![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Da, exista o responsabilitate a actelor noastre, iar Dumnezeu, odata lanasata roata lumii cu raul in ea, nu intervine decat in mod exceptional pentru a miscora consecintele negative ale actelor rele sau iresponsabile. Intervine insa in mod subtil, tainic, pentru a intoarce raul spre bine, a folosi raul ca o trambulina spre evolutia noastra (dupa principiul 'cu moartea pe moarte calcand').
Este valabil si pentru situatii in care responsabilitatea este mai greu de vazut, mai ascunsa. De exemplu pentru un om bolnav de o boala mortala, incurabila, dar nu prin contagiune. De ce sotia si copilul lui ar putea si in acest caz, in care nu este nimeni 'de vina', ajunge sa ramana singuri? Aici, responsabilitatea directa a cuiva este mai putin vizibila. Insa se stie (si medicina moderna recunoaste asta) ca bolile au mecanisme sufletesti ascunse. Ele apar din cauza raului colectiv prezent in umanitate, rau pe care o persoana il manifesta in mod sacrificial, intr-un fel, nu neaparat din vreo vina proprie. Suntem toti legati intre noi, nu suntem indivizi autonomi. (Sa nu uitam ca legea asta are si efecte pozitive - tot ce primim de la stramosi si societate ca efect benefic) Este greu cand te afli tu insuti intr-o asemenea situatie, bineinteles, si este poate usor sa teoretizezi la rece. Eu stiu, hmiron, ca intrebarea este pusa de un ateu si incerc doar sa expun un punct de vedere crestin. Bineinteles, un adevarat raspuns il putem gasi doiar fiecare in viata noastra, nu ajunge un raspuns teoretic sau teologic, care nu va convinge pe cineva care nu crede in Dumnezeu. Asta este si sensul cartii lui Iov din VT: pana la urma, ce raspuns ii da Dumnezeu lui Iov? Mai intai critica din start toate teoriile prietenilor lui (ca raul care i se intamplase lui Iov ar fi fost o pedeapsa de la Dumnzeu, sau urmarea mandriei lui Iov). Apoiu, ii spune: Unde erai tu cand am facut lumea? (etc) Nu ii 'raspunde' in sens rational, discursiv. Insa Iov se simte impacat si multumit cu acest raspuns. De ce? Pentru ca Dmnezeu i s-a aratat; i-a VORBIT. Raspunsul ultim la 'problema raului' este personal, neexprimabil in cuvinte, si se gaseste in Intalnirea personala a omului cu Dumnezeu.