Trebuie ca este foarte importanta aceasta asezare a lui "Acesta este Trupul Meu " ,in iconomia slujbei ,pentru ca orcum este punctul (sau unu din punctele) central al slujbei . Asadar de ce a fost asezat acolo ?
O interpretare simpla : Asa cum aceste cuvinte au fost rostite in serara Cinei de Taina,inainte de rastignire, asa si acum sunt asezate in aceiasi ordine ,inainte de prefacerea painii si vinului in Trup si Sange .La fel ca si atunci , se exprima o promisiune
Atunci(in vechime) :Luati acest trup care in scurt timp se va frange
Acum(in liturghie) Luati aceasta paine,care in scurt timp va fi chiar trupul Meu . Luati-o prin incredere,prin auzirea doar "Acesta este Trupul Meu" ,si ea chiar va deveni Trup,atunci cand Duhul se va revarsa peste ea .
Aici da,se creaza un arc temporal,deoarce se zice:"Acesta este Trupul Meu",desi El inca nu este printre noi .Se vesteste ca va fii . Doar Domnul Iisus insusi poate zice "Acesta este trupul Meu " ,cuvintele insusi sunt ale Sale . Daca ar zice preotul sau altcineva,nu ar putea zice decat<<Acesta va fii Trupul lui Hristos >> .Doar Domnul vesteste ceea ce va fi : painea aceasta care o jertfiti voi ,pare a spune El,si voi insiva care o doriti ,acestea sunt cu adevarat Trupul Meu.
|