![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
I.DIN VECHIUL TESTAMENT prima referire la parastase o avem in cap.9 din Cartea lui Neemia(a doua a lui Ezdra),unde israelitenii L-au rugat pe Dumnezeu sa le ierte pacatele parintilor lor mai dinainte adormiti.,,In ziua a 24 a acestei luni s-au adunat toti fiii lui Israel,imbracati cu sac si cu capetele presarate cu cenusa ca sa posteasca.Si osebindu-se cei ce erau din neamul lui Israel de toti cei de alt neam,au venit de si-au marturisit pacatele lor si faradelegile parintilor lor.Si dupa ce s-au asezat la locurile lor ,li s-a citit din cartea legii Domnului Dumnezeului lor un sfert de zi,iar alt sfert de zi si-au marturisit pacatele lor. In Cartea a doua a Macabeilor(12,36-46)se istoriseste urmatoarea intamplare.Intr-o lupta a lui Iuda cu Gorgias a iesit biruitor Iuda,desi a avut destui morti.Dupa lupta a doua zi au venit cei ce erau cu Iuda,precum a fost randuit ca sa ridice trupurile celor omorati si sa le aseze cu rudeniile in parintestile morminte.Si a aflat sub hainele fiecaruia dintre morti lucruri inchinate idolilor Iamniei,de la care ii oprea legea pe iudei si tuturor vadit lucru a fost ca pentru aceasta pricina au cazut acestia ...Iar viteazul Iuda a indemnat multimea sa se pazeasca fara de pacat si,strangand bani dupa numarul barbatilor care erau cu el.doua mii de drahme a trimis la Ierusalim,sa se aduca jertfa pentru pacat.Foarte bun si cuvios lucru pentru socotinta invierii mortilor!Ca de n-ar fi avut nadejde ca vor invia cei care mai inainte au cazut ,desert si de ras lucru ar fi a se ruga pentru morti ...Drept aceea ,sfant si cucernic gand a fost ,ca a adus jertfa de curatie pentru cei morti,ca sa se slobozeasca de pacat
|
|
|
|||
|
|||
|
In NOUL TESTAMENT ,Sfantul Apostol Pavel ,in epistola a II-a catre Timotei vorbeste despre Onisim care deja murise :,,Sa-i dea Domnul ca ,in ziua aceea ,el sa afle mila de la Domnul,,(I,8) Asadar ,in Sfanta Scriptura exista locuri in care se vorbeste limpede despre rugaciunea pentru cei morti,de aceea si parastasele se savarsesc inca din primele veacuri in Biserica noastra .Si aceasta deoarece,asa cum scrie Sfantul Apostol Pavel,vii si morti suntem,,trupul lui Hristos si madulare in parte,,(ICorinteni 12,27)
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
iar biblia neoprotestantilor se opreste la Maleahi la Vechiul Testament, ei mai departe nu au. si eu doream sa combat un neoprotestant pe baza bibliei, pentru ca ei nu recunosc Sfintele Traditii si nici Sfintii Parinti. pentru nu-i o problema, am citit despre pomeni, dar am inteles pentru ca sunt ortodoxa, un neoprotestant te intreaba numai din biblie
|
|||
|
|||
|
eu am transcris din carticica ,,parastasele si folosul lor,,offf ce rau imi pare ca nu cred in Sfanta Traditie si in Sfintii Parinti CE NU POT SA INTELEAGA CA BISERICA NOASTRA E VIE ,si pana in zilele noastre avem sfinti care se nevoiesc (cred ca nici nu stiu ce inseamna asceza) uite ca sa ne de dezvalie noua aceste nelamuriri CE pierd...nu pot sa imi aduc aminte care sfant s-a intalnit cu ingerul Domnului si ingerul i-a zis sa-l intrebe ce vrea sa stie si Sfantul l-a intrebat ce se intampla cu sufletul dupa moarte si i-a aratat ...in ziua 3, a 6 ,a 9 ,40-a (a postat cineva inainte semnificatia),De aici mosi si stramosii nostri (si ai lor de fapt)or fi avut certitudinea ca sunt primite pomenirile .Ce rau imi pare ca nu vor sa creada. Eu am raspuns pentru ca pana la urma mi se pare plauzibila intrebarea din pct lor de vedere. Stiu ca ei o tzin tra la la cu biblia
|
|
|
||||
|
||||
|
intr-un fel mie mi-a prins bine, ca asa am inceput sa citesc, am inceput sa caut, am dat de acest forum si incep sa inteleg unele lucruri, sa mi se sedimenteze altele. cum s-ar spune: tot raul spre bine
|
|||
|
|||
|
iarta-ma ca nu pot sa raspund la citatele din biblie,nu ma simt vrednica de asta si nu vreau sa intru in polemica pe acest forum ca ma fac praf evanghelistii ,dar intre timp am cautat si eu (si acum mai caut)Important e sa avem NOI editie corecta a Sfintei Scripturi Eu am versiunea dupa Septuaginta ingrijita de Inaltul Bartolomeu Anania ,care are destule explicatii si comparatii cu versiunea masoretica.E foarte important
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |