Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.10.2009, 20:11:00
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Si un lucru care ma deranjeaza pe mine la ziare si in traducerile din filme: dupa cazul vocativ (cazul apelarii) este mereu despartit prin virgule. Ex:
Buna, Maria. Vreau sa merg acasa, Maria. Tu, Maria, stii asta.
Vechi 26.10.2009, 22:00:28
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb Vocativ

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Si un lucru care ma deranjeaza pe mine la ziare si in traducerile din filme: dupa cazul vocativ (cazul apelarii) este mereu despartit prin virgule. Ex:
Buna, Maria. Vreau sa merg acasa, Maria. Tu, Maria, stii asta.
Dar este corect ca vocativul sa fie separat de virgula, tocmai pentru ca este cazul adresarii. Altfel nu s-ar face distinctia.

Daca nu s-ar marca prin virgula vocativul, atunci s-ar crea o confuzie cu dezacordul.
Cand scrii "Maria vii cu noi?" fara virgula dupa substantivul in vocativ este neclar cine s-a adresat si cui. Virgula are tocmai acest acest rol, de a clarifica sensul comunicarii.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2009, 22:09:50
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Dar este corect ca vocativul sa fie separat de virgula, tocmai pentru ca este cazul adresarii. Altfel nu s-ar face distinctia.

Daca nu s-ar marca prin virgula vocativul, atunci s-ar crea o confuzie cu dezacordul.
Cand scrii "Maria vii cu noi?" fara virgula dupa substantivul in vocativ este neclar cine s-a adresat si cui. Virgula are tocmai acest acest rol, de a clarifica sensul comunicarii.
Nu m-am exprimat eu corect: ma deranjeaza ca se omite virgula mai tot timpul, mai ales in articolele din ziar! :) Scuze pentru confuzie.
Vechi 27.10.2009, 12:28:28
Banned

Lightbulb Pleonasme

Expresii precum "o luna de zile", "un an de zile" sunt pleonasme intrucat este de la sine inteles ca luna , anul reprezinta suma unor zile.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2009, 13:19:02
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
Expresii precum "o luna de zile", "un an de zile" sunt pleonasme intrucat este de la sine inteles ca luna , anul reprezinta suma unor zile.
Cred ca poate deveni mai mult un tic verbal precum " a coborat in jos", "a sarit in sus" .
Reply With Quote
Vechi 27.10.2009, 15:47:37
Banned

Lightbulb categorii lexicale

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Cred ca poate deveni mai mult un tic verbal precum " a coborat in jos", "a sarit in sus" .
Pleonasmele nu pot intra in sfera ticurilor verbale.
Ticurile verbale nu sunt considerate greseli de exprimare, ci sunt un indiciu pentru un vocabular sarac ("nu-i asa?", "iaca-ta", "jur" etc. rostite la fiecare trei-patru cuvinte).
Pleonasmele sunt insa greseli evidente, ca si anacolutul sau tautologia.
Reply With Quote
Vechi 27.10.2009, 15:51:48
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pleonasmele nu pot intra in sfera ticurilor verbale.
Ticurile verbale nu sunt considerate greseli de exprimare, ci sunt un indiciu pentru un vocabular sarac ("nu-i asa?", "iaca-ta", "jur" etc. rostite la fiecare trei-patru cuvinte).
Pleonasmele sunt insa greseli evidente, ca si anacolutul sau tautologia.
Asa este, ai dreptate....
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 01:12:05
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Implicit intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Indraznesc sa va contrazic putzin referitor la unele pleonasme, Andrusca & LaPetiteMoc... de ex. 'a sarit in sus' nu este pleonasm, fiindca poate exista si 'a sarit in jos', cu sensul de 'a sarit de pe acoperis, de pe o stanca' ('s-a aruncat in gol'), 'a sarit din avion cu parasuta' etc. Asadar, se poate sari si in jos, nu numai in sus... dar cred ca totul depinde si de context.

...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati in literatura, astrologie/astronomie etc).

O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului 'scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv 'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'.

Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori, intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta:
'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect.
'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect.

Last edited by cherub; 25.03.2010 at 02:08:12.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 02:20:23
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cherub Vezi mesajul
Indraznesc sa va contrazic putzin referitor la unele pleonasme, Andrusca & LaPetiteMoc...de ex. 'a sarit in sus' nu este pleonasm, fiindca poate exista si 'a sarit in jos', cu sensul de 'a sarit de pe acoperis, de pe o stanca' ('s-a aruncat in gol'), 'a sarit din avion cu parasuta' etc. Asadar, se poate sari si in jos, nu numai in sus...

...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'la o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati mai mult in astrologie/astronomie).

O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului 'scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv 'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'.

Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori, intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta:
'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect.
'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect.
Mda, si totusi verbul a sari...implica desprinderea de pe sol...automat in sus, asta indiferent de ce urmeaza dupa...

Referit la " scrieti"...si " scriti", acum verific...deci verific, pentru ca nu imi pare deloc ca varianta subliniata de tine ar fi varianta corecta, pentru ca ma zgaraie .

Si da, nici nu e....atata doar, pe la sfarsitul pledoariei...ai avea dreptate!!!

P.S. Banuiesc ca a fost doar o greseala de tehnoredactare aceasta " poate stii cineva"
Reply With Quote
Vechi 27.10.2009, 18:01:36
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Eu cred ca sunt pur si simplu expresii intrate in limba. Limba nu este intotdeauna logica, are multe exprimari oarecum poetice. Si in poezie sau in literatura se filosesc expresii pleonastice, exista si o figura de stil care foloseste repetitia (am uitat cum ii zice), de altfel si psalmii folosesc exprimarile duble (se pare ca era o figura de stil semita).
Cand spunem un an de zile punem accentul pe lungimea timpului care s-a scurs, punand accentul pe fiecare zi din acel an.
'Un an de zile m-am straduit sa invat sa cant la pian si tot n-am reusit' (daca am zice un an, ar suna altfel..)