Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.08.2009, 21:55:43
axios's Avatar
axios axios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.02.2009
Locație: suceava
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru axios
Implicit ...

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Depinde de fiecare, zic eu, depinde de relatia ta cu parintele duhovnic. spre exemplu, mie nu imi pune intrebari, ma lasa sa ii spun eu ce consider, nu se baga cu forta in sufletul meu. Trebuie sa marturisesc ca la inceput nu i-am spus prea multe, dar pe masura ce timpul trecea, am capatat din ce in ce mai multa incredere in el si i-am spus mult mai multe. Duhovnicul iti da sfaturi, nu iti pune pistolul la tampla sa faci cum spune el. De aceea avem liber arbitru. Poti alege sa ii urmezi sfatul sau sa nu, insa stim unde duce neascultarea... Trebuie sa trecem si prin aceasta experienta... Eu la inceput nu prea mi-am ascultat duhovnicul intocmai, insa pe parcurs lucrurile s-au mai schimbat. De exemplu, nu mi-am ascultat parintele cand mi-a spus sa imi termin mai repede lucrarea de licenta, pentru ca ma gandeam ca eu imi cunosc mai bine ritmul de munca, insa de abia am reusit sa o termin, la limita. L-am sunat dupa sustinere si l-am rugat sa se roage pentru mine si am luat zece. Daca l-as fi ascultat, as fi fost scutita de mult stres. E un exemplu banal, stiu, si poate vei spune ca o licenta nu e chiar o problema existentiala. De obicei, hotararile in cazul unor probleme existentiale se iau cu mult post si cu multa rugaciune in prealabil, se cheama ajutorul lui Dumnezeu... Acum depinde foarte mult si de duhovnici. E bine sa iti alegi unul pe masura ta, cred eu. Oricum, raspunsul la aceste intrebari nu cred ca se gaseste pe forum, ci il vei primi atunci cand vei fi pusa in toate aceste situatii enuntate de tine. Insa stii cum este, "Bate si ti se va deschide!" Absolut nimic nu este intamplator si orice intrebare isi gaseste raspuns, insa la vremea cuvenita. Sa ne ajute Dumnezeu pe toti cu duhovnici buni!
bravo!
foarte matur raspunsul tau. ai un duhovnic bun daca ai ajuns sa gandesti asa. ma bucur pentru tine!
Doamne ajuta!
Vechi 30.08.2009, 18:26:27
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de axios Vezi mesajul
bravo!
foarte matur raspunsul tau. ai un duhovnic bun daca ai ajuns sa gandesti asa. ma bucur pentru tine!
Doamne ajuta!
Va multumesc. intr-adevar, am un duhovnic foarte bun si am foarte multe de invatat de la el. ma bucur ca imi spune cineva ca am dat un raspuns matur :). de obicei, sunt perceputa ca o imatura si chiar asa si sunt, insa experienta duhovnicului si rugaciunile sale contribuie destul de mult la "maturizarea" mea. va doresc tuturor sa aveti duhovnici buni si mai presus de asteptarile voastre!
Reply With Quote
Vechi 30.08.2009, 22:55:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

În una din lucrările sale, Sfântul Siluan Atonitul,punea accent pe bărbăția noastră și pe ascultarea de duhovnici. În lupta noastră trebuie să fim bărbătoși. Domnul iubește bărbăția și sufletul înțelept. Dacă nu avem bărbăție și înțelepciune, atunci trebuie să le cerem de la Dumnezeu, și să-i ascultăm pe duhovnici, pentru că în aceștia viețuiește Harul Sfântului Duh. Omul a cărui minte a pătimit rană din lucrarea demonică, în special acesta trebuie să asculte de duhovnic, și să nu se încreadă deloc în sine. Suferințele sufletești ne vin din mândrie, în timp ce cele trupești sunt îngăduite de multe ori de Dumnezeu, din iubire pentru noi, așa cum s-a întâmplat cu mult încercatul Iov.
Vechi 30.08.2009, 23:44:59
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

De fapt noi ascultam de atatia duhovnici de nici nu stim, de atatia oameni. Voi stiti asta?
Pentru ca duhovnicul nostru asculta de a lui, si acela mai departe de a lui si tot asa.
Si ma intreb:
Pe ce pozitie ii putem totusi pe toti in viata noastra: parinti, sot/sotie, prieteni, duhovnic?
Dupa ceea ce citesc aici, duhovnicul este mai mare decat toti si ceilalti chiar nu mai conteaza.
Si nu pot aparea si conflicte in aceasta situatie?
Daca parintilor nu le convine sa fie altcineva mai presus ca ei in viata noastra?
Daca sotul devine banuitor, sau chiar gelos pe duhovnic? Duhovnicul este pana la urma un barbat, strain.
Cum le impacam pe toate? Cum sa dam fiecaruia ce i se cuvine? Cum sa nu-i ranim pe nici unul?
Reply With Quote
Vechi 01.09.2009, 18:12:23
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Daca sotul devine banuitor, sau chiar gelos pe duhovnic? Duhovnicul este pana la urma un barbat, strain.
Cum le impacam pe toate? Cum sa dam fiecaruia ce i se cuvine? Cum sa nu-i ranim pe nici unul?
Daca sotul va deveni gelos doar pentru ca ai stat de vorba cu duhovnicul, poti fi sigura ca el va fi gelos ori de cate ori te va vedea stand de vorba cu un barbat. Iar acela nu este sot cu adevarat. Eu nu-mi pun intrebari de genul "de ce a stat de vorba sotia mea cu acea persoana?", pentru ca am incredere deplina in ea.

Cine nu a inteles ca duhovnicul este un parinte care te naste, te ridica din starea nefireasca in cea fireasca, poate afirma despre el ca este un strain.

Un duhovnic adevarat iti va da sfaturi tinand seama si de faptul ca vietuiesti langa cineva care nu are nu are legatura cu biserica. Asa ca nu e cazul sa crezi ca prin venirea la duhovnic dai nastere la conflicte in familie. Duhovnicul nu are rolul de a aprinde scandalul, ci de a sterge orice gand care ar duce la aparitia certurilor.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2009, 18:03:42
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Daca sotul va deveni gelos doar pentru ca ai stat de vorba cu duhovnicul, poti fi sigura ca el va fi gelos ori de cate ori te va vedea stand de vorba cu un barbat. Iar acela nu este sot cu adevarat. Eu nu-mi pun intrebari de genul "de ce a stat de vorba sotia mea cu acea persoana?", pentru ca am incredere deplina in ea.

Cine nu a inteles ca duhovnicul este un parinte care te naste, te ridica din starea nefireasca in cea fireasca, poate afirma despre el ca este un strain.

Un duhovnic adevarat iti va da sfaturi tinand seama si de faptul ca vietuiesti langa cineva care nu are nu are legatura cu biserica. Asa ca nu e cazul sa crezi ca prin venirea la duhovnic dai nastere la conflicte in familie. Duhovnicul nu are rolul de a aprinde scandalul, ci de a sterge orice gand care ar duce la aparitia certurilor.
Dar sotia nu iti spune ce discuta cu anumite persoane si cine sunt ?

Nu as putea intelege situatii de genul asta pentru ca in momentul in care suntem amandoi ma si prezinta persoanelor cu care vorbeste sau imi spune cine sunt si ce subiect are de discutat cu respectivii si asta pentru ca asa simte si la fel fac si eu. Scuze dar asta nu inseamna gelozie sau lipsa de incredere, dar cu siguranta inseamna o buna comunicare
In cazul meu daca lucrurile ar incepe sa decurga altfel...mi s-ar parea ca a uitat codul bunelor maniere :-?

Last edited by AndruscaCIM; 02.09.2009 at 18:24:42.
Reply With Quote
Vechi 02.09.2009, 18:43:49
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.09.2006
Implicit

Pai te prezinta, dar nu se opreste la prezentarea ta. Si faptul ca discuta pe o tema la care tu nu poti participa ex: probleme de la serviciu, poate da nastere la semne de intrebare in mintea unora. Dar in aceste cazuri vorbim de o iubire bolnava. Asta am vrut sa spun.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Duhovnic bun Lucian_craciunescu Impartasania (Taina Euharistiei) 2 28.12.2011 17:31:08
cea mai frumoasa ascultare podolski_2 Generalitati 32 12.02.2010 13:11:56
Constiinta sau ascultare? tudor2012 Calugarul 31 03.02.2009 00:44:00
Duhovnic pisi Generalitati 2 24.06.2008 20:14:52