Buna sa va fie inima! Si eu ca multi alti crestini romani traiesc in strainatate, numai de un an.Pot spune ca, dupa un an de trait printre straini, nicaieri nu e ca acasa. Sunt o fire maleabila si ma adaptez cu usurinta oriunde as trai, nu este chiar atat de geu printre straini. Te poti simti strain si in tara natala daca nu ai relatii bune cu familia si prieteni sinceri cu care sa imparti si bucurii si necazuri. Nu este cazul meu da am intalnit astfel de oameni. Sotul meu este trimis cu serviciul in diferite tari si bineanteles ca eu sunt cu el ca sa zic asa si la bine si la rau.Asa ca in decurs de un an am fost in Tenerife o luna, in Spania 7luni iar acum suntem in Franta din luna august. Care sunt diferentele intre aceste tari si Romania?In primul rand oamenii,nu toti pentru ca nu toti sunt la fel, nu putem generaliza. Vorbesc de un procent de 60% de oameni in Romania care sunt foarte mandrii si plini de ei, dau impresia ca sunt superiori ca nimeni nu sunt ca ei, fete pline de fite si barbati plini de figuri, oameni care nu respecta pe nimeni decat pe ei insisi. Oameni care nu stiu cum sa te fure mai repede fara pic de rusine,soferi nervosi si plini de aere daca au o masina mai fitoasa, vanzatoare care te trateaza ca si cum te-ai duce la cersit nu la cumparat, politisti mistocari care trateaza omul ca pe un nimic uitand ca sunt platiti din banii nostrii. Mi-e mila de cersatori dar trebuie sa recunosc ca dau o imagine tarii nu prea placuta.Oare nu se poate face nimic? Aici am vazut numai unul care era polonez cu iubita lui,statea zile intregi la intrarea intr-un supermarket cu cutia de bere si tigarile langa ei, cum de altfel se intampla si cu unii "nevoiasi" de pe la noi. Pe betivani si drogati nu ii consider nevoiasi Acum cum sunt oamenii de aici tinand acelasi procent de mai sus, in primul rand sunt respectuosi, oriunde ai merge, indiferent cu cine vorbesti esti respectat si tratat ca o persoana. Vad oameni linistiti,comunicativi si nu mi se par stresati. Acum trebuie sa fiu sincera in continuare si sa spun ca strainii mi se par mai superficiali decat romanii ,ca francezii mi se par mai reci decat spaniolii si ca multi spaniolii au o problema cu drogurile,fete minore si baietandri, libertini drogati si beti. In concluzie fiecare padure cu uscaciunile ei si Romania ramane pentru mine tara unde ma simt mai aproape de Dumnezeu chiar daca sunt multi oameni care te ranesc prin comportamentul lor nu prea agreabil.Imi iubesc tara pentru bisericile si manastirile pe care le are, pentru marii duhovnici ai nostrii si pentru ca acolo ma simt acasa.Pe mistocari si pe cei care nu-si respecta aproapele sa-i indrepte Dumnezeu.Eu imi iubesc in continuare tara pentru ca sunt romanca si-mi place sa cred ca fac parte din cei 40%.Dumnezeu sa ne ajute!
|