![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
D-na Fani71, mai intai, nu sunt eu duhovnicul d-tale dupa cum nici d-ta nu esti duhovnicul meu. Deci viata mea duhovniceasca ma priveste pe mine si pe parintele la care ma spovedesc, dupa cum viata d-voastra duhovniceasca va privesc exclusiv pe dumneata si pe duhovnicul pe care il ai. El da seama inaintea lui Dumnezeu despre cum te indruma in drumul spre imparatie. Doar ca fapt divers, sa stii ca sunt preoti (si nu putini) care se spovedesc in fiecare saptamana, tocmai pentru a fi pregatiti sa slujeasca cat mai bine Marelui Arhiereu care este Hristos.
Nu stiu daca ati bagat de seama, eu nu am facut aprecieri nominale spre nici unul dintre membrii acestui forum ,nu i-am categorisit, nu i-am facut credinciosi sau pacatosi pentru ca nu am acest drept. Nu m-am bagat in viata nimanui de aici, nu sunt eu duhovnicul nimanui de aici, nu mi se va cere raspuns pentru nimeni de aici. Eu am incercat sa trag un semnal de alarma spre o practica care este neconforma cu ortodoxia romaneasca, aceea a impartasirii fara spovedanie,si mi-ati sarit unii in cap ( majoritatea care locuiti in strainatate, dar nu toti). Sper din tot sufletul ca aceasta practica care este straina de duhul ortodoxiei sa nu ne afecteze ( prea mult) si pe cei din tara. In rest, faceti ce vreti. Daca vreti , impartasiti-va cum va lasa duhovnicul. Postiti atat cat va spune el. De va ingaduie asa la Sfanta Impartasanie , este treaba si raspunderea lui. El va da seama , nu voi. Asa spinoasa este aceasta problema incat nimeni din lumea aceasta nu-l poate determina pe un duhovnic sa dezlege ceea ce el considera de nedezlegat, dupa cum nu-l poate intreba de ce a fost mai ingaduitor la dezlegare. Totul se petrece intre penitent si duhovnic si ,nimeni, nu se amesteca in aceasta treaba. Va doresc de asemeni sa va mantuiti asa cum doreste fiecare si Dumnezeu sa vada ravna si jertfa fiecaruia. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Totusi, ocoliti intrebarea: ne-ati acuzat pe noi cei ce ne impartasim fara sopovedanie de incalcarea Traditiei si de laxitate, dar cand va intreb de ce sfintia voastra faceti la fel ziceti ca fiecare are duhovnic si nu trebuie sa dea socoteala altora pentru ce face. Atunci nu ne acuzati nici pe noi, ca nu facem asta fara sfatul si binecuvantarea duhovnicului.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 12.01.2010 at 15:04:31. |
|
|||
|
|||
![]()
@GeorgeS -
1. din pacate exista biserici ortodoxe romanesti (si preoti) care nu aparatin de B.O.R. Eu n-am inteles nici acum din ce motiv. La noi de ex. apartin de greci. Avantajele nu le stiu. Dezavantaje: nu suntem ajutati de B.O.R, nu putem avea biserica noastra, etc. 2. In general nu impartaseste parintele fara spovedanie, dar mai sunt exceptii, mai ales la cei care vor sa se impartaseasca des. Si nu stiu, eu am o problema cu spovedania asta.Cat de des? Cat de des si care pacate trebuie sa te tot duci sa le spui. Se mai intampla si in alt mod, tot din lipsa de timp si spatiu in biserica: te mai duci si te spovedesti intr-o zi si te impartasesti apoi la slujba urmatoare, peste cateva zile. Mai trebuie sa te mai spovedesti o data? Eu cred ca nu. In general am impresia ca se cam cade in extrema cu pacatele astea si cu unele activitati bisericesti si nu stiu daca asta inseamna neaparat mai multa credinta. Eu as zice ca se cade in mandrie rau de tot. Si nu e vorba sa-i judecam pe altii ci sa ne lamurim asupra regulei generale. Problema asta cu dezlegarea de la duhovnic mi se pare tare netransparenta si derutanta. - iti da el, pe ce criterii? - te duci tu sa ceri? Iar - in ce conditii? si alte intrebari care mai apar. Referitor la relatii trupesti in zi de sarbatoare, eu am inteles ca nu ai voi sa le ai daca te-ai impartasit. In rest ma alatur lui Fani cu intrebarea. Unii spun ca nu mai acordam respectul cuvenit sarbatorii respective sau lui Dumnezeu. Se poate, inteleg si asta, desi mi se pare exagerat. Repet: ii dai sotului cateva minute, restul sunt tot ale lui Dumnezeu. La fel si cu mancarea de dulce. In fine putem discuta la nesfarsit, ramane tot neclar, atata vreme cat nu exista explicatii nicaieri. Si in toate aceste discutii pentru mine ceva este clar: o frica (adevarata, trupeasca) de Dumnezeu...si de preot adeseori. Ne este frica in orice moment ca vine si ne bate rau, cu batul (Dumnezeu). Asa o fi? Eu il vad bun... Last edited by sophia; 12.01.2010 at 15:11:50. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E de preferat ca ziua de sarbatoare sa i-o oferim Domnului,dar asta nu inseamna sa criticam pe cineva ,care ni se pare noua ca e mai putin scrupulos in acest lucru.Oricine poate cadea si oricine se poate ridica.Dumnezeu are aceasta rabdare sa astepte de la fiecare om ultimul cuvant. De aceea cel ce mananca sa nu judece pe cel ce nu mananca si invers.Fiecare trebuie sa-si vada doar propriile neajunsuri si limite. Frica de Dumnezeu este a incepatorului,iar cel care merge pe calea ingusta adauga si dragoste. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Niciodata. Sunt convinsa ca marea majoritate a preotilor sunt constienti de misiunea care o au si nu iau cu usuratate munca lor. Este o povara uriasa si mi se pare foarte urat sa cautam nod in papura! Chiar daca ei nu s-ar spovedi de fiecare data (dar sunt convinsa ca se spovedesc f des), ei nu duc o viata de mirean! Mi se pare aberant sa comparam viata noastra cu viata preoteasca si constiinta noastra cu constiinta lor. Pai, Fani, ai luat tu asupra ta povara multor suflete, asa cum face George, ca sa vorbesti in cunostinta de cauza despre viata preoteasca? Vrei sa stii ce ai de facut? George ti-a spus parerea lui si cred ca este f documentata, deoarece parerea lui vine cu o mare responsabilitate, nu arunca cuvinte asa cum facem noi! Sincer, mi se pare insultator felul in care pui problema. (degaba ii spui "sfintia voastra") |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este adevarat ca un preot isi asuma responsabilitati mari, este adevarat si ca nu putem noi sa judecam ce fac altii. Insa tin sa spun ca acest argument il am de la preoti. Unu, parintele Alexandru Schmemann, care era si preot, si al doilea, chiar duhovnicul meu - care este si el un preot asa cum il descrii. El spune ca daca punem conditii atat de grele pentru impartasania mirenilor, atunci nu se mai poate impartasi nimeni, si atunci cum poate el, preotul, sa se impartaseasca? Ca doar si el este la fel de pacatos ca si noi si nu tine aceste reguli la fiecare impartasanie (postul de o saptamana etc) Asta nu inseamca ca nu respect preotii, si de aceea i-am si vorbit la plural etc desi noi pe forum ne tutuim. Preotul trebuie respectat pentru functia pe care o are insa aceasta functie nu il pune pe un piedestal, pe care fiind, nu ar mai putea fi intrebat nimic. Cred ca suntem de acord, nu?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin! Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat! "Gustati si vedeti ca bun este Domnul". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Noi vorbim aici de faptul ca pacatul de opreste de a te impartasi, chiar si cel mai mic pacat. Acest lucru nu vad de ce nu ar fi valabil si pentru preoti. Preotii savarsesc tainele insa sunt tot oameni, nu sunt exclusi de la slabiciunea omeneasca. Deci, din acest punct de vedere ma pun pe picior de egalitate cu el (bineinteles, nu ma compar cu nimeni personal, vorbesc in general) Orice preot bun se simte nevrednic de tainele pe care le savarseste, de altfel.
|
|||
|
|||
![]()
Nici eu nu inteleg deplin ce inseamna a fi preot, dar argumentul tau schioapata.
Cred ca un preot ar trebui sa vorbeasca despre astfel de lucruri. Si nu, nu ne putem compara cu ei. Ei au fost chemati de Dumnezeu sa-I slujeasca Lui. Prin ei se savarsesc Tainele Bisericii. Ei fac multe lucruri pe care mirenii nu le pot face. Ei intra in altar.. inseamna ca ai voie si tu sa intri in altar ca esti si tu om.. si ce mai spui acolo? Exista reguli clare. Le intelegem sau nu, mai putin conteaza, in primul rand trebuie sa ne supunem lor ca altfel nu ne asemanam cu Hristos, ci cu vrasmasul Lui. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Post de bucate sau post de pacate...??? | geo.nektarios | Pocainta | 160 | 19.03.2016 13:34:53 |
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? | Heurtebise | Impartasania (Taina Euharistiei) | 23 | 06.05.2011 12:32:42 |
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII | orthodoxis | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 28.05.2008 15:37:58 |
Sarbatori fericite! | ancah | Generalitati | 57 | 01.01.2008 21:49:47 |
Slujba post Craciun | motiff | Generalitati | 1 | 20.11.2006 12:18:10 |
|