Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.01.2010, 13:03:23
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Imogene Vezi mesajul
Multumesc pentru explicatii, stereox. Ai explicat pe intelesul meu. :) Ma uitam in wikipedia si am vazut ca explica tipurile de agnosticism. Tu unde te situezi?

"Agnosticism can be subdivided into several categories. Recently suggested variations include:

Strong agnosticism (also called "hard," "closed," "strict," or "permanent agnosticism")

the view that the question of the existence or nonexistence of a deity or deities and the nature of ultimate reality is unknowable by reason of our natural inability to verify any experience with anything but another subjective experience. A strong agnostic would say, "I cannot know whether a deity exists or not, and neither can you."

Weak agnosticism (also called "soft," "open," "empirical," or "temporal agnosticism")
the view that the existence or nonexistence of any deities is currently unknown but is not necessarily unknowable, therefore one will withhold judgment until/if any evidence is available. A weak agnostic would say, "I don't know whether any deities exist or not, but maybe one day when there is evidence we can find something out."

Apathetic agnosticism (also called Pragmatic agnosticism)
the view that there is no proof of either the existence or nonexistence of any deity, but since any deity that may exist appears unconcerned for the universe or the welfare of its inhabitants, the question is largely academic.[citation needed]

Agnostic atheism
the view of those who do not claim to know of the existence of any deity, but do not believe in any.[15]

Agnostic theism (also called "spiritual agnosticism")
the view of those who do not claim to know of the existence of any deity, but still believe in such an existence.

Ignosticism
the view that a coherent definition of a deity must be put forward before the question of the existence of a deity can be meaningfully discussed. If the chosen definition isn't coherent, the ignostic holds the noncognitivist view that the existence of a deity is meaningless or empirically untestable. A.J. Ayer, Theodore Drange, and other philosophers see both atheism and agnosticism as incompatible with ignosticism on the grounds that atheism and agnosticism accept "a deity exists" as a meaningful proposition which can be argued for or against. An ignostic cannot even say whether he/she is a theist or a nontheist until a better definition of theism is put forth"
Ar trebui sa raminem la niste chestii practice: nu pot nega o deitate inventata de martieni, atita timp cit nu stiu de ea
Vechi 13.01.2010, 13:04:04
oana_elena oana_elena is offline
Junior Member

Data înregistrării: 18.01.2009
Locație: Timisoara
Religia: Ortodox
Talking :)

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul
Buna Oana!
Daca-mi permiti, o sa incerc sa raspund si eu la cateva dintre intrebarile tale.

Biblia citita onest, fara a sari peste pasajele care nu convin cititorului, este un argument foarte puternic pentru ateism.

Este plina de contradictii, are o viziune foarte ciudata despre cum functioneaza lumea noastra - e asa cum te-ai astepta sa fie un document redactat de ciobani si simpli agricultori de acum cateva mii de ani.

Mai mult, Dumnezeul din Biblie este adeseori un tiran sadic si razbunator. Ce valoare morala are povestea in care niste copii sunt ucisi de un urs? Sau indemnurile la macel, genocid si violarea fecioarelor din cetatile adversarilor?

Sau faptul ca Biblia stabileste cu ce pret sa vinzi un sclav, functie de varsta lui, daca e barbat sau femeie, daca e fecioara sau nu? Stii ca in Biblie scrie ca daca un evreu cumpara un alt evreu ca sclav, trebuie sa-l elibereze dupa 6 ani? Dar, daca intre timp sclavul evreu are copii, atunci ei raman proprietatea stapanului, chiar daca tatal lor a fost eliberat.

Sunt convins ca esti sincera in credinta ta. Imi face placere sa vorbesc cu oameni care cred cu adevarat si care devin mai buni din cauza asta.
Dar toata bunatatea izvorata din credinta nu reprezinta o dovada ca Dumnezeu exista. Au fost oameni care au crezut in Zeus poate si din cauza asta au fost mai buni, mai onesti, mai morali. Asta nu inseamna ca Zeus e real.

Cu siguranta ai niste intrebari cinstite si bune pe care si eu la randul meu mi le pun pentru a gasi adevarul. Nici eu nu inteleg de ce sunt violati copiii fara vina chiar si luandu-ne dupa Sfanta Scriptura unde spune ca vor fi pedepsiti pana la al patrulea neam cei pacatosi...

Eu am explicat ca nu am toate resursele spirituale si nu sunt un crestin neaparat de luat ca exemplu(asta simt in sufletul meu), de aceea Dumnezeu ne-a lasat preotii veritabili, nu despre cei ce cunosc Legea si atat vorbesc, ci despre cei cu har si nu sunt putini.

Eu pana sa ajung sa am un duhovnic prin care eu sa-l percep pe Dumnezeu material am cautat ani de zile...dar am cautat sincer, nu impiedicandu-ma de preoti care fac tot felul de lucruri necuviincioase...

Acest preot ma face sa plang sau sa ma rusinez in momentul in care merg sa ma spovedesc prin "simpla" lui prezenta.. vorbesc despre parintele Jinga Constantin din Timisoara...

Probabil ca nu mai sunt chiar asa de multi oameni printre noi care sa ne faca sa ne rusinam prin sfintenia lor ...

Stii...de multe ori incerc sa-mi explic dragostea fata de parinti, fata de sot/iubit (vorbesc in general), fata de cei dragi, fata de cei pe care ii stimam si mai ales cea fata de Dumnezeu si
nu pot, exista pur si simplu si-mi vine sa urlu de fericire ca iubesc tot ce am detaliat mai sus...ma inalta!

Imi pare rau daca fara sa vreau lezez pe cineva! Doamne ajuta!
Vechi 13.01.2010, 13:05:24
Imogene's Avatar
Imogene Imogene is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.01.2010
Implicit

Ce anume te face sa negi Dumnezeul ortodox?
Vechi 13.01.2010, 13:10:56
Junior Member

Talking nu mi-am incheiat aceasta fraza...

Nici eu nu inteleg de ce sunt violati copiii fara vina chiar si luandu-ne dupa Sfanta Scriptura unde spune ca vor fi pedepsiti pana la al patrulea neam cei pacatosi...ajungem la o concluzie cred eu gresita: ni pare nedrept sa fie pedepsiti noi pentru ce au facut parintii nostrii.

Eu inca mai am multe intrebari, dar in urma cu un an aveam si mai multe, in urma cu doi mult mai multe s.a.m.d...dar L-am rugat pe Dumnezeu prin umila mea prezenta duminica la Sf.Liturghie si prin Sf.Spovedanie si Sf. Impartasanie(pe care n-o merit de multe ori) si rugaciunile zilnice sa ma ajute sa inteleg si inteleg din ce in ce mai multe.

La o conferinta A.S.C.O.R un teolog a spus ca atunci cand te rogi si traiesti o viata crestina primeste harul de a discerne intre ce e bine si ce e rau, nu te mai indoiesti, si asa este.
Vechi 13.01.2010, 13:12:23
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oana_elena Vezi mesajul
Stii...de multe ori incerc sa-mi explic dragostea fata de parinti, fata de sot/iubit (vorbesc in general), fata de cei dragi, fata de cei pe care ii stimam si mai ales cea fata de Dumnezeu si
nu pot, exista pur si simplu si-mi vine sa urlu de fericire ca iubesc tot ce am detaliat mai sus...ma inalta!
Si daca ai afla ca aceasta dragoste are o chimie pe care stiinta o poate explica si reproduce te-ai da jos? S-ar schimba cu ceva aceasta dragoste daca ai descoperi ca ea e produsa de niste procese scirboase sau mecanice, daca ai afla ca esti doar o masinarie foarte complexa?
Vechi 13.01.2010, 13:16:04
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
Multumesc pentru explicatii, stereox. Ai explicat pe intelesul meu. :) Ma uitam in wikipedia si am vazut ca explica tipurile de agnosticism. Tu unde te situezi?

Ignosticism
the view that a coherent definition of a deity must be put forward before the question of the existence of a deity can be meaningfully discussed. If the chosen definition isn't coherent, the ignostic holds the noncognitivist view that the existence of a deity is meaningless or empirically untestable. A.J. Ayer, Theodore Drange, and other philosophers see both atheism and agnosticism as incompatible with ignosticism on the grounds that atheism and agnosticism accept "a deity exists" as a meaningful proposition which can be argued for or against. An ignostic cannot even say whether he/she is a theist or a nontheist until a better definition of theism is put forth"
HA! Ma bucur ca ai adus in discutie idea de "ignosticism". Adevarul este ca eu ma consider in primul rand ignostic si apoi ateu, dar accept eticheta de "ateu" din convenienta. Eu sunt un ignostic, dar am observat ca atunci cand spun asta, lumea are dificultati in a intelege termenul si mai ales in a-l deosebi de ateism.

Pe scurt, un ignostic este o persoana de genul:
- Crezi in Dumnezeu?
- Ce inseamna Dumnezeu? Defineste cuvantul te rog.
- Dumnezeu este creatorul universului. Este o fiinta omnipotenta, omniprezenta etc...
- Definitia ta este absurda, nu are nicio coerenta.

Daca ceva nu poate fi definit coerent, atunci acel ceva nici macar nu poate fi luat in discutie ca existent. In momentul in care declar ca ceva ilogic nu poate exista, ignosticismul meu se suprapune peste ateism.
Vechi 13.01.2010, 13:16:36
topcat
Guest

Implicit

Citat:
pe scurt, ratiunea cu tot ce ea implica
de exemplu, si am avut discutii pe tema asta, nu pot accepta afirmatia ca un izvor e tamaduitor numai pentru ca unei persoane i s-a parut ca s-a insanatosit dupa ce a baut din acea apa
dar nu vreau sa deschid discutii incheiate mai demult
Vechi 13.01.2010, 13:28:23
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
Eu nu il neg pe Dumnezeu. Asta ar insemna ca eu cred ca El exista, dar nu vreau sa-l accept ca Dumnezeul meu.
Eu neg ca Dumnezeu exista.
Vechi 13.01.2010, 13:40:44
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Si daca ai afla ca aceasta dragoste are o chimie pe care stiinta o poate explica si reproduce te-ai da jos? S-ar schimba cu ceva aceasta dragoste daca ai descoperi ca ea e produsa de niste procese scirboase sau mecanice, daca ai afla ca esti doar o masinarie foarte complexa?
Poate ca am simtit si partea cu procesele scarboase pe care o numeam fals dragoste si partea care ma inalta pe care o numesc dragoste adevarata si de aceea acum nu-mi explic frumustea inaltatoare decat prin si cu Dumnezeu.

Daca ti-as spune sa cauti parinti sfinti in viata si sa incerci sa vorbesti cu ei, sa vezi acolo misticism si daruri de la Dumnezeu, ai face-o pentru tine daca nu pentru Dumnezeu?( parintele Iustin Parvu, calugarul Nicodim (Ploiesti), parintele Arsenie Papacioc... cauta, cauta ....si mare-ti va fi mirarea...

Usoara ironie cu "te-ai da jos?" nu o iau in seama :P
Vechi 13.01.2010, 13:48:54
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de oana_elena Vezi mesajul
Poate ca am simtit si partea cu procesele scarboase pe care o numeam fals dragoste si partea care ma inalta pe care o numesc dragoste adevarata si de aceea acum nu-mi explic frumustea inaltatoare decat prin si cu Dumnezeu.

Daca ti-as spune sa cauti parinti sfinti in viata si sa incerci sa vorbesti cu ei, sa vezi acolo misticism si daruri de la Dumnezeu, ai face-o pentru tine daca nu pentru Dumnezeu?( parintele Iustin Parvu, calugarul Nicodim (Ploiesti), parintele Arsenie Papacioc... cauta, cauta ....si mare-ti va fi mirarea...

Usoara ironie cu "te-ai da jos?" nu o iau in seama :P
Dragostea e la fel de oarba, si aia scirboasa si aia pentru Dzeu :)
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Partener ateu onyx235 Nunta 87 26.03.2011 21:52:20
Suntem crestini, intrebati-ne orice andreicozia Generalitati 133 16.08.2010 23:01:34
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 16:49:03
De ce sunt ateu agnostic hmiron Teologie si Stiinta 43 30.12.2009 22:51:32
ateu sau crestin? Dan-Virgil Generalitati 33 12.07.2008 21:21:58