Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Iudaismul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.12.2009, 18:47:40
Evreulcelales's Avatar
Evreulcelales Evreulcelales is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.07.2009
Locație: Israel-Ierusalim
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
interesant. multumesc pentru raspuns. este ceva ce tine doar de traditie si religie sau are si explicatii ce tin de sanatate? si de ce nu se mananca carne impreuna cu lapte la aceiasi masa?
Dupa cercetari care au fost facute in lungul anilor se presupune ca nu s-a mancat carne cu lapte deoarece in VT scrie ca sa nu mananci fiul vacii (am uitat cum se numeste in romaneste) in laptele mamei lui. Aci sunt doua teorii 1: in ebraica lapte=halav ,grasime =halev de aci ca a fost prost inteles cele scrise ca nu este permis sa gatesti carnea fiului vacii in grasimea ei. Teoria 2 : in acele timpuri se gaseau in regiune si alte popoare care aveau mancare traditionala carne cu lapte si Moise a dorit sa indeparteze pe poporul lui de popoarele pagane care se rugau la zei.
Despre sanatate,in Israel, si azi sunt multi porci mistreti si multi din ei sufera de un vierme-parazit care traieste in muschii lor.Porci nu mor de asta dar viermele sau ouale lui pot trece la oameni si ei mor de asta. Poate asta a fost motivul ca tocmai porcul este asa de afurisit la evrei.Apropo, si musulmanii nu mananca porc si cand sunt in strainatate sau in avion ,ei prefera menu cusher .
Vechi 30.12.2009, 19:38:28
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Evreulcelales Vezi mesajul
Dupa cercetari care au fost facute in lungul anilor se presupune ca nu s-a mancat carne cu lapte deoarece in VT scrie ca sa nu mananci fiul vacii (am uitat cum se numeste in romaneste) in laptele mamei lui. Aci sunt doua teorii 1: in ebraica lapte=halav ,grasime =halev de aci ca a fost prost inteles cele scrise ca nu este permis sa gatesti carnea fiului vacii in grasimea ei. Teoria 2 : in acele timpuri se gaseau in regiune si alte popoare care aveau mancare traditionala carne cu lapte si Moise a dorit sa indeparteze pe poporul lui de popoarele pagane care se rugau la zei.
Despre sanatate,in Israel, si azi sunt multi porci mistreti si multi din ei sufera de un vierme-parazit care traieste in muschii lor.Porci nu mor de asta dar viermele sau ouale lui pot trece la oameni si ei mor de asta. Poate asta a fost motivul ca tocmai porcul este asa de afurisit la evrei.Apropo, si musulmanii nu mananca porc si cand sunt in strainatate sau in avion ,ei prefera menu cusher .
da, cunosc ca nici musulmanii nu consuma porc, dar este oare posibil sa fie si din cauza ca porcul se hraneste cu tot felul de resturi si deci nu e foarte curat ca animal... ma gandeam eu. Interesant despre motivul pentru care nu se consuma carne de vaca impreuna cu lapte, frumoasa ratiune. Este valabil si pentru carnea de pui de exemplu sau peste, care nu se poate consuma impreuna cu laptele? intreb asta deoarece gaina nu produce lapte. Atunci in cazul ei nu ar fi valabil acelasi lucru?
Reply With Quote
Vechi 31.12.2009, 14:30:34
Evreulcelales's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
da, cunosc ca nici musulmanii nu consuma porc, dar este oare posibil sa fie si din cauza ca porcul se hraneste cu tot felul de resturi si deci nu e foarte curat ca animal... ma gandeam eu. Interesant despre motivul pentru care nu se consuma carne de vaca impreuna cu lapte, frumoasa ratiune. Este valabil si pentru carnea de pui de exemplu sau peste, care nu se poate consuma impreuna cu laptele? intreb asta deoarece gaina nu produce lapte. Atunci in cazul ei nu ar fi valabil acelasi lucru?
Poate o sa te mire dar porcul este nu numai un animal curatdaca i se da posibilitatea ci dupa ultimele cercetari a fost descoperit ca este mai inteligent decat cainii, de exemplu. Sunt tari unde se cresc porci in loc de caine sau pisica.Inca ceva care este foarte interesant: porcul este un animal care genetic este foarte apropiat la om.Din cauza asta,se schimba uneori valve la inima oamenilor cu cele luate de la inima de porc.Grefaj.
Poate strabunii au stiut si altele care noi nu le stim.Carnea,se intelege de vaca si de pasari. Pestele nu este in interdictie dar nu cunosc mancari de peste cu lapte ca nu merge la gust poate. Si ouale sunt arbitre.
Vechi 31.12.2009, 15:41:08
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
Poate o sa te mire dar porcul este nu numai un animal curatdaca i se da posibilitatea ci dupa ultimele cercetari a fost descoperit ca este mai inteligent decat cainii, de exemplu. Sunt tari unde se cresc porci in loc de caine sau pisica.Inca ceva care este foarte interesant: porcul este un animal care genetic este foarte apropiat la om.Din cauza asta,se schimba uneori valve la inima oamenilor cu cele luate de la inima de porc.Grefaj.
Poate strabunii au stiut si altele care noi nu le stim.Carnea,se intelege de vaca si de pasari. Pestele nu este in interdictie dar nu cunosc mancari de peste cu lapte ca nu merge la gust poate. Si ouale sunt arbitre.
Interesant despre porc.
Se foloseste uneori pentru peste pane si lapte, asta ma aflat si eu zilele trecute cand am vazut in supermarket un praf pt pane de peste la care se recomanda si lapte. :)
Reply With Quote
Vechi 31.12.2009, 16:01:47
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Totusi, Evreulcelales, cred ca trebuie sa fi existat si alte motive, simbolice, nu numai pedagogice, pentru care anumite animale si amestecuri de alimente erau considerate impure. Ma gandesc ca asa cum se considera simbolic sangele ca purtator al vietii si de asta nu se mananca dupa Vechiul Testament, tot asa si anumite animale nu se mancau si din motive simbolice.
Vechi 01.01.2010, 18:09:00
Evreulcelales's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Totusi, Evreulcelales, cred ca trebuie sa fi existat si alte motive, simbolice, nu numai pedagogice, pentru care anumite animale si amestecuri de alimente erau considerate impure. Ma gandesc ca asa cum se considera simbolic sangele ca purtator al vietii si de asta nu se mananca dupa Vechiul Testament, tot asa si anumite animale nu se mancau si din motive simbolice.
Se poate ca ai putina dreptate.Nu cred ca se poate declara sigur din ce motive au fost facute legile Cashrutului. Parerea mea personala este ca evreii au fost foarte interesati sa se deosebeasca de alte popoare in toate domenile vietii si printre ele si ce se mananca si ce nu.
Azi, cand noii soldati, recrutii fac primul serviciu militar care are ca scop sa fiu invatati sa implineasca ordinele comandantului, si ei sunt supusi la o lunga lista de ai voie si nu ai voie, toate astea numai ca sa faca pe noii supusi total si sa implineasca toate ordinele primite de la superiori. Poate tot Cashrutul a facut parte din planul lui Moise ca numai el sa fie ascultat si nimeni altul. Si in prima porunca este vorba ca sa se creada numai in unicul Dumnezeu si nu in altii. Cine stie.Poate am dreptate.
Vechi 01.01.2010, 21:39:50
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Se poate ca ai putina dreptate.Nu cred ca se poate declara sigur din ce motive au fost facute legile Cashrutului. Parerea mea personala este ca evreii au fost foarte interesati sa se deosebeasca de alte popoare in toate domenile vietii si printre ele si ce se mananca si ce nu.
Azi, cand noii soldati, recrutii fac primul serviciu militar care are ca scop sa fiu invatati sa implineasca ordinele comandantului, si ei sunt supusi la o lunga lista de ai voie si nu ai voie, toate astea numai ca sa faca pe noii supusi total si sa implineasca toate ordinele primite de la superiori. Poate tot Cashrutul a facut parte din planul lui Moise ca numai el sa fie ascultat si nimeni altul. Si in prima porunca este vorba ca sa se creada numai in unicul Dumnezeu si nu in altii. Cine stie.Poate am dreptate.
Da, asta este si ce spun crestinii, din cate am inteles eu. Era nevoie ca evreii sa se distinga de neamurile din jur si prin obiceiurile exterioare.
Mai este si explicatia didactica - sa se obisnuiasca sa asculte de Dumnezeu.
Cred ca mai sunt si explicatii legate de idolatrie, adica unele animale si obiceiuri erau legate de religii politeiste si idolatre.
Mai sunt si explicatii simbolice macar partial, probabil.

Dar eu am atunci o intrebare: ce sens au pentru evrei aceste interdictii si reguli in zilele noastre? Acum evreii nu mai trebuie sa se desparta de neamurile pagane, nu mai e nevoie sa se fereasca de religiile idolatre de atunci. Atunci ce sens dau evreii in zilele noastre acestor reguli? Este vorba rot de a se distinge intre neamuri si de a asculta de Dumnezeu, poate? Sau este doar o respectare a traditiei de atunci, chiar daca ea nu mai are sens astazi?
Vechi 10.09.2014, 17:35:16
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
Risc de autoimunizare??? Datorita asemanarii antigenice dintre porc, posibil sa eciste riscul sa facem anticorpi impotriva anumitor proteine de porc, care apoi sa le confunde si sa atace anumite structuri proprii orgamismului nostru??? Desigur, ipoteza e putin fortata, mecansimele sunt mult mai complicate, iar ca sa se observe asa ceva la vremea respectiva poate era intr-adevar nevoie de o adevarata revelatie ( sau poate cine stie s-a corelat consumul de porc cu anumite afectiuni, , bube, dermatite, gastroenterite, etc, desi nu si-a explicat nimeni la vremea aia mecanismu imunologic)
Ceva asemanator dpdv al mecanismului se intampla cand mananci carne de cal si alte rude, si faci antocorpi la carnea de cal ( desigur acestlucru nu se intampla decat daca anumite fractiuni proteice mari ajung ca atare in sistemul circulator), si apoi te vaccinezi cu ser antitetanic, de exemplu, care e facut din ser de cal hiperimunizat cu toxina tetanica....riscand chiar un soc anafilactic fatal
Repet sunt doar supozitii si ipoteze nedocumemtate stiintific indeajuns, (asta cu serul de cal am vazit-o si eu intr-un film), si apoi, pe vremea lui Moise nu se vaccina nimeni cu ser heterolog, asa ca putea manca cata carne voiau de cal, magar sau zebra ( desi si acestia au o boala infectioasa, pe care cu siguranta o aveau si atunci si se transmite la om si prin contact, nu neaparat mancand-ol...in fine, sunt multe inexactitati medicale in VT, nu se cunosteau toate cauzele si epidemiologia lor ( de ex se credea ca lepra se poate curata cu apa de la rau:), sau se confunau unele secretii fiziologice ale barbatului/femeii cu cele patologice), insa primele principii ale carantinei ai profilaxiei au fost instituite acum/aici, respectiv izolarea bolnavului pt o perioada de timp ai reprimirea in comunitate abia dupa o reexaminiare, apoi " decontaminarea" contactilor si a examinatorului, cat si un minim diagnostic diferential ( intre lepra, raie si alopecia neinfectioasa)

Last edited by fallen; 10.09.2014 at 17:56:10.
Reply With Quote
Vechi 09.02.2016, 04:02:08
julianms's Avatar
julianms julianms is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.08.2010
Locație: Gratia, Teleorman
Implicit

Am citit toate cele 48 de postări anterioare. Și mi s-a părut un topic bun.
Și eu vroiam să aflu ceva legat de medicină/sănătate...
Pentru că eu cred că Dumnezeu a dictat acele rânduieli lui Moise pentru sănătatea poporului evreu, nu pentru ceva "simbolic"... Multe cercetări (din timpuri "moderne" mai ales) au afirmat (confirmat) că acele restricții au fost dictate parcă de un "medic"...
...În ce mă privește, nu cred într-o exactitate absolută (100%) a vorbelor transmise de divinitate. Ele au fost transmise unui om. (Și chiar dacă era vorba de Moise, acela, mare profet, a făcut și greșeli. Dar mi-ar fi greu să le descriu eu). Alte idei, pe scurt, enumerate rapid:

- Moise nu era Mesia. Moise a mai făcut și greșeli (iar Iisus a fost chiar pus în situația de «a găsi scuze lui Moise» - vorba vine - adică a zis că «...Moise a zis ***... dar dintru început n-a fost așa»...etc).
Iisus nu a greșit cu nimic. Și dacă era ceva cu adevărat important, Iisus ar fi spus, cu siguranță... Dar el n-a spus nimic nici despre «peștele care n-are solzi», nici despre rumegătoare, nici despre «copite». Evreii de religie mozaică au ținut o lege (și încă o mai țin) dar e cam exagerat, forțat să zicem/credem că "dieta" i-a făcut să "reziste" atât de mult. (Iar egiptenii sunt, practic, de «vârsta» lor - și n-aveau aceeași dietă)

- Fiul risipitor s-a dus «în străinătate» și a păzit porcii.
(Să fi făcut Iisus vreo «aluzie»?... Nu cred. Iisus vorbea des în pilde, dar nu ironiza niciodată...).
Fiul risipitor și-a dorit să mănânce roșcove, ca și porcii pe care-i păzea. Dar «nu i le dădea nimeni».
Evanghelistul Luca nu era nici el Mesia. Era «pasibil de greșeală». Așa că nici să interpretez ce-a scris el - după model protestant - nu vreau să fac. Cred că aș înșira doar bizantinisme...
Nu sunt vegetarian (deși îmi doresc de mult asta, dar nu prea cred că o să reușesc). Mănânc carne foarte rar. (Carne de porc extrem de rar, mai ales de vreo 10 ani). Dar nu pot crede că «porcul este un animal necurat». Nu pot crede... Atât.

- Poporul evreu a rezistat «atât» fiindcă a respectat mult ÎNTREAGA lor Lege.. dar mai ales pentru că Dumnezeu a vrut ca poporul evreu să existe în continuare.

- Eu sunt cu mult mai mult «pasibil de greșeală» decât Moise sau Luca.
Dar eu n-am vrut să contrazic pe nimeni. Doar să spun că părerea mea este un pic diferită de ce am citit... pe alocuri. (Foarte puțin. Adică mi-a plăcut 90% din ce am citit, sunt deci de acord, am aceeași părere. Dar am găsit câteva lucruri exprimate «simplist» - și nu cred că priveau credința...)

- «Simplist» sunt și eu când scriu «Iisus nu a greșit cu nimic».
Dar eu sunt creștin ortodox. Cum să pot eu spune că DUMNEZEU a greșit???

*** Cred că aș mai avea de spus destule. Dar nu-mi place deloc zona Balcanică (mă refer la un anume tip de discuții), nu am "fire" de balcanic. Dar cred că încă sunt, din păcate, un «latin»... Mai am de lucru ca să scap și de pacostea asta... deci să nu mai fiu "decât" creștin... Acum îmi doresc să sfârșesc postarea - și cine știe când mai intru eu pe Forum ca să mai postez ceva?...

Slavă lui Dumnezeu !

« Slavă lui Dumnezeu ! »

« Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul »
Reply With Quote
Vechi 10.09.2014, 17:29:25
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
Si eu m-am gandit la trichinelloza !
Reply With Quote
Răspunde