![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
Si, da, cred ca poti sa nu te duci la impartasanie, chiar daca ai binecuvantare.. daca iti amintesti lucruri grave nemarturisite, daca te superi pe cineva, daca... in primul rand trebuie sa ne cercetam pe noi insine. (Poate fi si extrema cealalta, in care sa-ti fie frica sa te apropii.. dar cred ca este o atitudine mai buna, totusi). |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Dar de ce nu este o intrebare cinstita? Parintele este foc si para impotriva celor care spun ca se poate impartasanie fara spovedanie de fiecare data, ne considera cuviosi cu ghilimele.. dar sfintia sa face lucrul asta, si nu cred ca vrea sa spuna ca este mai putin pacatos decat oricare dintre noi. Daca nu acesta este motivul, sa ne explice totusi de ce nu este valabila si pentru preot aceasta cerinta.
|
|||
|
|||
|
Noi cerem tot mai putin de la noi insine, dar tot mai mult de la Dumnezeu. E si normal, ca doar a scazut credinta, dar ne credem mari credinciosi. Uitam ca nu putem sluji la doi stapani.
Cand cineva se considera fara de pacat, chiar si numai gandul acesta ar trebui sa fie un mare semnal de alarma! |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Ceea ce am scris este in general. Spune-mi te rog daca am gresit.
|
|
|
|||
|
|||
|
Daca ai vorbit in general,e un lucru general valabil.Eu am avut impresia ca te referi la comentariul meu.
|
|
|
|||
|
|||
|
D-na Fani71, mai intai, nu sunt eu duhovnicul d-tale dupa cum nici d-ta nu esti duhovnicul meu. Deci viata mea duhovniceasca ma priveste pe mine si pe parintele la care ma spovedesc, dupa cum viata d-voastra duhovniceasca va privesc exclusiv pe dumneata si pe duhovnicul pe care il ai. El da seama inaintea lui Dumnezeu despre cum te indruma in drumul spre imparatie. Doar ca fapt divers, sa stii ca sunt preoti (si nu putini) care se spovedesc in fiecare saptamana, tocmai pentru a fi pregatiti sa slujeasca cat mai bine Marelui Arhiereu care este Hristos.
Nu stiu daca ati bagat de seama, eu nu am facut aprecieri nominale spre nici unul dintre membrii acestui forum ,nu i-am categorisit, nu i-am facut credinciosi sau pacatosi pentru ca nu am acest drept. Nu m-am bagat in viata nimanui de aici, nu sunt eu duhovnicul nimanui de aici, nu mi se va cere raspuns pentru nimeni de aici. Eu am incercat sa trag un semnal de alarma spre o practica care este neconforma cu ortodoxia romaneasca, aceea a impartasirii fara spovedanie,si mi-ati sarit unii in cap ( majoritatea care locuiti in strainatate, dar nu toti). Sper din tot sufletul ca aceasta practica care este straina de duhul ortodoxiei sa nu ne afecteze ( prea mult) si pe cei din tara. In rest, faceti ce vreti. Daca vreti , impartasiti-va cum va lasa duhovnicul. Postiti atat cat va spune el. De va ingaduie asa la Sfanta Impartasanie , este treaba si raspunderea lui. El va da seama , nu voi. Asa spinoasa este aceasta problema incat nimeni din lumea aceasta nu-l poate determina pe un duhovnic sa dezlege ceea ce el considera de nedezlegat, dupa cum nu-l poate intreba de ce a fost mai ingaduitor la dezlegare. Totul se petrece intre penitent si duhovnic si ,nimeni, nu se amesteca in aceasta treaba. Va doresc de asemeni sa va mantuiti asa cum doreste fiecare si Dumnezeu sa vada ravna si jertfa fiecaruia. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Totusi, ocoliti intrebarea: ne-ati acuzat pe noi cei ce ne impartasim fara sopovedanie de incalcarea Traditiei si de laxitate, dar cand va intreb de ce sfintia voastra faceti la fel ziceti ca fiecare are duhovnic si nu trebuie sa dea socoteala altora pentru ce face. Atunci nu ne acuzati nici pe noi, ca nu facem asta fara sfatul si binecuvantarea duhovnicului.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 12.01.2010 at 16:04:31. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
A nu te spovedi in fiecare saptamana nu inseamna neaparat a cere putin de la tine. Creintele si nevointele nu se masoara numai in zile de post si minute petrecute la spovedanie.
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Post de bucate sau post de pacate...??? | geo.nektarios | Pocainta | 160 | 19.03.2016 14:34:53 |
| Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? | Heurtebise | Impartasania (Taina Euharistiei) | 23 | 06.05.2011 13:32:42 |
| MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII | orthodoxis | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 28.05.2008 16:37:58 |
| Sarbatori fericite! | ancah | Generalitati | 57 | 01.01.2008 22:49:47 |
| Slujba post Craciun | motiff | Generalitati | 1 | 20.11.2006 13:18:10 |
|
|