Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.10.2009, 10:08:07
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Bastet Vezi mesajul
Hai să vorbim un pic despre preconcepție; orice convingere a lui X ține în așa de mare măsură de el, încît este o preconcepție:

- tu ai preconcepția că există un zeu suprem
- X are preconcepția că există un alt zeu suprem
- eu am preconcepția că nu există nici un zeu

În schema de mai sus nu văd unde este exclus sau îngreunat dialogul. Eu asta încerc să fac, să dialoghez :)
Credinciosul trebuie sa ia în calcul posibilitatea sa nu existe divinitatea si ateul ar trebui sa ia în calcul posibilitatea ca divinitatea sa existe. Preconceptiile sunt o eroare si un obstacol în calea dialogului.

Citat:
Dacă plasezi supranaturalul înafara tangibilului, începe să capete sens treaba asta. Doar că e un fel de joc al speculației (cînd te referi la nu ține de observația directă).
Supranaturalul nu e ce tine de netangibil. E ce spune dictionarul.

Citat:
Accept și înțeleg că alții îl acceptă, dar personal nu îmi pot asuma această idee.
E suficient sa nu respingi.

Citat:
Știința e obiectivă (ăsta e idealul ei de fapt) în ceea ce privește tot ce se poate observa și percepe. Speculația științifică, filozofică etc. e un lucru foarte important („mișcă” lucrurile din loc), însă ar fi imoral din partea științei să afirme că ar încerca să cunoască ceva ce nu știe dacă există.
Stiinta e o isterie în masa, încearca sa întelegi ca e doar o convingere, un fenomen psihologic ce ia niste practici ca mijloace de cunoastere dar în realitate are metode incomplete sau gresite. Poate ca în viitor stiinta îsi va pune problema existentei lui Dumnezeu si va experimenta prin rugaciune.

Citat:
Treaba cu „știința e o religie modernă” o găsesc un pic bizară. Ține foarte mult de accepția termenului „religie” în acest context. O noțiune care i se atașează din start religiei este aceea de divinitate/divinități, or în contextul ăsta, neaplicîndu-se, nu pot decît să îmi închipui că ai vrut să exprimi metaforic ceva un pic diferit.
Religie = combinatie de credinta/convingeri si practici cultuale. Exista religii fara dumnezeu, budismul, taoismul.

Citat:
Nu neapărat la nivel terorist (unde, cum zici, islamismul este în mare măsură responsabil). La o scară mai mică, mai „local”, dacă vrei. Generează dificultăți sau morți la nivel individual.
Asta genereaza orice grup, inclusiv ateii.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Credinta Guru inc. Generalitati 32 30.06.2011 01:13:22
Adevar si obiectivitate Traditie1 Generalitati 72 06.02.2011 14:51:35
Habotnicie 06dec Despre Biserica Ortodoxa in general 15 03.04.2009 13:42:34
Puratatorul de cuvant al Patriarhiei il acuza pe Parintele Justin de habotnicie! tot-Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 131 26.01.2009 10:37:47
credinta daniel7 Resurse ortodoxe on-line 6 26.06.2008 23:52:09