![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Mi-s ochii tristi si fruntea obosita
de-atata priveghere si-asteptare, mi-e inima bolnava, istovita de grea si indelungata alergare si plange ca o pasare ranita. Cand ochii mi-i inchid si cat in mine puteri sa urc Golgota pana sus, o voce, un ecou din adancime imi spune bland:"Viata e Iisus ! Margaritarul pretios e-n tine". Privesc la dimineata minunata a Invierii Tale din Mormant, cu Magdalena, ca si altadata, ingenunchez-naintea Ta, plangand; si-s fericit si plang cu Tine-n gand.
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5) |
|
|||
|
|||
![]()
Traiesc flamand, traiesc o bucurie
frumoasa ca un crin din Paradis. Potirul florii e mereu deschis si-i plin cu lacrimi si cu apa vie. Potirul florii e o-mparatie. Cand raii ma defaima si ma-njura si-n clocot de manie ura-si varsa, potirul lacrimilor se revarsa si-mi primeneste sufltul de zgura. Atunci Iisus de mine mult se-ndura. Sub crucea grea ce ma apasa sanger, cu trupu-ncovoiat de neputinta. Din cand in cand, din cer coboar-un inger si sufletul mi-l umple de credinta. Ma apropii tot mai mult de biruinta. Ma ploua-n taina razele de soare, M-adapa Iisus cu apa vie, cu viata imbracata in sarbatoare: Traiesc flamand, traiesc o bucurie. Refren: Sub flacara iubirii arzatoare, din zori de zi si pana-noapte-astept. Te chem si noaptea, ghemuit cu capu-n piept: Iisuse, Iisuse! Incet ma mistui, ca o lumanare. [Cheia acestei poezii, ca si mesajul ei cel mai profund, sunt cuprinse in primul si ultimul vers-"Traiesc flamand, traiesc o bucurie"-care exprima paradoxala dualitate a conditiei umane ce aspira spre dumnezeire.](Din volumul Sfantul inchisorilor, Marturii despre Valeriu Gafencu, adunate si adnotate de monahul Moise)
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5) |
|
||||
|
||||
![]()
CHEIA
am încercat toate cheile lumiii nici una nu s-a potrivit toate deschideau doar ușile nesfârșitului labirint al deznădejdii numai cuvântul Tău Hristoase Dumnezeule s-a răsucit cu-n scâncet de copil în încuietoarea inimii mele numai glasul Tău a deschis cu suspine negrăite ușa închisă de milenii înlăuntrul meu dând la o parte cu mare și tandru cutremur viața mea de rătăciri ca pe o piatră de pe mormântul Iubirii Poezia aceasta am luat-o de pe un blog descoperit de curand, unde mai puteti gasi si multe alte poezii ziditoare. Aveti aici adresa: http://oameni-si-demoni.blogspot.com/ Doamne ajuta! |
|
|||
|
|||
![]()
Calatorul si stejarul
"Un calator ostenind Si la un stejar sosind, Subt umbra lui a sezut, Sa rasufle un minut. Aci un bostan fiind Si in el pepeni zarind, Mergand, unul a luat Si supt copaci l-a mancat. Deci ochii in sus ardicand, Gandea-ntru sine zicand: " Ce lucru nepotrivit Dumnezeu a randuit! Ca la un copaci astfel Sa faca rod mititel, Iar la un vrej slab pe jos Asa rod mare si gros!" Pe cand aceste gandea Si cu ochii-n sus privea, O ghinda s-a slobozit Si toma-n nas l-a izbit. Atunci el nasul sufland, Zise iar intr-al sau gand: "Ce nesocotit sint eu! Bine-a facut Dumnezeu. Dar de nu era rod mic S-era pepene, cum zic, Asa-n cap de ma lovea, Aci-n loc ma adormea. Iar de era vrun dovleac, Apoi nu-mi mai dam de leac. Multe un fel sa gandesc Si altfel sa potrivesc." [Anton Pann]
Sfinte Ioane proorocule, dulceata lumii, frumusetea cerului cea impatrit luminata, primind aceasta rugaciune de acum, izbaveste pe toti din toate nevoile, si-i scoate din chinul cel ce va sa fie pe cei ce te lauda cu credinta, cantand lui Dumnezeu : Aliluia ! |
|
|||
|
|||
![]()
SARA PE DEAL
(Mihai Eminescu) Sara pe deal buciumul suna cu jale, Turmele-l urc, stele le scapara-n cale, Apele plâng, clar izvorând în fântâne; Sub un salcâm, draga, m-astepti tu pe mine. Luna pe cer trece-asa sfânta si clara, Ochii tai mari cauta-n frunza cea rara, Stelele nasc umezi pe bolta senina, Pieptul de dor, fruntea de gânduri ti-e plina. Nourii curg, raze-a lor siruri despica, Stresine vechi casele-n luna ridica, Scârtâie-n vânt cumpana de la fântâna, Valea-i în fum, fluiere murmura-n stâna. Si osteniti oameni cu coasa-n spinare Vin de la câmp; toaca rasuna mai tare, Clopotul vechi împle cu glasul lui sara, Sufletul meu arde-n iubire ca para. Ah! în curând satul în vale-amuteste; Ah! în curând pasu-mi spre tine grabeste: Lânga salcâm sta-vom noi noaptea întreaga, Ore întregi spune-ti-voi cât îmi esti draga. Ne-om razima capetele-unul de altul Si surâzând vom adormi sub înaltul, Vechiul salcâm. � Astfel de noapte bogata, Cine pe ea n-ar da viata lui toata? (1885, 1 iulie) Ador poezia asta. |
|
||||
|
||||
![]()
Vasile Voiculescu CLXXIII
Te mistuie iubirea? Credeai ca-i o papusa, Sa-ti faci un joc cu toane, ca in copilarie. Cand ea-ti cerea o fire de salamandra vie, In tainica-i vapaie sa arzi far' de cenusa. Ea nu sta-n trup, stapana a carnii si-a placerii, Inflacaratu-i spirit, urgie, le consuma; Isi cata-n noi duh geaman... si, de-l imbii cu huma, Ramai o biată urna cu zgurile durerii... Te ispiteste jindul sa-mbraci si fericirea Cum pui, pentru petreceri, o rochie de brocarte? Dar trebuie-nfruntata cu spaima, ca o moarte... Caci ea, ca sa patrundă, iti sparge-alcatuirea, Preface in genune launtrul tau, anume Ca sa incapa-acolo, cu ea, intreaga lume.
|
||||
|
||||
![]()
Cantecul potirului-Nichifor Crainic
Cand holda taiata de seceri fu gata, Bunicul si tata Lasara o chita de spice-n picioare, Legand-o cucernic cu-n fir de cicoare; Iar spicele-n soare sclipeau matasos sa-nchipuie barba lui Domnu' Hristos. - Cand painea-n cuptor semana cu arama, Bunica si mama Scotand-o sfielnic cu semnele crucii, Purtau parca moaste cinstite si lucii; Iar painea dand abur de dulce miros Parca ca e fata lui Domnu' Hristos. - Si, iata! Potirul la gura Te-aduce, Iisus Hristoase, Tu, jertfa pe cruce; Hraneste-ma, paine de Sfant Dumnezeu, Ca bobul in spice, ca mustu-n ciorchine; Esti totul in toate si toate prin Tine, Tu, Painea de-a pururi a neamului meu! - Din coarda de vita ce-nfasura crama Bunica si mama Mi-au rupt un ciorchine, spunandu-mi povestea: "Copile, graira, broboanele-acestea Sunt lacrimi de mama varsate prinos La caznele Domnului nostru Hristos!" - Apoi, cand culesul de struguri fu gata, Bunicul si tata In joc de calcaie zdrobira nestemate Ce lasa ca roua siroaie-nspumate. "Copile, graira, e must sangeros Din inima Domnului nostru Hristos!" - Si, iata! Potirul la gura te-aduce, Iisuse Hristoase, Tu, jertfa pe cruce! Adapa-ma, seva de Sfant Dumnezeu, Ca bobul in spice, ca mustu-n ciorchine; Esti totul in toate si toate prin Tine, Tu, vinul de-a pururi al neamului meu! - Podgorii bogate si lanuri manoase, Pamantul acesta, Iisuse Hristoase, E raiul in care ne-a vrut Dumnezeu! Priveste-Te-n vie si vezi-Te-n grane Si sangera-n struguri si frange-Te-n pane Tu, Viata de-a pururi a neamului meu!
|
||||
|
||||
![]()
Radu Gyr
-------------------------------------------------------------------------------- Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Nu pentru-o lopată de rumenă pâine, nu pentru patule, nu pentru pogoane, ci pentru văzduhul tău liber de mâine, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Pentru sângele neamului tău curs prin șanțuri, pentru cântecul tău țintuit în piroane, pentru lacrima soarelui tău pus în lanțuri, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Nu pentru mania scrâșnită-n măsele, ci ca să aduni chiuind pe tapsane o claie de zări și-o căciula de stele, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Așa, ca să bei libertatea din ciuturi și-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane și zărzării ei peste tine să-i scuturi, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Și ca să pui tot sărutul fierbinte pe praguri, pe prispe, pe uși, pe icoane, pe toate ce slobode-ți ies inainte, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane! Ridică-te, Gheorghe, pe lanțuri, pe funii! Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane! Și sus, spre lumina din urmă-a furtunii, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
|
||||
|
||||
![]()
George Coșbuc
-------------------------------------------------------------------------------- Decebal către popor Viața asta-i bun pierdut Când n-o trăiești cum ai fi vrut! Și-acum ar vrea un neam călău S-arunce jug în gâtul tău: E rău destul că ne-am născut, Mai vrem și-al doilea rău? Din zei de-am fi scoborâtori, C-o moarte tot suntem datori! Totuna e dac-ai murit Flăcău ori moș îngârbovit; Dar nu-i totuna leu să mori Ori câine-nlănțuit. Cei ce se luptă murmurând, De s-ar lupta și-n primul rând, Ei tot atât de buni ne par Ca orișicare laș fugar! Murmurul, azi și orișicând, E plânset în zadar! Iar a tăcea și lașii știu! Toți morții tac! Dar cine-i viu Să râdă! Bunii râd și cad! Să râdem, dar, viteaz răsad, Să fie-un hohotit și-un chiu Din ceruri până-n iad! De-ar curge sângele pârău, Nebiruit e brațul tău Când morții-n față nu tresari! Și însuți ție-un zeu îți pari Când râzi de ce se tem mai rău Dușmanii tăi cei tari. Ei sunt romani! Și ce mai sunt? Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt, Zamolxe, c-un întreg popor De zei, i-am întreba: ce vor? Și nu le-am da nici lor pământ Căci ei au cerul lor! Și-acum, bărbați, un fier și-un scut! E rău destul că ne-am născut: Dar cui i-e frică de război E liber de-a pleca napoi, Iar cine-i vânzător vândut Să iasă dintre noi! Eu nu mai am nimic de spus! Voi brațele jurând le-ați pus Pe scut! Puterea este-n voi Și-n zei! Dar vă gândiți, eroi, Că zeii sunt departe, sus, Dușmanii lângă noi!
|
|||
|
|||
![]()
Lasă, dacă nu iubești
cuvintele să-nghețe nerostite chiar dacă nu vei înțelege pînă la moarte, crede-mă oricine ai fi, ești neprețuit o iubire de peste moarte, neomenească dragoste, îndumnezeind a deschis cerurile pînă la ultima suflare ca tu să primești în potirul inimii tale - cum cerul nu poate cuprinde, nici spune ca tu să înveți să nu mai mori, niciodată |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|