![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adica punem la indoiala CE SPUNE IISUS? NU este buna invtatura si calea Lui? |
|
|||
|
|||
![]()
E o mare greseala sa interpretezi scriptura filozofic. Scriptura se interpreteaza cu inima si nu cu mintea!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am facut ceva rau ca am adus aminte ca spune Iisus? Nu-i bine ce a spus? Acelasi Iisus care ne invata a DICTAT REVELATIA. SAU NU? |
|
||||
|
||||
![]()
Este clar ca Iisus nu a vorbit despre predestinatie.
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred, cu tot respectul pe care il am fata de oameni indiferent de religia de care apartin, unele asa zise culte sunt demne de dispret pentru cum spala creierele si cum murdareste sufletele.
Voi ati observat ce tehnica au unii? e o chestie de retorica....la adunarile lor sunt invatati sa spuna ca atunci cand nu mai au replica de dat,dar nu numai sa inceapa expunerea cu ceva de genul:" ai dreptate", "parerile sunt impartite"; "nu se poate sti"...de fapt, stau si ma uit, atat dulgherul cat si gavriil incep postul cu aceeasi replica "parerile sunt impartite", dupa care urmeaza " sa vedem ce zice Biblia/Iisus". Nu zic ca nu se pricep la a convinge oamenii, ar putea functiona foarte bine ca agenti de vanzari/marketing...de fapt, ei asta si fac cand ii vezi batandu-i staruitor si bland la usa, invitand-te la filme gratuite, la discutii amicale in jurul ceaiului. Eram plecata din tara o vreme, si in apropierea locuintei mele am intalnit un roman. Foarte incantata de noua mea cunostinta, ne-am asezat la un ceai de vorba....discutia a inceput-o el foarte direct despre cum l-a intalnit pe Iisus. Nici nu am terminat bine de spus numele, ocupatia si lucrurile astea de bun simt....nu zic ca nu e bine sa vorbesti despre Iisus-dar e un lucru intim si nu vorbesti decat cand ai siguranta ca nu dai orzul pe gaste. Bineinteles, a urmat un monolog intrerupt la un moment dat de o replica de-a mea la care el, zambind mi-a spus :"parerile sunt impartite, e posibil sa ai dreptate, dar iata versetul in care...." Concluzia reiterata este ca este fara sens, batjocoritor o discutie cu oameni din acestia care nu traiesc nimic, nu au filtru si reproduc citate precum unii copii la examenele de bacalaureat. Si mai spun ateii despre ortodocsi ca nu se bazeaza pe ratiune, ca nu au vointa autonoma....ce ai mai putea spune despre unii care sunt antrenati sa identifice versete de prin Biblie? Culmea e ca am intalnit oameni de alta nationalitate neo-protestanti care nu mi-au vb niciodata despre religie si convingerile lor desi saptamanal se ducea la intrunirile lor. Cred ca e o chestiune si de bun-simt. Pana acum am fost off-topic si am facut multa poliloghie. Va rog sa ma iertati. Despre prestiinta si predestinare, eu nu am lecturi decat foarte putine din sfera ortodoxa, dar mai multe din partea laica. Stoicilor li s-a imputat la un moment dat ca se servesc in doctrinele lor de un fals argument cunoscut astazi drept "argumentul lenes" (cred ca am mai vb despre acesta pe forum aici). Potrivit acestuia, daca ai fi bolnav si iti este dat sa te vindeci, nu are rost sa mai chemi medicul, pentru ca oricum de te vei vindeca. In continuare, daca esti bolnav si iti este dat sa mori, din nou, nu are rost sa chemi medicul pentru ca oricum in final vei muri. Acum, revenind la predestinare si mergand pe argumentul de mai sus interpretat in cheia predestinarii, eu pot face conexiunea urmatoare: daca eu cunosc ca vine sfarsitul lumii, si daca eu sunt constient ca sunt fie damnat fie mantuit, ce rost mai are sa traiesc in lumea aceasta si sa astept marele final? as intreba eu un protestant.de ce sa nu imi iau viata?de ce sa nu fac fapte rele, ca daca am fost sortit iadului, chiar daca fac fapte bune eu tot in iad ajung, iar daca fac fapte bune ar fi o risipa de energie. Insa cum au rezolvat stocii acest paradox? Foarte simplu, e o solutie binivelara, au spus ei. In viata, sunt lucruri care sunt in puterea noastra si lucruri care nu sunt. Noi trebuie sa aflam care sunt acelea in puterea noastra si sa actionam cel mai bine cu putinta, maximizand efectele pe care le anticipam cat mai bine. cat despre lucrurile care nu se afla in puterea noastra (precum catastrofele naturale), nu putem decat sa le acceptam si sa ne facem mai departe datoria. Bineinteles ca Origene si ai lui au fost oricum acuzati de erezie. Si chiar solutia lor bi este inca suspecta de predestinare....pentru ca Dumnezeu pana si ordinea naturala a lucrurilor ar putea-o schimba daca ar voi. Un raspuns simplu la subiectul propus ar fi ca Dumnezeu chiar daca stie ce o sa se intample nu intervine in viata omului pentru ca il iubeste. Si fiindca omul este iubit de El, este liber. Si fiindca atunci cand iubesti, acorzi libertate. Pentru ca oamenii apreciaza libertatea cel mult. Pentru ca numai liber fiind ai responsabilitate, simti greutatea si rasplata alegerii. Pentru ca numai asa isi au rostul Raiul si iadul. si pentru ca Dumnezeu stiind tot nu poate alege pentru om. Alegerea se face doar atunci cand nu cunosti. Caci daca cunosti de dinainte consecintele faptelor tale cu certitudine totala, nu mai alegi, si deci nu mai esti liber. Libertatea e a necunoasterii si a ignorantei care sunt specifice omului. Dumnezeu nu alege pentru om, nu pentru ca nu este capabil ci pentru ca nu poate - nu este necesar- pentru ca omnistiinta exclude alegerea. si asa ajung la concluzia ca pe mine ma depasesc lucrurile acestea. Iar am vorbit mult. astept sa ma certati. Last edited by eclat_de_lune; 17.10.2009 at 20:17:53. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cit despre tehnica "folosita" tin sa te anunt ca NU FAC PROLEZITISM pentru nici un fel de organizatie , fie si crestina. Sint un fel de "lup singuratic", dar asta nu ma impiedica sa-L iubesc pe Iisus si daca am acazia sa reamintesc altora ce a spus EL!!!! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
scuza-ma dar nu ma pot abtine....am mai auzit replicile astea. Nu poti sa amintesti asa pe nepusa masa. E ca in exemplu cu tanarul meu. Ma depasesc unele lucruri...desi exista in filosofie si teologie destule argumente pentru a dezlega prestiinta de predestinare, unele lucruri raman taine oricat am intelege mecanismul rationamentelor.
"În inima ce și a pierdut vechile certitudini, cântarea lumii pătrunde mai ușor." Last edited by eclat_de_lune; 17.10.2009 at 21:33:16. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Superioritatea de a privi lucrurile prin subiectivism. Noi sa o ducem bine. De ceilalti NU NE PASA. Deruleaza putin si poate intelegi la ce am facut referinta. Nu este nici O TAINA in a-ti pune mintea la contributie si a gindi singur. Filozofia "lucreaza" cu doua feluri de ADEVAR ;i de multe ori face asta si teologia. Trebuie in primul rind sa ne intelegem pe noi. CINE SINTEM, DE UNDE VENIM si INCOTRO mergem. Desigur ca uni trec prin viata ca rata prin apa. Nu vor sa se "ude" si niciodata nu coboara de la nuvelul la care sau cocotat. Dar mai stii!!!! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ai zis bine "subiectivism", cred ca cu asta te ocupi tu si prietenii tai atunci cand luati de capul vostru versete din Biblie si le interpretati dupa cum va trece voua prin cap, si le luati miseleste din context si sa murdariti cele Sfinte in scopuri egoiste. Sunt de acord ca ratiunea nu suporta tainele, insa asta nu face ca tainele sa nu existe. Cat despre tine si cei ca tine, sunt sigura ca pentru voi ratiunea nu este decat mecanismul care functioneaza dupa ce cineva a apasat pe un buton si v-a dat deja directia. Voi ati inghitit prajitura si spuneti ca o faceti cu propria minte si ca aveti autonomie. eu cel putin stiu care imi sunt limitele sau cel putin incerc sa le aflu si stiu ca au existat niste Sfinti Parinti luminati de Duhul Sfant prin care a vorbit Domnul. e clar ca ratiunea mea nu are nimic de-a face cu toate acestea. Tot ea imi spune sa ma smeresc. Mai spun un lucru, in filosofie exista mai multe teorii ale adevarului, nu numai doua, iar daca te refereai la valorile logice, nici alea nu sunt numai doua. eu raman la nivelul meu cocotat si mai ascult si ce au altii de zis caci stiu ca mintea mea nu poate sa inteleaga de una singura versetele din Biblie, pentru ca acelea nu sunt doar cuvinte ca sa ma joc cu ele cum faci cu filosofia sau cu literatura, acolo este viata si Duh Sfant. si cu asta am incheiat. ma bucur ca ai reusit sa dai o replica fara sa citezi ceva. Domnul sa te binecuvinteze si sa iti lumineze calea!
|
|||
|
|||
![]()
Dar despre ce vorbea? In acest verset , ma refer:
Matei 26:24 Negreșit, Fiul omului Se duce după cum este scris despre El. Dar vai de omul acela prin care este vândut Fiul omului! Mai bine ar fi fost pentru el să nu se fi născut!" Explica-mi si mie. Fara nici o ironie cer acest lucru. Ma intereseaza foarte mult parerile fratilor despre un OM despre care este scris ca va fi aruncat in foc ori el nici nu sa nascut, probabil. Am crezut ca se poate duce un dialog normal , fara rautati. Deci in final ma interesa daca acel om isi poate schimba destinul si destinatia lui sa fie raiul nu iadul. Repet, NU VREAU SA SUPAR PE NIMENI. In scris poate tonul suna altfel, dar asta e. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Apocalipsa | Gabriel-G | Spiritualitatea ortodoxa | 1 | 05.12.2011 21:03:32 |
Apocalipsa | gabrielazamfir | Intrebari utilizatori | 9 | 03.03.2010 16:07:36 |
Apocalipsa | IonutS | Din Noul Testament | 54 | 01.08.2009 12:05:58 |
APOCALIPSA | elyere | Despre Biserica Ortodoxa in general | 15 | 31.05.2008 23:49:27 |
APOCALIPSA | saccsiv | Generalitati | 5 | 30.03.2008 10:40:27 |
|