Postul nu înseamnă doar abținerea de la anumite alimente, deși acest lucru este și el necesar, dar, în același timp, înseamnă curățirea întregii lumi lăuntrice, și, mai ales, a laturii imaginative a sufletului, de gânduri și imagini și, mai mult decât atât, iluminarea minții, mintea reprezentând latura conducătoare a sufletului. Acei oameni care leagă postul doar de niște simple practici exterioare, și nu de întreaga viață ascetică, se află în înșelare.
Desigur, o mare ispită în timpul postului este iubirea și părerea de sine, când o persoană care postește încearcă să o imprime celorlalți, așa încât să fie considerat drept un bun creștin. Tipul caracteristic al acestui păcat îl reprezintă fariseul, care se laudă cu faptul că postește, și, în general, cu faptul că respectă Legea. Dar lauda de sine face “inutilă strădania noastră de a posti și a ne ruga”. Părerea de sine înlătură atât răsplata cât și osteneala postului și a rugăciunii. Dar postul trebuie să fie îmbinat cu toate celelalte virtuți, adică nu numai cu cele câteva fapte de comportament moral personal, ci prin lucrările lui Dumnezeu, deoarece pacea, dragostea și dreptatea sunt lucrări dumnezeiești. Și atunci când un om împlinește Voia lui Dumnezeu, el se face părtaș lucrărilor Sale și, ca atare, se bucură de pace, dreptate, dragoste, și toate celelalte. Așadar, postul trebuie îmbinat cu virtuțile.
Un post care nu este legat de această atotcuprinzătoare atmosferă duhovnicească și ascetică, nu este bineplăcut lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Palama scrie în mod impresionant, că un post care nu are de a face cu întreaga viață ascetică “are mai degrabă afinitate cu îngerii cei răi”, deoarece chiar și demonii postesc, dar abținerea lor de la hrană este îmbinată cu mânie, ură, mândrie și împotrivire față de Dumnezeu. Deci, atunci ne aflăm în primejdie să postim în felul demonilor, când nu legăm postul nostru de întreaga viață ascetică. Dar, dincolo de aceste lucruri, postul înseamnă și curățirea minții de năluciri și gânduri pătimașe. Interpretând cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos: “Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală” (Matei 6,17), Sfântul spune că aici Dumnezeu ne îndeamnă să nu arătăm că postim și în acest fel să cerșim slava și laudele oamenilor.
__________________
Singurul scop al vieții e mântuirea sufletului, pregătirea lui pentru a intra în Rai (sf. Calinic)
|