![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Foarte buna observatie Vali calugarul isi dedica toata viata lui Dumnezeu si oamenilor,iar Sophia tu spuneai ca nu intelegi de ce un om alege sa se faca monah si nu preot de mir,ei aici intra mai multe chestiuni:
1. studentul dupa ce a finalizat facultatea ,daca are parohie libera este hirotonit preot,iar persoana care se duce la manastire trece prin mai multe stadii de pregatire:frate,monah,ierodiacon si mai apoi ieromonah(preot),si daca este cazul rotosinghel si arhimandrit,deci vedem ca la monahi preotia se ia dupa vrednicie iar nu dupa stiinta.2.cel care merge la manastire depune 3 voturi monahale:saracie de buna voie,adica el nu detine nici un bun al lui ci toate sunt ale tutror fratilor si parintilor din manastire,ascultarea neconditionata adica nu face nimic de capul lui ci numai ce ii spune staretul si ultima fecioria pana la moarte ,adica nu are voie de femei. 3.Daca nu ar mai fi calugari nu am mai avea arhierei. 4.Sa nu uitam ca Iisus ,apostoli,si majoritatea sfintilor au trait ca monahii sau au fost monahi. Deci sunt multe lucruri care ii fac pe oameni sa alega mansatirea
|
||||
|
||||
|
Citat:
a) nu poate face nimic de capul lui daca este casatorit, ci sa faca impreuna cu sotia/sotul b) nu poate avea mai mult decat familia, ci tre sa se jertfeasca pt familie si copii! c) nici nu poate sa isi lase sotia/sotul si sa greseasca cu alte persoane; sau nu poate sa faca anumite treburi ce sunt in afara de procreere, daca ei cauta doar placerea si nu implinirea iubirii cu scopul procreerii! 3. aici treaba sta putin cam ciudat... stii de ce? pt ca un calugar depune votul ascultarii, ori un episcop care e calugar este autoritatea suprema! ce ascultare face? spune canonul 2 de la Sf.Sofia! Am facut la Drept Canonic. Apoi Can.5 si 51 Apostolice interzice episcopului sa se desparta sa de sotie! Asta era cand un episcop era casatorit! Dar pt ca nu se descurca mai bine ca atunci cand ar fi fost necasatorit Can 12 al Sin 6 Ecumenic impune celibatul episcopilor, ATENTIE nu calugaria, ci CELIBATUL! Deci daca ne luam dupa Sf.Canoane pt Episcop se impune Celibatul, practica Bisericii dupa Mileniul 2 s-a hotarat ca sa fie dintre calugari! 4. Si Domnul Hristos si Sf.Apostoli au traiti singuri „monos” dar nedepunand voturile. Caci si Sf.Pavel spune dandu-se pe sine exemplu ca bine este fecioarei sa se marite, dar mai bine este sa ramana asa, dar in Slujba Domnului! Numa in sec 4 s-au pus bazele monahismului propriu-zis, desi istoria monahismului provine din Vechiul Testament, de la Sf.Prooroci!
|
|||
|
|||
|
Multa teorie dar viata este ceva mai complexa.
Serafim, este bine sa mergi la manastire si sa nu cauti tiparele din carti legate de saracie, ascultare, etc. In manastire sunt oameni, nu sunt perfecti, sunt in pregatire duhovniceasca iar comportamentul lor este posibil sa te sminteasca rau daca vei merge acolo cu gandul ca vei gasi niste parinti sfinti. Asa cum ti-am spus, tu trebuie sa fi cu inima numai la Hristos si la moarte iar toate care sunt pe langa tine sa le folosesti pentru folosul tau, altfel vei sfarsi rau. iar cea mai importanta virtute pe care trebuie s-o aiba un frate care vrea sa mearga pe calea calugariei este aceea care-l face sa nu judece pe aproapele, mai ales pe fratii din manastire la care ispititorul iti va arata la inceput numai patimi si lucruri de sminteala. Sa fi cu bagare de seama! Ispititorul n-are odihna atunci cand vrei sa faci ceva cu folos spre mantuire. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
+++ +++ +++ +++ Bunul Dumnezeu sa te Sfinteasca facIndute un vas ales de cinste placut LUI , si sa te intelepteasca intru lucarea poruncilor lui .amin amin amin Roagal pe Tatal Ceresc In Numele Preaiubitului Sau Fiu sa descopere tie voia lui , si descoperindo tie sa nu uiti pe frati tai din lume cu care ai avut multa partasie Intru IISUS Hristos Domnul. Sunt convins ca ai primit prin voia LUI Dumnezeu Intelepciunea si darul de a urma calea descoperita tie , mare minune si dar ai primit sa urmezi voii LUI amin amin amin, |
|
|
|||
|
|||
|
Ei draga frate ,Ioan cred ca Dumnezeu mi-a descoperit calea ,caci vreo 4 ani am fost in cumpana ,totusi mai mult doream monahismul,dar dupa varsta de 18 ani ,sa sti ca am fugit chiar la Manastirea Frasinei,am vazut ca toate intamplarile au facut sa-mi scoata in evidenta faptul ca trebuie sa raman in lume,doresc sa urmez Teologia,am intalnit si o fata minunata,dar sa sti ca stima mea fata de monahism in loc sa scada a mai crescut,am duhovnic un ieromonah care m-a ajutat foarte mult atuinci cand am venit inapoi de la Frasinei,n-am stat decat 2 zile,Staretul Neonil m-a sfatuit sa ma mai gandesc.Ei calugaria nu-i doar asa ....te duci si gata,trebuie mult,foarte mult.
|
|||
|
|||
|
Bun gind si buna cale ai ales Iubitul meu frate Intru Domnul Iisus, doresc sa te binecuvinteze Bunul Dumnezeu si sa daruiasca putre si rabdare si dragoste ca sa aduci mult rod In ogorul Lui, nu este cu nimic mai putina jertfa ce ai a o aduce in preotie ca si In calugarie ,Eu sarmanul asa scotesc ca In amIndoua cazurile lupta este mare si cel ce rabda si duce crucea pIna la sfIrsit se va Incununa cu cununa biruintei , si va auzi glasul Bunului MINTUITOR , spunInd vino sluga credincioasa ca peste putine a fost pus si rod bun ai adus vino dar intra In Imparatia ce gatita dreptilor de la Intemeerea lumii, si mai zic ca HRISTOS a spus unde vor fi doi sau tre adunati In numele MEU acolo si eu ma voi coborI In mijlocul lor, de asta zic ca nu se poate ca Intro Sf. biserica din multi care vin sa nu fie cel putin doi cu sufletul inaltat la cer sau In rugaciune adevarata cu preotul si cu toata convingerea spun ca hristos se coboara In mijlocul poporului cel bine credincios si dornic de a da lauda si slava bunulul Dumnezeu.
Urmeaza deci calea chemari si a Indemnului parintelui Duhovnic si roagate pentu tot poporu ce vetuieste pe Intreaga suprafata a pamIntului si pentu mine sarmanul si pacatusu ca si eu nu te perd din rugaciunea mea de toata ziua pe fratia ta si pe toti frati Intru IISUS HRISTOS DOMNUL NOSTRU,DOMNUL SLAVEI SI AL MILEI SI AL INDURARILOR. Dunul Dumnezeu sa va pazeasca , sa va bine cuvinteze pe toti drept maritori crestin ortodoxi si pe min nevrednicul si mult pacatosul robul lui amin amin amin Slava Tatalui si Fiului si Sf. Duh acum si pururea si In veciuvecilor amin Preasfnta nascatoare de dumnezeu roagal pe domnul milei pe care lai nascut sa se Indure de noi si sa ne miluiasca si sa nu ne pedepseasca dupa multimea faradelegilor noatre ci dupa a LUI mila si Indurare sa ne miluiasca amin amin amin +++ +++ +++ +++ |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Deruta legat de stabilirea zilelor/serilor de post in sistem bisericesc v.laic | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 21 | 05.09.2009 17:33:25 |
| Monah Zotic (Gaievski) - iNVATITI-I PE COPII SA SE ROAGE | patinina34 | Mari Duhovnici si predicile lor | 0 | 03.01.2009 07:12:32 |
| profil misionar pe un site laic | misionarul | Resurse ortodoxe on-line | 2 | 27.06.2008 00:32:09 |
|
|