Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.10.2009, 16:41:44
Marimira's Avatar
Marimira Marimira is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.10.2009
Religia: Ortodox
Implicit

"Cuvintele celor înțelepți sunt ca boldurile de îmboldit dobitoacele și ca niște cuie înfipte și ascuțite și sunt date de un Păstor.
12. Și peste toate acestea, fiul meu, să fii cu luare aminte: scrisul de cărți este fără sfârșit, iar învățătura multă este oboseală pentru trup.
13. Iată pe scurt; tot ceea ce ai auzit aceasta este: Teme-te de Dumnezeu și păzește poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecărui om.
14. Căci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele."
(Eclesiastul cap.12)

topcat:Iti multumesc pt.compasiune dar te inseli, eu nu-mi caut creatorul, voi faceti asta.

Omule noi L-am gasit de mult, ne bucuram in fiecare zi de prezenta Sa in viata noastra, Ii multumim, si-L iubim, Il cunoastem si ne bucuram de El, si din acesta iubire poate vine dorinta ca si altii sa se bucure de EL!

D-zeu care este lumina, dreptate, adevar si iubire sa te lumineze si pe tine sa intelegi, doar ca eu ma indoiesc ca intelegand vei recunoaste pt. ca ai sadita adanc in subconstient o mandrie (pacatul caderii ingerilor!) care nu te va lasa fie sa vezi , fie sa crezi, fie sa recunosti!
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 17:24:42
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.06.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Postul de mai sus e un gand, o presupunere, o simpla idee. Nu am afirmat ca asa va fi de vreme ce nimeni nu stie ce va fi dupa Judecata. Nici macar ingerii! Aici suntem pe un forum si ne dam cu parerea care si cum se pricepe...

Acum te rog frumos sa vii cu niste linkuri de la acei Sfinti Parinti pe care ii tot invoci, sa vad si eu clar cine scrie ca focul Iadului va arde la propriu, viermii rod si tartarul e mai rece ca zero absolut. Deocamdata suntem la faza parerea ta versus parerea mea, exceptand postarea 34.

Citeste inca o data si judeca ce scrie in povestea postata de tine:

Eu insa am fost coplesit peste tot de acest vierme atat de rau,care se tara prin toate madularele mele si-mi rodea intr-un chin nespus de ingrozitor toate madularele dinlauntrul meu,iesind cand prin gura,cand prin urechi ori pe nas si apoi se intorcea iar inauntru.Dumnezeu mi-a dat putere asupra lui,asa incat puteam sa-l iau in mana si sa-l intind.

PS: ma risc sa ma fac vinovat de ceea ce numesti tu slava desarta in ideea ca poate unii dintre necredinciosii care ne viziteaza isi vor schimba opinia negativa despre ortodoxie.
36. După aceea, lăsând mulțimile, a venit în casă, iar ucenicii Lui s-au apropiat de El, zicând: Lămurește-ne nouă pilda cu neghina din țarină.
37. El, răspunzând, le-a zis: Cel ce seamănă sămânța cea bună este Fiul Omului.
38. Țarina este lumea; sămânța cea bună sunt fiii împărăției; iar neghina sunt fiii celui rău.
39. Dușmanul care a semănat-o este diavolul; secerișul este sfârșitul lumii, iar secerătorii sunt îngerii.
40. Și, după cum se alege neghina și se arde în foc, așa va fi la sfârșitul veacului.
41. Trimite-va Fiul Omului pe îngerii Săi, vor culege din împărăția Lui toate smintelile și pe cei ce fac fărădelegea,
42. Și-i vor arunca pe ei în cuptorul cu foc; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților.
43. Atunci cei drepți vor străluci ca soarele în împărăția Tatălui lor. Cel ce are urechi de auzit să audă.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 21:52:01
BogdanF2 BogdanF2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Citeam deunazi pozitia ortodoxismului cu privire la justetea unei pedepse vesnice pentru niste pacate vremelnice (http://www.crestinortodox.ro/carte-8...lor-iadului-30)
Nu stiu daca si pentru voi, insa pentru un om moral ce ma consider, aceasta conceptie despre o judecata finala este profund injusta, cel putin dupa normele morale ale societatii de azi.
V-as intreba daca ati fi de acord ca sistemul nostru juridic sa fie modificat in sensul aplicarii acelorasi tipuri de reguli divine.
Ma refer aici la: tortura si inchisoare pe viata, aceeasi pedeapsa pentru masturbatori, adulteri, hoti, violatori, ucigasi etc.
1. Intelegerea ta despre iad si rai e cam gresita, vezi mai bine aici: http://aggreen.net/beliefs/heaven_hell.html. O parerea mai corecta avea Cuviosul Paisie Aghioritul, care spunea ca iadul este si un fel de mangaiere pentru pacatosi, care ar suferi si mai mult daca s-ar afla in Rai.

2. Normele societatii de azi sunt o inventie umana, si nu valoreaza doi bani. Peste 50 de ani vor fi alte norme.

3. Vazut si din punct de vedere rational si logic, veridicitatea unei idei nu prea are legatura cu cat de placuta sau neplacuta e acea idee. Raiul si iadul exista indiferent daca unora le place sau nu.

Bogdan.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 22:03:07
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Iadul nu e o pedeapsa de la Dumnezeu. Un pacatos chiar daca ar fi bagat în rai nu ar simti nici o bucurie pentru ca iadul este înaluntrul lui.

Faptele pe care le facem, deciziile pe care le luam, gândurile, toate manifestarile deliberate din tot cursul vietii noastre ne modifica structura psihica.

Viata virtuoasa ne curata sufletul si ne deschide lucrarilor harului divin care ne transfigureaza, ne preschimba modul de gândire, ne face apti pentru gustarea bunatatilor vesnice.

Viata de patimi (pofte, pacate) ne împatimeste, ne face tot mai ahtiati dupa pacat, tot mai framântati de pofte, chinuiti de rautate iar în vesnicie aceasta suferinta creste exponential inclusiv prin constiinta ca nu se va scapa niciodata de ea.

Mai adaug ca raiul nu este o suma de lucruri create ci unirea cu energiile necreate ale lui Dumnezeu, lucru care nu este posibil pentru un om în starea naturala, e necesar un proces tainic de pregatire pe care numai harul divin îl poate lucra.
Vechi 13.10.2009, 09:38:41
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Iadul nu e o pedeapsa de la Dumnezeu. Un pacatos chiar daca ar fi bagat în rai nu ar simti nici o bucurie pentru ca iadul este înaluntrul lui.

Faptele pe care le facem, deciziile pe care le luam, gândurile, toate manifestarile deliberate din tot cursul vietii noastre ne modifica structura psihica.

Viata virtuoasa ne curata sufletul si ne deschide lucrarilor harului divin care ne transfigureaza, ne preschimba modul de gândire, ne face apti pentru gustarea bunatatilor vesnice.

Viata de patimi (pofte, pacate) ne împatimeste, ne face tot mai ahtiati dupa pacat, tot mai framântati de pofte, chinuiti de rautate iar în vesnicie aceasta suferinta creste exponential inclusiv prin constiinta ca nu se va scapa niciodata de ea.

Mai adaug ca raiul nu este o suma de lucruri create ci unirea cu energiile necreate ale lui Dumnezeu, lucru care nu este posibil pentru un om în starea naturala, e necesar un proces tainic de pregatire pe care numai harul divin îl poate lucra.
Repet a suta oara: generalizati, folositi niste exemple de trairi doar ca sa se potriveasca ideilor voastre. Faceti abstractie insa de majoritatea tipurilor de oameni carora nu li s-a dat ocazia sa isi poata preschimba modul de gindire, fie ca nu au avut timp, fie ca nu li s-a spus care e modul corect de gindire, fie ca nu au capacitatea intelectuala de a intelege.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2009, 10:58:13
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Repet a suta oara: generalizati, folositi niste exemple de trairi doar ca sa se potriveasca ideilor voastre. Faceti abstractie insa de majoritatea tipurilor de oameni carora nu li s-a dat ocazia sa isi poata preschimba modul de gindire, fie ca nu au avut timp, fie ca nu li s-a spus care e modul corect de gindire, fie ca nu au capacitatea intelectuala de a intelege.
Exact asta faci si tu, e valabila si reciproca!
Vechi 13.10.2009, 11:06:56
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Exact asta faci si tu, e valabila si reciproca!
Cum asa? Care e reciproca?
Reply With Quote
Vechi 13.10.2009, 18:38:11
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Faptul ca unii sau multi nu inteleg nu spune nimic despre corectitudinea parerilor celor de aici care vorbesc despre iad ca lipsa lui Dumnezeu, lipsa comuniunii cu El.
Faptul ca majoritatea oamenilor nu inteleg teoria relativitatii sau nu stiu de ea nu spune nimic despre valabilitatea ei obiectiva.
Vechi 13.10.2009, 18:59:39
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ghemis Vezi mesajul
Sfîntul Ioan Damaschin zice: “Păcătoșii vor fi dați focului veșnic; nu unui foc material ca al nostru, ci unui foc ce nu este cunoscut decît lui Dumnezeu. Acel foc va arde fără a consuma sau a distruge. El va lucra nu numai asupra trupului păcătoșilor ci și asupra duhurilor celor netrupești, ale demonilor, el va fi întunecat și tainic. Pe lîngă acest foc, cei păcătoși vor fi mîncați de viermele conștiinței lor. Viermele și focul ce muncește pe păcătoși în gheenă este conștiința lor” (Teologia dogmatică, de Macarie, tom 2, p. 656-657).
Prietene,

De acord ca exista un foc vesnic si ca natura lui nu o putem intelege. Hristos il numeste foc pentru ca noi nu putem intelege ceea ce este de fapt acel chin vesnic asupra sufletului si a trupului inviat. Este o metafora, iar daca isi imagineaza cuptoare din care ies valvatai arzatoare e ca sa sperie babele - ceea ce nu e rau deloc la urma urmei.

Deci cum ramane cu viermele pe care l-a prins si l-a intins cel din povestea ta cand aici Ioan Damaschin se refera la constiinta celor morti in pacate?

Citat:
În prealabil postat de ghemis
Frate Ionut dupa cum reiese din ce am postat,in iad se munceste si sufletul si trupul,iadul este o realitate si se afla in centrul pamantului.Marturii in acest sens am foarte multe.Sa nu ne lasam amagiti de vrajmas precum ca Dumnezeu este atat de iubitor de oameni si ca nu ar fi nici un chin vesnic ci doar asa o singuratate.
Eu nu neg chinul vesnic, insa natura acestei suferinte trebuie sa fie una spirituala, nu o tortura in sensul pe care-l intelegi tu sau altii.

Ca o slaba comparatie, incearca sa-ti imaginezi ca vei muri o moarte clinica si te trezesti dupa ce te inmormaneaza in intunericul sicriului, fara posibilitatea de a te misca nicicum. Mai fa un efort si imagineaza-ti ca nu ai nici o scapare de acolo si ca niciodata nimeni nu te va mai putea scoate din spatiul acela inchis. Ca nu vei mai muri vreodata si ca vei ramane cu disperarea si cu amintirile vietii trecute care s-a terminat. In acelasi timp gandeste-te ca la doi metri deasupra lumea isi continua mersul inainte, dar pe tine te-au uitat toti, inclusiv familia si cei dragi. Mai vrei sa pun si paie vesnice si sa le dau foc? :))

Spui ca Iadul e in centrul pamantului. Te bazezi pe expresia "coboratu-s-a intru cele mai de jos ale pamantului"? Tu crezi ca de planeta noastra e vorba aici?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2009, 21:50:17
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Faptul ca unii sau multi nu inteleg nu spune nimic despre corectitudinea parerilor celor de aici care vorbesc despre iad ca lipsa lui Dumnezeu, lipsa comuniunii cu El.
Faptul ca majoritatea oamenilor nu inteleg teoria relativitatii sau nu stiu de ea nu spune nimic despre valabilitatea ei obiectiva.
Inteleg ce doresti sa spui, insa am cautat pe internet vreo explicatie necontradictorie si nu am gasit.
In esenta, Dzeu fiind peste tot, nu poate exista ceva din care el sa lipseasca, in aceasta viziune. Dzeu nu poate fi in acelasi timp omniscient, omnipotent, omniprezent si omnibenevolent, cel putin nu in logica umana.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
vesnicia iadului costi21 Din Noul Testament 14 26.02.2013 17:01:34
Focul iadului Profetul de carton Secte si culte 500 29.12.2012 16:49:09
Socant: avem dovada existentei iadului! Florin-Ionut Alte Religii 11 11.11.2010 17:08:08
O descriere a iadului islamic... scrabble Religia Islamica 31 08.01.2010 20:58:01