelasi fel pentru noi. Cand sf. Ioan Gura de aur spune ca pamantul e plat, nu e neaparat sa-l luam ad literam.

Canoanele, sunt valabile si ele, dar in alta masura, trebuie luate unul cate unul, sunt valabile in functie de viata bisericii in zilele noastre, nu in mod absolut, ca niste legi.
Exista un canon pentru aproape orice si opusul sau... Traditia canonica ortodoxa nu este un sistem inchis, nu este un cod de legi. Adesea oamenii confunda,pt ca nu stiu diferenta dibntre canoane si dogme.

Eu ziceam ca femeile din zilele acelea se imbracau cu totul altfel, erau imbrobodite, aveau capul acoperit mereu etc. Nu are nisi un sens sa le imitam, trebuie sa le imitam virtutile, nu exteriorul.
Vechi 20.08.2009, 19:09:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Este cutremurator sa vedem cit viscol pseudoduhovnicesc ne tulbura cugetul. Dar poate suntem niste rugatori tari(cum spunea batrinul Cleopa :,,...pai cind stau si ma rog si-mi adun cugetul iese foc din pamint!") si cu asta avem mare ajutor de la D.zeu ca altminteri ispitele in care singuri ne bagam ...ne pot pirde cu stiinta noastra cu tot !
Drept sa-ti spun, frate Zaharia, mie vorbe celor care se agata de exterioritati si uita duhul lor mi se par ca reprezinta o duhovnicie gresit inteleasa.
Cine se inseala, Dumnezeu stie, bineinteles.
Vechi 20.08.2009, 19:31:11
caminaris's Avatar
caminaris caminaris is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2009
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru caminaris
Implicit

Pr. Constantin Mihoc, “Taina casatoriei si familia crestina in invataturile marilor Parinti ai Bisericii din secolul IV“, Editura Teofania, Sibiu, 2002:

“Deoarece mai ales femeile sunt tentate de a folosi tot felul de mijloace pentru împodobirea trupului, Sfinții Părinți n-au trecut cu vederea nici acest aspect, arătând cât de primejdioase pot fi acestea pentru suflet. Primejdia vine din faptul că preocuparea pentru podoabe:

- diminuează timpul și preocuparea pentru înfrumusețarea și împodobirea sufletului cu virtuți;

- introduce în suflet mândria și slava deșartă;

- introduce pericolul desfrânării și adulterului, atât pentru cea care se împodobește, cât și pentru cei care se află în preajma ei;

- face să se cheltuiască bani și bunuri materiale în detrimentul milosteniei.

Sfântul Vasile cel Mare insistă în mod deosebit asupra cumpătării și modestiei femeii, ca și a bărbatului, în îmbrăcăminte. După ce arată necesitatea smereniei și a simplității în comportamentul creștinilor, el combate obiceiul unora de a se îmbrăca și împodobi, nu după necesitate ci după măsura mândriei lor.

Rolul îmbrăcăminții este de a ne apăra de intemperiile naturii și de a acoperi unele părți ale trupului spre a se păstra simțul pudorii. Sfântul Vasile recomandă creștinilor modestie în îmbrăcăminte, fiindcă aceștia se cuvine a fi recunoscuți chiar și după hainele pe care le poartă.

Nerespectarea acestui mod de viață introduce vanitatea și multe alte păcate. Sfântul Vasile sintetizează, în alt loc, acest pericol, arătând cât de deșartă și nefolositoare este preocuparea cuiva pentru îmbrăcăminte, podoabe, și în general pentru aspectul exterior, spunând:

„A te îngriji de aranjatul părului și de haine, mai mult decât e necesar, este după cuvântul lui Diogene, sau o faptă de om necugetat, sau o faptă de om ticălos. A căuta să fii elegant și a fi numit de alții elegant, socot că este tot atât de rușinos ca și a trăi în desfrâu sau a strica altora casele. Este oare vreo deosebire pentru un om cu mintea sănătoasă, dacă îmbracă o haină scumpă sau una ieftină, atâta vreme cât și una și alta îl apără iarna de frig și vara de căldură?…"

Sfântul Ioan consideră împodobirea ca păcat și pentru alt motiv, și anume, pentru că prin aceasta cea care se împodobește se arată nemulțumită de felul în care a făcut-o Dumnezeu. Cu alte cuvinte, prin aceasta s-ar aduce un reproș lui Dumnezeu. El zice:

„Voiești să pari plăcută și frumoasă? Mulțumește-te cu ceea ce ți-a dat Creatorul. De ce introduci aurării, ca și cum ai îndrepta ceea ce a făcut Creatorul?”

Iar în alt loc, referindu-se la farduri, el zice:

„De ce adăogi de la tine în făptura lui Dumnezeu cea desăvârșită? Nu-ți este de ajuns ceea ce a făcut Dumnezeu; ci ca un mai bun arhitect încerci să îndrepți și să dregi lucrul Său, te împopoțonezi și batjocorești pe Creatorul”.

Pe femeile frumoase el le întreabă:

„Dumnezeu te-a făcut frumoasă! De ce te sluțești? După cum o statuie de aur ar murdări-o cineva cu noroi din mocirlă, tot așa fac și femeile care întrebuințează sulimanuri pe fețele lor”.

Dar nici femeile urâte n-au nici un folos să se fardeze, dimpotrivă le urmăresc nenumărate pericole. Sfântul Ioan spune:

„De altfel, ce câștig ai de la frumusețe? Nici unul, ci lupte mai multe, bârfeli mai multe, primejdii mai multe, bănuieli mai multe. Pe cea care nu este frumoasă n-ar bănui-o cineva, pe când de cea care încă mai întrebuințează și sulimanuri și multe podoabe, imediat lumea își face o idee rea despre ea, și bărbatul ei conviețuiește cu bănuială […] Aceea în curând se ofilește din pricina sulimanurilor, căpătându-și o înfățișare de moleșire, de deșănțare, de desfrânare, și chiar sufletul ei devine grosolan și plin de cea mai mare și mai totală lipsă de rușine, fiindcă frumusețea spre aceasta atrage îndeobște pe o femeie. […] Nu este nici un avantaj dacă una este frumoasă iar alta nu; avantajul este că aceea, chiar frumoasă fiind, să nu desfrâneze, iar cealaltă să nu fie rea”.

Femeia care este preocupată de podoabe, este în aceeași măsură atinsă de mândrie și de slavă deșartă, care trag după ele o mulțime de alte păcate. Sfântul Ioan spune:

„Cine se înfășoară cu legături de acelea (cu podoabe) se uită în toate părțile să vadă cine s-a uitat la ea și cine nu s-a uitat, este plină de mandrie, este cuprinsă de griji și de mii de alte patimi”.

De asemenea el zice:

„Lăsând la o parte că această patimă hrănește, sau mai bine zis zămislește slava deșartă și trufia, dar din împodobire se nasc și multe altele, ca de exemplu: bănuieli viclene, cheltuieli zadarnice, blasfemii și motiv de înșelăciuni”.

Femeilor care și-ar justifica această preocupare, spunând că vor să placă bărbaților lor, Sfântul Ioan, le demonstrează că lucrurile nu stau așa. El le arată că dacă ar fi așa, ar trebui ca ele să se împodobească atunci când stau în casă, nu când pleacă de acasă.

„Dar aici - zice el - se petrec lucrurile cu totul dimpotrivă. Dacă tu voiești a plăcea propriului tău bărbat, silește-te să nu mai placi altora; însă dacă tu vei plăcea altora, nu vei putea plăcea propriului tău bărbat. Așadar, ar trebui să lepezi de la tine toate podoabele când te duci în târg sau la biserică. De altfel, tu nu din acestea să te silești ca să placi bărbatului, așa cum fac femeile cele pierdute, ci mai ales din acelea care constituie podoaba femeilor libere. Căci prin ce se deosebește o femeie liberă de una desfrânată și pierdută? Prin aceea că pe când una are privirea îndreptată numai asupra unui singur punct, cum prin împodobirea trupului să poată atrage la sine pe cel iubit, cealaltă e stăpâna casei, se împărtășește de plăcerea copiilor și a celorlalte bunuri legate de viața familială”.

Cea care iubește luxul și podoabele atrage spre sine bărbați desfrânați și-și pierde în același timp și buna reputație.

Purtarea de grijă pentru haine și lux, este considerată de către Sfântul Ioan chiar idolatrie. El spune:

„Dacă ar căuta cineva prin case, ar găsi cele mai multe haine și altele de prisos în cea mai mare cinste, și îngrijite ca niște stăpâni. […] Și atunci, spune-mi te rog, oare nu cu drept cuvânt a numit aceasta Pavel idolatrie și lăcomie? Pe câtă cinste dau idolatrii idolilor, tot pe atâta asemenea femei dau hainelor și aurăriilor lor. […] Să disprețuim hainele cele împodobite cu aurării, să disprețuim banii, ca să nu disprețuim mântuirea noastră sufletească”.

Dar podoabele unei femei comportă și un alt neajuns, și anume, acela al exemplului rău pe care ea îl dă fiicelor sale. Sfântul Ioan atrage atenția:

„Ai poate copilă? Ei bine, ia seama să nu-ți moștenească ceva vătămător, căci fetelor le place să-și regleze moravurile după felul creșterii lor și să imite obiceiurile mamelor. Fii deci exemplu de prudență fetei tale, împodobește-o cu acea podoabă și fii cu băgare de seamă să disprețuiască podoabele acestea pământești”.

Din cauza atâtor păcate pe care le generează preocuparea pentru podoabe, acest lucru atrage după sine pedeapsa și osânda lui Dumnezeu.

„Nici un folos nu avem de asemenea legături - spune Sfântul Ioan - ci numai pagubă. Asemenea legături ne vor ține acolo (în viața viitoare) legați… Femeia care se leagă aici cu asemenea legături, legata va fi acolo de mâini și de picioare cu legăturile cele veșnice”.

Ca și la Sfântul Apostol Pavel (care, după ce dă învățături bărbaților, se adresează femeilor, zicând: „Asemenea și femeile, în îmbrăcăminte cuviincioasă, făcându-și lor podoabă din sfială și din cumințenie, nu din păr împletit și din aur, sau din mărgăritare, sau din veșminte de mult preț; ci din fapte bune, precum se cuvine unor femei temătoare de Dumnezeu”), și pentru Părinții Bisericii adevăratele podoabe ale femeii creștine sunt virtuțile, pe care ele trebuie să le cultive cu multă grijă.

Dar nimicnicia și caracterul trecător al luxului și podoabelor materiale nu pot fi observate decât de acele femei care s-au eliberat de toate acestea și care și-au îndreptat atenția în vederea împodobirii sufletului. Acele femei vor aprecia cu adevărat valoarea și strălucirea nepieritoare a podoabelor sufletești, ca și cinstea pe care o procură ele.

Între podoabele duhovnicești Sfântul Ioan adaugă și atitudinea femeii de sfială și ascultare în biserică, care o împodobesc „mai mult decât hainele”.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
despre imbracaminte si machiaj oana72 Generalitati 183 19.11.2012 08:59:59
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre machiaj si bijuterii danyel Generalitati 102 20.07.2007 16:15:30