Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.10.2009, 18:57:55
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Asta este..... de la bun inceput trebuie stiut ca preotul este si al comnunitatii.......
Personal,as fi total de acord,atata timp cat nu isi neglijeaza familia.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:04:07
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Pai daca el se simte lonely,sotia cum sa se mai simta ca trebuie sa se descurce singura si cu serviciul,casa+ copiii?Oare un barbat,indiferent ca este preot,nu trebuie sa fie alaturi trup si suflet de familia sa si sa o sprijine?
Exact asta este si conceptia mea despre familie.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:04:39
MadalinaM MadalinaM is offline
Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de crista Vezi mesajul
Sunt tare curioasa si nimeni nu mi-a raspuns cu claritate:de ce i se spune preoteasa?
In biserica ortodoxa nu exista decat preoti. Daca sotul unei femei e doctor,musai si ea se cheama doctorita?
eu cred ca e deajuns sa fie "sotia preotului"...mai ales ca putine isi merita acest nume... casatoria cu un preot implica mult sacrificiu. unele dintre femei desi stiu aceasta cand se casatoresc cu preoti,uita pe parcurs si vai de vocatia acestui preot.....
Cred ca este vreun arhaism. Am vazut prin multe romane vechi ca sotiile erau apelate dupa numele meseriei sotului, gen: cizamareasa,pantofareasa, cojocarita/cojocareasa, hangita, crasmarita (nu era obligatoriu sa aiba ele insele o astfel de slujba). Si s-a pastrat asa pana in zilele noastre.

Last edited by MadalinaM; 16.10.2009 at 19:09:48.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:11:11
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Asta este..... de la bun inceput trebuie stiut ca preotul este si al comnunitatii.......cunosc preotese care nu vin la slujba decit de citeva ori pe an, dar hai sa nu judecam ca fiecare raspunde pentru ceeace puteam face si nu am facut.
De stiut se stie,si evident ca fiecare viitoare preoteasa banuieste la ce se inhama, dar cred ca e posibil ca unii din relatia romantica si frumoasa sa treaca brusc si deodata la parohie, fiind toata ziua prinsi in tot felul de atributii si preoteasa se poate lovi de o realitate destul de trista. Cred ca toti sotii ar trebui sa se implice cat de mult pot si sa fie prezenti in familie.

Exista si preotese care vin mai rar dar si care sunt foarte prezente in Biserica si parohie, dar oricum nu cred ca se darama Biserica daca nu e preoteasa prezenta, sa fim seriosi! Banuiesc ca enoriasii nu vin la Biserica sa o vada pe preoteasa, ci sa asculte Sfanta Liturghie..etc.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:14:16
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MadalinaM Vezi mesajul
Cred ca este vreun arhaism. Am vazut prin multe romane vechi ca sotiile erau apelate dupa numele meseriei sotului, gen: cizamareasa,pantofareasa, cojocarita/cojocareasa, hangita, crasmarita (nu era obligatoriu sa aiba ele insele o astfel de slujba). Si s-a pastrat asa pana in zilele noastre.
Dar mai corect ar fi apelativul de Prezbitera, nu?
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:20:01
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Am crezut ca vorbesti de situatia de la noi din tara, si crede-ma ca eu am vazut preotese Duminica de Duminica in Biserica, alaturi de preot si de copii...ca or fi cazuri mai rare, aia e alta poveste, dar in general in Romania preotii sunt cei care lipsesc foarte mult din cadrul familiei si preoteasa este cea care trebuie sa se adapteze situatiei.
Sora Andrusca, am precizat ca nu discut de cazurile binecuvintate dar in general toate aceste pareri particulare cit si modurile particulare de a intelege rostul preotului(la biserica, la alimentara,in famile, la statia de benzina sau cine mai stie pe unde D.zeu il duce)sunt generate atita timp cit nu se intelege (si implicit se accepta )ca preotia este jertfa. Peste acest cuvint nu mai este nimic de adaugat pt. ca dupa el incepe cele ale lumii. Poate dormii in biserica 1 an fara sa vina acasa(vorbesc de situatiile binecuvintate,reale)poate minca 3 ani pe oriunde inafara familiei si poate face orice ,orice din cauza jertfei lui caci nu i se socoteste ca unui om normal : ca nu sta suficient pe acasa, ca nu se ocupa suficient de educatia si cresterea copiilor, ca nu merge prea des pe bicicleta sau dumnezeu mai stie ce din cele lumesti ...pt. el mai intii si mai intii este jertfa catre Dumnezeu si abia apoi cele lumesti . Atita timp cit in familie tu ,preoteasa, i te adresezi cu ,,mai Jenele' sau ,,Nicule" sau ,,Costele" si nu cu ,,parinte" inseamna ca nu traiesti nimic din jertfa ta si a lui impreuna ,nu esti nici macar la inceputul jertfei ,pt. ca inceputul este prin a intelege ca el este in orice secunda ,,PREOTUL" si mai apoi intimul tau .Si atunci ce asteptari sa avem de la o preoteasa contemporana care ,de exemplu, medic fiind ,i se pare ca se istoveste facind mult bine in jur si nu mai are timp de altele,,asa cum ar vrea ea" .Abia cind Cel ce-i da puterea sa faca acest bine o va lua de la ea va incepe sa se trezeasca si sa vada altfel viata !
Am toata dragostea si iubirea frateasca ,de care sunt in stare eu, pt. preotesele care se JERTFESC cu adevarat pt. ca in primul rind asa au ales ele si vor sa-si duca crucea cu tarie pina la capat.
Eu insumi am mai istorisit despre preotese care au facut diferite jertfe ,pe alte topicuri . Cea mai impresionanta este a unei preotese de 31 ani din Ardeal care pe un cancer de col a ramas gravida si a fost sfatuita de medici sa fie operata eliminindu-i-se uterul in totalitate si bine inteles cu sarcina in luna a II-a. A ales sa duca sarcina la capat . Nu va spun,afara de sotul ei ,incepind cu parintii toata lumea a sfatuit-o sa nu se comporte prosteste si sa se opereze. A dus sarcina la capat (greu, f. greu) ,a nascut un baietel si ea a murit cind copilul avea IV luni. Este trecuta si in cartea despre sarcina si avort. Si ca ea mai sunt ,dar nu multe pt.ca cele mai multe sunt emancipate asemeni intregului popor .Priviti voi insiva aici pe forum si vedeti cite femei si citi barbati nu sunt bolnavi de emancipare si ,,traiesc" in Hristos asa cum le place lor si nu cum a lasat Hristos. Dar acestota ,cind le va veni ziua judecatii, le va masura Mintuitorul cu ,,masura" cu care si-au masurat ei insisi viata ,dupa cuvintul Lui binecunoscut.
Faca fiecare cum o crede de cuviinta dar proorocul David asa ne spune : ,,Cuvintele Domnului , cuvinte curate ,argint lamurit in foc ,curatat de pamint curatat de sapte ori" si asa va fi caci Hristos_D.zeu nu glumeste cu cuvintele si poruncile sale!

Last edited by zaharia_2009; 16.10.2009 at 19:29:05.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:23:23
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
De stiut se stie,si evident ca fiecare viitoare preoteasa banuieste la ce se inhama, dar cred ca e posibil ca unii din relatia romantica si frumoasa sa treaca brusc si deodata la parohie, fiind toata ziua prinsi in tot felul de atributii si preoteasa se poate lovi de o realitate destul de trista. Cred ca toti sotii ar trebui sa se implice cat de mult pot si sa fie prezenti in familie.
Cred ca este foarte important ca cei doi sa discute foarte serios inainte de casatorie si hirotonie toate aspectele pe care aceste lucruri le implica.
Si sa ajunga la acel numitor comun care sa sprijine misiunea de preot,dar si pe aceea de familie,cu tot ce presupune ea.
Daca un om,indiferent de ce motiv,ajunge musafir in familia lui,atunci nu vad rostul pentru care o mai are.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:29:42
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Personal,as fi total de acord,atata timp cat nu isi neglijeaza familia.
Deacord cu tine familia este important dar daca suna ca cineva trebuie impartasit sau vizitat de urgenta la spital sau acasa ce sa faca saracu parinte treb sa lese tot sa plece nu?of
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:30:50
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Peste acest cuvint nu mai este nimic de adaugat pt. ca dupa el incepe cele ale lumii. Poate dormii in biserica 1 an fara sa vina acasa(vorbesc de situatiile binecuvintate,reale)poate minca 3 ani pe oriunde inafara familiei si poate face orice ,orice din cauza jertfei lui caci nu i se socoteste ca unui om normal : ca nu sta suficient pe acasa, ca nu se ocupa suficient de educatia si cresterea copiilor.
Atunci pentru ce nu se calugareste si sa devina preot calugar?Pentru ca in acest caz casnicia sa este o mare minciuna si tot ce si-a asumat la altar este ignorat cu desavarsire.
Citat:
Atita timp cit in familie tu ,preoteasa, i te adresezi cu ,,mai Jenele' sau ,,Nicule" sau ,,Costele" si nu cu ,,parinte" inseamna ca nu traiesti nimic din jertfa ta si a lui impreuna ,nu esti nici macar la inceputul jertfei ,pt. ca inceputul este prin a intelege ca el este in orice secunda ,,PREOTUL" si mai apoi intimul tau .
Scuza-ma,dar si in timpul vietii intime ar trebui sa ii spuna "saru-mana parinte"?
Sa fim seriosi,cred ca exagerarile sunt fara sens si astfel de lucruri sunt trase de par rau.

Citat:
Si atunci ce asteptari sa avem de la o preoteasa contemporana care ,de exemplu, medic fiind ,i se pare ca se istoveste facind mult bine in jur si nu mai are timp de altele,,asa cum ar vrea ea" .Abia cind Cel ce-i da puterea sa faca acest bine o va lua de la ea va incepe sa se trezeasca si sa vada altfel viata !
-Dar de unde stii dumneata ce harazeste Dumnezeu fiecaruia dintre noi?Daca voia Tatalui este ca ea sa ajute oamenii astfel?
Reply With Quote
Vechi 16.10.2009, 19:32:47
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
Deacord cu tine familia este important dar daca suna ca cineva trebuie impartasit sau vizitat de urgenta la spital sau acasa ce sa faca saracu parinte treb sa lese tot sa plece nu?of
Iata surorilor si fratilor cit de departe este trairea si priceperea noastra despre ce este jertfa, una-doua o amestecam cu lumea si incercam sa o tavalim in cele mai ,,reprezentative" atractii lumesti !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum ar trebui sa fie preoteasa? urzicuta Generalitati 25 02.09.2014 14:11:44
Capul Sfantului Ioan Botezatorul Ekaterina Despre Biserica Ortodoxa in general 0 29.08.2012 18:13:08
Barbatul, capul femeii? Traditie Nunta 426 07.11.2011 19:45:03
Capul Sfantului Andrei - din nou in Romania laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 11 29.10.2011 00:30:18
preoteasa in devenire mariusica_nou Generalitati 5 20.05.2008 08:28:25