![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Vezi tu Andrei, prea putin conteaza in fata vesniciei daca tu crezi ca Universul are cateva mii de ani sau daca eu cred ca e vechi de miliarde de ani. Si asta imi place la crestinism, ca nu e legalist, nu-ti fixeaza un set precis de reguli care sa te tintuiasca fix, intr-un punct. Te lasa liber si te asteapta sa te mantuiasca, cu voia ta. Citeam prin Pateric despre un Sfant care s-a mantuit desi avea oarece convingeri gresite, care tineau de o invatatura mai dificila a dogmaticii (ceva despre intruparea Fiului). Daca ma enervez o si gasesc.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eu cred ca e important sa stim daca lumea s-a format intr-o clipa, sau de-a lungul a mii, milioane de ani, pentru ca are mare legatura cu puterea lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu nu a putut sa creeze si sa transforme materia intr-o clipita, atunci oare cum reuseste sa faca minuni cu sufletele noastre? caci sufletul este deasupra materiei. Cat despre sfantul din Pateric, e posibil sa fie asa. La Dumnezeu toata sunt cu putinta. Dar sa nu uitam ca sfantul de care vorbesti a vietuit in pustie, unde nu avea acces la informatiile de care dispunem noi azi (stiintifice si teologice). Sa nu ne asemanam totusi, cu Sfintii din Pateric. Foarte multa lume rataceste azi spunand ca a crede in Dumnezeu tine de vietuire, nu de dogme. Ori Sfantul Ioan Gura de Aur ne invata ca trebuie sa vietuim atat dupa dragoste cat si dupa dogme, fara a le desparti. Oare dogmele nu tot din dragoste ne-au fost date? Si daca nu te superi, caci o spun cu dragoste - nu de la Trinitas Tv ar trebui sa luam invatatura... asta e parerea mea. sa ma ierti daca gresesc! |
|
|
||||
|
||||
|
as mai vrea sa adaog ca povestea nu ne spune decat ca Sfantul s-a mantuit in ciuda unei greseli dogmatice, din marea mila a lui Dumnezeu. Asta nu inseamna ca trebuie sa repetam si noi aceasta greseala, sa vedem ce se intampla. :)
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Totul este devenire si evolutie pe lumea asta, pentru ca la temelia ei sta ideea de Jertfa, de transformare, de moarte si inviere continua. Este atat de clar pentru mine. Nici sufletele noastre nu sunt transformate instantaneu, ci incet si cu multa rabdare. Numai cazurile Apostolilor sunt clasificate ca minuni, cand au lasat plasele si I-au urmat instantaneu Necunoscutului care a venit sa Se faca cunoscut...
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
Mantuirea talharului de pe cruce, primul om intrat in Rai dupa Adam este icoana Facerii. Asa cum prin puterea si dragostea lui Dumnezeu a fost mantuit talharul, intr-o clipa, astfel a fost facuta si lumea.. |
|
|
||||
|
||||
|
Sa te ierte Dumnezeu pentru ce spui.
>> Sa ma ierte pentru ca gandesc? Jertfa, transformare, moarte, inviere - unde incape exact evolutia aici? E posibil sa confunzi VARIATIA (un principiu de genetica), cu transformarea efectiva dintr-o specie in alta. E o diferenta imensa... >> Vezi linkul de mai sus, nu vorbesc de genetica. Dar poate fi adaugata pe lista. Mantuirea talharului de pe cruce, primul om intrat in Rai dupa Adam este icoana Facerii. Asa cum prin puterea si dragostea lui Dumnezeu a fost mantuit talharul, intr-o clipa, astfel a fost facuta si lumea.. >> Astea-s cazuri exceptionale, la rigoare: talharul, Petru si ceilalti ucenici. Eu vorbesc la modul general. Este parerea ta ca lumea a fost facuta instantaneu - si ti-o respect. Pace!
|
||||
|
||||
|
Citat:
Si eu sunt constient ca ma pot insela. Parintele Galeriu a gandit altfel, de aceea nu-mi place sa ma arunc la o concluzie. Cred totusi ca parintele, datorita trairii lui inalte si a rugaciunii puternice a fost ferit de implicatiile reale ale ideii evolutioniste asupra sufletului. L-a pazit Dumnezeu.. Nu prea exista cazuri exceptionale in Sfanta Scriptura. Totul este nou, totul are aplicabilitate pentru noi, si va avea mereu aplicabilitate pentru toti. E adevarat ca ne apropiem de Dumnezeu cu smerenie si cu pasi mici, in timp, insa daca spunem ca mantuirea este cumulul virtutilor noastre, uitam de smerenie. Mantuirea o putem castiga sau o putem pierde intr-o clipa. Dumnezeu poate invinge raul din noi intr-o clipa, caci mare este puterea Lui. La fel si cu lumea... |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Eu imi exprim niste pareri, nu trag concluzii. Singur Dumnezeu stie adevarul pe care ni-l va descoperi in mod deplin la Judecata de Apoi. Citat:
Observ si la tine greseala multora care vor mantuire cu de-a sila. Dumnezeu a lasat niste legi de netrecut in Creatia Sa, legi neclintite. Iar in special in fiintele rationale a lasat libertatea. Deci Dumnezeu nu vrea niciodata sa invinga raul din nimeni fara alegerea celui in cauza. Cu alte cuvinte, este fals ce sustii tu mai sus. Mai rar auzi de o metanoia brusca, instantanee... Iar daca se intampla este pentru ca asa vrea omul respectiv, nu pentru ca Dumnezeu poate.
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Oare caut Imparatia cerurilor? | AGabriela | Generalitati | 9 | 31.08.2012 18:04:27 |
| Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? | alexdu | Generalitati | 79 | 23.09.2011 17:55:07 |
| Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? | elom | Nunta | 38 | 17.08.2011 00:45:58 |
| Care este rostul pe pamant a celor necasatoriti si a celor fara copii? | sophia | Nunta | 52 | 18.10.2010 13:02:02 |
| PACATOSII FURA IMPARATIA CERURILOR!!! | sergiub | Preotul | 6 | 12.05.2008 00:50:11 |
|
|