În prealabil postat de OmuBun
Nu stiu cum se face, dar sunt preoti in varsta care consimt sa faca slujbe la cerere, pentru aflarea (si evident pedepsirea) cuiva care a facut un rau si care nu a putut fi prins sau dovedit. In satul meu natal au fost nenumarate cazurile. Cineva invinovatea pe altcineva ca i-ar fi otravit pasarile din curte. Dar persoana nu recunostea. Dupa "purtarea prescurilor", cel mai frumos, mai cuminte si mai de bun simt baiat al acelei familii, a fost traznit (era in Bucuresti intr-un grup mai mare de baieti, dar el a fost singurul care nu a supravietuit).
Alt caz: un tanar cam certat cu legea, i-a furat unei familii vaca, a taiat-o peste noapte, a facut-o pachete si a vandut-o. Degeaba au mers pagubasii la militie, nu puteau dovedi nimic. Dupa slujbele la acea biserica si la acel preot batran, tanarul a urcat pe stalpul din fata casei sa agate un fir electric batut de vant. S-a electrocutat, a cazut si a murit pe loc.
Dar cel mai shocant caz a fost al unei familii de oameni batrani si fiul lor, casatorit. Acest fiu avea o sotie cam lenesa, nu-i prea placea munca nici la camp nici in gospodarie. Dar aveau vreo doi-trei copii. El, tractorist, era plecat cam tot timpul zilei, iar cand venea seara acasa, gasea de mancare semipreparate, pregatite din conserve si alte alea ce puteau fi cumparate din magazin. Intrebata de unde are bani sa tot cumpere, ea spunea ca din economiile ei... Intr-o zi parintii lui i-au intrebat daca nu cumva le-au umblat prin bani, fiindca de la un timp au inceput sa lipseasca sume din ce in ce mai mari. Omul, stiindu-se nevinovat, a negat orice amestec. Femeia n-a recunoscut nimic. Dupa un timp, batrana a spus ca, daca stiu ceva sa spuna inainte de a merge la biserica sa plateasca. Dar ea tot n-a recunoscut. In mod normal, aceste slujbe dureaza - cred! - 40 de zile. Afland ca batrana a vorbit serios, dupa vreo doua saptamani, femeia i-a recunoscut sotului, apoi au mers impreuna sa spuna adevarul si parintilor. Batrana a mers la preot chiar a doua zi (desi acea biserica nu era foarte aproape de localitatea noastra) si i-a cerut sa intrerupa slujbele. Si totusi, cand s-au implinit 40 de zile, barbatul acelei femei si fiul celor pagubasi, s-a rasturnat cu tractorul intr-o rapa si a murit sub ochii nostri care ne-am adunat in jurul lui. Eram copil pe-atunci, nu intelegeam eu multe lucruri. Femeia s-a recasatorit in foarte scurt timp, si-a crescut copiii din vechea casatorie, a mai facut si altii, iar cand primii copii si-au cam gasit rostul pe lume, femeia a fost lovita de tren in timp ce incerca sa coboare pe partea opusa peronului.
Eu cred ca preotul nu se roaga pentru ceva anume, si in nici un caz pentru rau, ci doar face niste slujbe speciale si nici nu crd ca el este constient ca in urma acelor slujbe, de cele mai multe ori cineva trebuie sa moara... Cert este ca aceste lucruri au existat, exista si vor continua sa existe in jurul nostru. Poate ca minciuna, rautatea, invidia bolnava, ar trebui intr-adevar nimicite, dar cum ramane cu rabdarea, intelepciunea, iertarea?...
Gradina Lui Dumnezeu e mare, si multe fructe otravite ne par deosebit de apetisante!...
|