Citat:
În prealabil postat de sophia
Da - uite Doris Lessing era/este mai cunoscuta.
Si nu era vorba sa uitam de tot istoria, ci s-o lasam la locul ei. Ci doar sa nu scormonim mereu trecutul dupa suferinta.
Lucrul asta cu ne-uitatul este si periculos: exista persoane/grupari care tocmai asta fac mereu, reinvie niste atrocitati ale trecutului, fie din istorie, sau chair din religie, sau alte domenii.
|
Este adevarat ca unii scormonesc suferintele pentru ca nu se pot libera de ele, sau pentru ca isi dau seama ca este un subiect la moda. Nu stim inca daca Herta Müller este asa sau nu, pentru ca nu am citit-o nici una din noi. Am inceput acum o carte de ea si mi se pare ca nu este asa, dar nu ma pot inca pronunta.
Insa daca am lua ca principiu sa nu scormonim suferintele si sa nu transpunem artistic framantarile, atunci nu am avea nici scriitori ca Dostojevski, de exemplu.
Si pe Soljenitan sau pe Shalamov ar trebui sa ii punem undevain fundul raftului.
Daca tie nu iti place sa citesti astfel de carti, nu are nimic, nu le citi. Dar ce m-a deranjat este ca le negi valoarea in general.
Si inca odata, faptul ca un scriitor este mai putin cunoscut de marele public nu este un criteriu pentru calitate si actualitate.