Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.08.2009, 20:56:26
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Lightbulb parohie

Citat:
În prealabil postat de solentina Vezi mesajul
Ei bine si te -ai uitat?Iartama eu nu am vrut sa deranjez pe nimeni ,nu stiu de ce simt lucrul acesta ,pentru asta imi cer inca odata iertare.Daca ti-a placut ma bucur si ma ma bucur si chiar daca nu ti-a placut.Iertare frati si surori.
Imaginile si ceea ce am ascultat mi-au placut. Dar nu am simtit ceva deosebit, pentru ca nu sunt direct legata sufleteste de aceasta Biserica. E la fel ca la multe alte Biserici din tara unde preotii sunt implicati activ in viata enoriasilor.
Sa va dea Bunul Dumnezeu bucurii duhovnicesti si impacare cu adevarat frateasca in sanul parohiei!

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 05.08.2009, 18:38:16
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Referitor la subiectul topicului

Într un dialog cu părintele Arsenie Papacioc , acesta amintea că unii au un principiu stupid : să te împărtășești pentru a recupera timpul cât ai stat neâmpărtășit. Depinde , spunea Sfinția Sa, de căința fiecăruia . Depinde și de el cum plânge, cât îi pare de rău și lui de ce a făcut. Nu timpul decide, ci sfărâmarea inimii, pregătirea ta interioară. Că Seântul Ioan Gură de Aur întreabă: "Să spună : cine este pregătit pentru Sfintele Taine în fiecare zi ? " . Postul nu este condiția sine qua non. Dar, pentru că te mai smerește , pentru că ți-l recomandă duhovnicul, că e foarte bun ca mijlob, primește-l. Și aș vrea să știu cine a avut viață mai lungă decât cei care au fost mari postitori ?
Vechi 11.09.2009, 10:46:32
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Un articol de bun simț și folositor

Pe prima pagină a saitului Adrian Cocoșilă, semnează un articol interesant și de bun simț intitulat "Neparticiparea la împărtășire ". Am reținut un fragment ce poate spune multe : "Pentru neparticiparea la împărtășanie se invocă drept răspuns - oamenii nu sunt vrednici să se apropie de Trupul și Sângele Domnului. Sfântul Apostol Pavel spune că omul trebuie să se cerceteze pe sine atunci când dorește să se împărtășească , însă niciodată nu spune : < Voi cei vrednici împărtășiți-vă, iar voi cei nevrednici să vă abțineți>. Părintele Alexander Schmemann zice : < în întreaga creație , nimeni nu este vrednic ca prin virtuțile sale, să se apropie de Trupul și Sângele Domnului și ca urmare, pregătirea nu constă în calculul și analiza "pregătirii" și a "nepregătirii" , ci în răspunsul iubirii la iubire".
Vechi 11.09.2009, 12:14:26
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Si sa nu uitam Cristi ca in rugaciunile de dinainte de Sfanta Impartasanie sunt puse inaintea noastra numai exemple de oameni care au cazut deci nevrednici, insa s-au pocaint (femeia cea desfranata, talharul, etc. )
Reply With Quote
Vechi 11.09.2009, 14:52:05
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Si sa nu uitam Cristi ca in rugaciunile de dinainte de Sfanta Impartasanie sunt puse inaintea noastra numai exemple de oameni care au cazut deci nevrednici, insa s-au pocaint (femeia cea desfranata, talharul, etc. )
Așa este George, pentru că Dumnezeu S-a întrupat și a pătimit în primul rând pentru cei nevrednici și pe toți I-a iubit și-I iubește în egală măsură. Când ajung acasă, primul lucru ce-l fac , este în a da în fața icoanei , Slavă lui Dumnezeu pentru toate, dar mai ales că am rezistat unor ispite de peste zi și apoi aprind candela. Fără El, efectiv ași fi complet pierdut ! ! !
Vechi 11.09.2009, 18:17:35
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Pe prima pagină a saitului Adrian Cocoșilă, semnează un articol interesant și de bun simț intitulat "Neparticiparea la împărtășire ". Am reținut un fragment ce poate spune multe : "Pentru neparticiparea la împărtășanie se invocă drept răspuns - oamenii nu sunt vrednici să se apropie de Trupul și Sângele Domnului. Sfântul Apostol Pavel spune că omul trebuie să se cerceteze pe sine atunci când dorește să se împărtășească , însă niciodată nu spune : < Voi cei vrednici împărtășiți-vă, iar voi cei nevrednici să vă abțineți>. Părintele Alexander Schmemann zice : < în întreaga creație , nimeni nu este vrednic ca prin virtuțile sale, să se apropie de Trupul și Sângele Domnului și ca urmare, pregătirea nu constă în calculul și analiza "pregătirii" și a "nepregătirii" , ci în răspunsul iubirii la iubire".
Da, asa este! De fapt nu este nevoie sa ne spovedm de fiecare data, pentru ca prin impartasanie, daca o luam cu dragoste si pocainta, se iarta pacatele pe care le facem mereu si mai ales se vindeca pacatosenia.
Vechi 23.09.2009, 03:39:15
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, asa este! De fapt nu este nevoie sa ne spovedm de fiecare data, pentru ca prin impartasanie, daca o luam cu dragoste si pocainta, se iarta pacatele pe care le facem mereu si mai ales se vindeca pacatosenia.
Din Scrierile unor Sfinti Parinti din Athos, eu am inteles ca trebuie sa ne cercetam foarte bine pana si gandurile. Chiar si din rugaciunile care se spun inainte de Sfanta Impartasanie reiese ca trebuie sa avem multa evlavie fata de Trupul si Sangele Mantuitorului pentru ca acesta sa nu ne arda in loc sa ne mantuiasca, daca Il luam cu nevrednicie. Cand ne impartasim, e Hristos in noi daca ducem o viata crestina si ne pregatim cu post si cu rugaciune pentru acest moment important si ne curatam cum se cuvine casa sufletului. Altminteri, am inteles ca exista posibilitatea ca Hristos sa nu cineze in noi, ci sa ne lase doar painea si vinul sa le inghitim.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2009, 03:59:19
antoniap
Guest

Implicit

Ceea ce curata Dumnezeu prin rugaciunile preotului nimeni nu are voie sa numeasca spurcat. Daca preotul care este duhovnic cu simtul raspunderii se face garant si se roaga pentru noi, putem dobandi iertarea pacatelor. Iertarea pacatelor se face prin pocainta, nu prin Sfanta Impartasanie! Sfanta Impartasanie ne ofera Har daca facem pocainta, adica ne ajuta sa progresam duhovniceste. Altminteri, toata lumea s-ar mantui numai luand Sfanta Impartasanie!

Vad ca incet si sigur ideile catolice patrund si la noi si asta nu e bine. Ori suntem ortodocsi si marturisim pana la capat acest lucru, ori schimbam denumirea site-ului. O ortodoxie cu practici catolice nu mai e Ortodoxie.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2009, 12:47:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Ceea ce curata Dumnezeu prin rugaciunile preotului nimeni nu are voie sa numeasca spurcat. Daca preotul care este duhovnic cu simtul raspunderii se face garant si se roaga pentru noi, putem dobandi iertarea pacatelor. Iertarea pacatelor se face prin pocainta, nu prin Sfanta Impartasanie! Sfanta Impartasanie ne ofera Har daca facem pocainta, adica ne ajuta sa progresam duhovniceste. Altminteri, toata lumea s-ar mantui numai luand Sfanta Impartasanie!

Vad ca incet si sigur ideile catolice patrund si la noi si asta nu e bine. Ori suntem ortodocsi si marturisim pana la capat acest lucru, ori schimbam denumirea site-ului. O ortodoxie cu practici catolice nu mai e Ortodoxie.
Cum se spune la impartasanie? 'Se impartaseste robul sau roaba lui Dumnezeu N, pentru iertarea pacatelor si viata vesnica'.
Asta e formula ortodoxa, nu catolica.
Se vede si din rugaciunile dinainte de impartasanie pe care le citim acasa: ne rugam printre altele ca prin uimpartasanie sa fim curatiti de pacate.
Pacatul nu este numai un acft concret, ci este boala fiintei noastre, departarea de Dumnezeu. Numai prin focul dumnezeiesc luat cu credinta si dorinta de a ne schimba se poate curata aceasta 'boala' a pacatului.
Pacatele se iarta prin spovedanie, dar SI prin impartasanie. Impartasania e pecetea vietii noastre, e pecetea si a pocaintei noastre pe care o manifestam mai ales in taina spovedaniei, dar si in restul timpului.

In multe locuri se practica impartasania deasa, si fara spovedanie necesara de fiecare data: Grecia, tarile arabe, tarile din Europa occidentala.
A se citi scrierile parintelui Alexandru Schmemann in acest sens.

Nu ne mantuim automat, luand impartasania, ci luand-o cu credinta si frica de Dumnezeu (cum se spune tot la slujba ortodoxa), si facand-o sa dea roade in viata noastra.
Vechi 23.09.2009, 12:50:58
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Parintele zice mereu ca deasa Spovedanie este cheia intelegerii lucrurilor.
Spovedania curateste mintea si inima, in vederea primirii Dumnezeiestilor lui Hristos Taine.

Din deasa Spovedanie va veni si o Impartasanie mai deasa, insa in timp, potrivit fiecaruia.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16