Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Sa fie chiar asa, Sophia?!? Iata:
Sf. Ioan Damaschin: printre operele lui se numara "Izvorul cunostintei", o trilogie, care cuprinde:
a) Capitole filozofice (Logica);
b) despre erezii;
c) EXPUNEREA EXACTA A CREDINTEI ORTODOXE (Dogmatica):
- CAP. 1: Dumnezeirea este necuprinsa de minte. Nu trebuie sa cautam si sa ne interesam de cele ce nu ni s-au predat de sfintii parinti, apostoli si evanghelisti;
- CAP. 2: Despre cele exprimabile si neexprimabile; despre cele cognoscibile si cele incognoscibile;
- CAP. 3: Dovedirea existentei lui Dumnezeu;
- CAP. 4: Despre fiinta lui Dumnezeu. Fiinta lui este necuprinsa cu mintea.
- CAP. 5: Demonstrare ca exista un Dumnezeu nu multi Dumnezei.
- CAP. 6: Despre Cuvantul si Fiul lui Dumnezeu. Demonstrare silogistica.
- CAP. 7: Despre Sfantulæ Duh. Demonstrare silogistica.
- CAP. 8: Despre Sfanta Treime
- CAP. 9: Despre insusirile lui Dumnezeu
etc.
Si acum va intreb: despre aceste dogme vorbiti si spuneti ca nu trebuie respectate intocmai, sau era vorba mai degraba despre canoane, adica Pidalionul?!? Oare nu cumva e o neintelegere la mijloc?
|
Am preferat sa ma adresez direct, pe forum si nu pe privat(,,tainic") : faptul ca cunosti bine subiectul ,,Dogma ,ce este si ce rol are- Dogmele,care sunt ele si daca trebuie musai sa le cunoastem", ca doresti sa intervii pt. clarificare si pt. ca ajuti la scoaterea la lumina a unor atitudini insidioase gresite ma face sa-ti spun ca ai o pozitie si participare meritorie,dupa parerea mea . Eu asa vad si asa inteleg.
Inafara de necunoasterea unor lucruri cruciale (iata cum arata credinta celor care nu stiu in ce cred !) pt. credinta,ignorarea acestora in mod constient si repetat, se manifesta cu tarie inertia (atunci cind esti sesizat de greselile grave pe care le faci)caderea in mierea amara(prost inteleasa) a fratietatii cu sfatuirea altora cu prostiile tale precum si asocierea inconstienta(fara nici o dorinta de verificare a spuselor celorlalti)cu altii asemenea doar din sentimentalism si empatie paguboasa sunt atitudinile dominante si penibile in care ,spre marea mea surprindere, multi, multi se complac.
Dar daca nu se intimpla sa apara postarea ta ?... toti ceilalti useri, buni si rai, frumosi si uriti, politicosi si impardonabili...se complaceau in penibil aratindu-si indiferenta si dispretul fata de ceea ce inseamna defapt credinta sustinindu-si doar dorinta de a ...socializa propriile aiureli .
Inchei repetind nu stiu pt. a cita oara : ,, Prieten imi este acela care-mi arata greselile mele" - Sf. Vasile cel Mare (sfint parinte al bisericii ...)