Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.01.2010, 17:34:06
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Interesanta discutie. Nu m-am gandit la asta.
Mai intai ca nici n-am inteles pana acum fraza cu "sa plinim". Eu mereu am inteles "sa primim" si m-am intrebat cum adica sa primim?
Urmarile limbajului arhaic bisericesc, nu le intelege tot omul.
Sa plinim inseamna sa o facem (rugaciunea)? Eu asa as intelege.

Pe urma la euharistie:
Noi nu stim ce se face acolo in altar (este taina, nu?), dar eu imi imaginez ca atunci cand preotul spune acele vorbe, se considera transformarea in Trup si Suflet.
Totusi exista unele liturghii (nu mai stiu cand) in care se intampla altfel si apare forma la trecut.
Preotul povesteste (ca si la catolici de altfel): si a luat painea si a dat-o ucenicilor etc.
Si de ce este asa atunci? De ce sunt aceste doua forme de euharistie?

In rest eu vad aceasta forma de prezent continuu cum ii spuneti voi, ca exprimand insasi continuitatea.
Slujbele se repeta si se repeta, credinta este mereu si nu se opreste si se repeta.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 18:42:51
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Vorbindu-ne părintele despre jertfa liturgică , spunea că aceasta este jertfa sacramentală sub forma văzută a pâinii și a vinului, care la epicleză se transformă în real Trup și Sânge al Mântuitorului, în chip nesângeros. Este Jertfa dragostei de comuniune cu Iisus Hristos. Jertfa din Liturghie se aduce pretutindeni și este actualizarea prezenței Mântuitorului nemărginit în dragostea Sa în mijlocul nostru, Cel care S-a crucificat o dată pentru totdeauna. De fapt Liturghia este continuarea prezenței Mântuitorului în mijlocul nostru.
Vechi 04.01.2010, 18:51:24
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Mai intai ca nici n-am inteles pana acum fraza cu "sa plinim". Eu mereu am inteles "sa primim" si m-am intrebat cum adica sa primim?
Urmarile limbajului arhaic bisericesc, nu le intelege tot omul.
Sa plinim inseamna sa o facem (rugaciunea)? Eu asa as intelege.
A plini nu inseamn a face, inseamna a termina, a finisa, a face complet, a implini intr-un sens chiar. Expresia se foloseste pe la sfarsitul unei slujbe, de obicei, daca ai observat. Desi de obicei mai dureaza ceva timp slujba cand auzi 'sa plinim rugaciunea noastra...' :D
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 18:53:22
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:

Pe urma la euharistie:
Noi nu stim ce se face acolo in altar (este taina, nu?), dar eu imi imaginez ca atunci cand preotul spune acele vorbe, se considera transformarea in Trup si Suflet.
Trup si Sange.
Nu, nu e taina..poti sa citesti si tu in carte ca sa vezi ce se intampla si ce spune preotul.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 19:17:33
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Scuze, da, sigur - Trup si Sange
Da, pot sa citesc, dar se spunea in alte posturi de momentul in care se produce transformarea, iar eu spuneam ca nu stim, din moment ce teoretic cel putin, noi nu stim ce se petrece in altar, sau nu avem voie sa stim, pentru ca este taina (Taina Euharistiei).
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 19:21:54
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Scuze, da, sigur - Trup si Sange
Da, pot sa citesc, dar se spunea in alte posturi de momentul in care se produce transformarea, iar eu spuneam ca nu stim, din moment ce teoretic cel putin, noi nu stim ce se petrece in altar, sau nu avem voie sa stim, pentru ca este taina (Taina Euharistiei).
Vezi ce ti-am scris mai sus despre ce inseamna Taina in limbaj bisericesc.

Sigur ca avem voie sa stim, nu este secret. Numai ca nici noi, nici preotii care spun rugaciunile nu putem cuprinde cu mintea in intregime ce se intampla.
Vechi 04.01.2010, 19:28:09
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Cu toate că nu se dezbate aici această temă, vreau cu scuzele de rigoare, să amintesc ceva în legătură cu pomelnicele date la Sf. Liturghie . Văd mai tot timpul că mulți dau pomelnice până aproape de sfârșitul Slujbei . Este bine ca pomelnicele să fie date până la începerea Sf. Liturghii , pentru că pomelnicele pot fi pomenite până la ieșirea cu sfintele daruri , căci odată sfintele aduse pe Sf. Masă nu se mai pot adăuga părticele nici la vii , nici la adormiți. Ce se întâmplă cu restul pomelnicelor care nu mai sunt pomenite după ce au fost așezate miridele pe disc ? Ele mai pot fi pomenite în timpul cântării axionului Maicii Domnului, fără a mai fi scoase miride, deci este mult mai bine ca toate pomelnicele să fie aduse la INCEPUTUL SLUJBEI .
Vechi 13.01.2010, 04:14:38
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Cu toate că nu se dezbate aici această temă, vreau cu scuzele de rigoare, să amintesc ceva în legătură cu pomelnicele date la Sf. Liturghie . Văd mai tot timpul că mulți dau pomelnice până aproape de sfârșitul Slujbei . Este bine ca pomelnicele să fie date până la începerea Sf. Liturghii , pentru că pomelnicele pot fi pomenite până la ieșirea cu sfintele daruri , căci odată sfintele aduse pe Sf. Masă nu se mai pot adăuga părticele nici la vii , nici la adormiți. Ce se întâmplă cu restul pomelnicelor care nu mai sunt pomenite după ce au fost așezate miridele pe disc ? Ele mai pot fi pomenite în timpul cântării axionului Maicii Domnului, fără a mai fi scoase miride, deci este mult mai bine ca toate pomelnicele să fie aduse la INCEPUTUL SLUJBEI .
L-am auzit pe preot spunandu-i unei doamne, care a venit chiar la sfarsitul Liturghiei, ca pomelnicul ei ramane pt saptamana viitoare...
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 13:39:25
pui pui is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2008
Smile

:)Eu cred ca cel important este sa te duci la Sf Liturghie cu inima curata. Ducanduma mereu la Sf liturghie si de fiecare data cand merg ma simt bine toata saptamana:) Si chiar vorbeam cu parintele diacon de la biserica mea Despre oamenii care uneori uita de ce au venit la biserica, in loc sa ii multumeasca lui Dumnezeu pt binele dat se uita urat pe mine si bombane Ca eu fiind in scaun cu rotile ma bag in fata ,mai ales cAnd iese preotul cu Sf darurii. am intrebat pe parintele diacon si a spus sa stau linistita ca nu este un alt loc mai potrivit pentru mine decat infata si ma linistit acum ca ma simnteam putin vinovata ,
Reply With Quote
Vechi 17.01.2010, 22:16:11
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
L-am auzit pe preot spunandu-i unei doamne, care a venit chiar la sfarsitul Liturghiei, ca pomelnicul ei ramane pt saptamana viitoare...
Iată și un link de folos : http://biserica.org/Publicatii/1995/NoIV/41_index.html
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Graiul liturgic Laurentiu Sfanta Liturghie 5 22.04.2009 13:31:33