![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Vezi ca daca stai si te gandesti, nu a fost chiar asa de rau precum ai crezut la inceput? Am vazut si eu coruri si coruri, si in multe mai este cate o doamna care se crede primadona, sau coruri nu foarte bine armonizate, sau coruri cu foarte putine voci tinere, dar na, dat fiind la cati tineri vin la biserica...Dar in general, daca imi place cum slujeste parintele, si daca simt trairea lui, si daca imi place cum predica, eu pot sa ignor deficientele corului.
Citat:
http://www.youtube.com/watch?v=b0SuteipTVg |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu pentru cantari frumoase mergem la biserica. E adevarat ca trebuie sa intelegem ce se canta . |
|
||||
|
||||
![]()
Multumesc pentru link, Noesisaa, minunata cantare!
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Cantarea celor ce "silesc firea spre racnire" a fost respinsa de Biserica inca din primele veacuri crestine. In acest sens s-au dat o serie de canoane.
Iata ce spune Tipicul Sfantului Sava: "Strigarea cea fara oranduiala a celor ce canta in biserica nu se cade sa fie primita in cantarea bisericii. De asemenea si cel care o canta la biserica nu trebuie sa fie primit. Sa fie scos din dregatoria sa si sa nu mai cante in biserica. Pentru ca se cuvine sa cantam cu buna cucernicie si frumoasa glasuire si sa inaltam Slava Stapanului tuturor si Domnului ca si din gurile inimii sale. Iar cei ce nu asculta acestea, muncii celei vesnice sunt vinovati, ca unii ce nu se supun invataturilor Sfintilor Parinti si ale Pravilelor." |
|
||||
|
||||
![]()
Laudat sa fie Iisus!
Acest lucru ne spune in fiecare zi, la slujba, dragul nostru preot. De mica am fost invatata cu cantare multa in Biserica. Nu pot concepe o slujba fara raspunsul credinciosilor si fara implicarea acestora. La biserica la care ma duc eu in Romania, undeva pe langa Targu-Mures(de unde sunt de loc :))) rasuna Biserica de cantare. De la mic la mare, copii sau batrani sau tineri sau barbati sau femei, toti canta si nu au cum sa deranjeze pe celalalt de langa ei, pt ca simt cantarea, nu mai au timp sa asculte la cei din jur( daca au voce, sau canta corect sau... daca stiu versurile). Nu am mai intalnit asemenea minune in nici o alta Biserica. Simti cum inima ti se infioara, cum inchizi ochii si simti o putere care te cuprinde din cap pana in picioare. E o Biserica mica, simpla, de la tara.... dar zi de zi... plina de oameni din toata tara si din strainatate. Si fiecare... chiar daca sunt pt prima data si nu stiu versurile... nu se pot abtine s anu cante. La Biserica la care ma duc eu momentan( din cauza... a mii de kilomentrii:) stilul cantarii abordat este cel bizantin. Sa ma ierte Dumnezeu, dar eu nu primesc nici o simtire cand aud cantarile acelea. Dimpotriva, ma pliuctiseste(de multe ori) si nu-mi inspira nici o dorinta de a ma implica in slujba sau de a pleca capul si a ma ruga din tot sufletul. Pana la urma... fiecare om e diferit, si simte orice lucru diferit. Sunt multi carora le place stilul bizantin, precum sunt multi carora le place 'stilul saltaret', cum imi place mie sa-l numesc. Asta ar fi ultima problema de pe pamantul asta, daca si in Biserica stam sa analizam omul de langa noi, cum canta sau ce voce are sau ce canta. Noi ar trebui sa ne vedem de cantarea noastra si de raspunsul nostru la slujba. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa avem inima buna, ca sa putem sa-i cantam toata viata. Doamne ajuta!
|
||||
|
||||
![]()
in biserica e bine sa cante toata lumea asa cum poate ...e bine sa cantam mai putin tare atunci cand stim ca nu avem voce dar totusi eu sunt de parere ca toata lumea are dreptul de ai canta lui Hristos...mie imi place tare mult cand canta toata lumea, dar eu tot mai putin am acces la biserica as fi ascultat si o voce mai scartaietoare ...sincer nu m-ar deranja...abia atunci cand esti neputincios si toate usille ti se inchid in fata (nu din rautate ci din cauza ca oamenii nu stiu de ce stai langa usa), iti dai seama ca vrei sa fii printre oameni oricum ori fi...pace sa aveti in suflet .
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5) |
|
||||
|
||||
![]()
eu ma bucur cand aud lumea cantand la biserica, cu si fara voce. nu cred ca ar trebui sa ne derajneze. nici eu nu am voce cine stie ce, recunosc ca nici nu cant cu voce tare
![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Eu m-am obisnuit si cu voci mai stridente...la noi la biserica e un batran care canta in cor.Bietu' om numai voce nu are .Cand l-am auzit prima oara,am ras de el,intrebandu-ma cum a ajuns in cor,dar ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a deschis ochii,sa-mi dau seama de pacatul facut.Cand am vazut cu cata smerenie se inchina si saruta icoanele,mi-am dat seama ca Dumnezeu prefera un om smerit fara calitati vocale,decat un Pavarotti mandru.Nu inseamna ca oricine care are voce se lauda,insa trebuie sa-i multumim Domnului pentru toate aceste inclinatii pe care nu le are "tot omu' " si sa le folosim pt. a-L lauda si ai multumi.
Dunnamite>cata vreme nu cinstesti icoanele,nu te poti numi ortodox.Roaga-L pe Dumnezeu sa-ti arate calea adevarata. Last edited by mariamary; 07.12.2009 at 13:08:09. |
|
||||
|
||||
![]()
Pe langa faptul ca astazi amestecarea barbatilor cu femeile in biserica a intrat in normalitate, mai trebuie sa si rabdam vocile razlete mai mult sau mai putin talentate. Pai mergem la balci sau la biserica? Unde este ordinea? Unde e respectul pentru cel de langa tine? De ce-l smintesti pe cel care intra pentru prima oara in locasul de cult ortodox?
Eu cunosc toate cantarile principale de la slujbe, dar, neavand voce muzicala, ma abtin de la a-i tortura pe cei din jur. Abtine-te si tu, nu-i mai deranja pe fratii tai de la rugaciune.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? | alexdu | Generalitati | 79 | 23.09.2011 16:55:07 |
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? | elom | Nunta | 38 | 16.08.2011 23:45:58 |
|