Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2009, 01:12:53
TudorGheorghe
Guest

Implicit Cruce?

Vreau sa va dau o intrebare tuturor :

Cine stie cum trebuie omul sa-si faca semnul crucii cu mina corect si ce semnifica pozitia degetelor ???
Reply With Quote
Vechi 17.12.2009, 10:59:38
anne's Avatar
anne anne is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit Draga TudorGheorghe,

Citat:
În prealabil postat de TudorGheorghe Vezi mesajul
Vreau sa va dau o intrebare tuturor :

Cine stie cum trebuie omul sa-si faca semnul crucii cu mina corect si ce semnifica pozitia degetelor ???
Semnul Crucii se face astfel: se împreună trei degete de la mâna dreaptă (degetul mare, arătătorul și cel mijlociu, în timp ce celelalte două degete se țin strânse în palmă) și se duc la frunte, apoi la piept, la umărul drept și la urmă la umărul stâng, rostind cuvintele: În numele Tatălui (la frunte) și al Fiului (la piept) și al Sfântului Duh (la ambii umeri), după care apoi, lăsând mâna în jos, zicem «Amin!»
«În numele Tatălui» însemnează cinstirea lui Dumnezeu–Tatăl, Stăpânul tuturor. Coborârea mâinii la piept rostind cuvintele «și al Fiului» înseamnă coborârea Fiului lui Dumnezeu pe pământ pentru mântuirea noastră. Iar ducerea mâinii de la umărul drept la cel stâng rostind cuvintele «și al Sfântului Duh» înseamnă împăcarea noastră cu Dumnezeu și împreunarea cu El, prin harul Sfântului Duh adus nouă de Dumnezeu–Fiul.
Cele trei degete impreunate insemneaza Sfanta Treime : TATAL, FIUL si DUHUL SFANT, iar celelalte doua din palma: cele doua firi ale Mantuitorului (cea de OM si cea de Dumnezeu).

Mai multe despre Sfanta Cruce gasesti aici:

http://cleopasihastria.wordpress.com...sfintei-cruci/
"Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste , nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate , ci se bucura de adevar . Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade niciodata..."

Last edited by anne; 17.12.2009 at 11:06:35.
Reply With Quote
Vechi 04.09.2010, 01:40:35
madapopa madapopa is offline
Junior Member

Data înregistrării: 04.09.2010
Smile Dumnezeu tatal meu binecuvanteaza-ma.

Doamne Dumnezeul nostru,
Una din pacatosii pamantesti
Madalina-Daniela este numele ei;
Nu stie cum sa-Ti multumeasca si sa Te prea slaveascsa.
Ea in Tine si-a pus nadejdea,
Zi de zi alaturi sa-i fii.
Ea Te chiama si Te iubeste pana va muri.
Urca a ei privire catre cer si-Ti zice:

Tu esti Tatal meu,
Ajutorul meu,
Trimite-mi ,te rog,harul Tau;
Acum iti trimit,si eu,acolo pe taramul Tau....aceasta poezie.

Mila Ta nesfarsita
Este Sfanta pentru mine.
Uita-te,te rog,in jos si
BINECUVANTEAZA-MA.

ACEASTA POEZIE ESTE COMPUSA DE MINE ACUM 8ANI.DACA CITITI PRIMA LITERA DE LA FIECARE VERS VETI FORMA O PROPOZITIE IMPREUNA CU ULTIMUL CUVANT.ATI DESCOPERIT FRAZA?
Reply With Quote
Vechi 16.04.2011, 19:36:21
eeaotly eeaotly is offline
Member

Data înregistrării: 15.02.2011
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anne Vezi mesajul
Semnul Crucii se face astfel: se împreună trei degete de la mâna dreaptă (degetul mare, arătătorul și cel mijlociu, în timp ce celelalte două degete se țin strânse în palmă) și se duc la frunte, apoi la piept, la umărul drept și la urmă la umărul stâng, rostind cuvintele: În numele Tatălui (la frunte) și al Fiului (la piept) și al Sfântului Duh (la ambii umeri), după care apoi, lăsând mâna în jos, zicem «Amin!»
«În numele Tatălui» însemnează cinstirea lui DumnezeuTatăl, Stăpânul tuturor. Coborârea mâinii la piept rostind cuvintele «și al Fiului» înseamnă coborârea Fiului lui Dumnezeu pe pământ pentru mântuirea noastră. Iar ducerea mâinii de la umărul drept la cel stâng rostind cuvintele «și al Sfântului Duh» înseamnă împăcarea noastră cu Dumnezeu și împreunarea cu El, prin harul Sfântului Duh adus nouă de DumnezeuFiul.
Cele trei degete impreunate insemneaza Sfanta Treime : TATAL, FIUL si DUHUL SFANT, iar celelalte doua din palma: cele doua firi ale Mantuitorului (cea de OM si cea de Dumnezeu).

Mai multe despre Sfanta Cruce gasesti aici:

http://cleopasihastria.wordpress.com...sfintei-cruci/
Tu zici că cele două degete reprezintă natura umană și cea divină a lui Hristos. Mai departe, altcineva spune că semnifică puntea binelui și cea a răului. Interesante interpretări!

Când eram mică, la noi în clasă umbla zvonul că cele două degete sunt Adam și Eva îngenunchiați în fata Sfintei Treimi (celelalte 3 degete unite). O interpretare plină de poezie făcută de niște copii...
Reply With Quote
Vechi 02.07.2011, 01:08:04
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eeaotly Vezi mesajul
O interpretare plină de poezie făcută de niște copii...
Cand am citit aceste randuri am simtit durere. Nu tristete, ci mai mult decat tristete. Durere.

Sa mergi odata in Roma si sa vizitezi catacombele San Callisto. Sa atingi cu mana ta roca aceea vulcanica in care au fost ingropati cei ce si-au dat viata pentru Hristos. sa-ti plimbi mana in gropile si firidele unde au zacut trupurile acestor oameni care odata au trait si au gandit asa cum traiesti si gandesti si tu, dar al caror sfarsit a fost dovada suprema a dragostei de Dumnezeu. Si-au dat viata pentru a-L marturisi. Au preferat sa moara decat sa se lepede de crediinta. Au preferat sa fie omorati decat sa arunce o vorba asa, necugetata, la adresa Lui Hristos, a Lui Dumnezeu. Asta in timp ce noi vorbim si iar vorbim, fara sa ne gandim macar o clipa la greutatea, adevarul si importanta cuvintelor pe care le rostim.
Linga cripta episcopilor, unde sint ingropati episcopii martiri - adica acei oameni carora Dumnezeu insusi le-a dat Harul deplin al Apostolilor, iar ei din dragoste si-au dat viata pentru El - exista mormantul Sfintei Cecilia. Aceasta sfanta a suferit moartea martirica pe vremea imparatului Diocletian (anii 244 - 311). Si atata dragoste avea pentru Hristos incat in timp ce i se taia gatul, ea canta (de aceea cei din Roma o considera ocrotitoarea muzicii corale). Noi ortodocsii o praznuim pe 22 noiembrie.
Sa mergi acolo in catacombe si sa vezi statuia ei in cripta care i-a gazduit trupul, cu degetele de la o mana impreunate in trei, ca si cand le tine pentru a-si face cruce, insemnand Sfanta Treime, iar la cealalta mana isi tine cele doua degete intinse insemnand cele doua firi ale Lui Hristos, si apoi sa te gandesti la tine - la cate ai face tu pentru Hristos! Sa te intrebi daca ai fi in stare sa mori pentru El sau daca ai fi in stare sa faci vreodata un asemenea scarificiu, sa-ti dai viata pentru cineva, asa cum a facut aceasta Sfanta! Si dupa ce iti raspunzi constiintei tale la aceste intrebari, dupa ce ii vei atinge cu mana ta mormantul, apoi sa vii sa ne spui cum e cu poeziile facute de copii...!
Vechi 26.01.2012, 19:51:14
eeaotly eeaotly is offline
Member

Data înregistrării: 15.02.2011
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Cand am citit aceste randuri am simtit durere. Nu tristete, ci mai mult decat tristete. Durere.

Sa mergi odata in Roma si sa vizitezi catacombele San Callisto. Sa atingi cu mana ta roca aceea vulcanica in care au fost ingropati cei ce si-au dat viata pentru Hristos. sa-ti plimbi mana in gropile si firidele unde au zacut trupurile acestor oameni care odata au trait si au gandit asa cum traiesti si gandesti si tu, dar al caror sfarsit a fost dovada suprema a dragostei de Dumnezeu. Si-au dat viata pentru a-L marturisi. Au preferat sa moara decat sa se lepede de crediinta. Au preferat sa fie omorati decat sa arunce o vorba asa, necugetata, la adresa Lui Hristos, a Lui Dumnezeu. Asta in timp ce noi vorbim si iar vorbim, fara sa ne gandim macar o clipa la greutatea, adevarul si importanta cuvintelor pe care le rostim.
Linga cripta episcopilor, unde sint ingropati episcopii martiri - adica acei oameni carora Dumnezeu insusi le-a dat Harul deplin al Apostolilor, iar ei din dragoste si-au dat viata pentru El - exista mormantul Sfintei Cecilia. Aceasta sfanta a suferit moartea martirica pe vremea imparatului Diocletian (anii 244 - 311). Si atata dragoste avea pentru Hristos incat in timp ce i se taia gatul, ea canta (de aceea cei din Roma o considera ocrotitoarea muzicii corale). Noi ortodocsii o praznuim pe 22 noiembrie.
Sa mergi acolo in catacombe si sa vezi statuia ei in cripta care i-a gazduit trupul, cu degetele de la o mana impreunate in trei, ca si cand le tine pentru a-si face cruce, insemnand Sfanta Treime, iar la cealalta mana isi tine cele doua degete intinse insemnand cele doua firi ale Lui Hristos, si apoi sa te gandesti la tine - la cate ai face tu pentru Hristos! Sa te intrebi daca ai fi in stare sa mori pentru El sau daca ai fi in stare sa faci vreodata un asemenea scarificiu, sa-ti dai viata pentru cineva, asa cum a facut aceasta Sfanta! Si dupa ce iti raspunzi constiintei tale la aceste intrebari, dupa ce ii vei atinge cu mana ta mormantul, apoi sa vii sa ne spui cum e cu poeziile facute de copii...!
Îmi pare rău că m-ai înțeles greșit și ți-am pricinuit durere. Nu a fost în intenția mea să jignesc sentimentele nimănui. Eu doar încercam să descriu o stare de spirit și un fapt petrecut cu mulți ani în urmă.

Nu, nu am fost la catacombe și nici nu cred că voi ajunge vreodată. Implicit, nu am avut cum să trec prin acea experiență pe care - bănuiesc - că ai avut-o tu. Însă pot să-mi închipui, cred eu, destul de bine.

Expresia mea a fost o metaforă. O metaforă ce s-a născut din propria mea experiență, și anume, din trăirile din copilărie. Refuz să cred că ți-ai uitat cu totul copilăria, refuz să cred că ai uitat starea de poezie caracteristică acelei perioade a vieții. Și mă îndoiesc că există incompatibilitate între credință și această stare de spirit.
Vechi 17.12.2009, 18:10:38
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de TudorGheorghe Vezi mesajul
Deci, semnul crucii facut incorect nu ajuta la nimic, nu are nici un efect ....
Sa ne straduim noi sa facem mereu Sfanta Cruce cum se cuvine! Daca semnul are sau nu "efect" la cei ce il fac stramb, sau cu degetele lasate in voia libera, aceasta noi nu o stim. Semnul Sfintei Cruci nu este magie. Prin Cruce il chemam pe Hristos, in mijlocul neputintelor si suferintelor noastre, caci El a luat asupra Sa toate suferintele, rastignit fiind. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.12.2009, 20:29:41
The_Fallen The_Fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.06.2009
Implicit

Prima rugaciune din acest thread este sublima, si cred ca ii reprezinta pe cei mai multi.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2009, 21:17:27
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

parca sunt cuvinte pe care toti le avem pe buze si in suflet. Ma bucur mult ca iti place rugaciunea.:) Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 03.09.2010, 02:08:48
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de The_Fallen Vezi mesajul
Prima rugaciune din acest thread este sublima, si cred ca ii reprezinta pe cei mai multi.
Nu stiu daca am mai trecut pe-aici vreodata, dar si mie mi-a placut foarte mult aceasta rugaciune. Cu ajutorul Dorinei, am indraznit sa o mai prelucrez un pic si s-o invat pe dinafara, fiindca pare scoasa din adancul sufletului, cu toata cainta si smerenia.
Dumnezeu sa binecuvinteze pe cel care-a conceput-o pentru intaia oara si sa ne ierte si pe noi pentru adaugirile pe caream indraznit sa le facem...

Iata, Doamne, Tu si eu!
Sunt un pacatos si-un rau!
Ce-a ajuns zidirea ta ?...
Nu sunt om. Sunt o lichea!

M-am pierdut si plang cu jale
Ca m-am abatut din cale.
Am inima impietrita
Si-s o oaie ratacita!

M-am spurcat in asta lume
In desfrau, placeri si glume…
Stii ca nu te mai iubesc
Si nici vrednic sa-ti vorbesc