Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.10.2009, 14:22:06
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit De asemenea,

Doamne-ajuta!

Citeste, te rog, incet si cu atentie sporita, capitolul 15 din "Intaia epistola catre corinteni a Sfantului Apostol Pavel". Scrie acolo, sub revelatie, un om care a ajuns sa vada pana la un anume nivel in Ceruri si ne da cateva explicatii esentiale vis-a-vis de nedumeririle fratiei tale, care au fost si mai sunt inca si neclaritatile unora dintre noi.

Spui ca vrei sa il cunosti pe Dumnezeu, dar nu faci dovada ca este adevarat ce spui. Esti de mai bine de un an impreuna cu noi, dar nu s-a schimbat nimic in discursul fratiei tale pentru ca nu vrei sa intelegi ca nimeni de pe forum nu ti-l poate da pe Dumnezeu. Doar fratia ta il poti gasi, daca il cauti. Iata ce spune Sfantul Marcu Ascetul: "Domnul e ascuns in poruncile Sale. Si cei ce-L cauta pe El, Il gasesc pe masura implinirii lor." Faptul ca nu L-ai gasit este "meritul" integral al fratiei tale pentru ca vrei sa il cunosti cum nu se poate cunoaste. Spui ca esti fizician si, totusi, faci cercetare experimentand cu peste 1500 de interventii alaturi de Calea ce ti-a fost lasata la indemana inca de la Botez: "... staruind si noi cu dragoste in nevointa lui Dumnezeu, razbeste asemanarea Sa peste chipul vietii noastre." (Arsenie Boca - Cararea Imparatiei, pag. 141).

Stiu ca nu o sa te superi pentru cele ce ti-am scris pentru ca esti un om bun. Am incredere in capacitatea fratiei tale de a fi deschis catre cercetare cum esti deschis catre dialog si mi-am permis sa-ti scriu aceste randuri pentru ca te vad irosindu-ti timpul in speculatii verbale fara valoare. Daca, cu adevarat vrei sa cercetezi Teologia, nimic nu te poate opri sa o faci. Te poate intarzia, dar nu te poate opri. Si, cum esti un om bun vei intelege si ca nu irosesti nu numai timpul fratiei tale ci si al tuturor celor care cred in fratia ta si iti explica de mai bine de un an ca ALTFEL decat o faci poti ajunge la Dumnezeu. Daca, intrAdevar, vrei.

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."

Last edited by laurschepsis; 11.10.2009 at 15:19:12.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 10:13:18
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Dumnezeu exista dintotdeauna, e dincolo de timp si materie. iti dai seama ca este asa, tocmai pentru ca a fost inainte de big bang
Tocmai pentru ca exista, exista, cu alte cuvinte :)
Cum poti sa spui "inainte de timp"? Ce sens are sa vorbesti asa?
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 10:16:30
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurschepsis Vezi mesajul
Doamne-ajuta!

Draga frate, ma tem ca in raport cu Dumnezeu nu poti dovedi nimic pentru ca nu faci dovada cunoasterii acestui Adevar. Cum iti inchipui ca poti face o judecata de valoare despre un subiect pe nu il cunosti? Poti, la limita, sa incerci sa schitezi o teorie despre ceea ce crezi ca stii.

Doamne-ajuta!
Eu nu dovedesc nimic in ceea ce il priveste pe Dzeu, pentru mine nu exista nimic supranatural. Sau, daca exista, prin insasi definitia supranaturalului, nu ne poate fi accesibil vreodata. Pot insa dovedi ca false sau cel putin ciudate unele dintre conceptele despre el.
Altfel, ai dreptate.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 10:23:18
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurschepsis Vezi mesajul
Doamne-ajuta!

Citeste, te rog, incet si cu atentie sporita, capitolul 15 din "Intaia epistola catre corinteni a Sfantului Apostol Pavel". Scrie acolo, sub revelatie, un om care a ajuns sa vada pana la un anume nivel in Ceruri si ne da cateva explicatii esentiale vis-a-vis de nedumeririle fratiei tale, care au fost si mai sunt inca si neclaritatile unora dintre noi.

Spui ca vrei sa il cunosti pe Dumnezeu, dar nu faci dovada ca este adevarat ce spui. Esti de mai bine de un an impreuna cu noi, dar nu s-a schimbat nimic in discursul fratiei tale pentru ca nu vrei sa intelegi ca nimeni de pe forum nu ti-l poate da pe Dumnezeu. Doar fratia ta il poti gasi, daca il cauti. Iata ce spune Sfantul Marcu Ascetul: "Domnul e ascuns in poruncile Sale. Si cei ce-L cauta pe El, Il gasesc pe masura implinirii lor." Faptul ca nu L-ai gasit este "meritul" integral al fratiei tale pentru ca vrei sa il cunosti cum nu se poate cunoaste. Spui ca esti fizician si, totusi, faci cercetare experimentand cu peste 1500 de interventii alaturi de Calea ce ti-a fost lasata la indemana inca de la Botez: "... staruind si noi cu dragoste in nevointa lui Dumnezeu, razbeste asemanarea Sa peste chipul vietii noastre." (Arsenie Boca - Cararea Imparatiei, pag. 141).

Stiu ca nu o sa te superi pentru cele ce ti-am scris pentru ca esti un om bun. Am incredere in capacitatea fratiei tale de a fi deschis catre cercetare cum esti deschis catre dialog si mi-am permis sa-ti scriu aceste randuri pentru ca te vad irosindu-ti timpul in speculatii verbale fara valoare. Daca, cu adevarat vrei sa cercetezi Teologia, nimic nu te poate opri sa o faci. Te poate intarzia, dar nu te poate opri. Si, cum esti un om bun vei intelege si ca nu irosesti nu numai timpul fratiei tale ci si al tuturor celor care cred in fratia ta si iti explica de mai bine de un an ca ALTFEL decat o faci poti ajunge la Dumnezeu. Daca, intrAdevar, vrei.

Doamne-ajuta!
Imi pare rau, dar trebuie sa va readuc aminte ca eu nu il caut pe Dzeu. Multumesc pentru bunavointa voastra, sinteti foarte buni, dar nu asta e scopul meu pe acest forum.
In legatura cu epistola, citez un fragment:
12. Iar dacă se propovăduiește că Hristos a înviat din morți, cum zic unii dintre voi că nu este înviere a morților?
13. Dacă nu este înviere a morților, nici Hristos n-a înviat.
14. Și dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este și credința voastră.
15. Ne aflăm încă și martori mincinoși ai lui Dumnezeu, pentru că am mărturisit împotriva lui Dumnezeu că a înviat pe Hristos, pe Care nu L-a înviat, dacă deci morții nu înviază.
16. Căci dacă morții nu înviază, nici Hristos n-a înviat.
17. Iar dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința voastră, sunteți încă în păcatele voastre;

Te rog sa imi spui daca tu vezi aici altceva decit o logica circulara
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 10:41:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Imi pare rau, dar trebuie sa va readuc aminte ca eu nu il caut pe Dzeu. Multumesc pentru bunavointa voastra, sinteti foarte buni, dar nu asta e scopul meu pe acest forum.
12. Iar dacă se propovăduiește că Hristos a înviat din morți, cum zic unii dintre voi că nu este înviere a morților?
14. Și dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este și credința voastră.
15. Ne aflăm încă și martori mincinoși ai lui Dumnezeu, pentru că am mărturisit împotriva lui Dumnezeu că a înviat pe Hristos, pe Care nu L-a înviat, dacă deci morții nu înviază.
17. Iar dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credința voastră, sunteți încă în păcatele voastre;

Nu este. Este vorba aici de credinta crestinilor in Invierea lui Hristos, care este in centru. Sf. Pavel reduce la absurd gandirea unora care nu credeau in invierea oamenilor, revenoind la aceasta baza a credintei crestine.
Vechi 12.10.2009, 10:53:45
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:

Doamne-ajuta!

Sigur ca vad si altceva. Extrasa din context si, mai ales, izolata de dezvoltarea ei in timp, pare o constructie logica circulara. Este coerenta si unitara - ceea ce este bine - cu conditia ca elementul de referinta sa fie si adevarat. In cazul acesta, Invierea este un eveniment unanim acceptat de toti crestinii. De aceea eu, ca crestin, vad si altceva, iar fratia ta, ca unul care nu este convins de filozofia crestina, vede doar o constructie logica inchisa.

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 11:03:16
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu este. Este vorba aici de credinta crestinilor in Invierea lui Hristos, care este in centru. Sf. Pavel reduce la absurd gandirea unora care nu credeau in invierea oamenilor, revenoind la aceasta baza a credintei crestine.
Imi spui te rog ce se intelege prin "zadarnica e credinta voastra"
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 11:29:09
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

E foarte simplu, fara Invierea lui Hristos, intreg crestinismul, pana la ultima picatura ar fi o mare si gogonata minciuna. E ca o constructie, exact la baza, exact baza este Hristos. Daca Hristos este de fapt mort, toata constructia se darama...
De aceea zice ca daca Hristos n-a inviat atunci zadarnic mai credem in ce credem.
Din fericire Hristos a inviat!

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 12.10.2009, 11:34:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Imi spui te rog ce se intelege prin "zadarnica e credinta voastra"
Sunt de acord cu Anna.
Vechi 12.10.2009, 11:36:28
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
E foarte simplu, fara Invierea lui Hristos, intreg crestinismul, pana la ultima picatura ar fi o mare si gogonata minciuna. E ca o constructie, exact la baza, exact baza este Hristos. Daca Hristos este de fapt mort, toata constructia se darama...
De aceea zice ca daca Hristos n-a inviat atunci zadarnic mai credem in ce credem.
Din fericire Hristos a inviat!
Stiu asta, insa toate rationamentele se bazeaza pe o logica circulara.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Oastea Domnului - tendinta centrifuga? ar14rai Secte si culte 69 05.02.2013 12:18:29