Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.10.2009, 08:22:51
Ratacitorul Ratacitorul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Duhovicul este in egala masura si cel investit de arhiereu cu puterea de a dezlega pacatele,dar si psiholog crestin!Evident ca nu are aceasta denumire,pt ca in plan psihologic duhovnicul este un psiholog mai avansat.
De multe ori(de cele mai multe ori)PSIHOLOGUL OFERA DOAR PALEATIVE,pt ca in cazul crestinului nu poate oferi impacarea cu Dumnezeu!Ori aceasta lipsa de impacare este un stres al constiintei care in timp genereaza tulburari psihologice(nu am spus psihice pt ca exista o distinctie intre psihologie si psihiatrie).Chiar phihologii ajung sa contracteze psihoze pt ca ei trateaza omul ca un animal rational si emotional,fara insa a percepe latura religioasa si sensul existentional real al omului ca creatie speciala a lui Dumneze!
Deci duhovnicul este si psiholog.Depinde insa de calitatea duhovnicului si de cat de mult cunoase acesta mediul tau de existenta.De aceea pt un mirean este mult mai bun un duhovnic de mir (dar bun) care are cunoasterea realitatii vietii de mirean!
Maicile acelea sunt bune ca indrumatoare ,dar nu pot inlocui un duhovnic cu har!
si mai este ceva:depinde cata bunavointa ai tu de a colabora cu un duhovnic!
Vechi 11.10.2009, 12:38:05
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Toate bune ce spuneti voi.
Eu aici atat am: un preot si o biserica si este bine si atat.
Problemele mele sufletesti nu vin de la credinta (sau lipsa ei) ci de la viata reala si ma apasa tot mai mult.
De aceea spun ca nu stiu cum m-ar putea ajuta duhovnicul.
Eu am nevoie de lucruri concrete ca sa-mi revin si atunci poate ca voi si mai puternica in credinta.
Preotii nu m-au putut ajuta. Am mai intrebat si mai intreb. Concret ce pot sa faca ei pentru mine: mangaiere nu, prietenie nu, copii nu, serviciu nu, bani nu, alt ajutor in viata de zi cu zi nu. Pe mine astea ma macina.
Poate nu intelegeti ce spun eu.
Terapeutul gaseste cauze reale ale problemelor, care de multe ori vin din copilarie si tinerete, de la parinti sau alte persoane, sau boli, etc.,te ajuta sa te lamuresti si sa te intaresti ca sa poti sa izbandesti si sa rezolvi problemele.
Nici el nu-ti da ceva concret (serviciu, copii etc.), dar vede ce poti sa faci ca sa le obtii, sau macar ca sa nu suferi, iti arata cum sa lucrezi mai bine.
Preotul are si el rolul lui, nu contest asta.
Dar daca nu are raspuns/solutie la probleme reale.
Macar daca mi-ar fi dat raspunsuri in materie de religie, dar si acolo sunt in aer. Mi-am luat carti si caut singura in ele.
Cred ca nu este definita/inteleasa si delimitata bine notiunea de duhovnic. Poate nu sunt preotii pregatiti in acest sens. Poate asteptam noi prea mult de la ei.
La un moment dat cand am cerut clar niste lucruri dupa mintea mea, cam ce am gandit eu ca trebuie sa-mi dea un duhovnic, am avut conflict cu preotul.
Eu incerc sa le imbin: biserica si terapia (cand/daca oi gasi) si asta mi se pare solutia cea mai buna.
Probabil ca la multa lume se intampla in acest fel.
Reply With Quote
Vechi 11.10.2009, 13:21:30
aurel1211 aurel1211 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.11.2006
Implicit !!

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Toate bune ce spuneti voi.
Eu aici atat am: un preot si o biserica si este bine si atat.
Problemele mele sufletesti nu vin de la credinta (sau lipsa ei) ci de la viata reala si ma apasa tot mai mult.
De aceea spun ca nu stiu cum m-ar putea ajuta duhovnicul.
Eu am nevoie de lucruri concrete ca sa-mi revin si atunci poate ca voi si mai puternica in credinta.
Viata reala este si in biserica . Ea nu traieste intr-un misticism aparte . Biserica este integrata in comunitate .Da ai dreptate preotul la care poti tu sa apelezi nu te-a ajutat .
Dar trebuie sa avem totdeauna sa nu ne incredem in noi . Sa ne incredem in Dumnezeu . E greu de facut lucrul asta . Daca vei sta putin sa meditezi o sa iti dai seama ca el le face toate pe lume asta . Dar pana omul se prinde de faza asta poate trece ceva timp.
Ce ni se spune " Cautati Imparatia Cerurilor si toate celelalte vi se vor adauga voua " . Cum ne va ajuta Dumnezeu in "viata reala " cand noi nu nadajduim in El . Cand noi mai mult ne incredem in fortele noastre , cand noi ne incredem mai mult in aproapele .
Daca lipseste rugaciunea din viata noastra atuncea totul se duce de rapa . Zic din propria experienta .
Doamne ajuta .
Reply With Quote
Vechi 11.10.2009, 13:49:16
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Sophia, sa te ajute Dumnezeu, sa te lumineze, sa faci cum e mai bine! Eu,initial, nu intelesesem ca tu esti in strainatate si nu ai unde sa iti cauti duhovnic. Noi, ceilalti, care avem duhovnici buni, ar trebui sa ii dam slava lui Dumnezeu pentru asta si sa ne rugam sa isi gaseasca si altii parinti buni. Dumnezeu le vede pe toate, Sophia, fii tare si fii buna, ca se poate!
Vechi 11.10.2009, 16:45:51
Ratacitorul Ratacitorul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Un duhovnic bun ar trebui sa-ti poata da sfaturi in viata reala!viata reala nu este despartita de credinta!De aceea am spus ca un duhovnic bun trebuie sa cunoasca mediul in care traiesti,problemele tale,si sa fie un bun psiholog!
Nu toti preotii sunt duhovnici si nu toti duhovnicii au har.Pe un duhovnic cu har nu il vizitezi numai la spovedanie ci si de cate ori ai probleme mai deosebite!Duhovnicul cu har este confidentul tau,este sfatuitorul tau,este mangaietorul tau si cel in care ai incredere(afara de Dumnezeu) cand toti te-au parasit!Un asemnea duhovnic il cauti indelung,dar cand l-ai gasit ai aflat comoara de pret.BOR are foarte multi preoti bine pregatiti,multi preoti cu har,dar din pacate,mai putini duhovnici cu har!Asta pt ca duhovnicia nu se preda din carti, ci se invata din experienta de duhovnic indelungata si mai ales de la alti duhovnici batrani si cu mult har.Din pacate la revolutie BOR(in manastiri si in mir)mai avea putini duhovnici batrani cu har de la care noile generatii de duhovnici sa invete.Dar situatia se amelioreaza si au aparut (mai ales in mir)o serie de duhovnici inbunatatiti in jur a 45-60 de ani care cladesc o noua patura de duhovnici buni in Romania.Din pacate sunt situatii punctuale ,unde preoti au luat duhovnicia nefiind ptregatiti pt asa ceva,dar din nevoia de a asigura spovedania !
Vechi 04.11.2009, 16:35:55
elena80 elena80 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 04.11.2009
Implicit

Imi cer scuze daca deranjez pe cineva, vreau sa va spun ca sunt noua pe acest forum si sunt incepatoare in tot ce tine de religie, dar imi doresc sa nu mai fiu. Eu locuiesc la oras si de fiecare data cand merg la spovedit( de sarbatori) preotul ne spovedeste ca pe banda , adica nu am simtit niciodata ceva mai special, cum este cu duhovnicul. Imi doresc sa pot merge cu inima inaltata la un duhovnic dar nu stiu unde si cum pot gasi un duhovnic, asa ca daca aveti vre-un sfat pt. mine va multumesc,
Reply With Quote
Vechi 04.11.2009, 16:49:01
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Bine ai venit Elena. Se intampla ca de multe ori sa mergem la spovedit, atunci cand si merg ceilalti - doar in ultimele zile din marile posturi. Si atunci, daca preotul ar sta mai mult cu o persoana de vorba, ar aduce nemultumire altora (caci cei care vin doar in aceste perioade nu stiu sa astepte) si de aici asa zisul spovedit pe banda. Dar daca si in alte situatii nu a aratat o grija deosebita fata de tine, atunci este indicat sa cauti un duhovnic. Daca esti din Bucuresti, iti pot da cateva nume.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2012, 02:17:12
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ratacitorul Vezi mesajul
Un duhovnic bun ar trebui sa-ti poata da sfaturi in viata reala!viata reala nu este despartita de credinta!De aceea am spus ca un duhovnic bun trebuie sa cunoasca mediul in care traiesti,problemele tale,si sa fie un bun psiholog!
Nu toti preotii sunt duhovnici si nu toti duhovnicii au har.Pe un duhovnic cu har nu il vizitezi numai la spovedanie ci si de cate ori ai probleme mai deosebite!Duhovnicul cu har este confidentul tau,este sfatuitorul tau,este mangaietorul tau si cel in care ai incredere(afara de Dumnezeu) cand toti te-au parasit!Un asemnea duhovnic il cauti indelung,dar cand l-ai gasit ai aflat comoara de pret.BOR are foarte multi preoti bine pregatiti,multi preoti cu har,dar din pacate,mai putini duhovnici cu har!Asta pt ca duhovnicia nu se preda din carti, ci se invata din experienta de duhovnic indelungata si mai ales de la alti duhovnici batrani si cu mult har.Din pacate la revolutie BOR(in manastiri si in mir)mai avea putini duhovnici batrani cu har de la care noile generatii de duhovnici sa invete.Dar situatia se amelioreaza si au aparut (mai ales in mir)o serie de duhovnici inbunatatiti in jur a 45-60 de ani care cladesc o noua patura de duhovnici buni in Romania.Din pacate sunt situatii punctuale ,unde preoti au luat duhovnicia nefiind ptregatiti pt asa ceva,dar din nevoia de a asigura spovedania !
Dar de ce sa facem o distinctie intre viata reala si credinta? Nu tocmai credinta ne smulge din irealitate pentru a ne developa realitatea, adevarul? Am putea spune ca tocmai credinta nu face parte din realitate?...

Cum vine, apoi, ca unii duhovnici nu au har? Prin Sfanta Taina a Hirotoniei preotul primeste harul trebuincios slujirii preotesti. Nu putem afirma ca preotul duhovnic nu are har... Asta e o evidenta contradictie in termeni. Si nu numai...

Daca spuneti ca duhovnicia se invata din experienta si de la altii, atunci iarasi omiteti harul dumnezeiesc primit de duhovnic si il confundati cu o insusire lumeasca, o invatatura ca oricare alta dobindita exclusiv prin ucenicia la altii mai invatati. Dar cum pot oare lucrurile sa fie asa?
Preotia este o meserie?... Este o inventie a oamenilor?

Oare nu este nascuta (si este inaltata definitiv in Biserica) in interiorul legamantului dintre Dumnezeu si oameni, precum citim in Vechiul Testament?

In concluzie, eu cred ca harul si experienta concreta acumulata in viata duhovnicului aflat in relatie cu fiii si fiicele duhovnicesti, sunt realitati complementare. Ele se impletesc si se potenteaza reciproc. Eu asa inteleg, asa cred.

Last edited by ioan cezar; 28.04.2012 at 17:32:18.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2012, 16:05:15
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Dar de ce sa facem o distinctie intre viata reala si credinta? Nu tocmai credinta ne smulge din irealitate pentru a ne developa realitatea, adevarul? Am putea spune ca credinta nu face parte din realitate?...

Cum vine, apoi, ca unii duhovnici nu au har? Prin Sfanta Taina a Hirotoniei preotul primeste harul trebuincios slujirii preotesti. Nu putem afirma ca preotul duhovnic nu are har... Asta e o evidenta contradictie in termeni.

Daca spuneti ca duhovnicia se invata din experienta si de la altii, atunci iarasi omiteti harul dumnezeiesc primit de duhovnic si il confundati cu o insusire lumeasca, o invatatura ca oricare alta dobindita exclusiv prin ucenicia la altii mai invatati. Dar cum pot oare lucrurile sa fie asa?

In concluzie, eu cred ca harul si experienta concreta acumulata in viata duhovnicului aflat in relatie cu fiii si fiicele duhovnicesti, sunt realitati complementare, care se impletesc si se potenteaza reciproc. Eu asa inteleg, asa cred.
Ba Ratacitorul are dreptate in ceea ce spune. Cred ca n-ai inteles mesajul lui.
In primul rand nu toti preotii sunt duhovnici.
Am inteles ca li se face o ierurgie/investire speciala.
Nu confunda hirotonia cu darul duhovniciei.
La hirotonie preotul capata har de la Dumnezeu sa fie preot, duhovnicul mai prim este apoi un har suplimentar.

Si pe urma mai sunt oameni, ca in orice profesie/meserie, care sunt facuti pentru ea, sau nu.
Exista preoti si monahi de exceptie, cu haruri deosebite, care sunt cautati de multi. Care "vad" si simt anumite lucruri ca nimeni altul, care pot da sfaturi bune, sau ajuta in im prejurari deosebite.
Acesti oameni au mai intai un talant special de la Dumnezeu, au o pregatire deosebita (facultate, citesc mult, studiaza psihologie, etc.), au suflet mare etc.
Iti dau un exemplu practic: Parintele Galeriu.
Altii iti vor spune de Par. Cleopa, sau de Parintele Teofil Paraianu.
Fiecare cum simte.
Duhovnicul trebuie sa fie si potrivit cu fiul/fiica sau/sa duhovnicesc/duhovniceasca. Unul se simte bine cu Parintele Galeriu, altul cu Parintele Cleopa.
Vechi 06.02.2013, 21:41:42
Ana Tr.
Guest

Implicit

Nici eu nu am inca Duhovnic. Si am multe intrebari, dar inca nu sunt decisa daca sa mai raman in acest oras sau nu. As vrea un om tare special si intelegator...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate un crestin ma poate ajuta? andrei1994 Umanitare 6 16.10.2011 16:02:01
cine ma poate ajuta gherman Pocainta 10 12.11.2009 23:56:59
Cine ma poate ajuta? Dia20_diana Nunta 7 25.06.2008 18:52:37
cine ma poate ajuta? NiCcoleta Stiri, actualitati, anunturi 1 17.03.2006 03:41:06